|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK5] Nie działający centralny zamek po instalowaniu alarmu
zabka35i - 14 Lut 2011, 19:21 Temat postu: [MK5] Nie działający centralny zamek po instalowaniu alarmu Witam wszystkich
Instalowałem sobie dzisiaj alarm RTX CS3 wszystko podłączałem to wiązki przewodów idących po lewej stronie koło nóg kierowcy. Podłączyłem to co było wymagane by działał centralny z pilota czyli:
- +12V pod czerwony przewód pod centralka bezpieczników
- Masa do lewego progu gdzie były już jakieś przewody podłączone
- Lewy i prawy kierunkowskaz odpowiednio pod niebieski i niebiesko czerwony przewód
Po czym sprawdziłem czy alarm się uzbraja i robił to sygnalizując to kierunkowskazami, następnie przystąpiłem do podłączenia sterowania centralnym zamkiem i tak:
- biały przewód połączyłem z biało fioletowym wychodzącym z drzwi
- biało czarny przewód połączyłem z czarno-żółtym
- oraz żółto-czarny i żółty pod +12V
I chciałem sprawdzić czy wszystko działa i co okazało się zamki się nie zamykają. Co gorsze nawet z kluczyka nie działa już centralny zamek. Więc odłączyłem wszystkie przewody od alarmu ale to nie pomogło i nadal nie działa centralny. Nawet otwieranie klapy bagażnika przyciskiem przestało działać. Co mogło się stać ?(zwarcie jakieś?) I jak może temu zaradzić ?
Poniżej linki do schematów jakie otrzymałem do alarmu.
Sterowanie cenralnym
Schemat alarmu
Miły - 14 Lut 2011, 19:31
Bezpieczniki sprawdź ;] może przez zwarę się spalił...
zabka35i - 14 Lut 2011, 19:34
Tylko że jak patrzyłem wedle instrukcji ( niestety niemiecka :/ ) to te co odpowiadają za centralny to są ok.
Miły - 14 Lut 2011, 19:42
no to musi być coś źle podłączone...
zabka35i - 14 Lut 2011, 19:46
Ale ja odpiłem ten alarm i zostawiłem tak jak było przed instalacja. A centralny z kluczyka mam fabryczny który właśnie teraz nie działa :( możliwe że to wina bezpiecznika/przekaźnika ale do mk5 ciężko dostać dobrą rozpiskę co gdzie jest bo na pewno nie jest tak jak w mk4
JoeMix - 14 Lut 2011, 20:07
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=53644 - może coś pomoże, wydaje mi się że źle podłączyłeś i central mógł szlag trafić.
zabka35i - 14 Lut 2011, 20:24
Ok ale jeżeli go szlag trafił to chyba nie każdy siłownik z oddzielna tylko jakiś moduł centralnego lub coś. mogę jeszcze dodać że na jednym z kabli z drzwi do którego się podpinałem pojawia się prąd o wartości 0.1 czy to na zapłonie czy nie
drjanusz - 14 Lut 2011, 20:33
zabka35i, Tych bezpieczników nie ma tak dużo posprawdzaj po kolei
zabka35i - 14 Lut 2011, 20:38
drjanusz, ok tylko powiedz mi czy prócz komory silnika i tych za małym schowkiem nie ma innych jakiś pochowanych bardziej ?
drjanusz - 14 Lut 2011, 20:40
Z tego co wiem raczej nie
Podaj adres na PW to podeśle schemat
zabka35i - 14 Lut 2011, 20:54
Pytam dlatego że znalazłem taki opis (link poniżej ) i według tego jest dożo więcej. i jest nawet nr 44 który jest od centralnego
bezpieczniki
drjanusz - 14 Lut 2011, 21:10
A Tak w ogóle to sprawdź czy na bezpiecznikach masz napięcie!
JoeMix - 14 Lut 2011, 21:11
JoeMix napisał/a: | jeżeli go szlag trafił to chyba nie każdy siłownik z oddzielna tylko jakiś moduł centralnego lub coś. | Właśnie nie ma chyba centralki, wiec jak si ę zrobiło ostre zwarcie to poleciały styki lub silniczki w siłownikach i dlatego jest martwy,,,
zabka35i - 14 Lut 2011, 21:13
Sprawdzałem na pustym miejscu na bezpieczniku i po przekręceniu stacyjki jest napięcie.
[ Dodano: Pon Lut 14, 2011 21:17 ]
JoeMix napisał/a: | Właśnie nie ma chyba centralki, wiec jak si ę zrobiło ostre zwarcie to poleciały styki lub silniczki w siłownikach i dlatego jest martwy,,, |
tylko czy klapa też by poszła skoro się do niej nie podłączałem a ona nie jest chyba "zintegrowana" z centralnym drzwi
drjanusz - 14 Lut 2011, 21:25
zabka35i napisał/a: | tylko czy klapa też by poszła skoro się do niej nie podłączałem a ona nie jest chyba "zintegrowana" z centralnym drzwi |
Nie zintegrowana tylko wspólne zasilanie
Dostałeś schemat?
zabka35i - 14 Lut 2011, 21:31
Dlatego za cytowałem słowo zintegrowana ( bo nie wiedziałem jak to nazwać) Więc do jutra zostanę przy nadziei że to bezpiecznik poszedł.
