[MK4] Centralny zamek |
Autor |
Wiadomość |
mof1707
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/66KM
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 17:46 [MK4] Centralny zamek
|
|
|
Witam.
Mam zamiar kupić i zamontować sobie oto taki zamek centralny: centralny zamek
Co o nim sądzicie?Czy ktoś z was już montował coś takiego?Czy dużo jest problemów przy montażu?Na co zwrócić uwagę?Ewentualnie czy możecie polecić jakiś lepszy zamek pasujący do mojego samochodu?Czy w razie jakiś problemów z montażem lub czymś innym z tym związanym mogę na was liczyć
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Miły

Model: Inne auto
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 17:52
|
|
|
liczyć zawsze możesz... ja mam taki najzwyklejszy z allegro i pasi... poza tym o centralych już było dużo... poszukaj... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
mof1707
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 18:07
|
|
|
Tak ale ty masz mk3 a do mojego niestety trzeba szukać albo oryginalnych od fiesty lub jakiś innych ale pasujących.A te inne z allegro niestety nie pasują:/ Dlatego ten tyle kosztuje.
================
No niestety nie:/ więc trzeba bulić |
Ostatnio zmieniony przez mof1707 2 Mar 2009, 18:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Miły

Model: Inne auto
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 18:08
|
|
|
a to nie wiedziałem... myślałem, że też pasuje... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
polo1976

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 19:25
|
|
|
Miły napisał/a: | a to nie wiedziałem... myślałem, że też pasuje... |
I masz rację. Centralny z linka jest "dedykowany" co w skrócie oznacza krótszy czas montażu. Zwykły z allegro "dedykujesz" sobie sam a płacisz "pi razy oko" kolo 100zł
Tu dla przykładu dedykowany do mk3
http://allegro.pl/item571...wi_do_ford.html
A ja mam coś podobnego do tego
http://allegro.pl/item566...super_cena.html
Z tym ze kosztowało 40zł. |
_________________ Zanim zrobisz - popytaj, zanim popytasz - poszukaj i pomyśl!!! |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 20:14
|
|
|
mof1707 napisał/a: | A te inne z allegro niestety nie pasują:/ Dlatego ten tyle kosztuje.
No niestety nie:/ więc trzeba bulić | Frajersko możesz go kupić,,, jak nie chce Ci się pomyśleć i podkombinować... podpowiem Ci że na zdjęciu są uniwersalne siłowniki (koszt jednego to może 5 zeta) + kawałek blaszki + jakieś tam wygięte druciki + inne wtyczki
http://allegro.pl/item550...dedykowany.html
300 złotych - nie wiem czemu wszystkie siłowniki leżą ta blachą do góry, jak na mój gust to kawałki blach + inne wtyczki, i coś jeszcze czego pewnie nie widać - trochę drogo
http://allegro.pl/item571...wi_do_ford.html
105 zeta - siłowniki nie są ukryte, są żółte, ale teraz to żadna rewelacja - znacznik że są tanie i tandetne zazwyczaj, widać powyginany drut, i uchwyty z blachy w dodatku widać że ich konstrukcja jest dużo prostsza niż tych wyżej, może dlatego są tańsze, ale i tak bardzo drogie jak dla mnie
http://allegro.pl/item566...super_cena.html
28 złotych - może dal się znaleźć tańszy, widać ze siłowniki są identyko jak w tym wyżej, i tym jeszcze wyżej - a jak cena, na forum jest instrukcja jak to założyć,,,
28 czy 300 - Twoja decyzja.
Nie chce by to zabrzmiało złośliwie - który nie kupisz będziesz prawdopodobnie Tu pytał jak zamontować. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
|
Wysłany: 2 Mar 2009, 20:39
|
|
|
No fakt,DROGO i nie koniecznie bezproblemowy montaż. Sam zakładałem podobne cudo i nie było bezproblemowo Na Alledrogo są podobne i znacznie tańsze a założenie takie same i w kieszeni więcej zostanie
JoeMix ma 100% rację |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
mof1707
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 10:10
|
|
|
JoeMix napisał/a: |
28 złotych - może dal się znaleźć tańszy, widać ze siłowniki są identyko jak w tym wyżej, i tym jeszcze wyżej - a jak cena, na forum jest instrukcja jak to założyć,,,
28 czy 300 - Twoja decyzja.
|
tak tylko pytanie czy taki za 30 zł nie rozsypie się szybciej niż ten za 300?I czy nie będzie później jakiś dużych problemów z montażem.Najważniejsze to żeby trochę posłużył a nie kilka miesięcy i do kosza.A tak w ogóle to nie wiem czemu sądzisz że te siłowniki są "identyko"? wcale nie są:)
To w takim razie powiedzcie mi czym się różnią te tańsze zamki od droższych?no bo chyba nie tylko ceną?!Pewnie te blaszki to też robią jakąś różnicę.Nie mam zamiaru później dokupywać jakiś blaszek za kilkadziesiąt złotych tylko dlatego że zapłaciłem za zamek 50 zł...
Na razie zastanawiam się nad tym za 300 zł lub tym żółtym co był wyżej za 105 zł.
Mam nadzieję że doradzicie coś konkretnego?ktoś z was montował zamek w mk4?
Możecie podać linka do tego gdzie jest opisany montaż bo nie mogę znaleźć |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 3 Mar 2009, 11:51
|
|
|
Powiedziałem jak chcesz, ja wole kupić zamek za 30 złotych i wygiąć 2 druty i jedną blaszkę kombinerkami zgodnie z opisem tu na forum niż dokupywać je za kilkadziesiąt złotych lub też kupować w komplecie z zamkiem za 300.
Poszukaj w sieci jak wygląda oryginalny siłownik do twojego samochodu, a potem porównaj z tymi co chcesz zakupić,,, |
|
|
|
 |
polo1976

