|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Ubezpieczenia i rejestracja aut - PZU ?
firion7 - 8 Lut 2010, 13:11 Temat postu: PZU ? Hymm ostanio gadaliśmy ze znajomymi o firmach ubezpieczeniowych no jest ich sporo ale jakoś o pzu sporo słyszałem opinii i mogłem je przedstawić a wy co myślicie o tej firmie ?
JoeMix - 8 Lut 2010, 13:47
kamil wolski - 8 Lut 2010, 19:53
Ojciec ma u nich OC+AC od lat, ja mam OC drugi rok. Ojciec raz korzystał z OC po kradzieży auta i było ok, poza tym brak relacji. Pomijam fakt że o PZU powinno być w necie wszystko.
Arkadius - 8 Lut 2010, 20:09
ja tam mam ac dom ofe na życie w pzu. korzystałem pare razy z pieniędzy pzu i byłem zadowolony. najgorsze wspomnienia miałem z Wartą
Szymonnn - 9 Lut 2010, 22:21
Arkadius napisał/a: | najgorsze wspomnienia miałem z Wartą |
Ja również, nikomu nie polecam tej firmy!
A z PZU nigdy nie miałem żadnych większych problemów, obecnie mam u nich OC na dwa auta, dość solidna firma.
portier - 9 Lut 2010, 23:15
wiekszosc moich znajomych porezygnowala z oc w pzu bo ZAWSZE znalazl sie ktos tanszy...
firion7 - 16 Lut 2010, 18:54
hymm a jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne , od nieszczęśliwych wypadków , takie osobowe a nie samochodowe. BTW dzięki za ostrzeżenie przed wartą.
szynszyl - 16 Lut 2010, 20:09
Przykład.. znajdź tyle dodatków
OFERTA UBEZPIECZENIA NASTĘPSTW NIESZCZĘŚLIWYCH WYPADKÓW
1. Ubezpieczający: 0
2. Ubezpieczony/Ubezpieczeni:
3. Ogólna liczba osób objętych ubezpieczeniem: 1
4. Forma ubezpieczenia: imienna
5. Okres ubezpieczenia: 1 rok
6. Zakres świadczeń (zł):
Świadczenia - Ubezpieczony 1 Osoba dorosła (A) Sumy ubezpieczenia
Świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu 20 000
Podwójne świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu 40 000
Świadczenie na wypadek śmierci w wyniku NW 20 000
Przeszkolenie zawodowe inwalidów 5 000
Zawał serca albo udar mózgu dla osób poniżej 30. roku życia 5 000
Koszty leczenia 1 000
Zasiłek szpitalny 50
Trwała niezdolność do pracy 5 000
Świadczenia opiekuńcze na terenie Rzeczypospolitej Polskiej limity:
Wizyta lekarza 500
Wizyta pielęgniarki 500
Dostarczenie do miejsca pobytu leków zaordynowanych przez lekarza 100
Transport medyczny z miejsca zachorowania lub wypadku do odpowiedniej placówki medycznej wskazanej przez lekarza prowadzącego 1 000
Transport medyczny z placówki medycznej do miejsca zamieszkania 1 000
Transport medyczny z placówki medycznej do placówki medycznej 500
Organizacja procesu rehabilitacyjnego 500
Organizacja wypożyczenia albo zakupu sprzętu rehabilitacyjnego 400
Pomoc domowa 300
Opieka nad dziećmi i osobami niesamodzielnymi 450
Opieka nad dziećmi i osobami niesamodzielnymi w razie ich nagłego zachorowania lub nieszczęśliwego wypadku 200
Organizacja prywatnych lekcji dla dziecka Ubezpieczonego 200
Organizacja pobytu opiekuna prawnego w szpitalu w razie hospitalizacji dziecka 500
Opieka pielęgniarki po hospitalizacji 1 500
Pomocy medycznej za granicą 200 euro
Opieka nad zwierzętami domowymi 150
Opieka psychologa 500
Zdrowotne usługi informacyjne usługi
Infolinia "Baby Assistance" usługi
SKŁADKA ROCZNA za osobę (płatna rocznie) 434,15
8. Definicje:
Świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu – Jeżeli w wyniku nieszczęśliwego wypadku dojdzie do trwałego upośledzenia funkcji fizycznych (trwały uszczerbek na zdrowiu), Ubezpieczonemu przysługuje świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Podwójne świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu – jeżeli w wyniku nieszczęśliwego wypadku zostanie określone przynajmniej 90% trwałego uszczerbku na zdrowiu, Ubezpieczonemu przysługuje świadczenie na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu naliczone od podwójnej sumy ubezpieczenia na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Przeszkolenie zawodowe inwalidów – świadczenie jest wypłacane Ubezpieczonemu, w stosunku do którego odpowiedni organ rentowy orzekł celowość przekwalifikowania zawodowego ze względu na niezdolność do pracy w dotychczasowym zawodzie, o ile nie przysługuje Ubezpieczonemu zwrot kosztów przeszkolenia zawodowego.
