|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Nowy wzmak + kondensator:)?
nicos - 16 Paź 2005, 16:53 Temat postu: Nowy wzmak + kondensator:)? witam, chodze sie z zamiarem dokupienia wzmaka i kondensatora. mam aktualnie hertz 16cm 90 rms w drzwiach i skrzynie w bagazniku boss 600w+wzmak soling 130rms niby:). zastanawiam sie jaki wzmak bedzie odpowiedni, moc na wzmaku musi byc glosnikow tak ?? mozna jakos polaczyc wzmacniacz 4 kanalowy ze wzmacniaczem monoblokiem?chodzi o jakies zmostkowanie ich aby byla jeszczce wieksza moc. jesli podepne te hertz pod wzmaka nowego to zagra glosniej i z wiekszym basem niz pod radiem?niektorzy mowia ze moze byc lepiej ale nie zawsze. kondensator ma moze ktos ?czy warto w to inwestowac? pozdrawiam
Bongo - 19 Paź 2005, 16:43
kondensator powyzej 500 wat RMS !! nieda sie jednego zwmacniacza zmostkowac z drugim...być może są jakies wyjatki ale to zapewne musza byc wzmacniacze tej samej firmy i te same modele jesli masz tego solinga 2 kanalowego mozesz podpiac pod nieggo herzta ...jakie masz radio ?? Do Skrzyni ktora 600 wat to ma zapewne muzycznej wystarczy wzmak ktory bedzie mial z 250 wat w RMS moze w mostku miec tyle ....jakis blaupunkt badz magnat - mac audio powinien wystarczyc
cinot - 20 Paź 2005, 09:02
Myśle, że nie ma sensu kupno kondensatora do takiego suba.
Ja mam wzmak magnat 240 watt, suba helix deep blue 300w obudowa zamknieta i gra elegancko jak trzeba.
Kase na kondensator przeznacz na co innego, sprzedaj aktualny wzmak i kup jakąś mocną 2 kanałówkę która w mostku daje koło 300 watt i mocy na pewno ci nie braknie
Piesek - 20 Paź 2005, 10:02
to przyokazji się odrazu spytam o jeszcze jednąrzecz odnośnie kondensatorów. Są kondensatory 1 farad, 2 farady.. 3itd. I takie pytanko kondensator 3 faradowy zastępuje 3 kondensatory 1 faradowe? Bo wolał bym jeśli już coś kupić 1 kondensator 3 faradowy za 350zł na allegro firmy pyle. Niż 3 kondensatory 1 faradowe dietza. Wsumie będę łączkie potrzebować 2 farady. Ale chyba lepiej by było kupić ten 3faradowy niż 2 po 1 farad? Zawsze coś też na okablowania zaoszczędzi, bo do kondzierków są dosyć drogie kable z tego co wiem. Może ktoś pomorze?
cinot - 20 Paź 2005, 13:41
hmm wydaje mi sie ze masz racje 3 farady zastepuje 3 razy 1 farad, i w sumie chyb a kupno więkzego będzie lepszym rozwiązaniem, choćduże kondensatory zazwyczaj stosuje się do naprawdę potężnych subów, ale myślę że porzy Twoim tez będzie się znakomicie sprawował- kondensator służy do magazynowania energii i odciążenia akumulatora, więc im większy tym chyuba lepiej, aczkolwiek bez przesady, wydaje mi się ,że za duży może być niedoładowany lub co gorsza zniśzczyć suba, ale pewności nie mam pisze to co słyszałen
nicos - 21 Paź 2005, 21:23
wiec niewarto kondensatora?kondzia sie stosuje aby bass byl lepszy tylko na subie czy ogolnie?wiec moja moc nie jest odpowiednia do stosowania kondensatora?daje to wogole zauwazalne efekty?wzmaka widzialem pyle qa 4400 III 4*100rms chyba starczy prawda:)?moze to spalic glosniki jesli te hertz maja 90rms?pozdrawiam
JoeMix - 22 Paź 2005, 00:22
Kondesator ma tę przewagę nad akumulatorem iż potrafi się bardzo szybko ładowac i jeszcze szybciej rozładowac, dlatego duży kondesatorek powoduje ładne umca, umca, umca... w bagażniku... (ładuje się kiedy w tekście jest przecinek) bez kondesatorka jest problem bo umca umca żre dużo pradu i powoduje straszne spadki napięc, a tak w chwili umca prad leci z kondesatorka...
molu - 22 Paź 2005, 09:15
Ten Pyle ma raczej w rmsie 4x70 8) Wiec kondensator mozesz sobie spokojnie odpuscic ;-) chyba ze poprawi twoje samopoczucie :-D Hertze mozesz spokoknie podpiac pod taki wzmak ich dynamika i glosnoc wyrażnie odżyje
nicos - 22 Paź 2005, 18:50
jak to jest, jak mam hertz 90rms to wzmak ile powinien miec mniej czy wiecej??wiec do wzmaka ktory ma okolo 4*70-100 niearto kondzia:)?mam okazje tanio kupic dietz 1f.
