|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - CB-Radio
GUT - 20 Mar 2007, 22:11 Temat postu: CB-Radio Witam serdecznie.
Dział nie koniecznie odpowiedni, ale chyba i tak najlepszy
Mam takie pytanko: ilu z Was jest posiadaczami/użytkownikami CB-Radio we Fieścinkach
Chciałbym poznać Wasze gusta i upodobania na ten temat.
W jednej Fieście (MK III) CB zamontowane mam (a raczej ojciec) w miejscu, gdzie w bogatszych wersjach znajdują się przyciski do elektr. szyb. Dodatkowy głośnik znajduje się nad radiem. Ze względu na fakt, że jest to wersja Calypso - antena została zamontowana w klapie bagażnika, w miejscu spryskiwacza.
W najbliższym czasie postaram się zrobić jakieś fotki.
Co do drugiego auta (mojego) - radia jeszcze nie ma, ponieważ jeszcze nie odebrałem nowo zakupionego autka. Jednak moje plany to: montaż radia w tym samym miejscu co u ojca oraz wiercenie dziury w dachu pod antenę CB
2smart - 20 Mar 2007, 22:38
Witam, Sam śmigam z CB na codzień we fieście antenka jest zamontowana na stale na klapie
Miejsce wg mnie najlepsze na antenke. Co do radia to zamontowane jest na kawałku płaskownika między fotelami kierowcy a pasarzera.
Pozdr Bartek
GUT - 20 Mar 2007, 22:42
2smart, miejsce jest faktycznie dobre - wygodne
Też biorę je pod uwagę...chociaż chciałem w samym dachu
Antenka AT 900, 1200, 1500 czy 1700
2smart - 20 Mar 2007, 22:46
AT900 styknie
GUT - 20 Mar 2007, 22:49
2smart napisał/a: | AT900 styknie |
Ja planuję minimum AT 1500 lub INDIANE - wygląda jak radiówka i nie kusi tak złodzieja.
2smart - 21 Mar 2007, 00:25
Powiem tak specjalnie wybrałem 900 bo spokojnie mieszcze sie do garazu, parkingów podziemnych i innych sympatycznych miejsc dla samochodów i odziwo nadal mam gumke na antenie :p A ta antenka co mam styka w 100 % dobrze zgarnia i tez w miare nadaje wiec polecam.
orelek - 23 Mar 2007, 13:05
witam kolegów, równiez korzystam z cb, antenke mam zamontowaną tak jak kolega na fotce wyżej i jest ok, antenka to AT 900, wcześniej miałem AT 1200 ale mi ukradli, tak jak tydzień temu radyjko :( ale już jest nowe.
pozdrawiam
GUT - 23 Mar 2007, 13:09
orelek, widze, że cb-radio.pl jest Ci znane
silvercar - 23 Mar 2007, 15:59
Harry II ASC na LEMM AT 1000 i wszystko grało. Radyjko zamontowane było zamiast tego dolnego schowka na konsoli środkowej. Uchwyt przykręcony do tej górnej półeczki. Problem jedynie z założeniem radyjka na uchwycie, rozwiązany nacięciem uchwytu, tak żeby przeszły wkręcone śrubki. Uchwyt gruchy przykręcony z boku do siedzenia kierowcy, tak żeby mieć ją pod ręką. Antenka na uchwycie SF 40 przykręcony z boku klapy (lewa strona). Antenka łatwa do demontażu i rewelacyjnymi wraz z radyjkiem osiągami.
pawliku - 23 Mar 2007, 17:04
kozystam z radia Cobra 19Dx antenka na magnes Sirio AS-100 zestaw daje rade chociaz do radia to chcialbym mniejsza gruche, moze ktos juz zmienial.
GUT - 23 Mar 2007, 22:13
pawliku napisał/a: | chociaz do radia to chcialbym mniejsza gruche, moze ktos juz zmienial. |
Zmieniać nie zmieniał (w Cobrze) , ale to nie jest problem
Kupić mikrofon ze wzmocnieniem i przelutowac wtyczkę - łatwizna 8)
jogar26 - 24 Mar 2007, 18:50
2smart: czy możesz dać zdjęcia sposobu montażu CB między siedzeniami?
