|
[MK4/5] zegarek, termometr, voltomierz, |
| Autor |
Wiadomość |
zimzia

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 26 Sie 2010, 18:45
|
|
|
| program jest napisany w BASCOM-ie nie w C |
_________________ ZimZia |
| Ostatnio zmieniony przez zimzia 24 Sie 2011, 07:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 36 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 26 Sie 2010, 21:25
|
|
|
bidżej, nie, nie możnaby bo u mnie tam jest sterowanie z Webasto |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Marcin
Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3115 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 26 Sie 2010, 21:41
|
|
|
| zimzia napisał/a: | | program jest napisany w BASCOM-ie nie w C |
szkoda, ale jak znajdą się chętni to może mi się zachce napisać to samo w C i ewentualnie zmodyfikować wg potrzeb |
_________________ Jest: Mazda CX-5, Ford Fiesta MK7, Puma MK1
Było: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 39 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 26 Sie 2010, 23:03
|
|
|
Inni tutaj chwalą... cóż, nie wyróżnię się i napiszę - kawał dobrej roboty (głównie za to jak to wygląda )
Niemniej - może tak zamiast mini-ikonki zapalonych świateł, zastosować patent z Primery P12? Np. wyłączone światła - podświetlenie niebieskie, włączone - zielony Czerwony niech sobie zostanie na ostrzeżenia i inne takie.
I co z konfiguracją? Jest jakaś możliwość zmiany ustawień czy generalnie jest to "wryte" na sztywno i trzeba kostkę przeprogramować?
Swoją drogą - Marcin - mówisz C zamiast Bascoma, ale czy aby ten sam kod po kompilacji nie zajmie X razy więcej miejsca? Jaką kostkę trzeba by było potem tam wsadzić? Im 'większe' kostki, tym więcej kosztują Bascom nie jest taki trudny (żeby nie powiedzieć, że - w przeciwieństwie do C - da się go opanować w 1 dzień). |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Marcin
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Marcin
Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3115 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 07:40
|
|
|
| Pufcio napisał/a: | Swoją drogą - Marcin - mówisz C zamiast Bascoma, ale czy aby ten sam kod po kompilacji nie zajmie X razy więcej miejsca? Jaką kostkę trzeba by było potem tam wsadzić? Im 'większe' kostki, tym więcej kosztują Bascom nie jest taki trudny (żeby nie powiedzieć, że - w przeciwieństwie do C - da się go opanować w 1 dzień). |
objętość wsadu, zależy od jakości napisanego programu i kompilatora, kiedyś robiłem testy z kompilatorami i wychodziły różnej wielkości wsady.
Co do bascoma to nigdy nie próbowałem nim programować, ale nie zaszkodzi mi nauczyć się czegoś nowego jeśli faktycznie nie jest on taki trudny. |
_________________ Jest: Mazda CX-5, Ford Fiesta MK7, Puma MK1
Było: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
zimzia

