|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - Fiesta MK6 Drobne modyfikacje
cywek - 21 Cze 2007, 17:43 Temat postu: Fiesta MK6 Drobne modyfikacje Cześć !
Jako że moje autko nieco już mi się opatrzyło, postanowiłem nieco je odświeżyć i dodać coś od siebie. Efekt na fotkach poniżej. W najbliższym czasie szykują się kolejne zmiany
Pierwsze zdjęcia są nieco zaszumione, lepszych nie mam, a czasu nie cofnę ;-)
Czekam na opinie i sugestie co do dalszych zmian.
Pzdr !
* zmieniłem na miniaturkę, powiększenie po kliknięciu
lehu8 - 21 Cze 2007, 21:26
Przednie światła i grill bardzo fajne, natomiast tylne jak dla mnie niefajne
madek - 21 Cze 2007, 21:50
Generalnie tez nie jestem fanem tego typu swiateł ale tutaj nawet ładnie to pasuje i nadaje tyłkowi charakteru, którego w oryginale troche brakuje.
Przednie lampki super, grill tez, kolor auta jedyny słuszny 8)
Czekamy na zmiany z boku Jakies szersze laczki by sie zdały no i wiadomo - felgi.
cywek - 21 Cze 2007, 22:54
Więcej fotek - kliknij na foto aby zobaczyć w rozdz. 800x600:
marcus_87 - 21 Cze 2007, 23:45
przod zmieniony na plus, lexusy mogles zalozyc czarne, alu by sie przydaly ale pomysl moze o 16 albo 17 bo w nowych samochodach takie nadkola wielkie robia ze 15 ginie. ja bym pomalowal jeszcze w kolor nadwozia doly zderzakow listwy i lusterka
cywek - 22 Cze 2007, 00:04
madek napisał/a: | Czekamy na zmiany z boku Jakies szersze laczki by sie zdały no i wiadomo - felgi. |
Tego plan finansowy na rok 2007 nie obejmuje Ale przydałyby się, to fakt ...
marcus_87 napisał/a: | alu by sie przydaly ale pomysl moze o 16 albo 17 |
... jak będę zmieniał to laczki + felgi od razu, 15'' to minimum, ale z drugiej strony większe bardziej dadzą się we znaki na nierównościach.
marcus_87 napisał/a: | ja bym pomalowal jeszcze w kolor nadwozia doly zderzakow listwy i lusterka |
Póki co leży zderzak tylny od wersji ST, tyle że srebrny (znów kasa pójdzie), a przedni w drodze (z tym, że szukam jeszcze 2 elementów - obudowy to świateł p-mgielnych i dolnej kratki).
Piter - 22 Cze 2007, 10:09
Zmiany ładne bo delikatne.
Tylne światła j.wyżej To oczywiście rzecz gustu.
I alufele, to jedyna słuszna droga do wyglądu tego auta.
Cytat: | .. jak będę zmieniał to laczki + felgi od razu, 15'' to minimum, ale z drugiej strony większe bardziej dadzą się we znaki na nierównościach. |
Nie prawda. Zakładaj min.16" Tak na 16" bedzie tak jak trzeba.
SpiderMAN - 22 Cze 2007, 10:13
Najgorsze teraz to te paskudne kolpaki...
odyniec - 22 Cze 2007, 16:01
kolego, zmiany owszem w dobrym kierunku... kołka jakieś bardziej efektowne daj,
linie boczna mógłbyś podkreślić w stylu ST (pasek wzdłuż auta), szybki tylne można także lekko przyciemnić, aby wkomponować je w kolor auta.
aaa i wstawiaj miniaturki proszę...
cywek - 22 Cze 2007, 21:40
odyniec napisał/a: | kołka jakieś bardziej efektowne daj, |
tak na szybko
myślałem też o podwójnym pasku a la ST ale tylko po bokach, ale najpierw chcę zrzucić kołpaki
odyniec - 23 Cze 2007, 08:39
cywek, to juz jakoś wygląda, a odn pasków to na myśli miałem tylko boki
Fordon - 23 Cze 2007, 13:32
Za grill bo swietnie pasuje... przednie lampy mi osobiscie podobaja sie te z przed liftingu... ale to kwestia gustu... tyl lampy raczej nie pasuja tu... ale to tez kwestia upodobania... inny wizerunek auta nada napewno ladna felga z lekkich stopow 15" lub 16"
Czekam na dalsze mody...
Parzych - 2 Lip 2007, 09:58
cywek, a co z tą lotką, bo się dopytywałeś, a jej nie widzę... kupiłeś ?
przód wyszedł Ci super, a co do tyłu, to według mojego zdania w 3-dzwiówce jest ładniejszy pomimo, że jest ciut utrudnione wsiadanie do tyłu (co mi, jako kierowcy, w ogóle nie przeszkadza )
cywek - 2 Lip 2007, 12:13
parzych73 napisał/a: | a co z tą lotką, bo się dopytywałeś, a jej nie widzę... kupiłeś ? |
aaa, szkoda mi było kasy na malowanie, więc póki co rozglądam się za używaną, czarną szanse na znalezienie małe, ale zobaczymy ...
... a co do tyłu - no cóż , zgadzam się z Tobą, ale drzwi nie wywalę ;-)
a jak tam Twoje plany ? pzdr !
SpiderMAN - 2 Lip 2007, 12:53
cywek napisał/a: | odyniec napisał/a: | kołka jakieś bardziej efektowne daj, |
tak na szybko
[url=http://img503.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
myślałem też o podwójnym pasku a la ST ale tylko po bokach, ale najpierw chcę zrzucić kołpaki | Tak na szybko... wywal listwy boczne... badziewnie wygladaja...