Zawał serca albo udar mózgu dla osób poniżej 30. roku życia – jeżeli w momencie zaistnienia zdarzenia Ubezpieczony nie ukończył 30. roku życia, to przysługuje mu świadczenie z tytułu wystąpienia zawału serca albo udaru mózgu. Allianz Polska wypłaci Ubezpieczonemu sumę określoną w umowie ubezpieczenia z tytułu jednej z wymienionych chorób, spełniającej definicje o.w.u. NNW, jeżeli u Ubezpieczonego w okresie trwania ochrony ubezpieczeniowej wystąpi pierwszy w życiu zawał serca albo pierwszy w życiu udar mózgu, które wymagają hospitalizacji. Zawał serca albo udar mózgu w świetle o.w.u. NNW nie są uznawane za nieszczęśliwy wypadek.
Świadczenia opiekuńcze na terenie Rzeczypospolitej Polskiej – niezależnie od doznanego trwałego uszczerbku na zdrowiu, Allianz Polska gwarantuje świadczenia opiekuńcze na terenie RP.
Koszty leczenia na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
Allianz Polska refunduje koszty leczenia poniesione na terenie Rzeczypospolitej Polskiej w związku z nieszczęśliwym wypadkiem objętym ochrona ubezpieczeniowa, niezależnie od miejsca wystąpienia wypadku (cały świat), maksymalnie jednak do wysokości sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia.
Za koszty leczenia uznaje się:
1) honoraria lekarskie;
2) koszty leczenia ambulatoryjnego (szpitalnego);
3) koszty zabiegów rehabilitacyjnych w trybie ambulatoryjnym;
4) koszty lekarstw i innych medykamentów;
5) koszty operacji plastycznych;
koszty transportu medycznego środkami ratownictwa medycznego jakiego wymaga stan zdrowia Ubezpieczonego;
7) koszty zakupu protez i środków pomocniczych;
8) koszty zakupu sprzętu rehabilitacyjnego;
9) koszty zakupu środków opatrunkowych;
10) koszty zakupu wózka inwalidzkiego;
11) koszty zdjęć rentgenowskich, USG i innych badan diagnostycznych niezbędnych w procesie leczenia powypadkowego.
Zasiłek szpitalny
Jeżeli w wyniku wypadku objętego umowa ubezpieczenia Ubezpieczony znalazł się w szpitalu w celu leczenia lub diagnostyki po urazie, a początek hospitalizacji nastąpił w okresie nie późniejszym niż druga doba od wystąpienia nieszczęśliwego wypadku, Allianz Polska zobowiązane jest do wypłaty zasiłku szpitalnego za każdy dzień pobytu. Allianz Polska dokonuje wypłaty świadczenia z tytułu zasiłku szpitalnego w wysokości określonej w umowie ubezpieczenia, pod warunkiem że pobyt w szpitalu trwał co najmniej dwa dni.
