Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [Inny] Zdzira E36 320i

bidżej - 9 Sie 2013, 00:10
Temat postu: [Inny] Zdzira E36 320i
Lazurowa pojechała w siną dal (chociaż nadal ją widuję), więc przyszła pora na kolejne auto. Tym razem uwidziało mi się zupełnie co innego, a mianowicie... sześciocylindrowa bawara.

Ale po kolei, wg schematu:

1. NICK: bidżej

2. IMIĘ: Bartek

3. MODEL: BMW 320i E36 coupe

4. WERSJA: w sumie to nawet nie wiem. na pewno trochę golas (jak na standardy BMW).

5. ROCZNIK: 1995, wyprodukowana 8 lipca (czyli osiemnastkę miała równo miesiąc temu!)

6. SILNIK: M52B20 czyli 2.0 w układzie R6, teoretycznie dostarczający 150KM na tylną oś za pośrednictwem 5-biegowego manuala

7. OPIS AUTA: w zasadzie można ją podsumować krótką parafrazą poprzedniego właściciela: "Paaaanie, malina, najlepsza na allegro, tylko trzeba zrobić ABS, świeci się kontrolka poduszki i nie działa klakson po wymianie kierownicy, nie chłodzi klima, nie odbijają kierunki, fotel kierowcy się nie odchyla, kół nie dam, wpieprzyłem ksenony gdzie się da, a do tego milion diodowych żaróweczek - dobra jest!". Czyli ogólnie jest przy niej trochę pracy, ale jak na BMW z tego rocznika w dodatku coupe, jest lala.

Z fabryki wyjechała z wypasem bez szału jak na Bawarskie Zakłady Silnikowe: klima, elektryka szyb i lusterek, centralny zamek. Na dzień dzisiejszy na pokładzie:
- skóra
- podłokietnik
- czarna podsufitka (nieoryginalna, po wymianie gadżety typu daszki, lampki i uchwyty zostały z jasnej)
- komputer pokładowy (nie podłączony)
- zawieszenie na czarnym Eibachu
- wydech wypierdzający wszystkie szyby w promieniu 100m

trochę trąci wiochą, ale za ten komfort jazdy, dźwięk silnika i drzwi bez ramek (z tym bajerem, że jak łapię za klamkę, to szyba opuszcza się minimalnie i wychodzi spod uszczelki, a po zamknięciu drzwi wraca na swoje miejsce :hihihi: ) wybaczam jej to bez mrugnięcia okiem.

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:

a. wizualne:
- naklejka na klapę (+5KM, więc to chyba do zmian mechanicznych)
- grube welury na podłogę ;)

b. mechaniczne:
- zrobiona klima
- zmienione opony (dostałem zimówki w stanie "malina, chłopie", jedna strzeliła po 300km),
- wywalone ksenony ze świateł mijania (zostały jeszcze w przeciwmgielnych...). Świeciło to fajnie, ale luki stwierdził w drodze powrotnej po zakupie, że jak za nim jechałem to płonęły mu oczy - rzeczywiście, z perspektywy innych użytkowników drogi to była jakaś masakra. Póki co na pokładzie Osram Nightbreaker - daje radę.
- wywalona większość ledowych świecidełek (wszystkich jeszcze nie ogarnąłem, jest tego milion)

c. audio: brak, fabryka gra fajnie na 4 głośniki

d. inne: brak

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE:

a. wizualne: alu 17", najlepiej jakiś miły BBS, poza tym raczej nic.

b. mechaniczne:
- pewnie docelowo swap na jakieś 2.5 litra... 2.0 niby jedzie, ale Lazurowa czy każda inna RSka naklepałaby 320i bez problemu
- w drodze do mnie jest wiązka do grzania foteli i komplet gadżetów do czarnej podsufitki
- ogarniam też wiązkę do podłączenia kompa pokładowego

c. audio: pewnie coś trzeba będzie zmienić, bo 18-letnie fabryczne radio czasem stroi fochy - ale pewnie pójdę w coś ori BMW.