Piter - 2 Lip 2007, 13:02
Akurat w tej stylistyce auta to te listwy w niczym nie przeszkadzają. A ogólnie na mk6 wyglądają całkiem przyzwoicie.
cywek - 2 Lip 2007, 13:07
SpiderMAN napisał/a: | wywal listwy boczne... badziewnie wygladaja... |
Czytałem o tym trochę na forum i wychodzi na to, że nie taka prosta sprawa. Z moją zręcznością bym się nie podjął ;-)
Poza tym chyba aż tak nie rzucają się w oczy...
Parzych - 2 Lip 2007, 13:28
cywek, nie wygłupiaj się, każdy czarny lakier w sprayu umożliwi Ci dopasowanie do czarnej karoserii... pod warunkiem, że nie będzie matowy...
cywek - 2 Lip 2007, 13:59
parzych73 napisał/a: | cywek, nie wygłupiaj się, każdy czarny lakier w sprayu umożliwi Ci dopasowanie do czarnej karoserii... pod warunkiem, że nie będzie matowy... |
a musiałbym jeszcze jakoś przygotowywać lotkę - jakis podkład czy coś ? bo się nie znam...
Parzych - 2 Lip 2007, 14:44
podkład, owszem, tylko musisz się dowiedzieć jaki, potem kolor, a potem bezbarwny z utwardzaczem...
cywek - 1 Lis 2007, 13:43
Przymierzam się do takich felg:
rozmiar 15tki, może 16tki
Co o nich myślicie ? I czy będzie problem z rozmiarem ?
odyniec - 1 Lis 2007, 18:08
OZ granturismo. moje ulubione, ale niewiem jak z rozmiarem w nich jest, czy jest 4x108...
Parzych - 11 Lis 2007, 17:37
Widzę, że w avatarze masz już nowy zderzak, zarzuć więcej fotek...
cywek - 11 Lis 2007, 23:30
Cytat: | Widzę, że w avatarze masz już nowy zderzak, zarzuć więcej fotek... |
Tak w końcu udało mi się kupić przód i tył w czarnym kolorze, pod koniec lipca były montowane a w tym tygodniu znalazłem grill. Jeszcze tylko światła p-mgielne, obudowa do nich i przełącznik.
Jutro postaram się pojawić na myjni a później mała sesja zdjęciowa, bo obecnie auto jest raczej szare niż czarne
Parzych - 11 Lis 2007, 23:57
kufa, dawaj zdjęcia na bieżąco , nie ważne, czysty czy brudny :-D
cywek - 12 Lis 2007, 16:22
Cytat: | kufa, dawaj zdjęcia na bieżąco , nie ważne, czysty czy brudny :-D |
No to wstawiam fotki jak jeszcze auto było czyste (ale za to bez grilla)
Eh, jak wtedy było ciepło
Wkrótce wstawię nieco lepsze ujęcia...
Parzych - 22 Lut 2008, 20:25
cywek, dawaj fotki gałki...
cywek - 24 Lut 2008, 15:40
Fotki nie są może szałowe, ale gałka dobrze pasuje
pozostaje jedynie wymienić mieszek na skórzany... niestety przez to, że gałka jest krótsza niż seryjna mieszek "wykoleja się" od spodu lub od góry co jakiś czas
Pozdro, cywek
[ Dodano: Nie Lut 24, 2008 16:15 ]
jako że powiało wiosną za oknem jeszcze się nad feluniami zastanawiam, poradźcie coś chłopaki i dziewczyny
może takie ?
Parzych - 24 Lut 2008, 18:54
cywek napisał/a: | "wykoleja się" od spodu lub od góry co jakiś czas | Ciekawostką jest, że u mnie ten efekt wcale się nie pojawia :yyy:
PS
Felunek fajny, też brałem takie pod uwagę, ale wygrały OZ TRIBE EVO w graficie...
PS2
A nad jakim rozmiarem myślisz??
cywek - 25 Lut 2008, 12:20
myślę o 16tkach, jest jeszcze opcja TSW lub MOMO
MOMO X-43 7.0x16, 4x108
TSW Black Ice 6.0x15, 4x108
MOMO CORSE RPM BLACK 7.0x16, 4x108
MAK FEVER-5R BLACK MAT 7.0x16, 4x108
ALESSIO TURBO 7.5x16, 4x108
ALESSIO MONZA 7.5x16, 4x108
i do tego oponki Fulda CARAT EXELERO 195/40R16 80 V XL
[/quote]
rafal__lodz - 26 Lut 2008, 00:53
Moim skromnym zdaniem ciekawie wyglądałyby MOMO X-43 lub MAK FEVER-5R BLACK MAT ale wtedy lepiej wyglądałoby coś z polerowanym rantem żeby nie zrobiłoby się "za czarno".
Podobnie jak Jackowi podobają mi się OZ-ty granturismo które wcześniej na szybko wkleiłeś ale tutaj jakoś mi nie podchodzą do 5d MK6
Od siebie dodam jeszcze taką propozycje :
pozdrawiam
Skfarek - 26 Lut 2008, 08:56
Mam podobny dylemat, i też myślę nad podobnymi felgami - ja bym wybrał TSW Black Ice albo MAK 5R, najchętniej MAKa w kolorze antracyt ale takiego nie ma :( - cóż trzeba by przemalować wersję Satin. Myślałem jeszcze o dwóch opcjach tj mam w2 i ATS DTC (tylko 15 lub 17" ale ich nigdzie nie ma).
