|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK7] Instalacja świateł do jazdy dziennej LED
xxyy777e - 22 Cze 2012, 12:46 Temat postu: [MK7] Instalacja świateł do jazdy dziennej LED Założyłem ostatnio światła do jazdy dziennej typu LED, wszytko wygląda jak fabryczne rozwiązanie.
Kupujemy światła do jazdy dziennej.
NSSC DRL 510HP
http://rad-sat.home.pl/sk...0hp-p-3079.html
Do kupienia za 160-200 zł
Nie chciałem niszczyć zderzaka oraz mieć przejść na stacji diagnostycznej, że lampy w złych miejscach dlatego pozbyłem się lamp przeciwmgielnych których przydatność jest znikoma jak się używa 3 razy w roku. LED'y do jazdy dziennej założyłem w oryginalne
miejsca po przeciwmgielnych. Wygląda wszytko estetycznie jak z fabryki.
Do tego elektryka ładnie przełącza światła drogowe/LED
LED'y zapalają się po włozeniu kluczyków do stacyjki.
Gdy jest ciemno/jasno automatycznie lampy przełączają się drogowe/LED
Parzych - 22 Cze 2012, 13:20
Zaglądając do tego tematu spodziewałem się, że zobaczę instrukcję krok po kroku jak je podłączyć, a tu zonk, tylko fotki na aucie... Z linku zobaczyłem że mają wtyczki, pod co się je podłącza
MisiekT - 22 Cze 2012, 13:48
z technicznego punktu widzenia powinienes teraz miec przejscia na stacji za niesprawne swiatla przeciwmgielne
tez chcialem tak zrobic, ale Paula byla za nieusuwaniem halogenow
ciekawi mnie, czy odczujesz mniejsze obciazenie silnika i wplyw na spalanie - tylko taki realny i zmierzony, a nie psychologiczny
xxyy777e - 22 Cze 2012, 15:19
Parzych napisał/a: | Zaglądając do tego tematu spodziewałem się, że zobaczę instrukcję krok po kroku jak je podłączyć, a tu zonk, tylko fotki na aucie... Z linku zobaczyłem że mają wtyczki, pod co się je podłącza |
Instrukcje jak je podłączyć jest dołączona do lamp.
MisiekT napisał/a: | z technicznego punktu widzenia powinieneś teraz mieć przejscia na stacji za niesprawne swiatla przeciwmgielne |
Zapewniam Cię, że nie ma żadnego problemu na stacji diagnostycznej. Byłem niedawno i diagnosta nawet na nie nie zwrócił uwagi. Natomiast w moim poprzednim pojeździe zawsze miałem pytania o lampy led. Miałem jakieś podłużne paski led'owe gdzieś na wlocie powietrza do chłodnicy, za każdym razem na przeglądzie były wątpliwości czy są we właściwym miejscu...
MisiekT - 22 Cze 2012, 15:39
xxyy777e napisał/a: | Zapewniam Cię, że nie ma żadnego problemu na stacji diagnostycznej |
ja wierze, ze nie ma i ze nikt na to nie zwroci uwagi...
JoeMix - 22 Cze 2012, 16:31
Przednie światła przeciwmgielne nie są obowiązkowe,,, ale wywalenie ich i wstawienie LEDów dla mnie jest odpowiednikiem wsadzenia 80L butli LPG w bagażnik,,,
MisiekT - 22 Cze 2012, 16:46
JoeMix napisał/a: | nie są obowiązkowe |
nie sa... ale zdaje sie jak juz je masz to nie mozesz od tak zdemontowac nie wywalajac instalacji... w praktyce jakby diagnosta bardzo chcial sie czepiac, to pewnie by sie czepial
JoeMix - 22 Cze 2012, 17:03
Możesz zdemontować i nikt Ci nic złego nie powie - nie są obowiązkowe,,, nie ma świateł, co kogo obchodzi instalacja,,, ale za światła które nie są obowiązkowe a są niesprawne (np. halogeny ale niepodłączone) normalnie należy się mandat za niesprawne auta.
xxyy777e - 22 Cze 2012, 17:28
JoeMix napisał/a: | Przednie światła przeciwmgielne nie są obowiązkowe,,, ale wywalenie ich i wstawienie LEDów dla mnie jest odpowiednikiem wsadzenia 80L butli LPG w bagażnik,,, |
Nie żartuj co częściej używasz ? Halogeny przeciwmgielne czy lampy do jazdy dziennej ?