d. inne: nic, lać dużo benzyny i jeździć :D

10. FOTKI AUTA:

świeżo po zakupie:

i stan na dziś:

i na koniec sekcja podziękowań:

- dla Darasa za fachowe obejrzenie autka i wyciągnięcie z właściciela sporej ilości informacji
- dla Tommy'ego za konsultacje dot. E36.
- no i dla lukiego za wycieczkę do Gliwic i cierpliwość przy wracaniu do Krakowa Pandą w elpidżi

BuMeL - 9 Sie 2013, 00:40

szlaban na alkohol :boshe:
vegetagt - 9 Sie 2013, 00:42

a ja napisze to co w każdym temacie o e36:
A jakie masz plany dotyczące mocowania tylnego wózka!? Bo auto fajne, ale mnie zaczynają odstraszać auta, gdzie trzeba się za poprawe fabryki zabierać :-P

bidżej - 9 Sie 2013, 07:32

nic nie robię, wózek się trzyma jak należy i tak powinno raczej zostać - to nie będzie latać bokami (za dużo :P )
pawel_mk3 - 9 Sie 2013, 08:16

A bejsbol w bagażniku masz? :hahaha:
bidżej - 9 Sie 2013, 08:23

tak. problem jest taki, że póki co mam tylko jeden dres i jak się ubrudzi to nie mogę jeździć - muszę poczekać aż się upierze i wyschnie. poza tym nie mogę jeździć w niedziele, bo nie dorobiłem się jeszcze sandałów, w których odpowiednio dobrze widać białe skarpetki :(
pawel_mk3 - 9 Sie 2013, 08:43

I przeszklone drzwi co by cały dres było widać :) a tak serio to fajne auto szkoda że taka opinię ma....
luki - 9 Sie 2013, 08:44

Niedługo dodatkowo dojdą tablice WR :P
Auto w miarę wyszanowane, nie najgorzej wyposażone, wymaga dopieszczenia ale myślę że dobrze trafiła ;)
W priorytecie Jasina trzeba usunąć świerszcza z pod maski, poprawić tłumik końcowy średnicy słomki od napoju z MacDonalda, oraz ogarnąć ABS i wybijanie kierunków.
Zenony w halogenach zostaw :P , dobrze że wywaliłeś że z mijania.
Co do swapa to 2,8 by dobrze jechało;)

DemptD - 9 Sie 2013, 18:56

noo wydech zdecydowanie za mały jak na 2.0 w 1.6 dają wielkości średniego wiadra także Ty musisz dać odpowiednio większy gy
trzeci - 10 Sie 2013, 19:55

Bawaria to Bawaria :ok:
Niech Ci dobrze służy bidżeju i daje dużo frajdy.
Pozdrówka.

bidżej - 11 Sie 2013, 21:16

trzeci, dzięki za miłe słowa ;)

dziś Zdzira podłączona pod kompa:
- niepodłączona kierownica (błąd poduszki, brak klaksonu)
- brak sygnału z czujnika ABS z lewego przodu
- silnik zdławiony na wydechu

odpowiednia kiera z taśmą już zakupiona, czujnik ABS ogarnę może w tym albo przyszłym tygodniu. wydech będzie musiał poczekać chwilę.

BuMeL - 26 Sie 2013, 16:10

I tyyle ?

A amory ? a sprężyny ? a tuleje ? a wahacze ? a końcówki ? a łączniki ? a blacha ?

Ja pierdziele, nie mogłeś sobie forda kupić ? :hahaha:

bidżej - 1 Wrz 2013, 23:43

nic ciekawego się ze Zdzirą nie dzieje, ot codzienna eksploatacja.