MAM W2
ATS DTC
cywek - 26 Lut 2008, 12:59
rafal__lodz napisał/a: | Od siebie dodam jeszcze taką propozycje |
Widziałem właśnie na żywo , całkiem całkiem ...
rafal__lodz - 26 Lut 2008, 15:31
No to fajnie jak się nawet podobają bo wiadomo zdjęcie a to jak wygląda coś na żywo to często duża różnica. Ogólnie szedłbym w takim kierunku, połączenie czerni i chromu, pozdrawiam i życzę łatwego wyboru.
Magic - 26 Lut 2008, 15:55
Mym skromnym zdaniem to chyba wybieralbym pomiedzy:
MOMO X-43 7.0x16, 4x108
MOMO CORSE RPM BLACK 7.0x16, 4x108
Moze kiedys przyjda takie czasy ze i u mnie sie obuwie zmieni
cywek - 26 Lut 2008, 16:35
Znalazłem ciekawą galerię z felgami, co najważniejsze real fotki
link
MOMO
Dezent N
Racing ???
TSR
Jakoś najbardziej przemawia do mnie Dezent N i ten Racing ... Dezent taki bardziej stonowany, MOMO X 43 jakoś w realu (w galerii do której link podaję powyżej) nie bardzo mnie urzekł
a i jeszcze AEZ Tacana, wybór będzie raczej pomiędzy tymi trzema (no chyba, że będę oryginalny i kupię po jednej )
Skfarek napisał/a: | ja bym wybrał TSW Black Ice albo MAK 5R |
MAK 5R jest OK, ale do czarnego auta trochę za bardzo się zlewa
AEZ Tacana 7.0x16, 4x108
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 14:26 ]
rafal__lodz napisał/a: | Od siebie dodam jeszcze taką propozycje : |
a co to za marka ? i model ? jakoś nie mogę ich namierzyć
Piter - 29 Lut 2008, 11:00
Hmmm na Dezentach chyba najlepiej
rafal__lodz - 29 Lut 2008, 15:08
cywek napisał/a: |
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 14:26 ]
rafal__lodz napisał/a: | Od siebie dodam jeszcze taką propozycje : |
a co to za marka ? i model ? jakoś nie mogę ich namierzyć |
Firmy nie znam chociaż widziałem już 1 fofi u siebie na uczelni z felunkami tej firmy --> http://www.allegro.pl/ite..._ford_audi.html
i prezentowała się ładnie, a te które wrzuciłem wyżej znalazłem na allegro:
http://www.allegro.pl/ite...aluminiowe.html
tutaj masz w prawdzie 14" bo takie oglądałem do siebie ale większe też są.
Matekk - 29 Lut 2008, 22:31
Nie wybieraj czarnych do ciemnego samochodu. Dlaczego nie chcesz 17"?
LOY - 29 Lut 2008, 23:41
Matekk napisał/a: | Nie wybieraj czarnych do ciemnego samochodu. Dlaczego nie chcesz 17"? |
hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu.
cywek jezeli moge doradzic ...nawet nie patrz na lanserskie felgi MK6 jest przeciwienstwem lansu a w 5 furtakch juz zupełnie trudno wykrzesac z niej sportowy charakter ...Idz w kierunku czarno -czarnym plus kilka mocnych gadzetów albo załóz cos neutralnego co optycznie powiekszy felge
tak wiec MAK FEVER-5R BLACK MAT 7.0x16, 4x108 albo powiekszajaca ALESSIO MONZA 7.5x16, 4x108
Matekk - 1 Mar 2008, 10:00
LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu. |
A mnie rozwalają takie wypowiedzi. Wybacz ale nie wszyscy używają samochodu do katowania na każdej prostej. Idź kup sobie najlepiej 14"
LOY napisał/a: | nawet nie patrz na lanserskie felgi MK6 jest przeciwienstwem lansu a w 5 furtakch juz zupełnie trudno wykrzesac z niej sportowy charakter |
...
5 drzwi to akurat kolejny powód żeby założyć duże felgi.
cywek - 1 Mar 2008, 10:13
Magic napisał/a: | Mym skromnym zdaniem to chyba wybieralbym po
miedzy:
MOMO X-43 7.0x16, 4x108
MOMO CORSE RPM BLACK 7.0x16, 4x108 |
MOMO X-43 też mi się podobały bardzo z początku, jednak widziałem fotki felg na autach - na nowym Swifcie i starej Imprezie i szczerze mówiąc trochę się zawiodłem...
z kolei Corse RPM Black są ciekawe, ale jak na mój gust trochę za wydziwnione
Oczywiście wielkie dzięki za Wasze uwagi obecne i przyszłe, fajnie móc się podzielić opiniami i wizjami
Dużo felg jest ładnych, kłopot w dopasowaniu ich do auta
[ Dodano: Sob Mar 01, 2008 10:23 ]
LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu.
cywek jezeli moge doradzic ...nawet nie patrz na lanserskie felgi MK6 jest przeciwienstwem lansu a w 5 furtakch juz zupełnie trudno wykrzesac z niej sportowy charakter ...Idz w kierunku czarno -czarnym plus kilka mocnych gadzetów albo załóz cos neutralnego co optycznie powiekszy felge
tak wiec MAK FEVER-5R BLACK MAT 7.0x16, 4x108 albo powiekszajaca ALESSIO MONZA 7.5x16, 4x108 |
17tki to trochę duże już i oczywiście troszkę dodatkowo przedroży zmianę obuwia to po pierwsze i po drugie więcej mocy będzie trzeba by to napędzić
16tki to taki kompromis
Co do 5D to myślę, że liczba drzwi nie przekreśla od razu sportowego charakteru auta, są przecież chociażby Focusy ST w wersji 5D
to tylko kwestia kilku elementów, które nadają autu charakteru - mam tu na myśli takie rzeczy, jak grill, wloty powietrza, sportowo wyprofilowane zderzaki itp
Matekk - 1 Mar 2008, 10:46
cywek napisał/a: | przedroży zmianę obuwia |
www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205
cywek napisał/a: | więcej mocy będzie trzeba by to napędzić |
między 45 na 16" i 40 na 17" średnica będzie podobna, chyba że chcesz na 16" miec profil 40? Jaka planujesz szerokosc opony?