Odpowiedz oczywista stąd demontaż halogenów przeciwmgielnych które używam kilka razy do roku. Poza tym tak naprawdę niewiele poprawiają widoczność podczas mgły.
Chciałem pokazać, że w fabryczny zderzak można włożyć LED'Y bez cięcia plastików, wszytko elegancko pasuje w fabryczne miejsca montażowe.
JoeMix - 22 Cze 2012, 17:34
xxyy777e napisał/a: | Nie żartuj co częściej używasz ? Halogeny przeciwmgielne czy lampy do jazdy dziennej ? | Oczywiście że halogenów, świateł do jazdy dziennej nie używam bo mam od tego mijania, to tak samo jak byś powiedział: Nie żartuj, lepiej jeździć na paliwie po 3 zeta czy mieć wolny bagażnik - każdy ma inne priorytety, jeden woli jeździć taniej inny mieć pusty bagażnik. Ja do LEDów osobiście nic nie mam, pod warunkiem że użytkownik wie kiedy z LEDów na zwykłe się przełączyć (z tego co widze po drogach to większość nie wie niestety),,, więc nie neguję ich montażu na aucie, po prostu wyraziłem swoja opinię.
MisiekT - 22 Cze 2012, 17:36
nie no, dzienne maja sens - ale pod warunkiem ze sa b. dobre i poprawnie zamontowane... osobiscie jestem za, ale przekonanie mam tylko do markowych producentow i jak juz to wsadze jakas helle albo philipsa
xxyy777e - 22 Cze 2012, 18:29
JoeMix napisał/a: | Ja do LEDów osobiście nic nie mam, pod warunkiem że użytkownik wie kiedy z LEDów na zwykłe się przełączyć (z tego co widze po drogach to większość nie wie niestety), |
Tak jak napisałem LED'y automatycznie się przełączają na drogowe i na odwrót w zależności od oświetlenia. Instalacja jest podłączona do czujnika zmierzchu na przedniej szybie
Dam znać za kilka miesięcy jak się spisują.
MisiekT - 22 Cze 2012, 19:25
xxyy777e napisał/a: | przełączają na drogowe i na odwrót |
tak w ogole to mam nadzieje, ze masz na mysli swiatla mijania?
Parzych - 22 Cze 2012, 20:54
A swoją drogą to tytuł tematu powinien brzmieć mniej-więcej tak: "Podmianka p.mgłowych na dzienne", bo obecny sugeruje instrukcję montażu i podłączenia do instalacji...
JoeMix - 22 Cze 2012, 22:19
Cytat: | Tak jak napisałem LED'y automatycznie się przełączają na drogowe i na odwrót w zależności od oświetlenia. | Ano,,, czyli leje deszcz, ale jest widno i połowa aut na ledach które ledwo widać posuwa,,,
MisiekT - 22 Cze 2012, 22:27
ale to nie problem przelaczania, tylko ledow za 50 czy chocby 150zl... znajdz mi kogos na hellach kto jest niewidoczny
JoeMix - 22 Cze 2012, 22:43
No nie wiem, przecież nie zatrzymuje ludzi i nie pytam co za badziewie tak założył, jasne ze markowe światła lepiej świeca, ale nie zmienia to faktu ze przy zmniejszonej przejrzystości powietrza jaka jest w deszcz masz włączyć światłą mijania lub przednie przeciwmgielne lub oba jednocześnie,,, a na drodze w deszcz (lub po wieczorami, jak teraz, niby 21 i jest jeszcze widno ale nie przesadzajmy) co drugie auto jakie ma LEDy zapuszczone jedzie jak to się mówi inkoguto,,,
artax - 22 Cze 2012, 23:44
Kolega napisał ,ze ma czujnik zmierzchu.U mnie jak zaczyna padać = zachmurzenie, czujnik przełącza z led na mijania.Ale faktem jest ,ze przy braku czujnika trzeba pamiętać.
pzdr
xxyy777e - 23 Cze 2012, 22:34
Z tego co zauważyłem podczas normalnego deszczu za dnia również automatycznie przełączają się lampy mijania. Mam je krótko, być może gdy opady są niewielkie i jest słonecznie mogą się nie przełączyć. Tym niemniej mogę wymusić jazdę tylko na lampach mijania.
LED'y przełączają się automatycznie na światła mijania przy włączonym przycisku AUTO.
Podczas jazdy na LED'ach w trybie auto gdy następuje przełączenie na lampy mijania na zegarach zapala się lub gasi dioda sygnalizująca jazdę na lampach mijania.