Ja przez jakiś czas też tak miałem prowizorycznie (tak jak pawliku ;-) )- i brakło czasu na pełny montaż.
Teraz mam radyjko w pod wnęką gdzie są bezpieczniki i uważam, że jest OK- zwłaszcza, że nie kusi "biednych"
Antena na magnes- mieści się w bagażniku- problem tylko, że trzeba ją demontować za każym razem.
GUT - 24 Mar 2007, 18:58
jogar26 napisał/a: | Teraz mam radyjko w pod wnęką gdzie są bezpieczniki i uważam, że jest OK- zwłaszcza, że nie kusi "biednych" |
Miejsce przyzwoite, ale u mnie odpada z dwóch powodów:
- lewa strona i lewa ręka,
- znacznie szersze radio
2smart - 24 Mar 2007, 22:26
jogar26 napisał/a: | 2smart: czy możesz dać zdjęcia sposobu montażu CB między siedzeniami? |
Ok jak tylko odwiedze myjnie i odkurzacz to pstrykne jakąś fotkę ..
Radyjko jest przymocowane na kawalku płaskownika do śruby od mocowania siedzenia kierowcy, płaskownik jest tak wygięty że radyjko chowa sie między pasami (nie przeszkadza w zaciąganiu ręcznego, i w zapinaniu pasów)
Pozdr Bartek
Moby - 25 Mar 2007, 01:43
a ja mam zamontowane CB we wnęce pod radiem jurto zrobie lepsze fotki bo to mam taka co przypadkiem kliknolem telefonem. ale poki co to macie
a antene mam zamontowaną na tylnej klapie nad rejestracją tak:
jogar26 - 25 Mar 2007, 15:11
Moby Cytat: | a ja mam zamontowane CB we wnęce pod radiem |
a jak z jakością dźwięku- tzn. nie masz zbyt przytłumionego?
Sam o tym myślałem- nawet dobry patent ale pod warunkiem montażu głośnika na wysokości lewego ucha kierowcy :lol:
Moby - 25 Mar 2007, 18:10
Nieno ja mam glosniczek w radyjku zmaonotwany i zamontowany jest w górnej czesci tej obudowy tzn jest takie sitko u gory i glosnik. a tam jest sam platik tak wiec normalnie slychac wszystko nie nie tłumi. a gruche mam zawieszoną na tych wolnych miejscach na przelonczniki pod guzikiem od podgrzewania szyby itd..
orelek - 25 Mar 2007, 20:49
GUT napisał/a: | orelek, widze, że cb-radio.pl jest Ci znane |
znane już dość długi czas, chętnie korzystam z pomocy forum www.cb-radio.pl
pozdrawiam
jogar26 - 26 Mar 2007, 20:25
Mały OT:
Orientuje się ktoś jak wygląda legalność CB w Niemczech?
Wybieram się na wycieczkę i nie wiem: demontować, czy nie?
Moby - 26 Mar 2007, 21:53
mozna miec. tylko tam mają słabsze radia bodajze 2 W czy nawet 1 W nie wiem dokladnie....
silvercar - 26 Mar 2007, 22:00
nadawanie oczywiście w "5"
MARIUSZ.B - 27 Mar 2007, 22:24
Moby napisał/a: | mozna miec. tylko tam mają słabsze radia bodajze 2 W czy nawet 1 W nie wiem dokladnie.... |
Można mieć 80Ch-4W FM bez zezwoleń (ograniczenia dla stacji bazowych w terenach przygranicznych na kanałach 41-80), 12Ch-1W AM bez zezwoleń. Wie ktoś może który kanał jest u nich używany jako drogowy ?