cywek - 1 Mar 2008, 17:55
Matekk napisał/a: | Jaka planujesz szerokosc opony? |
planuje 195 o profilu 40, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
LOY - 2 Mar 2008, 03:43
Matekk napisał/a: | LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu. |
A mnie rozwalają takie wypowiedzi. Wybacz ale nie wszyscy używają samochodu do katowania na każdej prostej. Idź kup sobie najlepiej 14"
...
5 drzwi to akurat kolejny powód żeby założyć duże felgi. |
opony powinny byc adekwatne do mocy i osiagów ..cokolwiek zbyt w dół lub w góre swiadomego własciciela bedzie mierzic ..tjunera cieszyc ...jesli myslisz ze 17 z oponami 205 przedłuza zycie cywilnej fiescie mk6 ...to masz chyba małe doswiadczenie albo bajkowe wyobrazenia ....zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona ...niewiem co lepsze katowac na prostej czy katowac niewzmocnione zawieszenie cywilnego modelu na naszych drogach
pozatym decydujac sie na 17 do codziennej jazdy proponuje zainwestowac od razu w drugi zestaw zeby miec na zmiane jak pierwszy bedzie w prostowaniu .
Ps ...trafiłes w tylko (!) 104 konnej xr2i mam własnie 14 i opony 185...rozsadnie prawda
Matekk - 2 Mar 2008, 13:05
LOY napisał/a: | zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona |
Zastanów się nad skutkami nie zakładania kasku do chodzenia po chodniku... brak pierwszej amortyzacji podczas uderzenia się w głowe...
Dzięki za wyjaśnienie, zaraz wchodzę na fora tuningowe i uświadamiam wszystkich że powinni jeździć na 14"
Peace
LOY - 2 Mar 2008, 13:43
przekonałes mnie jutro robie pimp my ride i kupuje 19 do Xr ki ...a szczerze pokaz prosze fotkę jak wyglada twoja Mk6 na 17 -tkach ciekaw jestem tej fiesty z której czerpiesz swoje doswiadczenia w tym temacie ..a co do wrazen to preferuje bezposrednie doznania wiec ..wyzszosc duzych i szerokich nad standartowym ogumieniem bedziesz mógł mi dowiesc w ...poznaniu na torze
cywek - 2 Mar 2008, 20:26
Widzę, że dyskusja się nieco ożywiła
Dobrze, że mamy różne zdania bo inaczej na ulicach nie moglibyśmy odróżnić swojego auta od innych i byłoby monotonnie
Magic - 3 Mar 2008, 00:23
Ja w swojej Fofi ma 15" 195x55 i jak sie czasem rozbrykam po bydgoskich drogach to wydaje mi sie jakbym wogole bez opon jezdzil. Tak wiec wybor jest ciezki ale ja chyba pozostalbym przy 15"
PS. a gałeczka w środeczu to od focusa ??
Parzych - 3 Mar 2008, 00:39
Magic napisał/a: | PS. a gałeczka w środeczu to od focusa ?? | Odpowiem w imieniu Cywka - TAK, też mam taką
Magic - 3 Mar 2008, 00:48
No to bede musial pomyslec nad zmiana galeczki bo mi sie BARDZO podoba
Parzych - 3 Mar 2008, 01:13
Jakby co, TU masz kilka fotek różnic między gałkami...
cywek - 4 Mar 2008, 21:00
Magic napisał/a: | No to bede musial pomyslec nad zmiana galeczki bo mi sie BARDZO podoba |
Wiadomo, kto wypatrzył na allegro
LOY - 5 Mar 2008, 02:02
ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki
Parzych - 5 Mar 2008, 02:39
Matekk napisał/a: | www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205 | Porównałem www.oponytanio.pl z www.felgi-opony.com -zdziercy i złodzieje, nie podawaj linków do drożyzny glab ,chyba że wrogowi...
Przykład:
oponytanio 373,70 zł
felgi-opony 353,65 zł
dodam, że felgi-opony komplet wysyłają gratis...