Jeżeli Ubezpieczony przebywał na OIOM przez co najmniej 2 dni, Allianz Polska dokonuje wypłaty świadczenia z tytułu zasiłku szpitalnego za każdy dzień pobytu w szpitalu na OIOM, w podwójnej wysokości zasiłku szpitalnego określonego w umowie ubezpieczenia, maksymalnie jednak do 5 dni pobytu na OIOM. Za każdy kolejny dzień pobytu w szpitalu Allianz Polska wypłaca zasiłek w wysokości określonej w umowie ubezpieczenia.
Trwała niezdolność do pracy
Trwała niezdolność do pracy – trwała i całkowita niezdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy w dowolnym zawodzie, a także do podejmowania jakiejkolwiek działalności przynoszącej dochód lub wynagrodzenie, orzeczona na okres co najmniej 12 miesięcy przez ZUS, KRUS lub inny organ uprawniony do orzekania w tym zakresie.
W razie powstania trwałej niezdolności do pracy Ubezpieczonego na skutek nieszczęśliwego wypadku objętego umową ubezpieczenia, Allianz Polska zobowiązuje się do wypłaty świadczenia w wysokości wskazanej w umowie ubezpieczenia.
9. Warunki dodatkowe:
9.1. Przedstawiona oferta ważna jest przez 30 dni od dnia jej wystawienia.
9.2. Do przedstawionej oferty mają zastosowanie: ogólne warunki indywidualnego i rodzinnego ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków o indeksie IRNW01 przyjęte na mocy uchwały Zarządu TU Allianz Polska S.A. nr 4/2009 z dnia 8 stycznia 2009r. roku oraz Tabela oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu wskutek nieszczęśliwego wypadku przyjęta na mocy uchwały Zarządu TU Allianz Polska S.A. nr 63/2006 z dnia 28 lipca 2006.
Wwszystkie kwoty wyrażone są w złotych, chyba że zaznaczono inaczej.
Z poważaniem,
Towarzystwo Ubezpieczeń Allianz Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, ul. Rodziny Hiszpańskich 1, 02-685 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000028261, NIP 525-15-65-015 , REGON 012267870, wysokość kapitału zakładowego: 347 080 000 złotych (wpłacony w całości).
hyperrr - 16 Lut 2010, 22:46
Ja również polecam PZU. Miałem kiedyś za młodu crash na moto i jeżeli chodzi o wypłacanie kaski i podejście do klienta to jest w jak najlepszym porządku. Zresztą 3/4 mojej rodziny ubezpiecza samochody w PZU i nikt nigdy żadnego problemu nie miał. Kiedy tylko ktoś się wyłamał i ubezpieczył autko w link4, autko buchnęli,a tu się okazuje, że agent ubezpieczeniowy przez przypadek nie zaznaczył w AC opcji od kradzieży......
firion7 - 24 Lut 2010, 15:30
Wow niezłe wypracowanie szkoda że na forum mało kto doczyta coś takiego do końca strasznie dużo treści na raz.
zuza12 - 17 Maj 2010, 00:28
ja auta wprawdzie nie mam (jeszcze)
ale brat ubezpieczone ma właśnie w PZU
i jak musiał zgłaszać stłuczkę, to zrobił to za pomocą ich formularza w necie.
Ja nawet nie miałam pojęcia, że istnieje taka opcja
sasza - 17 Maj 2010, 16:35
Podobno proces związany z formalnościami trwa tylko 4 dni, ale czy ktoś w pratyce to sprawdził?
zuza12 - 29 Maj 2010, 03:12
cały czas bazuję na przypadku brata
wysłał zgłoszenie w poniedziałek
we wtorek dostał maila zwrotnego z potwierdzeniem, że zgłoszenie przyjęli,
w piątek miał pieniądze na koncie.
Nie było rzeczoznawcy, wystarczyły fotografie, które sam zrobił.
Te części, które zostały uszkodzone i ogólna fotka, żeby było widać tablice rejestr.
Do tego skany dokumentów samochodowych.