Czujnik zmierzchu na przedniej szybie jest naprawdę wrażliwy na światło i wystarczy niespodziewany wjazd w jakieś zacienione miejsce i momentalnie lampy się przełączają.
grzesiek646 - 24 Cze 2012, 00:36
[quote="xxyy777e"] JoeMix napisał/a: |
Poza tym tak naprawdę niewiele poprawiają widoczność podczas mgły. |
Może nie poprawiają widoczności z Twojego punktu widzenia, ale zapewniam Cie ze ten cos jedzie z naprzeciwka napewno dużo wcześniej Cie zauważy, a tu chyba też i to chodzi
JoeMix - 24 Cze 2012, 08:18
No właśnie oto chodzi a 3/4 ledów na autach nawet w dzień kiepsko wydać,,, a co dopiero w deszczu
BTW Patrz jak cytujesz, bo wsadziłeś mi w klawiaturę coś czego nie napisałem,,, a wypowiedz ta nie tyczyła się LEdów tylko ori halogenów,,, ale tez się z tym zgadzam większość aut ma światła dodatkowe, trudno je nazwać przeciwmgielnymi,,, takie są,,, uniwersalne, czyli w sumie do niczego.
xxyy777e - 24 Cze 2012, 20:47
[quote="grzesiek646"] xxyy777e napisał/a: | JoeMix napisał/a: |
Poza tym tak naprawdę niewiele poprawiają widoczność podczas mgły. |
Może nie poprawiają widoczności z Twojego punktu widzenia, ale zapewniam Cie ze ten cos jedzie z naprzeciwka napewno dużo wcześniej Cie zauważy, a tu chyba też i to chodzi |
Przeciwmgielne i światła mijania mają taką samą moc 55W.
JoeMix napisał/a: | No właśnie oto chodzi a 3/4 ledów na autach nawet w dzień kiepsko wydać,,, a co dopiero w deszczu
|
Przesadzasz z tym 3/4. Homologowana lampa dobrze świeci. Jeśli nie widzisz lampy to albo samoróbka bez homologacji zrobiona np. z przeźroczystego węża z diodami (widziałem takie instalacje) albo może czas na jazdę w okularach.
JoeMix - 25 Cze 2012, 09:11
xxyy777e napisał/a: | Przeciwmgielne i światła mijania mają taką samą moc 55W. | Ale zupełnie inaczej świecą (inna rzeźba soczewki i/lub lustra,,, xxyy777e napisał/a: | Przesadzasz z tym 3/4. Homologowana lampa dobrze świeci. | Nie mówię że świeci źle, mówię co widzę na drogach,,,
xxyy777e - 22 Lip 2012, 18:09
Z ciekawostek zauważyłem, że podczas jazdy w słoneczny dzień gdy czujnik deszczu wykryje krople na przedniej szybie i automatycznie włączą się wycieraczki.
Światła do jazdy dziennej LED automatycznie się przełączają na mijania.
Lampy mijania świecą się do czasu ustania opadów i wyłączenia automatycznych wycieraczek
gsmphone - 21 Sie 2012, 21:00
Ja mam inaczej zrobione... światła do dziennej i nocnej jazdy mam w jednym... z tym że w dzień świeci słabiej a jak się zrobi ciemniej to zaczyna mocniej świecić... no i kontrolki na desce też się automatycznie włączają. Zrobiłem tak bo wg norm Europejskich usytuowanie w fiescie halogenów nie nadaje się na światła do jazdy dziennej. Oczywiście przegląd i tak by przeszedł bo wiadomo... ale gdyby się policja przyczepiła(a są tacy co znają przepisy aż za bardzo) to po dowodzie
MisiekT - 21 Sie 2012, 21:45
gsmphone napisał/a: | usytuowanie w fiescie halogenów nie nadaje się na światła do jazdy dziennej |
a ktory wymiar nie pasuje?
gsmphone - 22 Sie 2012, 06:39
Odległość minimalna od ziemi powinna być 25cm a w fordzie jest 24cm. Niby mało ale znam jedną osobę która miała przez to problemy oraz słyszałem o kilku innych którzy też mieli przejścia
xxyy777e - 22 Sie 2012, 19:15
Gsmphone, mozesz umiescic zdjecia twoich lamp. To seryjnego lampy czy jakiejś innej firmy ?