Roka30 - 5 Mar 2008, 08:08
LOY napisał/a: | jesli myslisz ze 17 z oponami 205 przedłuza zycie cywilnej fiescie mk6 ...to masz chyba małe doswiadczenie albo bajkowe wyobrazenia ....zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona |
idąc tym tropem zakupiłem właśnie w oponytanio nowe kapciuszki Nokian H na aluski w rozmiarze 185/60r15 w cenie 199 za sztukę z wysyłką
zrezygnowałem z wariantu 195/50r15 na rzecz 185/60r15 ze wzglęgu na [cenzura] drogi w naszym kochanym kraju
LOY - 5 Mar 2008, 10:59
Roka30 napisał/a: | [zrezygnowałem z wariantu 195/50r15 na rzecz 185/60r15 ze wzglęgu na [cenzura] drogi w naszym kochanym kraju |
smutne ...bo wszystkim nam zyczyłbym niemieckich dróg ..o bajecznej nawierzchni ..nieodczuwalnych torowiskach czy niskich krawezników ...niestety jesli zyjemy w polsce i uzywamy samochodu na codzien a nie na zloty to wizje tuningu trzeba przepuscici przez maszynke do miesa bolesnej rzeczywistowsci ..Najlepszy przykład tydzien temu odebrałem z prostowania moje dwie 14 calowe alusy na których smigam zimą ...alusy pogiałem paskudnie i przekosiłem w osi ...mimo ze na zime wybrałem pancerne ATS i rozsadne opony 175/65..na wyrwe przy osi o 150 cm długosci nie było mocnych ...i co z tego ze mam umiejetnosci kierowcy i 12 lat doswiadczenia ..w dziure wrypałem sie z pełna pramedytacja bo wybór miedzy wyrwa,poszarpanym poboczem i sznurem tirów z naprzeciwka wydawał sie prosty ....chciałbym zobaczyc jak wygladałyby lanserskie ,azurowe alusy 17 calowe zopona 40 po spotkaniu z taka dziura ...ja na uszkodzonych kołach dojechałem jeszce 200 km do domu ..podejzewam ze kolega mateek chwalacy 17 -tki zostałby na drodze ..albo co gorsze ...w rowie
cywek - 5 Mar 2008, 12:36
LOY napisał/a: | mimo ze na zime wybrałem pancerne ATS i rozsadne opony 175/65..na wyrwe przy osi o 150 cm długosci nie było mocnych |
zimą to będę miał takie same parametry, z tym że będę jeździł na felgach stalowych, a na wiosnę-lato chciałbym przyodziać auto w 16tki, 40tki,
jeżdżę po stosunkowo dobrych nawierzchniach (zazwyczaj), choć wiadomo jedna zima (opady, przymrozki, rozwalony asfalt) potrafi to zmienić, więc myślę, że moja dupa to jakoś przeżyje a na dodatek uniknę wydatków na zawieszenie czy prostowanie felg,
jak się zapuszczę w nieznane to noga z gazu, przynajmniej takie są plany
Matekk - 5 Mar 2008, 15:07
Roka30 napisał/a: | ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki |
Czy gdzieś pisałem że w Fieście mam 17"? Widzę, że strasznie boli Cię to że musisz mieć małe felgi...
LOY napisał/a: | ....chciałbym zobaczyc jak wygladałyby lanserskie ,azurowe alusy 17 calowe zopona 40 po spotkaniu z taka dziura ...ja na uszkodzonych kołach dojechałem jeszce 200 km do domu ..podejzewam ze kolega mateek chwalacy 17 -tki zostałby na drodze ..albo co gorsze ...w rowie |
Znowu coś Cię boli... Widocznie 14" ładniejsze, nie powinienem rozmawiać na ten temat z moderatorem tuningu stylistycznego bo zapewne masz rację. Z Twoim podejściem wszyscy jeździliby na stalówkach z balonami, na szczęście tak nie jest.
Wiadomo, kupując 17" trzeba bardziej uważać, no ale coś za coś, można dokładać do samochodu różne pierdoły typu sportowe zderzaki, lampy itd. a bez dobrych felg i gleby i tak będzie wyglądać kiepsko... Możesz też zacząć odradzać Cywkowi 16" bo chce mieć profil 40
parzych73 napisał/a: | Matekk napisał/a:
www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205
Porównałem www.oponytanio.pl z www.felgi-opony.com -zdziercy i złodzieje, nie podawaj linków do drożyzny glab ,chyba że wrogowi...
Przykład:
oponytanio 373,70 zł
felgi-opony 353,65 zł
dodam, że felgi-opony komplet wysyłają gratis... |
Nie mówiłem żeby porównywać ceny z innymi sklepami, tylko różnicę w cenie między konkretnymi 16" i 17"... (na opony tanio tez wysyłka gratis chyba już od 1 sztuki)
WooYownik - 5 Mar 2008, 16:36
moze i ladnie wyglada fiesta mk6 na 17" ale poza wygladem nic wiecej, do tego w silniku np 1.3 70 KM czy 1.25 75 KM .. to ja jednak za optymalny wybor uwazalbym 15 " ... w st mozna sie bawic w 17 "
LOY - 5 Mar 2008, 16:37
Matekk napisał/a: | [
Znowu coś Cię boli... Widocznie 14" ładniejsze, nie powinienem rozmawiać na ten temat z moderatorem tuningu stylistycznego bo zapewne masz rację. Z Twoim podejściem wszyscy jeździliby na stalówkach z balonami, na szczęście tak nie jest.
Wiadomo, kupując 17" trzeba bardziej uważać, no ale coś za coś, można dokładać do samochodu różne pierdoły typu sportowe zderzaki, lampy itd. a bez dobrych felg i gleby i tak będzie wyglądać kiepsko... Możesz też zacząć odradzać Cywkowi 16" bo chce mieć profil 40
) |
wiesz co mnie boli ..boli mnie jak rady daje chłopaczek który totalnie niema pojecia o czym pisze i trzepie pierdoły zasłyszane u kolegów albo przeczytane na ignoranckich forach tjuningowych ...na FKP ma to nawet nazwe..mówimy na takich "jebax teoretix" .
Dzielimy sie tutaj informacjami i doswiadczeniami ...nie bawimy sie w fantazje erotyczne i science fiction...dlatego skoro wygłaszasz swoje mądrosci na temat jazdy fieste na 17 ,chciałem zobaczyc skad wziałes ta wiedze ..i tak jak podejzewałem ..z fantazji .
Zeby była jasnosc ..ja z wieku fantazjowania dawno wyrosłem i mysle ze mam prawo dzielic sie doswiadczeniem ..bo je mam .