no może poza:
- czarnymi daszkami i lampkami (zostały uchwyty nad oknami i 2 lampki w tylnych słupkach, ale to prawdopodobnie załatwię malowaniem i folią)
- ogarniętą kierownicą - zanabyłem drugą trójramienną, ale z czarnym znaczkiem pod airbagiem i z taśmą (którą trzeba było nieco przemodelować)
- odpalonym OBC (w sensie że komputerkiem) - pokazuje datę i godzinę, reszty wiązki nie chce mi się dorabiać, szczególnie że jej działanie polega na informowaniu mnie co jest źle w aucie. na czukiereczek mi to w 20-letnim beemwu? wiadomo, że coś się zawsze znajdzie :P

tak w ogóle to chyba wywalę tą trójramienną kierę i kupię czteroramienną z cywila, bo mi się ta coraz mniej podoba :P

vegetagt - 2 Wrz 2013, 00:03

bidżej, a jak jest ogólnie z czerpaniem wiedzy nt. bmw? Bo kiedyś miałem (nie)przyjemność obsługiwać e39 i z forami była straszna tragedia :|
bidżej - 2 Wrz 2013, 07:33

vegetagt, sporo można wyczytać na forach i ogólnie w internecie (czasem trafiają się fajne stronki z UK), ale trzeba dobrze szukać i jest to mocno porozrzucane :|
BuMeL - 2 Wrz 2013, 11:12

strasznie nudne masz to auto, w fiestach przynajmniej coś pochrupie, postuka ... :devil:

jeszcze zatęsknisz.

Pietrekk - 4 Wrz 2013, 12:55

A wg mnie to zmiana na plus :) Co z tego że rska pojedzie szybciej, jak ma przedni napęd :P No i sam komfort jazdy BMW :)
bidżej - 4 Wrz 2013, 13:36

Pietrekk napisał/a:
No i sam komfort jazdy BMW

...i otóż to :twisted:

wczoraj wywaliłem ksenony z przednich świateł przeciwmgielnych - tym samym przednia elektrownia wróciła do stanu z fabryki.
...no prawie, bo okazało się, że w zderzaku brakuje ramek mocujących halogeny, a klosze są wklejone w otwory. nie mając oczywiście tych ramek, musiałem to z powrotem wkleić. ogarnięcie tego na tip top poczeka chyba do wiosny, zrobię to razem z lakierowaniem zderzaka. niech tego druciarza co to robił czukiereczek spali :złośnik:

Daras84 - 4 Wrz 2013, 19:17

akurat ze je wkleił to nie ma sie co dziwić, fabryczne mocowania halogenow sa ciankie, i łatwo wyskakuja na dziurach
van - 7 Wrz 2013, 19:58

Jak to lazurowa pojechała ? toż to takie dobre auto było :|
Co daje większy fun przy grzebaniu ?

bidżej - 8 Wrz 2013, 21:34

BMW przy grzebaniu jest przekichane, co sprawdziłem w dniu wczorajszym i dzisiejszym... :/
luki - 8 Wrz 2013, 22:00

Tak ty...
bidżej - 8 Wrz 2013, 22:41

łachudro, a nie? :P

Ty się za to przekonywałeś, że fiesta jest równie wredna xD

luki - 8 Wrz 2013, 22:42

:2xf:
Pietrekk - 8 Wrz 2013, 23:15

Coście zaś popsuli?
Bezimienny - 8 Wrz 2013, 23:52

Pewno był swap zeteca do BMW :rotfl:
van - 9 Wrz 2013, 09:54

Cytat:

Pewno był swap zeteca do BMW
CVH :-P
BuMeL - 9 Wrz 2013, 11:08

HCS i teraz muszą parkować z górki.
bidżej - 9 Wrz 2013, 11:11

nie, swap póki co niepotrzebny. generalnie przekonaliśmy się z lukim, że w beemce trzeba się dużo naodkręcać żeby dostać się do elementu, przy którym w takiej oto na przykład fieście do odkręcenia jest 3 śrubki. No i lepsza zabawa jest oczywiście, kiedy wcześniej auto naprawiali rzeźnicy - wszystkie śruby dopieprzone aż jęczą, zero smarów, wszystko zapieczone i ogólnie smutek i rozpacz.