Lampy do jazdy dziennej są w światłach mijania ?
gsmphone - 22 Sie 2012, 20:35
Mój samochód jest dokładnie taki jak ten w banerze na górze strony z lampami soczewkowymi i halogenami(nawet kolor się zgadza:-)). Zamiast pozycyjnych żółtych mam jasne białe ledy. No a kierunkowskaz też tak samo świeci jak na zdjęciu. Są to seryjne lampy
michal77 - 22 Sie 2012, 20:48
xxyy777e napisał/a: | Lampy do jazdy dziennej są w światłach mijania ? | tak
MisiekT - 22 Sie 2012, 22:42
nie lampy do jazdy dziennej, a funkcja swiatel dziennych - czyli mniejsza moc na zarowki, nic wiecej
xxyy777e - 23 Sie 2012, 09:40
MisiekT, nie wiedziałem, że jest coś takiego w MK7
Orientujesz się czy "funkcja swiatel dziennych" działa tylko w lampach soczewkowych czy może również w tradycyjnych seryjnych lampach w MK7 ?
MisiekT - 23 Sie 2012, 10:30
ja mam zwykle, dziala - 2 minuty dla kazdego ASO
looki8329 - 23 Sie 2012, 11:10
gsmphone, powiedz mi kolego czy Ty coś przerabiałeś w tych światłach czy już tak miałeś bo ja też ma czujnik zmierzchu i przełącznik z auto ale szczerze mówiąc nigdy nie sprawdzałem czy po włączeniu na auto lampy się zapalają w dzień z mniejszą mocą żarówek. Światła mam soczewkowe ale pozycyjne mam zwykłe żarówki. No i pytanie czy jeśli masz włączone światła do jazdy dziennej czy świecą Ci również tylne bo z tego co się orientuje tylko z przodu powinny się zapalać.
gsmphone - 23 Sie 2012, 12:50
looki8329 napisał/a: | gsmphone, powiedz mi kolego czy Ty coś przerabiałeś w tych światłach czy już tak miałeś bo ja też ma czujnik zmierzchu i przełącznik z auto ale szczerze mówiąc nigdy nie sprawdzałem czy po włączeniu na auto lampy się zapalają w dzień z mniejszą mocą żarówek. Światła mam soczewkowe ale pozycyjne mam zwykłe żarówki. No i pytanie czy jeśli masz włączone światła do jazdy dziennej czy świecą Ci również tylne bo z tego co się orientuje tylko z przodu powinny się zapalać. |
Nic nie przerabiałem.. pojechałem tylko do ASO, dałem 70zł i mam. Z tyłu świecą też światła w dzień:/ bo niby są one na tym samym obwodzie co przednie i nie da się ich sterować inaczej:/(ale czy to prawda to nie wiem bo w ASO też za bardzo się nie znają... bo nawet nie wiedzieli że można włączyć w halogenach funkcje dziennych świateł... masakra)
xxyy777e - 23 Sie 2012, 13:02
Ja też byłem w ASO i jak widać też o tym nie wiedzieli. Doradzili zakup lamp LED jako światła dzienne !!! a jak widać wystarczyło aktywować komputerem tryb świateł dziennych w lampach. K..a po co i za co płacimy w ASO za doradztwo techniczne skoro pracują tam takie osły.
gsmphone - 23 Sie 2012, 18:17
xxyy777e napisał/a: | Ja też byłem w ASO i jak widać też o tym nie wiedzieli. Doradzili zakup lamp LED jako światła dzienne !!! a jak widać wystarczyło aktywować komputerem tryb świateł dziennych w lampach. K..a po co i za co płacimy w ASO za doradztwo techniczne skoro pracują tam takie osły. |
Tym bardziej że MK7 jest już ze 4 lata! Gdyby to było jakieś super nowe auto to bym się zgodził że mogą nie wiedzieć..
xxyy777e - 23 Sie 2012, 22:18
gsmphone napisał/a: | Odległość minimalna od ziemi powinna być 25cm a w fordzie jest 24cm. Niby mało ale znam jedną osobę która miała przez to problemy oraz słyszałem o kilku innych którzy też mieli przejścia |
Nie wiem w jakim fordzie to mierzyles ale w MK7 halogeny są 35cm nad ziemia, dziś mierzylem
grzesiek646 - 24 Sie 2012, 03:37
to wymyślili ... http://allegro.pl/ledy-fo...2579123227.html
gsmphone - 24 Sie 2012, 06:37
Tylko cena 1900zł za ledy to lekka przesada.. nawet jeżeli to są oryginalne
JoeMix - 24 Sie 2012, 06:37
xxyy777e napisał/a: | Nie wiem w jakim fordzie to mierzyles | Obniżonym pewnie,,,
MisiekT - 24 Sie 2012, 07:41
te ledy nic nie dadza bez specjalnego zderzaka
xxyy777e - 24 Sie 2012, 10:31
Dedykowany zderzak z fabrycznymi otworami byłby wskazany ale myślę, że to tylko kwestia wycięcia otworów i da się to dobrze zrobić w zwykłym zderzaku
MisiekT - 24 Sie 2012, 10:34
bedzie pekac, oryginal jest na bank odpowiednio wzmocniony...
xxyy777e - 24 Sie 2012, 10:35
Ten gościu z allegro szuka "jelenia"
Dzwoniłem do ASO Forda.