Dla przykładu
kiedys mój peg 206 ..całe 75 Km ..alusy 17 i 205/40/17....wrazenia -fatalne ,taczka ..słabe przyspieszenie..na seryjnym zawieszeniu czułem pasy na przejsciach ..jezdziłem tak całe 2 tygodnie ...koła sprzedałem w cholere
i kiedys moja topowa corolla G6 ( sescio biegowa)ok 90 KM kompletne zawieszenie -50 VOGTLAND...alu superturismo 16 i opony 215/40/16....efekt ...super w zakretach ..ale spod swiateł baty dostawałem nawet od punto ..i niemiłosiernie twardo ..mimo uwagi i staran obtarłem jedna na krawezniku ...w niemczech jedziłem miesiac w polsce wytrzymałem tylko tydzien na nich ...i tez sprzedałem w cholere zmieniajac na 195/50 /15
po zmianie i tak z ta zawiecha było bardzo u nas niebezpiecznie i regularnie szlifowałem tłumiki jadac w koleinach
tak wiec ..jak kupisz sobie kiedys 17 i troche pojezdzisz lekkim 60 konnym autem na nich ..to wówczas wypowiadaj sie w temacie i pouczaj innych ..a póki co ..zbieraj doswiadzcenie i chłoń wiedzę
Matislav - 5 Mar 2008, 18:44
Wiecie co... sam chciałem zamontować większe felgi do mojej fiesty. Teraz jeżdżę na 14' oryginalnych Forda. Myślałem nad założeniem jakiś 16', ale wybiłem to sobie z głowy. Na liczniku mam już 200tyś i chyba nie będę katował auta większymi felami
Roka30 - 5 Mar 2008, 20:14
Matekk napisał/a: | Roka30 napisał/a: | ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki |
Czy gdzieś pisałem że w Fieście mam 17"? Widzę, że strasznie boli Cię to że musisz mieć małe felgi... |
ode mnie to sie kolego odpie[cenzóra]...
nie ja napisałem to, co zacytowałeś - więc [cenzura]...
Matekk - 5 Mar 2008, 22:55
Roka30 napisał/a: | ode mnie to sie kolego odpie[cenzóra]...
nie ja napisałem to, co zacytowałeś - więc [cenzura]... |
Pokazałeś klasę - brawo - tak dla Twojej wiadomości użyłem opcji cytowania, gdzie nie wpisywałem na własnej klawiaturze żadnego nicku.
LOY napisał/a: | wiesz co mnie boli ..boli mnie jak rady daje chłopaczek który totalnie niema pojecia o czym pisze i trzepie pierdoły zasłyszane u kolegów albo przeczytane na ignoranckich forach tjuningowych ...na FKP ma to nawet nazwe..mówimy na takich "jebax teoretix" . |
Wybacz, nie muszę pisać pierdół usłyszanych od kolegów (nie wiem skąd taki pomysł?), jeździłem wcześniej twardym samochodem z opona na niskim profilu, może miałem problem z podjeżdżaniem pod każdy krawężnik i musiałem cholernie uważać, ale nie przeszkadza mi to - ważne żeby MÓJ samochód MI się podobał.
Tak czy inaczej dyskusja bez sensu jeden potrzebuje samochód do normalnej sprawnej jazdy a drugi do toczenia się. Pisz dalej co chcesz, ja temat felg i OT już skończyłem.
PS: Ładnego miałeś Peugeota
LOY - 6 Mar 2008, 00:52
Matekk napisał/a: | [PS: Ładnego miałeś Peugeota |
dziekuję ..ale był gówniany i sie psuł ..wizualnie zrobiłem go na 2,0 litry ..ale 75 Km fajerwerków nie robiło ...nawet na fabrycznych 175 ..a na 17 to juz zupełna zenada była
cywek - 7 Mar 2008, 13:20
no cholercia, gorąca atmosfera panuje na forum
na pewno fajnie byłoby mieć bryczkę na dużych aluskach , ale jak pisze LOY do jeżdżenia na co dzień trochę szkoda osiągów i kasy na skutki spotkań z dziurawymi drogami,
czuję że będę musiał nieco spasować z moimi wizjami
wiadomo, najlepsze dla portfela byłby 14tki, zwłaszcza że mam taki zapas... LOY jaki rozmiar i profil byś w takim razie polecał, tak żeby znaleźć w miarę optymalne rozwiązanie ?
LOY - 7 Mar 2008, 15:07
optymalne moim zdaniem to 185/55/15 i charakterna felga ..o szerokosci 6 lub 7 cali ..masz czarne auto wiec felga i tak bedzie sie wydawała wieksza jesli kupisz w jasnym lakierze . oczywiscie efekt wzmocniłaby lekka gleba ..chociazby te obligatoryjne 30 mm // jesli niedasz rady kupic 185/55/15 to standart 195/50/15 ..tania opona,dostepna i tez bezpieczny profil . jak 16 to zeby zostac w fabrycznym obwodzie 195/45/16 ...a tu juz zaczyna sie podwyzszone ryzyko ..jezdziłem na 195/45/15 i uwazam taki profil za ekstremalny na codzienne warunki. 195/50/16 bedzie lepsze dal felgi ,komfortu i kieszeni ale obwód sie zwiekszy ..pogorszy przyspieszenie i zacznie lekko przekłamywac na wskazaniach licznika ...ostateczny wybór pozostawiam Tobie . Osobiscie szukałbym springów ok -30 i jakichs bardzo zadko spotykanych alusów w 15 ...nie szukaj modnych czy sportowych rolek ..bo MK6 nigdy sportowym autem sie nie stanie ..ale mozna jej przydac customowego charakteru ..jakimis retro-dziwacznymi kołami
Roka30 - 7 Mar 2008, 18:41
cywek napisał/a: | do jeżdżenia na co dzień trochę szkoda osiągów i kasy na skutki spotkań z dziurawymi drogami, |
ja mam alu forda orydżinal i poszedłem w komfort - opony Nokian H 185/60r15 - POLECAM!!
co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4%, ale za to jazda baaaaardzo przyjemna
cisza i wygoda
Parzych - 7 Mar 2008, 19:03
Roka30 napisał/a: | co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4% | Czym zmierzyłeś te przekłamania? Masz to udokumentowane?