Na szczęście lewy przedni zawias jest już rozpykany, tzn wszystko rozłożone, śrubki poczyszczone, uszkodzony czujnik ABSu wydobyty (bo ciężko to nazwać "wyjęciem"), całość złożona na smarze miedzianym. Czas operacyjny - 2 dni :cojest:

Peedro - 9 Wrz 2013, 14:36

bo bmw to zuo!! :p
bidżej - 9 Wrz 2013, 14:37

karizma gorsze zuo! :-P
van - 9 Wrz 2013, 14:44

się będą teraz przekomarzać kto kupił gorszy bubel :hihihi:
pousuwać mi z profilu te podpisy z fiestami :-P

bidżej - 9 Wrz 2013, 14:49

van napisał/a:
pousuwać mi z profilu te podpisy z fiestami :-P

w sumie racja, Lazurowa od ponad tygodnia ma już blachy DKL...
(ale mi było przykro jak to zobaczyłem! :placz: )

van - 9 Wrz 2013, 15:13

Kotlina Kłodzka ? do jakiej miejscowości dokładnie pojechała ? bo się tam kiedyś w rodzinne strony wybieram
bidżej - 9 Wrz 2013, 15:14

Do Szczytnej bodajże - ale nie wiem czy tam będzie spędzać dużo czasu.
van - 9 Wrz 2013, 15:21

bidżej napisał/a:
Do Szczytnej bodajże - ale nie wiem czy tam będzie spędzać dużo czasu.
trafiła dokładnie w moje rodzinne miasto.........ale by były jaja jak by ją kupił któryś z moich kuzynów :hahaha:
Pietrekk - 9 Wrz 2013, 16:46

BJ, mało która mk3 ma ABS :D
bidżej - 20 Wrz 2013, 23:39

Pietrekk, w zasadzie żadna MK3 nie ma ABSu :P

ostatnimi czasy Zdzira dała mi się we znaki, ale w końcu chyba już jesteśmy na dobrej drodze do przyjaźni.
Zmieniłem olej i wydobyłem z lukim ten czujnik ABSu. Okazało się, że z przodu kończą się klocki. No to kupiłem i założyłem klocki ATE. Przy wymianie okazało się, że na lewym zacisku osłona przeciwpyłowa tłoczka ma pocięte wargi, bo ktoś ją kiedyś źle założył. Kupiłem komplet gumek i zrobiłem zacisk od zera. Beemka jeździła jak tralala może przez 3 dni - jadąc do Radomia po stały dowód rejestracyjny zobaczyłem, że zaczęły jej od czasu do czasu przygasać światła. Poczytałem, podumałem, popatrzyłem - pierścienie ślizgowe alternatora albo szczotki... A za 2 dni wyjazd do Niemiec, a tydzień później do Chorwacji. Czytam o wymianie - no jak alter jest Boscha, to podobno jak się dobrze pokombinuje, można zmienić regulator ze szczotkami bez wyciągania altka. U mnie oznaczenia wyblakłe, za cholerę nie widać. Więc po przestudiowaniu googli okazało się, że alternator jest Valeo - a to podobno koniec świata, syf kiła i mogiła, pół auta trzeba rozebrać. Trudno, następnego dnia rano odbieram dowód i jadę do sklepu, jeszcze w Radomiu. Słyszę, że jest tych regulatorów 7 czy 8 typów i bez numeru mi nie dobiorą. Trudno, dzwonię do IC w Krakowie - tam też chcieli numer alternatora. W końcu stanęło na ostatnich 7 znakach VINu. Ok, alternator znaleziony, ale do niego regulatorów w ogóle w IC nie mają. Pytam o numer, który znaleźli - podają mi jakiś długawy. No ale wracam do tego sklepu i mówię, że mam numer. "Panie, to nie jest numer BMW, ale możemy spróbować". Jeden, drugi, trzeci katalog - nic. Dopiero w czwartym znalazł numer BMW wg tego numeru, który podałem, wrócił do pierwszego katalogu i znalazł. Regulator całe 32 pln. Powrót do Krakowa i wieczorem wymiana. Patrzę, dumam, kombinuję... I kurde jak się ma długie paluchy i trochę narzędzi, to nie trzeba tego dziadostwa wyciągać w całości na wierzch i czukiereczek :D
pierścienie ślizgowe rzeczywiście są już trochę zmęczone życiem, ale to jednak regulator żegnał się ze światem, szczotek zostało mu tyle co nic i zaczęły się chyba wieszać i blokować. W każdym razie Zdzira znowu lata.

