Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:15 |
wentylator nie chodzi ;/ |
Autor |
Wiadomość |
Daras84
King of Bednary 2011

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:36 wentylator nie chodzi ;/
|
|
|
sprawdzałem bezpiecznik jest ok,
podłaczylem bezposrednio wentylator pod aku i kreci....
co mi jeszcze pozostalo jest jakis przekaznik czujnik?? |
_________________ AUTO LAWETA 24H
SKUP AUT całych i powypadkowych 883-255-991 |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:43
|
|
|
Czujnik wchodzi w obudowę termostatu od góry.
U mnie też nigdy nie słyszałem, żeby się wiatrak włączył. Dla testu postawiłem autko w osłoniętym od wiatru miejsuc. Trochę pochodziło na jałowym i po jakimś czasie wiatrak zadziałał. |
|
|
|
 |
Daras84
King of Bednary 2011

|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:06
|
|
|
ale ja wiem na 100 % ze sie nie załacza..... czyli ten czujnik co wchdzi do termostatu moz ebyc przyczyna ze sie wentyl nie załacza?? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:28
|
|
|
Zdejmij wtyczkę z czujnika i na włączonym zapłonie zmostuj ją kawałkiem przewodu - jak wentylator się włączy to winny jest czujnik, jak nie - coś w elektryce jest nie tak. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
macziom

|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:30
|
|
|
Prawdopodobnie TAK. Łatwo sprawdzić ściągnąc tą niebieską wtyczkę i połączyć na sztywno to co jest we wtyczce (bolce albo dziurki nie pamiętam :-/ ). Taka rola włącznika, że zwiera i włącza prąd na wiatraku. Spróbuj przy włączonej stacyjce bo niewiedzieć czemu w dużej ilości fiest jest tak, że przy wyłączonej stacyjce wiatrak nie dostaje prądu.
Jak nie będzie kręcić to gdzieś jest "dziura" na kablu, a jak będzie kręcić to padnięty włącznik.
 |
|
|
|
 |
Matis

Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 10 Lut 2006, 15:23
|
|
|
jak będziesz miał wykręcony włącznik to połącz go z wtyczką i podgrzej zapalniczką tą dolną miedzianą część, jak wentylator się nie włączy to będziesz wiedział na 100% że to włącznik termiczny, pod warunkiem działania wentylatora na krótko. |
|
|
|
 |
Daras84
King of Bednary 2011

|
Wysłany: 10 Lut 2006, 16:08
|
|
|
no to tak podpiolem w ta niebieska wtyke kabel<zmostkowałem> i nic wentylator nie smiga;/ troche to wsyztsko zaolejone bylo al enie wydaj emi sie zeby to bylo powodem... n akablu idacym do czujnika zauwazylem tez male przetarcie ze widac kabel miedziany... ale z nczym nie styka i tez nie hula wentyl |
|
|
|
 |
Matis

|
Wysłany: 10 Lut 2006, 16:50
|
|
|
Daras84 napisał/a: | no to tak podpiolem w ta niebieska wtyke kabel<zmostkowałem> i nic wentylator nie smiga;/ troche to wsyztsko zaolejone bylo al enie wydaj emi sie zeby to bylo powodem... n akablu idacym do czujnika zauwazylem tez male przetarcie ze widac kabel miedziany... ale z nczym nie styka i tez nie hula wentyl | Przekaźnika nie ma, bezpiecznik masz dobry, do akumulatora podłączyłeś wentylator to chodził, włącznik termiczny też powinien być ok. Wygląda to na uszkodzenie instalacji. |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 10 Lut 2006, 16:54
|
|
|
Daras84 napisał/a: | n akablu idacym do czujnika zauwazylem tez male przetarcie ze widac kabel miedziany.../ | zatem go wymień. |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
easy [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lut 2006, 16:55
|
|
|
Jak dla mnie to walnęła ta niebieska wtyka (czujnik) skoro nie chodzi jak jest zwarty a chodzi bezpośrednio z pod aku. |
|
|
|
 |
Daras84
King of Bednary 2011

|
Wysłany: 10 Lut 2006, 17:05
|
|
|
czujnik to wchodzi w termostat a ta niebieska wtyka to zaden czujnik tlyko koncowk az mocowaniem <czy jak to tam nazwac> jutro sprobuje zaizolowac ten kabel moze to pomoze.. |
|
|
|
 |
piotr_r
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: 1.6D/54KM
Wiek: 52 Dołączył: 24 Sie 2005 Posty: 37 Skąd: ok. Kolbuszowej
|
Wysłany: 10 Lut 2006, 17:55
|
|
|
...lub wykręcic włącznik (pewnie trzeba spuscic troche plynu z chłodnicy), do garnczka nalac wody i jak bedzie sie gotować - wstawic włącznik termiczny, po paru minutach mierzysz przejscie - jak jest- to jest sprawny, jak nie to wiesz co było. Sposobu z zapalniczką nie próbowałem. O dziwo w starym silniku wlasnie włącznik term. mi nie działał wiec wcale nie jest powiedziane ze to gdzies przetarcie na kablu.
P. |
|
|
|
 |
macziom

|
Wysłany: 10 Lut 2006, 17:59
|
|
|
Teraz to bym wziął woltomierz i sprawdził czy do niebieskej wtyczki na jednym z przewodów dochodzi 12V po przekręceniu stacyjki. Omomierzem sprawdził czy przewodzi kabelek od wtyczki do wentylatora. Będziesz wiedział czy przerwa jest przed czy za niebieską wtyczką. |
|
|
|
 |
Presto