To wszystko. Mam nadzieję, że rozjaśniłam nieco temat
brat tylko się dziwił, co się tak wypytuję o tę stłuczkę
MK1fan - 28 Lip 2010, 22:42
pzu poszło po rozum do głowy i zamieściło formularz zgłoszenia szkody na stronie, jakieś mniejsze tematy można załatwić przez internet nawet bez wizyty rzeczoznawcy...
eleet - 17 Lis 2010, 21:49
Ja mam OC w PZU, prawo jazdy od 4 miesięcy, samochód zarejestrowany Tylko na mnie a jestem młody. Koszt OC za rok wyszedł około 900zł gdy w innych chcieli ode mnie około 1700-2000zł. A w PZU dostałem jeszcze 25% zniżki, bo mieli jakąś promocje czy coś do listopada.
Matifcb - 19 Lis 2010, 10:44
eleet napisał/a: | Ja mam OC w PZU, prawo jazdy od 4 miesięcy, samochód zarejestrowany Tylko na mnie a jestem młody. Koszt OC za rok wyszedł około 900zł gdy w innych chcieli ode mnie około 1700-2000zł. A w PZU dostałem jeszcze 25% zniżki, bo mieli jakąś promocje czy coś do listopada. |
u mnie bylo podobnie PZU wychodzilo mi 1045zl razem z 90zl NW. Jestem 5miesiecy kierowca i mam ponizej 25roku auto na siebie. Tylko u mnie o zadnej promocji nie slyszalem a do 4pazdziernika kupic ubezpieczenie musialem wiec mzoe sie minalem albo nic nie mowili..
firion7 - 29 Lis 2010, 17:11
Matifcb, jakie masz autko ?
szynszyl - 1 Gru 2010, 19:58
powiem wam jak sie ma pzu do mnie...
auto kupiłem z jedną opłaconą ratą. na dzien dobry kazali mi zapłacić drugą ratę, bo zmieniam dane na polisie przepisując ją na siebie. gość płącił 2*298 zł. właścicel 60% + młody -> zwyżka +40% za wiek. miałem ratę końcem stycznia, jednak musiałem do ok. 24.12 uregulować polisę, więc de facto 7 miesięcy i tak do końca ubezpieczenia.
ja mam 60%, więk > 30 , więc wydumałem że zapłace pewnie z jakieś 150 zł.
a tu zonk... dopłata 256 zyli. no sorry...
konkurencja dała mi 12 mies za 304 zł.
Ziomek - 1 Gru 2010, 20:26
Ja miałem w pzu cc, przy fieście już nie dałem się oskubać, może i solidna firma chociaż po przygodzie F. Chopina mam mieszane uczucia W każdym razie w HDI policzyli mi najtaniej. Opowiem jaką miałem raz przygodę z hestią. Jadąc fiestą 100m od domu wyskoczył mi pies na drogę, że było dosyć ślisko nawet nie reagowałem żeby go ominąć co by większych szkód nie narobić. Pękł przedni zderzak poszedł halogen i kołpak. Pies był sąsiada, a że sąsiad dobry człowiek bo się ubezpiecza to złożyłem wniosek do HDI o szkodę, wszystko było ok, tylko trwało to długo bo około 1.5 miesiąca zanim przyjechał rzeczoznawca i następne 1.5 zanim kasa wpłynęła na konto. Dobrze wycenił bo za tą stłuczkę wziąłem niecałe 1000zł.
Za to sąsiad miał jakieś problemy bo czepiali się dlaczego pies dlaczego się zerwał, a dlaczego płot taki niski skoro pies duży, i papierów musiał ponosić troszkę.