U mnie w fieście montuję okazjonalnie (na dłuższe wycieczki) Midlanda Alan199-A (po tuningu :lol: ) + antena Sirio ML-145. Antena sprawia trochę kłopotu szczególnie na parkingach podziemnych ale za to rekompensuje się podczas rozmowy.
scenic_17 - 29 Mar 2007, 23:01
Emperor Ninja by President
President Alabama
Autko troche brudne ale to nic
GUT - 14 Kwi 2007, 22:55
W dniu dzisiejszym dokonałem montażu zestawu CB w swojej Fieście. Tak jak wcześniej wspominałem w gre wchodziła tylko i wyłącznie dziura w dachu. I tak: środek i tył - za miękki. Padło na antenę radiową, która pozostawiła po sobie dwie oryginalne dziurki (mniejszą i większą). Zakryte głowiczką typu DV + antena President Indiana. Radio Stabo XM5012 zamontowane podobnie jak u kolegi Moby z tym, że ja posiadam głośnik dodatkowy (zewnętrzny) umieszczony w miejscu, gdzie bogatsze wersje mają AirBag dla pasażera. Kabel od głośnika chowa się pod zegarkiem i leci sobie konsolą do radia. Kabel antenowy puszczony w słupku - wszystko wygląda bardzo estetycznie
Wkrótce wiercenie dziury pod antenę radiową, której w tej chwili nie mam
Ktoś powie: blachy za miękkie?
Tak...moja Fiesta będzie typowym autem testowym. Będę jeździł z antenami od kilku cm do kilku metrów Jak będę miał piękną WA-27 to pstryknę Wam fotkę
Hmm...w sumie fotki postaram się wrzucić już jutro - z montażu
Rudi - 15 Kwi 2007, 19:31
GUT napisał/a: | Ktoś powie: blachy za miękkie? |
GUT napisał/a: | I tak: środek i tył - za miękki. |
Z tyłu jest idealne miejsce dach jest wzmocniony konstrukcyjnie miejsca wystarczająco na zamontowanie nawet sporych rozmiarów głowiczki z kablem. Niema problemu, że podsufitka będzie odstawać.
GUT napisał/a: | Tak...moja Fiesta będzie typowym autem testowym. |
Moja fiestka testowała już około 1,5m. antenkę Presidenta (nie pamiętam modelu) jak i 0,5m. antenkę heliakalną ( wyglądała jak pałka Policyjna). W tej chwili testuje Santiago 1200 czyli jakieś 1,95m. i nie zauważyłem żeby dach się odkształcił bądź antenka zmieniała kąt położenia .
Ps. Radyjko to President Harry jedna z pierwszych wersji bez filtrów i rf- gain zamontowany zamiast popielniczki .
Moby - 15 Kwi 2007, 20:53
no a nie lepiej antena na magnes?
xr2fun - 15 Kwi 2007, 21:00
NIE!
GUT - 15 Kwi 2007, 22:41
Rudi napisał/a: | no a nie lepiej antena na magnes? |
Nie wiem czy kolega zdaje sobię sprawę, ale magnes to nawet 50% straty zasięgu.
MARIUSZ.B - 15 Kwi 2007, 22:56
Ja mam na magnes zasięg około 4 km w Wawie wydaje mi się wystarczający, poza zabudowanym jeszcze nie testowałem dokładnie ale pewnie dużo większy. Zgadzam się z tym że lepszy zasięg ma antena masowana ale czy to potrzebne.
GUT - 15 Kwi 2007, 23:02
MARIUSZ.B napisał/a: | Zgadzam się z tym że lepszy zasięg ma antena masowana ale czy to potrzebne. |
To inaczej: samochód powinien jeździć na zwykłych kołach czy na dojazdówce
A dlaczego nikt nie wozi anteny od radia samochodowego na magnes?
MARIUSZ.B - 15 Kwi 2007, 23:53
GUT napisał/a: | To inaczej: samochód powinien jeździć na zwykłych kołach czy na dojazdówce
A dlaczego nikt nie wozi anteny od radia samochodowego na magnes? |
Co ma dojazdówka do anteny, jeśli chcesz porównywać opony do anten to ja bym porównał to bardziej dobrą oponę do jakieś dębicy. To i tak mi się wydaje kiepskie porównanie.