Tylko wrócę jeszcze do linku który podałem wyżej gdzie mam szukać bezpieczników tych których nie ma w komorze silnika i po zdjęciu zaślepi od schowka? bo w linku ich strasznie dużo jest
drjanusz - 14 Lut 2011, 21:42
Dostałeś schemat?
zabka35i - 14 Lut 2011, 21:46
Właśnie nie dostałem.
drjanusz - 14 Lut 2011, 22:09
No to poszedł raz jeszcze
zabka35i - 14 Lut 2011, 22:17
dobra mam Tylko czy to będzie to samo skoro jak tamto bardziej mk3 jest
drjanusz - 14 Lut 2011, 22:19
zabka35i napisał/a: | dobra mam Tylko czy to będzie to samo skoro jak tamto bardziej mk3 jest |
A w jakim robisz-w mk3???
zabka35i - 14 Lut 2011, 22:22
MK5
drjanusz - 14 Lut 2011, 22:23
To czego p*******sz o mk3
zabka35i - 14 Lut 2011, 22:26
Że co???? Kolego czytaj może dokładnie bo o mk3 to ja nigdzie nie pisałem.
Miły - 14 Lut 2011, 22:29
zabka35i napisał/a: | Instalowałem sobie dzisiaj alarm RTX CS3 |
drjanusz napisał/a: | To czego p*******sz o mk3 |
dokładnie... najpierw czytaj coś ze zrozumieniem i przede wszystkim tagi a później wielce przeklinaj na forum... Pomyliło ci się chyba z nazwą alarmu... to nie pierwszy temat z takimi twoimi wypowiedziami...
zabka35i - 14 Lut 2011, 22:46
Tak czy inaczej jutro sprawdzę bezpieczniki te do których mogę się łatwo dostać. I napisze jak spraw wyglada
drjanusz - 14 Lut 2011, 23:17
zabka35i napisał/a: | dobra mam Tylko czy to będzie to samo skoro jak tamto bardziej mk3 jest |
No a to w jakim narzeczu pisane-bo zrozumiałem że o mk3
JoeMix - 14 Lut 2011, 23:44
drjanusz, a jaki schemat mu wysłałeś, bo ja mu dałem linka do tematu mafiosa i chyba nawet nie zajrzał,,,
drjanusz - 14 Lut 2011, 23:45
Schemat od mk4 -nie powinien się różnić w tej kwestii od mk5
Puff - 15 Lut 2011, 00:03
JoeMix napisał/a: | central mógł szlag trafić. |
Mk5 nie ma modułu zamka centralnego - są dwa siłowniki master, które wzajemnie się sterują (+ew. wysterowują 2 siłowniki slave tylnych drzwi).
drjanusz napisał/a: | Schemat od mk4 -nie powinien się różnić w tej kwestii od mk5 |
Nawet nie wiesz jak dużo różnic (zwłaszcza w elektryce...) jest między mk4 a mk5... Dwa razy bym sprawdził zanim bym podrzucał schematy czy są choć podobne
JoeMix - 15 Lut 2011, 00:27
Pufcio napisał/a: | JoeMix napisał/a: | central mógł szlag trafić. |
Mk5 nie ma modułu zamka centralnego - są dwa siłowniki master, które wzajemnie się sterują (+ew. wysterowują 2 siłowniki slave tylnych drzwi). | No wiem JoeMix napisał/a: | Właśnie nie ma chyba centralki, wiec jak si ę zrobiło ostre zwarcie to poleciały styki lub silniczki w siłownikach i dlatego jest martwy,,, |
Pufcio napisał/a: | drjanusz napisał/a: | Schemat od mk4 -nie powinien się różnić w tej kwestii od mk5 |
Nawet nie wiesz jak dużo różnic (zwłaszcza w elektryce...) jest między mk4 a mk5... Dwa razy bym sprawdził zanim bym podrzucał schematy czy są choć podobne | Dostal linka do tematu mafii i tam jest chyba dobry schemat i jak to popiac...
zabka35i - 15 Lut 2011, 07:08
OD drjanusz, dostałem schematy do mk3 wiec do mk5 to sie ma ni jak.
Link który mi podaliście sprawdziłem i jest tam prawidłowa instalacja ale w mk4 co może jest i podobna do mk 5 ale nie do końca.
i tak za nim ponownie będę podłączał to najpierw muszę pozbyć się problemu z centralnym , dlatego jak pisałem sprawdzę dokładnie bezpieczniki jeżeli to jednak nie one to może spróbuje podpiąć się pod siłownik by sprawdzić czy działa
[ Dodano: Wto Lut 15, 2011 07:24 ]
drjanusz napisał/a: | zabka35i napisał/a: | dobra mam Tylko czy to będzie to samo skoro jak tamto bardziej mk3 jest |
No a to w jakim narzeczu pisane-bo zrozumiałem że o mk3 |
Kolego cytujesz moja wypowiedź którą napisałem już po tym jak wysłałeś mi schematy. Kolego pomyłki się zdążają i nikt nie będzie Ci miał tego za złe tylko wystarczy się przyznać a nie zwalać na mnie.
drjanusz - 15 Lut 2011, 08:37
zabka35i,
No fakt mk3 -troche sobie namieszałem bo mi system wysiadł i a na dodatek dysk jest nowy i były przenosiny.A że nie ja to robie(bo jestem z takich spraw zielony) to sie namotało.