i tyle, na pewno bardzo to była urzekająca historia. Jutro beema pierdyknie swoje pierwsze 1000km na raz :)

luki - 21 Wrz 2013, 00:32

Jak cos to numer masz ja linke mam :)
Pietrekk - 21 Wrz 2013, 08:44

Tylko fiesta może mieć ciepło holując e36 :)
BuMeL - 21 Wrz 2013, 20:06

czego nie piszesz, że części szukasz jak ja tu mam speców od BMW w Białym ... VIN daj na PW i następną razą będziemy szukać. Dzwonileś do Jani ?
bidżej - 23 Wrz 2013, 14:17

nie dzwoniłem, w końcu nie miałem czasu - ale spróbuję go dorwać w czwartek jak wrócę :)

a tymczasem: Zdzira nad Ammersee - dojechała :V:

(btw, zajefajną optykę ma aparat w szajsungu gs3 ;-| )

Pietrekk - 23 Wrz 2013, 17:46

Bo masz dobre światło :P Ale zasadniczo od dupy strony jest przyjemnie :P
kenczorf - 23 Wrz 2013, 20:55

w dobrym sloncu fatki sa calkiem dobre. Ponoc w andku 4.3 dostaniemy opcje z s4 i bedzie jeszcze lepiej
bidżej - 24 Wrz 2013, 12:58

światło-sratło, paczcie jaka wyszła równoległoboczna beemka gy
kenczorf - 24 Wrz 2013, 13:46

bita w dupe to krzywa :rotfl:
bidżej - 24 Wrz 2013, 14:33

kurde, tu mnie masz :kaput:
Peedro - 24 Wrz 2013, 19:10

W Niemcach robiła za wiatę przystanku w Hamburgu ;) :2xf:
bidżej - 30 Gru 2013, 19:28

żeby nie było, że nic się nie dzieje - tak wygląda zimowy setup:

wpadła wkładka Pipercrossa, zmieniłem siłowniki maski bo jak zrobiło się zimno to lubiła mi przydzwonić w łeb, zaworek spryskiwacza i chyba tyle. na wymianę czekają paski klimy i napędu osprzętu + napinacz, świece i jakieśtam piedoły. byłoby to zrobione szybciej, ale cierpię na chroniczny brak czasu. poza tym jeździ jak głupia, żre wachę jak głupia, drze się jak głupia i zarzuca dupą jak głupia. głupie auto, ale morda się cieszy :V:

van - 30 Gru 2013, 20:44

gupi kierownik to i auto gupie :V: no nie mogłem się powstrzymać :cojest:
dobrze przynajmniej że RWD i ma trochę kunia :ok:

lancer - 31 Gru 2013, 00:26

No no, tutaj autko już jest naprawdę niezłe :)
mario3991 - 31 Gru 2013, 12:12

Te bety są fajne ale strasznie przypałowe, mojego kolegę na stacji paliw zatrzymały trzy radiowozy policji i trzepali mu całe auto.
bidżej - 31 Gru 2013, 12:18

w Polsce przygód nie miałem, ale niemieckie Polizei zatrzymali mnie dokładnie w chwili kiedy przekroczyłem granicę Niemiec przy użyciu starego, czarnego, zglebionego BMW E36 coupe :V:
tadzias - 31 Gru 2013, 13:59

bidżej napisał/a:
przy użyciu starego, czarnego, zglebionego BMW E36 coupe

Na Dresden mnie kiedyś takim zatrzymali
:D

bidżej - 31 Gru 2013, 14:58

nie no policaje mieli nową piątkę w touringu, to ja jechałem starym trupem dla dresiarzy i przemytników!
vegetagt - 31 Gru 2013, 15:37

mario3991 napisał/a:
Te bety są fajne ale strasznie przypałowe, mojego kolegę na stacji paliw zatrzymały trzy radiowozy policji i trzepali mu całe auto.