Zadajesz pytanie dlaczego nikt nie wozi anteny na magnes do radia samochodowego a ja Ci zadaję pytanie dlaczego każdy nie wozi CB radia w samochodzie. Odpowiedzi jest kilka i każdy może je inaczej interpretować.
Ja używam anteny magnesowej z tego powodu że nie zawsze potrzebuję korzystać z CB radia a zostawiać jej na dachu auta nie zamierzam.
Jeśli masz super antenę (montowaną na stałe), super zasięg to co z tego jak ten do kogo ty dolecisz nie doleci do Ciebie.
Wydaje mi się że anteny magnesowe nie są aż tak kiepskie że by z nich rezygnować, ale mają na pewno super zaletę, szybki montaż.
Rudi - 16 Kwi 2007, 16:20
GUT napisał/a: | Rudi napisał/a: | no a nie lepiej antena na magnes? |
Nie wiem czy kolega zdaje sobię sprawę, ale magnes to nawet 50% straty zasięgu. |
Ja niemożliwe nic takiego nie napisałem
A co do zasięgu magnes a montaż na stałe nie sprawdzałem ale zobaczę jak będzie okazja .
silvercar - 16 Kwi 2007, 16:30
Eeee z tym magnesem to lekka przesada. Jedno trzeba zauważyć że większość magnesówek jest po prostu krótsza. Co do osiągów to zależy jak zwykle od anteny. Przy porównaniu jakie robiliśmy President NEW ALASKA zarówno na magnesie jak i na stałe miała spoko osiągi, z niewielką różnicą na rzecz stałego montażu.
GUT - 16 Kwi 2007, 22:30
Cytat: | Z tyłu jest idealne miejsce dach jest wzmocniony konstrukcyjnie miejsca wystarczająco na zamontowanie nawet sporych rozmiarów głowiczki z kablem. Niema problemu, |
Hmm...no nie wiem..u mnie zdecydowanie jest za miękko
Antena na magnes to nie tylko kwestia zasięgu, to również sprawa przeciekających uszczelek podczas deszczu, porysowanego dachu bądź innej części karoserii itp. itd.
Ale nie ma się co kłócić
Każdy montuje sprzęt wedle potzreb i częstotliwości używania a moje zdanie, jest tylko moim zdaniem ( ) i nikogo nie zmuszam do dziurawienia dachu
jogar26 - 17 Kwi 2007, 20:14
Nie wiem po co komu, ale jak dla mnie antena na magnes ze swoim zasięgiem zupełnie wystarczy. Plus takigo rozwiązania jest taki, że gdy parkuję w niebezpiecznym terenie całość ląduje w środku samochodu (bagażnik) i jestem spokojniejszy
Na trasie zbyt duży zasięg moim zdaniem utrudnia zrozumienie się (zwłaszcza gdy ktoś prowadzi zbyt długą rozmowę na 19, sygnały się nakładają... itd.). A tak...? przynajmniej słyszę tych z bliska (a na tym mi najbardzij zależy)
MARIUSZ.B - 17 Kwi 2007, 22:14
Dokładnie, popieram tu kolegę jogar26a. Nie widzę zbytnio sensu powiększać sobie jakoś specjalnie zasięgu skoro większość ma nazwijmy to standartowy zasięg. Mogą mieć miejsce takie przypadki kiedy spytamy się np. o drogę, ktoś z dalszej odległości nas usłyszy dobrze więc nam odpowie niestety on może mieć standartowy zasięg i do nas nie doleci. Wtedy nici z dogadania się. Podałem tu tylko taki głupi przykład ale podobnych sytuacji może być wiele.
Wydaje mi się, że dobra, długa antena na magnes może dawać podobne rezultaty co nieco krótsza antena mocowana na stałe.