Przepraszam za zamieszanie -byłem pewien że to do mk5
zabka35i - 15 Lut 2011, 08:41
Tak do mk5 jasne
jak ktoś chce zobaczyć to co mi wysłał kolega na maila to mu prześle bo takiej mk5 nie widziałem jak żyje.
Puff - 15 Lut 2011, 11:57
JoeMix - to też nie tak W siłowniku master masz 5 żył - dwie, nazwijmy to, prądowe i trzy sygnałowe. Piątą można olać, bo to krańcówka, zostają więc 4. Wystarczy, że na którąś z tych "sygnałowych" sterujących będzie podana stała masa i siłownik w życiu nie będzie działał. Co więcej - podanie +12, żeby go wysterować, zewrze od razu do masy
jackrzec - 15 Lut 2011, 17:34
Pufcio napisał/a: | Mk5 nie ma modułu zamka centralnego - są dwa siłowniki master, które wzajemnie się sterują (+ew. wysterowują 2 siłowniki slave tylnych drzwi).
| No nie do końca tak jest -jak ma podwójne ryglowanie, to jest moduł. Ja w swojej mk4 nawet mam (z tym że moja jest jeszcze na pilota radiowego)
zabka35i, masz schemat do mk5 http://jackrzec.republika...ralny_zamek.jpg z modułem i bez
Puff - 15 Lut 2011, 17:49
jackrzec napisał/a: | jak ma podwójne ryglowanie |
Jak ma A takie cuda to chyba tylko w Ghii, bo w żadnej innej wersji tego nie spotkałem.
zabka35i - 15 Lut 2011, 18:33
Nie posiadam podwójnego ryglowania.
Podpoiłem się pod kable koloru jak na schemacie ( nie wiem na 100% czy to schemat pod moje auto )
Schemat
JoeMix - 15 Lut 2011, 18:56
Jedna rzecz mi śmierdzi w tych schematach,,, skoro zamek się otwiera i zamyka to silniczek się kreci raz w jedną raz w drugą,,, tylko jak to jest realizowane jak tam jedna szczotka silniczka jest na stałe do masy podłączona?
jackrzec - 15 Lut 2011, 21:08
JoeMix, nie wiem. W mk3 jest na odwrót - tam jedna szczotka jest na stałe do "+" podłączona, a tu do minus. W jednej swojej mk3 podłaczałem wg schematu do mk3 (gdzie jeden jest na stałe z "+") i działa do dziś. Silniczków nie rozbierałem i nie wiem czy ich budowa wewn. jest taka jak pokazuje schemat (może wcale nie jest), ale sposób podłączenia jest na pewno dobry i na schemacie do mk5 który dałem napewno też jest dobry (w sumie od mk4 niczym się nie różni - nawet kolory kabli ma te same)
zabka35i - 15 Lut 2011, 21:15
Ok wiemy już co i jak z schematem itp ale co mogło się stać u mnie ?
jackrzec - 15 Lut 2011, 21:36
Sprawdź bezpieczniki jak Ci tu piszą, bo mają rację. Od centralnego masz nr 8, 11 i 45 (moga być te trzy, bo zalezy jaką masz wersję instalacji) - najlepiej wszystkie pow 10A, bo na centralny idzie 15A. Ale sprawdź nie "na oko" tylko miernikiem, albo weź jakiś nowy na podmianę i patrz.
zabka35i - 15 Lut 2011, 21:48
A gdzie znajdę nr 45 ?
JoeMix - 15 Lut 2011, 21:54
jackrzec napisał/a: | JoeMix, nie wiem. W mk3 jest na odwrót - tam jedna szczotka jest na stałe do "+" podłączona, a tu do minus. | No Ok, więc albo to działa poza granicami mojej wiedzy, czyli silniczek na stale podłączony z jednej strony na + czy masę, kreci się jednak raz w jedną raz w drugą,,, albo siłowniki są konstrukcyjnie inne niż myślę,,,
jackrzec - 16 Lut 2011, 17:38
zabka35i napisał/a: | A gdzie znajdę nr 45 ? | Musisz odkręcić skrzynkę bezpieczników (ta w kabinie). Reszta bezpieczników jest z tyłu.
Parzych - 17 Lut 2011, 04:38
Pufcio napisał/a: | A takie cuda to chyba tylko w Ghii, bo w żadnej innej wersji tego nie spotkałem. | MARIUSZ.B ma w swojej MK5 Sport... (chyba)...
Raffaello - 17 Maj 2012, 17:51
ja w swojej MK5 sport nie mam podwójnego ryglowania
|
|