Model: Ford Fiesta Mk2`89
Wersja: CL
Silnik: 1.6D/54KM
Imię: Jacek
|
Wysłany: 13 Lut 2006, 01:17
|
|
|
Daras skombinuj schemat elektryczny do Twojego modelu..to z miłą chęcią sobie postudiuje ten problem
Jak by Ktoś miał taki schemacik to zapodajcie Darasowi lub mnie z góry dzięki...
Z tego co zaobserwowałem to jest to troche inaczej rozwiązane niż w motorach 1,1 czy 1,3 |
_________________ Model:Ford Mondeo MK2 '98 liftback Silnik: 1.8 16V 115KM + LPG IV gen.
Model:Ford Mondeo MK4 '07 kombi Silnik: 2,5T R5 220KM |
|
|
|
 |
Debek [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 10:37
|
|
|
Pozwole sobie na odświerzenie tematu.
A więc mi tez od jakiegoś czasu nie chodzi wiatraczek od chłodnicy, w związku z tym juz kilka razy wskaźnik temperatury zawitał na granicy czerwonego pola ( i nie jest to NAPEWNO wiena termostatu ). Otuz wietrak nie działa od kąd wszystko pod maską Fiestki nie stało się jednolitą masą zaschniętego błota. Troszke przesadzam, ale fakt jest faktem że niemożliwe było żeby ktoś poruszył wiatraczkiem. W tym tygodniu do juz wyczyściłem i mmożna nim kręcić swobodnie, ale gdy temperatura mocno wzrasta on się nie kręci. Sprawdziłem bezpieczniki i zauważyłem spaloną trzydziestke ( pierwszy rząd, druga od lewej ).
Czy to był bezpiecznik od wiatraka chłodnicy? Nawet jeśli, to wymieniłem go na 15 ( z braku 30 ) - to nic nie dało. Teraz wyjołem juz wiatrak, i nie wiem co robić. A chłodzenie jest mi baaardzo potrzebne.
Jak można sprubowć rozwiązać ten problem?
Co mogło się stać z wentylatorkiem?
Jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
Matis

|
Wysłany: 20 Lut 2006, 12:48
|
|
|
Debek napisał/a: | Pozwole sobie na odświerzenie tematu.
A więc mi tez od jakiegoś czasu nie chodzi wiatraczek od chłodnicy, w związku z tym juz kilka razy wskaźnik temperatury zawitał na granicy czerwonego pola ( i nie jest to NAPEWNO wiena termostatu ). Otuz wietrak nie działa od kąd wszystko pod maską Fiestki nie stało się jednolitą masą zaschniętego błota. Troszke przesadzam, ale fakt jest faktem że niemożliwe było żeby ktoś poruszył wiatraczkiem. W tym tygodniu do juz wyczyściłem i mmożna nim kręcić swobodnie, ale gdy temperatura mocno wzrasta on się nie kręci. Sprawdziłem bezpieczniki i zauważyłem spaloną trzydziestke ( pierwszy rząd, druga od lewej ).
Czy to był bezpiecznik od wiatraka chłodnicy? Nawet jeśli, to wymieniłem go na 15 ( z braku 30 ) - to nic nie dało. Teraz wyjołem juz wiatrak, i nie wiem co robić. A chłodzenie jest mi baaardzo potrzebne.
Jak można sprubowć rozwiązać ten problem?
Co mogło się stać z wentylatorkiem?
Jak to sprawdzić? | jak nie chodzi na krótko tzn. że jest spalony kup nowy i po problemie, a jak jest dobry to szukaj innej przyczyny. |
|
|
|
 |
Debek [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lut 2006, 00:22
|
|
|
POdłączyłem pod akumulator i wiatrak chodzi. Co mogło się zepsuć od tego że wentylator był brudny i się nie kręcił(zastygł wręcz)? Naturalnie wentylator, ale on działa, więc co jeszcze? Zamiast spalonego bezpiecznika 30 dałem 15, czy to może być przyczyna? Choc jak by się troche zastanowić to chyba nie... Ale ja sie nie znam. |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lut 2006, 13:52
|
|
|
czujnik od wiatraka musi byc padniety.
ja juz u siebie 3 razy wymieniałem...
i wlacz ten bezpiecznik 30 bo jak byl serynie to nie mozna go zmieniać na mniejszy bo padnie i on... |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Mar 2006, 21:29
|
|
|
on jest tuz pod rurą do chłodnicy. (ta co widać u gory)
http://img148.imageshack....mage=aaa3cb.jpg
na zdjeciu widac rure i tuz pod nia jest ten czujnik, ida do niego 2 kabelki.
wyjac go jest banalnie łatwo na gorze jest na zacisk wiec wystarczy deko podniesc zacisk do gory i wyciagnac calosc.
zapytaj za szrotach czy nie maja, bo to koszty niewielkie sa bo tego tam pełno. |
|
|
|
 |
Mafios
Junior Admin

Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Patryk
|
Wysłany: 13 Mar 2006, 07:12 Re: wentylator nie chodzi ;/
|
|
|
Daras84 napisał/a: | sprawdzałem bezpiecznik jest ok,
podłaczylem bezposrednio wentylator pod aku i kreci....
co mi jeszcze pozostalo jest jakis przekaznik czujnik?? |
zolty czuknik przy chlodnicy wymien mialem to samo pozdr |
_________________ RS TURBO |
|
|
|
 |
|