A więc wybór należy do was
zokko - 20 Kwi 2007, 15:04
też sobie zamontowałem CB w fieścinie, A CO :] z tym, że dość niestandardowo - tuż pod tą małą czerwoną klapką do otwierania maski, hihihi:] alan 101 + midlandy 18-244 + ML-145 (w zależności od potrzeb, wożę 2). MARIUSZ.B, śmigasz po wawce z radyjkiem? będę co jakiś czas wywoływał 'fiestaklubpolska, jest ktoś?' D
bajo
MARIUSZ.B - 20 Kwi 2007, 20:42
zokko prędzej to Bartka złapiesz na radyjku niż mnie, ja to na trasy zazwyczaj zakładam antenę :lol: albo na spoty.
2smart - 20 Kwi 2007, 22:22
No ja ostatnio też nie śmigam z CB po wawce :( raz ze auto ma robione serduszko a 2 że zajeb%$# mi antene :((( ale jak tylko auto będzie już na chodzie znowu kupie jakąś mocowaną na stałe, i raczej na 100% będzie to lemm
loro19 - 24 Kwi 2007, 22:01
Panowie bardzo dobre miejsce na montaz antenki jest w miejscu spryskiwacza tylnej szyby prawie pasuje idealnie tylko male poprawki i ladnie wyglada(chyba ze ktos jest zwolenikiem spryskiwaczy i wycieraczek to nie polecam:) ) hehe ale naprawde fajne miejsce.
Moby - 27 Kwi 2007, 13:43
a ja potrzbuje jeszcze jedno radyjko z anteną.. jakby ktos mial do dajcie znać
pniemiec - 3 Cze 2007, 12:13
Mój starszy do każdego samochodu jaki ma montuje CB bo przydaje się nie tylko w przypadku spotkań z MIŚKAMI, ale i jako pomoc w znalezieniu drogi czy coś.
wiec w fieścinie którą Ja użytkuje mam antene na dachu na magnes przyczepianą, a radyjko mam dośc orginalne bo to:
Intek SY-101
stosuje je jako przenośne CB, gdy trzeba i w fieścinie sobie również wisi. Fajny sprzęcik... ale ma jedną wadę... CENĘ !! około 450 zł
silvercar - 3 Cze 2007, 13:00
Za Harrego II dałem 530 zł, więc nie jest to jakaś wygórowana cena jeżeli sprzęcik się sprawdza nie tylko w mobilku :lol:
dr_Henio - 21 Cze 2007, 00:07
ja mam juz stary dobrze sprawdzony sprzecik
uniden 520xl i antenke president new alaska, zamontowana oczywiscie na stale na dachu (a raczej tym kawalku ktory zostal )
scenic_17 - 21 Cze 2007, 08:27
jezeli chodzi o wymiane pogladow to ja mam Presidenta Emperor Ninja + antena President Alabama.. jako komplecik sprawuje sia naprawde wysmienicie.. goraco polecam to zestawienie
diodalodz - 21 Cze 2007, 20:35
też sie pochwale alan 28 ze starych zbiorów zamiennie z onwą turbo mk3 . Z czego jazda z onwa to kara zamoje grzechy a midlanda mi szkoda zeby go ukradli .
losiekk - 2 Lip 2007, 22:18
Odswieze posta.W koncu zakupiłem nowke:) Midlanda ALAN 100 i antenke krótka midlanda.Czekam takze na uzywana Onwe Mk2 ale pojdzie chyba na sprzedaz
diodalodz - 8 Lip 2007, 13:41
alan 100 + = onwa mk3 (turbo) . Różni się tylko syntezą i zakresem FM . Cała reszta bebechów i elektroniki ta sam a całe filtry mieszacze zasilacze i końcówki to samo .
Bongo - 31 Lip 2007, 12:56
alan 101 + hustler 100 IC
Boss - 6 Wrz 2007, 17:59
To ja tu panowie pojadę wam z dobrym sprzętem W mojej fiestce jest Stary President Herbert zaprzęgnięty w Presidenta ML145.Jak będzie lepsza pogoda zrobię foto jak sie herbatnik prezentuje w fiestce...
|
|