Puff - 2 Gru 2010, 10:09
Ziomek napisał/a: | tylko trwało to długo bo około 1.5 miesiąca zanim przyjechał rzeczoznawca i następne 1.5 zanim kasa wpłynęła na konto. |
Jak Ty im nie zapłacisz składki, to jakby się dało, to list gończy by wysłali, natomiast jak oni przekraczają termin ustawowy 3-krotnie, to już wszystko jest ok... Że nikt nie ukróci takich praktyk, wymuszając na nich doliczenie 5% odsetek za każdy dzień zwłoki. Niby niewiele, ale po przekroczeniu ustawowego terminu o miesiąc, kwota odszkodowania powiększyłaby się przeszło 4 razy, a przy wspomnianych dwóch miesiącach 18 razy, więc na głowie by stawali, żeby załatwić wszystko w czasie 30 dni.
I to się tyczy każdego ubezpieczyciela, niestety.
Brook - 2 Gru 2010, 10:36
Mam bardzo złe doświadczenia z PZU i w życiu nie skorzystam z ich oferty, chociażby z czystej zasady. Nie polecam tej firmy
DemptD - 2 Gru 2010, 13:22
Brook napisał/a: | Nie polecam tej firmy |
ja też, tata właściciel 60% zniżek, ja współwłaściciel brak zniżek ze względu na wiek i za OC chcieli 1034zł w AXA to samo 361zł
kazio-n - 2 Gru 2010, 14:31
Ja jak kupiłem Fiestę to przed końcem trwania polisy złożyłem wypowiedzenie i ubezpieczyłem w Allianz, po miesiącu przysłali list polecony, że gratulują kontynuowania polisy i blankiet do zapłaty - składka podstawowa 1213zł za nowy rok . Zadzwoniłem i wyjaśniłem, babka ach owszem tak, przecież wypowiedzenie wpłynęło. Po następnym miesiącu to samo - wezwanie . Poszedłem do oddziału z podbitym wypowiedzeniem i jednym słowem nakrzyczałem na nich i spokój do dzisiaj... myśleli, że pewnie frajera znaleźli bo wyrzuciłem/ zniszczyłem kopię wypowiedzenia podbitego przez agenta
Freeman - 2 Gru 2010, 20:48
Ja tak miałem w TUW, po ponad roku od sprzedania fiesty przysłali mi wezwanie do zapłaty OC. To zadzwoniłem i się okazało, że gość w placówce w moim mieście zgubił moje wypowiedzenie. Szczęście że miałem podbitą umowę od wydziału komunikacji (z adnotacją o wyrejestrowaniu)
kecaj999 - 11 Sty 2011, 11:19
PZU, zniżka 60% + zwyżka (chyba 40%, bo mam 22latka) + zniżka 10% bo pierwsze ubezpieczenie w PZU= 361zł za rok (do tego osobisty asystent, moge dzwonic na prywatny nr w razie problemu 24h na dobe i sluzy pomoca) jak dla mnie nic nie przebije PZU!
Puff - 11 Sty 2011, 11:56
kecaj999 napisał/a: | jak dla mnie nic nie przebije PZU! |
W kwestii dorzucania zwyżek to na pewno.
arecki - 11 Sty 2011, 13:24
ja nie lubie PZU i w ogóle focha na nich strzelam ale...są najszybsza firmą jeśli chodzi o wypłaty odszkodowań z jaką miałem do czynienia
kecaj999 - 12 Sty 2011, 17:20
Pufcio napisał/a: | W kwestii dorzucania zwyżek to na pewno. |
Jeśli chodzi o mnie - pierwsze oc to PZU zaproponowało najkorzystniejsze" zwyzki"
Puff - 12 Sty 2011, 18:27
Cytat: | Jeśli chodzi o mnie - pierwsze oc to PZU zaproponowało najkorzystniejsze" zwyzki" |
Inne TU doliczają niższe zwyżki albo wręcz zwyżka obowiązuje przez rok - potem masz bez zwyżki. PZU ze swoją ofertą może im buty pucować.