Roka30 - 7 Mar 2008, 19:51
parzych73 napisał/a: | Roka30 napisał/a: | co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4% | Czym zmierzyłeś te przekłamania? Masz to udokumentowane? |
mam udokumentowane
wejdź TUTAJ wpisz standard zalecany przez producenta, a potem wpisz jakie byś chciał mieć i wyliczy Ci przekłamanie opon
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
inny sposób, to wylicz wysokość opony zalecanej i opony którą chcesz założyć
standard - 100%
inny - x
x=inny*100/standard
i masz przekłamanie....
Parzych - 7 Mar 2008, 20:39
Roka30 napisał/a: | mam udokumentowane
wejdź TUTAJ wpisz standard zalecany przez producenta, a potem wpisz jakie byś chciał mieć i wyliczy Ci przekłamanie opon |
Jakoś mnie nie przekonałeś... Jesteś pewien, że mierzyli to jakimś homologowanym urządzeniem? Myślałem że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie wirtualną teorię... Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców...
Roka30 - 7 Mar 2008, 20:48
parzych73 napisał/a: | Roka30 napisał/a: | mam udokumentowane
wejdź TUTAJ wpisz standard zalecany przez producenta, a potem wpisz jakie byś chciał mieć i wyliczy Ci przekłamanie opon |
Jakoś mnie nie przekonałeś... Jesteś pewien, że mierzyli to jakimś homologowanym urządzeniem? Myślałem że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie wirtualną teorię... Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców... |
może jak siądziesz i przeliczysz sobie na karteczce, to sam sie przekonasz...
nie jest to trudne - wymagana wiedza nie wykracza poza dodawanie, mnozenie, dzielenie i zastosowanie wzoru na obwód koła
=====================================================
PS
parzych73 napisał/a: | Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców... |
nie jeżdżę po pijaku
Parzych - 7 Mar 2008, 21:03
Roka30 napisał/a: | nie jeżdżę po pijaku | Za to dla Ciebie wielkie brawa.
Roka30 napisał/a: | może jak siądziesz i przeliczysz sobie na karteczce, to sam sie przekonasz... | A odnośnie przekłamań, to myślałem, że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie kartkowe wyliczenia... Jesteś pewien, że liczniki nie zawyżają, sprawdzałeś to w praktyce, czy wierzysz w to co pokazuje wskazówka? Miałeś jakies porównanie np. hamownię?
Ale widzę, że nadal tylko TEORIA...
madek - 7 Mar 2008, 21:12
Niech ktos na seryjnych gumach porówna predkosc z GPSem i bedzie jasne, bez sensu jest wasza rozmowa.
Roka30 - 7 Mar 2008, 21:13
parzych73 napisał/a: | czy wierzysz w to co pokazuje wskazówka? Miałeś jakies porównanie np. hamownię?
Ale widzę, że nadal tylko TEORIA... |
prawdę mówiąc, to wali mnie jaka jest rzeczywista prędkość w stosunku do prędkości pokazywanej na liczniku
a wyliczenia na karteczce pokazują o ile procentowo zmienia się prędkość auta w odniesieniu do zastosowanej średnicy i profilu opony
i nie ważne, czy patrzysz na licznik, czy na gps - % jest % i odnosi się do obu wskazań
no, ale to tylko teoria
Parzych - 7 Mar 2008, 21:27
Jeżeli chodzi o GPS - sprawdzałem w praktyce i jeśli nie zaniża, to przy oponach 195/50 R15 wskazania licznika są zawyżone o jakieś 3,55% w stosunku do GPS-a, a na oponach 185/60 R15 licznik wskazuje to samo co GPS... I tyle... No ale to TYLKO praktyka
PS
A o procentach nawet nie miałem zamiaru dyskutować, bo to nie podlega dyskusji tak jak wzór na obwód koła...
Roka30 - 7 Mar 2008, 21:38
parzych73 napisał/a: | Jeżeli chodzi o GPS - sprawdzałem w praktyce i jeśli nie zaniża, to przy oponach 195/50 R15 wskazania licznika są zawyżone o jakieś 3,55% w stosunku do GPS-a, a na oponach 185/60 R15 licznik wskazuje to samo co GPS... I tyle... No ale to TYLKO praktyka
PS
A o procentach nawet nie miałem zamiaru dyskutować, bo to nie podlega dyskusji tak jak wzór na obwód koła... |
hmmm, wracająć do karteczki i tego, co napisałeś:
jeżeli 100 km/h na liczniku przy 195/50 R15 faktycznie wynosi 96,45 km/h, a
100 km/h na liczniku przy 185/60 R15 jest faktycznie 100 km/h, to
przekłamanie = 100*100/96,45 = 103,68 % - czyli tak jak napisałem w swoim pierwszym poście - około 4%
ale to tylko teoria...
Parzych - 7 Mar 2008, 21:57
Przy licznikowym 170km/h (autostrada, 195/50) GPS pokazywał 164km/h, dokładniej 3,66% zawyżał, oba pokazywały 120km/h przy 185/60, a dalsza dyskusja jest jak dla mnie stratą czasu...