Model: Ford Fiesta Mk3`94
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 11:54
|
|
|
JoeMix napisał/a: | podpowiem Ci że na zdjęciu są uniwersalne siłowniki (koszt jednego to może 5 zeta |
I tu masz odpowiedź, czy za 300 czy za 30zł masz te same siłowniki, a więc prawdopodobieństwo rozsypki jest takie samo. Czym się różnią?? Tym że są "dedykowane". Między wierszami czytaj " dam kawałek blachy i jakiś łoś się na to złapie"
drjanusz napisał/a: | nie koniecznie bezproblemowy montaż |
Montowałem i takie i te najzwyklejsze i fakt, że nie wszystkie dedykowane były prostsze w montażu ale były takie, które znacznie uprościły mi pracę. Reasumując, dla laika czy takie czy dedykowane jeden czort bo i tak będzie miał zgryz jak to podłączyć, a dla fachowca też bez różnicy bo podłączy czy takie czy takie (najwyżej skasuje troszkę więcej ).
Natomiast jeżeli chodzi o montaż poszukaj dobrze bo już to było. Z doświadczenia powiem tylko tyle, że największy problem to odpowiedni montaż siłownika a ilu monterów tyle sposobów na zamontowanie. Co do elektryki to większość zestawów posiada dość jasno rozpisany schemat. |
_________________ Zanim zrobisz - popytaj, zanim popytasz - poszukaj i pomyśl!!! |
|
|
|
 |
mof1707
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 14:01
|
|
|
To jednego nie rozumiem czemu wszyscy których się dotąd pytałem tj sprzedawców i monterów i mówią mi że te uniwersalne zamki nie pasują!Co mi po siłownikach jak reszta nie będzie pasować, linki itp.
A o co chodzi z tymi blaszkami?centralny 1
a np ten centralny 2
Może tylko w tym tkwi szczegół?Słyszałem jeszcze że zamki uniwersalne od oryginalnych różnią się tym że jedne są na cięgna a drugie na coś tam i że zamek porusza się po łuku.
Nie wiem o co chodzi.Chyba rozbiorę dzisiaj drzwi i popatrzę co i jak można było by zamontować... :/ |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 3 Mar 2009, 14:17
|
|
|
Jeśli coś ma niepasujące otwory a w zestawie nie ma potrzebnych części to znaczy że NIE PASUJE,
Jak masz w ścianie 2 dziury w odległości 1 metra, i kupisz uniwersalną półkę z uchwytami oddalonymi o 1,2 metra i zapytasz kogoś to Ci powie że NIE PASUJE, i albo w ścianie wywiercisz dziurę, tak by otwory były o 1,2m albo przesuniesz uchwyty na półce. Możesz jeszcze kupić uchwyty, z instrukcją jak je przyczepić do uniwersalnej pułki żeby mocowania były o 1,2m. Twoja decyzja czy chcesz pokombinować czy kupić gotowca za kasę.
Tak pasuje oryginalny siłownik na zamek (chyba w mk3 w tym przypadku)
A tak się montuje uniwersalny,,, Twoja sprawa czy widoczne na zdjęciu blaszki, druciki i tak dalej potrzebne do zamocowanie siłownika który ma inne mocowanie niż w oryginale - wykombinujesz sam, czy zakupisz na Allegro za 300 lub 100 zeta.
Kończąc - na forum są tematy, głównie o mk3,,, poszukaj poczytaj, nic nie szkodzi abyś był pierwszy który zrobi dokładną instrukcję dla mk4. |
|
|
|
 |
|