Koszt lamp LED z całą elektryką 1420 zł brutto
Koszt lamp z montażem 1900 zł brutto
Od tych cen i można dostać 5% rabatu.
Pytałem również o zderzak czy trzeba wymieniać na dedykowany. Można zrobić na seryjnym tylko jest spore ryzyko, że będzie trzeba lakierować.
gsmphone - 24 Sie 2012, 13:05
Każdy zderzak trzeba lakierować... czy w serwisie czy nie.
A co do wycinania otworów pod te ledy to powodzenia... nigdy równo się nie wytnie(tym bardziej jak się nie ma sprzętu odpowiedniego) i jest ryzyko że zderzak pęknie.
JoeMix - 24 Sie 2012, 14:17
gsmphone napisał/a: | i jest ryzyko że zderzak pęknie | Takie samo jak to że jadąc autem przejedziesz pieszego,,,
MisiekT - 24 Sie 2012, 15:09
JoeMix - nie wiem jak bogate masz doswiadczenie z MK7, ale opowiadasz juz kolejne rzeczy nijak nie majace zwiazku z tym autem... zderzaki w MK7 sa w tym miejscu wyprofilowane, a caly zderzak jest bardzo "ruchomy" i elastyczny
mikropekniecia pojawiaja sie nawet w seryjnych specyfikacjach - wiec po rozcieciu zderzaka i wstawieniu tych LEDow nie ma szansy zeby zachowal trwalosc
JoeMix - 24 Sie 2012, 15:20
MisiekT, chodziło mi operację wycinania i to że pęknie w trakcie cięcia, a nie że się zderzak osłabi w tym miejscu i może pęknąć później - bo fakt, zderzaka od spodu nie macałem i groźbę że pęknie zrozumiałem ze właśnie "nie wyjdzie równo i pęknie"
Marcinowaty - 24 Sie 2012, 20:22
A ja jak kupie sobie światełka do jady dziennej to zamontuje je w mk3
gsmphone - 25 Sie 2012, 08:27
Marcinowaty napisał/a: | A ja jak kupie sobie światełka do jady dziennej to zamontuje je w mk3 |
Chcesz kupić te LEDY do MK3 za prawie 2000zł?
MisiekT - 25 Sie 2012, 09:05
ironii nie zlapales
gsmphone - 26 Sie 2012, 17:37
A w UK te ledy kosztują 1300zł:P
http://www.ebay.co.uk/itm...=item25749633a5
Marcinowaty - 26 Sie 2012, 18:27
Kupie ledy za parędziesiąt zł, dla testu. Chcę sprawdzić czy przypadkiem te za 2000 tysie i te za 20-30 zł to nie to samo
JoeMix - 27 Sie 2012, 07:19
No nikt mi nie wmówi że kupując LEDy za taka kwotę kupuje dla czegoś innego niż dla lansu jakiegoś,,, bo na pewno nie dla oszczędności
Parzych - 4 Wrz 2012, 01:01
JoeMix napisał/a: | Obniżonym pewnie,,, | Taaa, o 11 cm...
JoeMix - 4 Wrz 2012, 07:10
gsmphone napisał/a: | Odległość minimalna od ziemi powinna być 25cm a w fordzie jest 24cm. | Stąd moje zdanie o obniżonym samochodzie, skąd wytrzasnąwszy te 11 cm?
Parzych - 4 Wrz 2012, 10:47
JoeMix napisał/a: | skąd wytrzasnąwszy te 11 cm? | Stąd: xxyy777e napisał/a: | Nie wiem w jakim fordzie to mierzyles ale w MK7 halogeny są 35cm nad ziemia, dziś mierzylem |
JoeMix - 4 Wrz 2012, 22:05
No to może krzywo mierzył albo coś
MisiekT - 4 Wrz 2012, 23:48
na cale pewnie spojrzal
hiram32 - 17 Lis 2012, 09:12
Bardzo fajnie to wygląda, dobry pomysł
|
|