PS
Dla ścisłości podając 3,55% miałem na myśli , o ile niższa była prędkość faktyczna od licznikowej, stąd rozbieżność, przyznaję moje przejęzyczenie...
Roka30 - 7 Mar 2008, 22:03
parzych73 napisał/a: | a dalsza dyskusja jest jak dla mnie stratą czasu... |
jak to mówią, pozdrawiam i pozostaję w nieustającym poważaniu
Parzych - 7 Mar 2008, 22:05
Również pozdrawiam...
yarbin - 7 Mar 2008, 22:45
Co do liczników to wg przepisów nie mogą zaniżać prędkości o więcej niż 10 km/h, czyli jak jedziesz 100 to licznik musi pokazywać co najmniej 90, ale może i 130, a co do wyliczeń Roka, to to jest matematyka a nie wróżenie z fusów, zmiana obwodu całego koła MUSI zmienić wskazania licznika, nie ma innej opcji.
LOY - 8 Mar 2008, 01:27
troszeczke nie rozumiem dyskusji panów ..raczej opozycji parzycha ..Jacek chłopie wszelkie odchyłki i zmiany liczone sa od wartosci ogumienia seryjnego ...czyli od liczby fabrycznego obwodu koła ...i bez wchodzenia czy GPS udowodni ze fabryczny obwód sam w sobie zawiera przekłamanie ..wszelkie zmiany liczone sa od tej pierwszej wartsci ..i nie powinno podlegac to dyskusji ..masz stary obwód ..masz nowy który wyliczasz sobie w prosty sposób znajac srednice całego koła i róznica wyliczesz w procentach ...i tak jak zauwazył roka niema tu zadnej teoorii tylko matematyka na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej ...co do przekłamania fabrycznego obwodu wzgledem GPS-U ...proste czesto fabryczne rozmiary seryjnych opon oferowanych w tym samym modelu ..sa rózne i maja nieznacznie inne obwody .. ale mieszcza sie w tolerancji przekłamania . Dodatkowym czynnikiem przekłamania bedzie zuzycie opony ..wraz z którym obwód bedzie sie zmniejszał ..i cisnienie w oponach ..ale idac tym tokiem ..nigdy niczego nie moglibysmy obliczyc ...dlatego mamy podstawe rozmiaru fabrycznego ogumienia i nalezy go uznac za pewnik .
Piter - 8 Mar 2008, 11:04
No ja też nie bardzo rozumiem tą przepychankę.
Roka, podał rozmiar koła i prosto wyliczył jaki ma wpływ na prędkość licznikową i jest to fakt, prosta matematyka i nie podlega dyskusji. A co Tobie Jacek pokazał gps nie ma tu nic do rzeczy bo wzór jest wzór i nic tego nie zmieni.
Bez sensu robić teraz wywody o dokładności wirtualnego kalkulatora i odwoływać je do alkomatu.
cywek - 13 Mar 2008, 21:17
LOY napisał/a: | jesli niedasz rady kupic 185/55/15 to standart 195/50/15 ..tania opona,dostepna i tez bezpieczny profil |
no właśnie któryś z kolegów podał ciekawy link do: LETNIE TOYO PROXES T1R 195/50R15 SPORT
allegro
cena przyzwoita a komplet jeszcze tańszy
komplet
zoharek - 13 Mar 2008, 21:31
Ale tanieją skubane
rafal__lodz - 13 Mar 2008, 22:04
No i posiadają rant chroniący felgę a to spory plus, bo w tej grupie cenowej i jakościowej niewiele opon go posiada. Niby mała rzecz a może przyjdzie czas że ucieszy:)
Skfarek - 14 Mar 2008, 11:08
Continentale Conti premium Contact 1 powinno się teraz udac wyjąć w przystepnej cenie gdyż weszły już premium 2. Niestety 195/50 R15 82H w tej oponie rantu ochronnego nie ma ;(
cywek - 23 Mar 2008, 12:32
mały update fotek, ale jeszcze bez felunku

jak widać zmieniłem lampki tylne na seria po lifcie...
tak a propos, dopiero wczoraj uświadomiłem sobie że klosze mają ciut inny wzór w 3D i 5D (wzór, nie chodzi mi o kształt)
ano i właśnie co na ebay.co.uk dorwałem dość okazyjnie światła przeciwmgielne, więc może już niedługo zalepię te dziury z przodu
Parzych - 23 Mar 2008, 18:31
cywek napisał/a: | klosze mają ciut inny wzór w 3D i 5D (wzór, nie chodzi mi o kształt) | W 3D kierunek i wsteczny są oddzielnie, a w 5D połączone
cywek - 23 Mar 2008, 21:40
parzych73 napisał/a: | cywek napisał/a: | klosze mają ciut inny wzór w 3D i 5D (wzór, nie chodzi mi o kształt) | W 3D kierunek i wsteczny są oddzielnie, a w 5D połączone |
dookładnie... zdawałeś sobie wcześniej z tego sprawę ? bo ja nie, ale wczoraj się z kumplem kłóciłem, że są razem a on, że osobno i patrze na jego 3D i fakt, cholercia, ma rację, a później się zorientowaliśmy
Skfarek - 24 Mar 2008, 17:50
Jak wygląda kwestia felg i opon dokonałeś już wyboru???
cywek - 30 Lip 2008, 16:27
Zapraszam na:
http://www.fiestaklubpols...p=321513#321513
Tam zamieściłem najnowsze fotki
LOY - 30 Lip 2008, 21:29
otóz to ...ja tez zapraszam
|
|