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 08:04
|
|
|
| Pufcio napisał/a: | Niemniej - może tak zamiast mini-ikonki zapalonych świateł, zastosować patent z Primery P12? Np. wyłączone światła - podświetlenie niebieskie, włączone - zielony Czerwony niech sobie zostanie na ostrzeżenia i inne takie.
I co z konfiguracją? Jest jakaś możliwość zmiany ustawień czy generalnie jest to "wryte" na sztywno i trzeba kostkę przeprogramować? |
Z tym podświetleniem też dobry pomysł trzeba edytować schemat i zrobić płytkę od nowa.
Co do konfiguracji to nie ma możliwości zmiany ustawień ale są dwa przyciski obecnie jeden do zmiany godziny drugi do minut, można tak edytować program i dołożyć menu w którym się będzie zmieniać ustawienia.
Układ jest zrobiony na ATmega32 a program zajmuje 30%
filmik przedstawiający działanie poniżej
ZEGAREK |
| Ostatnio zmieniony przez zimzia 27 Sie 2010, 09:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 08:52
|
|
|
| Marcin napisał/a: | objętość wsadu, zależy od jakości napisanego programu i kompilatora, kiedyś robiłem testy z kompilatorami i wychodziły różnej wielkości wsady.
Co do bascoma to nigdy nie próbowałem nim programować, ale nie zaszkodzi mi nauczyć się czegoś nowego jeśli faktycznie nie jest on taki trudny. |
Co prawda to prawda. Taki np. "Visual"... (i tu chyba mogę zakończyć )
Zaś co do Bascoma - jest łatwo, choćby dlatego, że w C z definicji operacje bitowe są... trudne. Miałem ostatnio nieprzyjemność mieć na zajęciach podchodzenie do tematu programowania zwykłej '51 - w Asm i w C. Wynikowy plik .hex (Asm) zajmował 1/50 albo i 1/100 z tego co to samo napisane w C. Przesyłało się to przez RS-a do stanowiska przysłowiowe 3 dni zamiast 2-3 sekund, a ile nieraz trzeba było się nakombinować, żeby ustawić tu czy tam jakiś bit na I2C... NASA mogłaby się uczyć
Wiem, że Asm to nie Bascom, niemniej - jakaś skala porównawcza jest
| zimzia napisał/a: | | Co do konfiguracji to nie ma możliwości zmiany ustawień ale są dwa przyciski obecnie jeden do zmiany godziny drugi do minut, można tak edytować program i dołożyć menu w którym się będzie zmieniać ustawienia. |
No i o to chodzi
Nie jestem za zgapianiem, preferuję raczej sam do czegoś dochodzić, ale czasami nie wypada się na kimś nie wzorować dla samej zasady. W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach":
A) 1-4 czujników temperatury, po podłączeniu kolejnych można uaktywnić wejścia i wyrzucić na LCD z krótkim opisem do czego to (np. IN/OUT/OLEJ/DOLOT)
B) buzzer przypominający o światłach lub automatyczny włącznik świateł (wymaga to dłubania w kablach, no ale coś za coś)
C) możliwość przyciemnienia LCD przyciskiem/w jakimś przedziale godzin/przy udziale fotodetektora
Jest tego od cholery w sumie, a większość to kwestia oprogramowania, bo takie tam dołożenie kolejnych 2-4-6 pinów, żeby dało się podpiąć kolejne termopary to już w sumie kosmetyka Poszukam gdzieś ogłoszenia (facet miał takie coś do sprzedania) i podeślę Ci linka - zorientujesz się, może trochę podpatrzysz |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
Nikuś

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 10:53
|
|
|
| Pufcio napisał/a: | | W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach": |
Jeszcze chwilę a dojdziemy do robienia climatronica - moduł podłączycie pod kable od pokrętła regulacji temperatury, a kto ma klimę to też się wykorzysta albo dorzucimy moduł bluetooth
W sumie to można by było kilka funkcji dołożyć |
|
|
|
 |
zimzia

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 11:04
|
|
|
| Nikuś napisał/a: | | Pufcio napisał/a: | | W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach": |
Jeszcze chwilę a dojdziemy do robienia climatronica - moduł podłączycie pod kable od pokrętła regulacji temperatury, a kto ma klimę to też się wykorzysta albo dorzucimy moduł bluetooth
W sumie to można by było kilka funkcji dołożyć |
Nikuś rzuć na to okiem http://www.elektroda.pl/r...ic701718-0.html |
| Ostatnio zmieniony przez zimzia 27 Sie 2010, 18:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 12:06
|
|
|
Skąd masz wzór płytki ??
Żeby zamiast czterech info na raz, była jedna i przyciskiem przełączać na kolejne to kwestia zaprogramowania procesora ?? |
|
|
|
 |
zimzia