kecaj999 - 12 Sty 2011, 20:46
Rozumiem, ale w moim przypadku a orientowałem się chyba w 6 ubezpieczalniach pzu mialo najlepsza oferte. Poza tym, w razie klopotow dzwonie do konkretnego goscia, ktorego znam a nie na infolinie gdzie mnie przekierowuja do kolejnych milych pań:)
firion7 - 31 Sty 2011, 14:48
Bez dobrej infolinii jest tragos... ja miałem problem z laptopem i wisiałem godzinę na telefonie więc nic tylko chwalić PZU za to że u nich coś takiego nie występuje.
szynszyl - 31 Sty 2011, 19:10
firion7, dlaczego kłamiesz? przecież ludzie mając zalane budynki wisieli na telefonach i nikt nie odbierał. w innych TU było tak podobnie. nie we wszystkich. w Allianz tego nie było. zostawiało się nr koma i oddzwaniali.
gość i tak nie załapie aluzji w ostatnim zdaniu....
a likwidacja szkód odbywa się na zasadzie wyceny rzeczywistej, a nie odtworzeniowej. a to cholerny szczegół
Ziomek - 31 Sty 2011, 19:51
Szynszyl, pisz większymi bo mam mały monitor a dużą rozdziałkę. Chyba nie chcesz żebym oślepł?
Co do PZU to ubezpieczam tam tylko rometa, nie pytajcie mnie dlaczego, po prostu tam jest od jakiś 30lat(!!nigdy nie skorzystałem z tego OC). A reszta w HDI bo PZU mnie przedstawiło wręcz śmieszną cenę OC..
Freeman - 31 Sty 2011, 20:06
Firion zbierasz sobie na potężnego warna. W końcu któryś mod nie wytrzyma i sie dorobisz.
mdab90 - 16 Lut 2011, 11:45
W moim przypadku jest tak
Mam 21latek i drugi samochód wcześniejsi właściciele mieli oc w HDI chcąc u nich kupować oc wyszło mi by tak:
1 auto vw polo 1.0 1100zł
2 auto Fiesta 1.4 1600 zł
Oczywiście każde auto przeniosłem do PZU i dostałem za Polo 700zł a za Fieste 1000 zł
Także oczywiste jest to że PZU najlepsze.
Pytałem sie też w Warcie to za Polo chcieli ode mnie prawie 2000zł
Jeżeli chodzi o tanie oc to i MTU jest tanie ale nic nie przebije PZU
Puff - 16 Lut 2011, 12:06
Drogi Macieju - w ilu TU pytałeś o ceny? Zaznaczam, że chciałbym poznać przybliżoną liczbę, a odpowiedzi typu "we wszystkich" są dla mnie równie wartościowe jak worek rzepy.
mdab90 - 16 Lut 2011, 20:44
HDI PZU WARTA MTU i agencja ubezpieczeniowa gdzie babka przeliczała składkę z kilku TU mi. AXA LIberty itp. itd.
Najtaniej wyszło PZU
Jeżeli masz inne zdanie to rozumie to ale w moim przypadku właśnie tak wyszło.
Pozdrawiam
Puff - 16 Lut 2011, 20:56
Takie przypadki też się zdarzają, ale są one na tyle rzadkie, że zawsze można powiedzieć: "skoro w PZU najtaniej, to nie wszystkie TU sprawdziłeś"
Czasami też jest tak, że przez czas jakiś płacisz zwyżkę (np. przez pierwszy rok), a potem ona znika i wychodzi dużo taniej. Warto się orientować w taki szczegółach, bo wiele można dzięki temu zyskać.
kooter - 16 Lut 2011, 23:38
ja mam fieste 1.1, ja wlasciciel, mama wspolwłaściciel i OC + NW ze zniżkami place 335 zł
Puff - 16 Lut 2011, 23:43
Jeśli o kwoty chodzi, możesz się tym pochwalić - jest od tego specjalny temat.
hawaj - 10 Mar 2011, 12:49
Sam posiadam w PZU i roczną składkę za OC płacę dokładnie 324zł
damian24 - 13 Mar 2011, 10:36
PZU 570 zł na rok
Aviva 324 zł
Puff - 13 Mar 2011, 12:16
Ludzie! Czytać, czytać, czytać!
|
|