Pf, przy fieście mk2 mam to samo... Chociaż podjezdzaja jednym radiowozem a nie trzema :rotfl:

van - 31 Gru 2013, 16:34

dlatego trzeba jeździć autem typowo grzybialskim jak np volvo :hahaha: żadnych kontroli ;/
Marcinowaty - 1 Sty 2014, 21:34

Albo Tico, przecież jak można coś przemycać w TICO..
tadzias - 3 Sty 2014, 11:59

van napisał/a:
dlatego trzeba jeździć autem typowo grzybialskim jak np volvo :hahaha: żadnych kontroli

popieram :yes:

kamilocha1 - 3 Sty 2014, 20:25

niemiec płakał jak sprzedawał ;D
vegetagt - 6 Sty 2014, 23:52

van napisał/a:
dlatego trzeba jeździć autem typowo grzybialskim jak np volvo :hahaha: żadnych kontroli ;/

dzis na skrzyzoawniu zobaczylem znajomy nieoznakowany radiowoz - skręciłem za nimi by się upewnić czy to na prawdę oni. Poczekali, dali się wyprzedzić, właczyli koguty, zhaltowali :D Dzień jak codzień dla fiesty mk2... :hihihi:

bidżej - 9 Lut 2014, 19:43

ostatnio na śniegu przy...uderzywszy niefartownie przednim kołem w krawężnik. Skrzywiona felga, zerwana tuleja wahacza. No więc felga poszła do prostowania, a za starą tuleję Zdzira dostała wczoraj tuleje przednich wahaczy od M3 - ale to był dobry zakup! :twisted:
Bezimienny - 9 Lut 2014, 22:14

A gdzie Ty śnieg znalazł ?? przeca wiosna hehe :2xf:
Doberman - 10 Lut 2014, 08:31

Może poliuretanowe założysz? Ponoć ulepszają trochę wyczucie auta :) Minusem tego ze auto twarde przy tym jest :P
luki - 28 Lut 2014, 20:47

pokażesz jakieś spy foto?
van - 28 Lut 2014, 21:05

Doberman napisał/a:
Może poliuretanowe założysz? Ponoć ulepszają trochę wyczucie auta :) Minusem tego ze auto twarde przy tym jest :P
samo poli mocno nie utwardza, na to bardziej ma wpływ sprężyna i amortyzator
bidżej - 2 Mar 2014, 10:40

nie ma póki co spajfoto, będzie jak odbiorę obiekty z uzbrajania :)

póki co e36 wczoraj dostała nowe tuleje pływające tylnych wahaczy wzdłużnych - stare wytyrane jak dzikie kozy, w dodaku montowane przez jakiegoś rzeźnika. teraz chyba wypadałoby poustawiać zbieżność...

tadzias - 2 Mar 2014, 10:46

A ja ją w piątek widziałem jak byłem w Krk! Ha! :D
bidżej - 9 Mar 2014, 10:16

BMW w pełnej krasie: oddałem auto na kontrolę zawieszenia i zbieżność. do wymiany poszły wszystkie pozostałe tuleje zawieszenia tylnego (w sumie 14, z czego 2 wymieniłem sam), przewody hamulcowe tylne, z przodu 2 sworznie, końcówki drążków i drążki :cojest:

no trudno. teraz szukam jakiejś optymistycznej długoterminowej prognozy pogody, żeby zaopatrzyć Zdzirę w nowe kółka.

będą rondelle rod 0058 8j17 z gumami hankook ventus v12 evo 235/40R17

Peedro - 9 Mar 2014, 10:23

Ciulowe ten rondelki bo dziurawe i zupy w tym nie ugotujesz :hahaha:

Dużo pierdów wymieniasz w tej betce :P aż strach zapytać ile już kasy pożarła :P Ale pewnie będzie warto... zarzuć zdjęciami jak założysz to kółko :)

luki - 9 Mar 2014, 10:30

bidżej napisał/a:
będą rondelle rod 0058 8j17 z gumami hankook ventus v12 evo 235/40R17

Ciekawe jak spadnie spalanie :P

bidżej - 9 Mar 2014, 11:09

Peedro napisał/a:
aż strach zapytać ile już kasy pożarła
aż strach odpowiadać na takie pytania, już dawno bym kupił drugą taką :/

ale za to fajnie jeździ :D

Daras84 - 9 Mar 2014, 15:09

za duze opony na 8j ;)

ja takich szerokich to na tych rondlach przy 10j nawet nie miałem:P

Peedro - 9 Mar 2014, 17:34

Noo, ja na 7,5j kłade 205/40/17 :P
hubi_2006 - 9 Mar 2014, 19:17

Peedro napisał/a:
Ale pewnie będzie warto...

Odkupić :V:

bidżej - 9 Mar 2014, 21:04

szkoda mię rantów, bo w polerce są - dlatego takie gumy szerokie :P
bidżej - 10 Mar 2014, 20:28

taka jest:

no to ma być wiosna i tyle! :hammer:

Peedro - 10 Mar 2014, 20:47

Mało widać :P
hubi_2006 - 10 Mar 2014, 21:11

Ciemna fota bo lol faceów zabrakło :V:
luki - 10 Mar 2014, 21:34

Ciulowo Ci opony założyli, te czerwone kropki fachowo powinny się pokrywać z wentylkami :)
van - 10 Mar 2014, 22:19

się świeci kółko :ok:
kenczorf - 10 Mar 2014, 22:19

ladna...ale...kiedy swpa na 2.8 bo 2.0 6g moze nie tragedia ale lipa w porwnaniu z byla fiesta ;P
kuba87 - 10 Mar 2014, 22:22

e tam jakoś krzywo wyklepana :-P
bidżej - 11 Mar 2014, 08:32

luki napisał/a:
Ciulowo Ci opony założyli, te czerwone kropki fachowo powinny się pokrywać z wentylkami :)
jestem zdruzgotany :P

swap będzie jak ogarnę wszystko jak należy. ciągle czekają pierdoły we wnętrzu i trochę blacharki.

hubi_2006 - 11 Mar 2014, 11:22

i potem astra? :)

Edit:
Bidżej, tak naprawdę to my Ci zazdrościmy takiej furki i alusków ;) Stąd ta zgryźliwość :twisted:

bidżej - 22 Maj 2014, 21:58

z nowych rzeczy:

- wymieniony zdechnięty na torze czujnik położenia wałka rozrządu
- ogarnięty interfejs żeby samemu sobie podłączać Zdzirę pod kompa
- dodane więcej czarnego pod maskę, w postaci rozpierdaka kielichów od Staffy:

Peedro - 22 Maj 2014, 22:47

bidżej napisał/a:
- dodane więcej czarnego pod maskę, w postaci rozpierdaka kielichów od Staffy:

Łamie się to cza wzmocnić :rotfl: :-P

bidżej - 22 Maj 2014, 22:53

no wiesz, na allegru pisali, że "zapobiega pękaniu przedniej szyby" - to wziąłem!
Peedro - 22 Maj 2014, 23:07

Jak to mawiają - lepiej zapobiegać niż leczyć ;) Ale pamiętaj, przez to będzie jeszcze cięższa ;)
bidżej - 12 Sty 2015, 21:36

uuu, dawno mnie tu nie było... a Zdzira w międzyczasie zdążyła zeżreć w cholerę nakładów. Przede wszystkim:

1. Zrobiona blacharka - progi, podłoga, bąble na nadkolach, jakieś pierdoły
2. Zmienione oleje, filtry, uszczelka dekla zaworów, olej w dyfrze, amortyzatory z przodu, woda
3. W końcu ogarnięty ABS - nowy czujnik i nowa osłona tarczy hamulcowej LP
4. Nowe halogeny p/m - stare były wklejone, zgniłe i zaśnieżone
5. Na zimę zakupione gumy Uniroyal MS plus 77, 205x65R15 + felgi BMW Styling 13 - takie same jak na zapasie.
6. Zmienione amortyzatory przód, kupione amory tył (oba komplety Kayaba Excel G) z poduszkami (Lemforder), odbojami i osłonami (Sachs), gumy i łączniki stabilizatorów (Lemforder)
7. Naprawiony wyświetlacz przebiegu w zegarach (zdechła dolna połowa)
8. Znaleziona i zlikwidowana przyczyna przeciekania podszybia w czasie deszczu - podwinięta uszczelka modułu grzania i klimy. Trzeba było do tego rozbebeszyć cały środek...
8. Kupiona pompa wspomagania (używka LUK), bo stara się poci
8. ...i milion innych drobnych rzeczy, które mają na celu przede wszystkim przygotowanie Zdziry do przejścia niemieckiego TUVa. Jak się uda, będzie święto :D

Na zegarze na ten moment prawie 315kkm, ale trasy po 1200km za jednym zamachem Zdzira robi bez zająknięcia. No może poza łożyskami, które zaczynają wyć i tylnymi amortyzatorami, które umarły zaraz po przednich i czekają na zmianę. Poza tym do zrobienia miauczący alternator. Ale jak na 20 lat na karku, jest w porządku. Będzie to żyło :)

Peedro - 12 Sty 2015, 21:49

to po co było zmieniać fiestę na to, jak tu i tam cza było blachę robić :hahaha: no i ogólnie troszkę doinwestowałeś baware ;)
bidżej - 13 Sty 2015, 09:34

Peedro, no w sumie to nie wiem, siekierka na kijek :P

a Lazurowa nadal jeszcze jezdzi - nic z nia nie jest robione, felgi kwardatowe, silnik rozciekniety, lolfejsy trzymaja nadkola, ale ciagle killuje.

tadzias - 13 Sty 2015, 17:24

bidżej, grrrrrrube te nakłady. Powodzenia z TUV :D
bidżej - 22 Sty 2015, 19:47

Kurde, jeszcze parę rzeczy ominąłem!!!

w kolejności chronologicznej:

Kielce, maj 2014:

Rzeszów, sierpień 2014:

...i październik 2014:
Zmieniony wydech, nie ma już kibelrury na końcu i słomki przed tłumikiem końcowym, szyby z okien już nie wypadają naokoło jak odpalam maszynę! i wyleciała pseudo m-pakietowa listwa zderzaka tylnego - jest cywil i cukierek, w nosie mam tuning beemki pt. gwint, koło, m-pakiet. serio, wszystkie tak samo wyglądają...
Tak się aktualnie ma wydech - przy okazji obczajcie ile soli zebrałem przez 300km A4:

...pewnie i tak jeszcze o czymś zapomniałem. ;-|

luki - 22 Sty 2015, 20:05

bidżej napisał/a:
...pewnie i tak jeszcze o czymś zapomniałem. ;-|

podziękować :rotfl:

bidżej - 22 Sty 2015, 20:12

już po flaszce nie ma śladu, to zapomniał...

:2xf:

luki - 25 Cze 2015, 00:00

działasz coś? czy na żylety poszła?
bidżej - 25 Cze 2015, 08:09

póki co stoi w garażu i wyjeżdża jak jest ciepło i sucho. dzięki temu zaczęła mało palić, tankuję raz na 2 miesiące :hihihi:

są plany, zbierają się graty:
- wróci ori radio przerobione na wejście AUX, z gniazdem schowanym w przerobionym schowku po podłokietnikiem
- wskoczy pełne OBC, może uda się nawet odpalić moduł CCM do samodiagnostyki. komp, moduły i kable już są, teraz trzeba to zebrać do kupy.

luki - 15 Paź 2015, 22:19
Temat postu: Re: [Inny] Zdzira E36 320i
poka jasina jak beeemeka wygląda