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 12:10
|
|
|
| Pele napisał/a: | Skąd masz wzór płytki ??
Żeby zamiast czterech info na raz, była jedna i przyciskiem przełączać na kolejne to kwestia zaprogramowania procesora ?? |
płytkę zrobiłem sam ze schematu który udostępnił mi znajomy
tak to kwestia edycji programu |
|
|
|
 |
Pele

Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 12:20
|
|
|
| Na necie można gdzieś znaleźć taki schemat z wykazem elementów potrzebnych ?? Jakoś się nazywa ?? |
|
|
|
 |
zimzia

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 12:26
|
|
|
| w necie można znaleźć bardzo dużo podobnych urządzeń, tylko nie każdy chce udostępnić swoje materiały potrzebne do wykonania urządzenia. |
|
|
|
 |
Nikuś

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 13:07
|
|
|
zimzia, czyli w sumie climatronic odpada... chyba że można jakoś zmusić sprężarkę żeby pracowała na pół albo ćwierć gwizdka. Ale to raczej niewskazane ze względu na "męczenie" układu... Ale regulacja samej temperatury grzania to nie jest zły pomysł
Ech, zresztą odpowiednia wiedza i parę groszy dają możliwość zrobienia prawie wszystkiego |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12103 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 13:42
|
|
|
| Nikuś napisał/a: | | chyba że można jakoś zmusić sprężarkę żeby pracowała na pół albo ćwierć gwizdka. Ale to raczej niewskazane ze względu na "męczenie" układu... | Ale z tego co wiem tak działa climatronic właśnie cyklicznie włącza i wyłącza sprężarkę,,, trochę tak jak w mk4 steruje się zaworem od ogrzewania,,, tylko czasu są inne (dłuższe) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Nikuś

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 14:48
|
|
|
JoeMix, tak, ale wydaje mi się że instalacja manualnej AC z Fiesty 99 a powiedzmy climatronic VW 06 nieco się różnią. Ta druga została zapewne do takiej pracy przystosowana, a nasza manualki działały zawsze na prostej zasadzie włącz/wyłącz.
Ale to tylko moje domysły, może ktoś zna się na tym i to opowie |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 27 Sie 2010, 15:06
|
|
|
| JoeMix napisał/a: | | Ale z tego co wiem tak działa climatronic właśnie cyklicznie włącza i wyłącza sprężarkę,,, |
A przypadkiem nie podaje PWM-a na nią, żeby ta cały czas chodziła i nie niszczył się mechanizm ze sprzęgiełkiem? |
|
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12103 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 15:19
|
|
|
Założyłem już trochę układów które działają trochę jak climatronic, czyli na prostej zasadzie, mierzą temperaturę jak jest wyższa od nastawionej to załączają klimę, jak jest zbliżona lub niższa to wyłączają, jak jest sterowanie nagrzewnicą jak w mk4 to włączają grzanie,,, generalnie żadna klima od tego nie padła jeszcze |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
dark86ford

Wersja: X100
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Darek
Wiek: 39 Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 760 Skąd: bydgoszcz
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 08:26
|
|
|
| JoeMix, a zdradzisz co i jak? lub czy masz moze zrobionego jakiegos manuala?? |
_________________ 2009-2013-mk5 1,25
2013 - mk3... ale niestety nie fiesta...
www.bkib.pl
www.audytbezpieczenstwa.com.pl
 |
|
|
|
 |
zabka35i

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Imię: Damian
Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 558 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 30 Sty 2011, 20:01
|
|
|
Dopiero teraz zobaczyłem temat i powiem że to jest rewelacja i chciałbym mieć coś takiego niestety nie posiadam umiejętności by to wykonać ale chętnie bym to zakupił do mojej MK5
i jeszcze jestem ciekaw co z diodą od imo, zostaje ona odłączona po instalacji miejsce zegara ale czy można ja jakos zostawić bo jednak to fajny oszust alarmu |
|
|
|
 |
|
|