JoeMix - 22 Paź 2005, 19:35
Jejku, przecież podawane moce sa mocami maksymalnymi, czyli jak masz głośnik 90W i podepniesz go pod wzmacnaiacz co ma 100W i dasz na ful to ten głośnik nie wytrzyma i się spali.... jak podlaczysz wzmacniacz 90W to bedzie grał na granicy wytrzymałości... czyli zawsze lepiej mieć troszeczke mocniejsze głosniki od sprzętu zasilającego...
nicos - 23 Paź 2005, 14:12
wiec lepiej szukac wzmaka okolo 75-90w rms do mojego sprzetu tak? jak mam skrzynie boss 600w ile ona moze miec w rms?z 300?
Bongo - 23 Paź 2005, 14:51
moze miec 300 a moze miec 100....firma wynalazek to nikt tego w stanie nie jest określic :/
nicos - 23 Paź 2005, 18:33
no tak ale chyba na wzmakach crunch,mac audio,helix niepodaja bajet takich jak np na boschmanach
Bongo - 23 Paź 2005, 18:44
no raczej nie podaja....tzn mac audio i ghelix to napewno nie...crunch tak jakos nie ufam tej firmie :/
front247 - 31 Paź 2005, 19:30
kondensator obowiazkowo ,to przeciez magazyn prądu,akumulator w tym przypadku jest zrodlem tego prądu.
są rozne szkoly jedni wolą 1 farad inni 5 lub 5 razy 1.zasada jest taka im mniejsza pojemnosc tym szybciej sie laduje i rozladowuje,niekiedy ma to uzasadnienie,gdyz odpowiednie dawki pradu sa szybciej dozowane,subiektywnie moze sie poprawic przez to dynamika,szybkosc narastania impulsu np.przy uderzeniu basowym,nawet jak wstawisz 50.000uF to juz bedzie lepiej,z kondziorami zawsze bedzie lepiej.pzdr
nicos - 2 Lis 2005, 20:01
a co myslicie o podpieciu mac audio mp 4000 lub mp2000?moc 75rms, powinno fajnie rozbujac hertze prawda?mozna zmostkowac 2 kanaly na suba?jaka wtedy bedzie moc 2*75 + 150rms?
front247 - 2 Lis 2005, 20:38
jak zapewnisz wydolne zasilanie,to 10 wat cie zabije w tym aucie,po co 150?zreszta to i tak niemozliwe
nicos - 5 Lis 2005, 20:21
Kod: | jak zapewnisz wydolne zasilanie,to 10 wat cie zabije w tym aucie,po co 150?zreszta to i tak niemozliwe |
o co dokladnie ci chodzilo w tym:)
Bongo - 5 Lis 2005, 23:04
heh moim zdaniem jesli uzyszkasz 130 dB przy 10 watach to cie bardziej zabje niz 90 dB z 150- watow zreszta to i tak prawda
front247 - 6 Lis 2005, 07:47
chodzilo mi o to ze jak na glosniku jest napisane 100 wat zalozmy ,a na koncowce mocy300wat (powiedzmy..),to jeszcze nie oznacza ze bedzie fajnie,i glosno gralo
[ Dodano: Nie Lis 06, 2005 07:01 ]
w samochodzie to w ogole jest troszke problem,gdyz do dyspozycji jest male napiecie zasilania (aku 12-14 volt),dlatego aby uzyskac odpowiednia moc ,potrzebne jest duzo wieksze natęzenie pradu(a jak wiadomo ze wzoru ;natezenie pomnozone przez napięcie rowna sie moc,czyli W=A*V)
JESLI MASZ W AUCIE 12 VOLT I POMNOZYSZ TO PRZEZ POWIEDZMY 10 AMPER TO MASZ WYNIK DOPIERO 120 WAT(TEORETYCZNIE),GDYZ PO DRODZE SA STRASZNE STRATY TEJ MOCY(na kablach-dlatego w autach stosuje sie dosc grube przewody zasilajace,i glosnikowe,by te straty byly jak najmniejsze),poza tym w przecietnej koncowce mocy,ponad polowa mocy pobieranej przez te koncowke jest zamieniana w cieplo,a poza tym te zalozone przezemnie 10 amper to naprawde bardzo duze natezenie,i by je uzyskac i podtrzymac stosuje sie wlasnie wydolne zasilanie jak np 2 akumulator,kondensatory,grube przewody,wydolne prądowo wzmacniacze mocy itd. tyle teorii mniej wiecej pozdrawiam
JoeMix - 6 Lis 2005, 08:10
front247 napisał/a: | chodzilo mi o to ze jak na glosniku jest napisane 100 wat zalozmy ,a na koncowce mocy300wat (powiedzmy..),to jeszcze nie oznacza ze bedzie fajnie,i glosno gralo |
Jasne że nie wszystko się spali jak tylko podgłosznisz wiecej niż 1/3 mocy wzmacniacza - ten ma 300W a głośnik wytrzymuje max 100W... czyli 1/3 i idzie z dymem...
front247 napisał/a: | w samochodzie to w ogole jest troszke problem,gdyz do dyspozycji jest male napiecie zasilania (aku 12-14 volt),dlatego aby uzyskac odpowiednia moc ,potrzebne jest duzo wieksze natęzenie pradu |
Dlatego wszystkie radia i inne pospolite urzadznka mają około 40W a RMSu dużo mniej... gdyż chodza na 12V wszwystke rasowe wzmacniacze itp posiadają uklądu podbijające napięcie (przetwornice) i sa uklądy sazilana napuęcie powyżej 50V w dodatku symetrycznym co w szczycie daje ponad 100V róznicy napięc...
[ Dodano: Nie Lis 06, 2005 08:14 ]
front247 napisał/a: | zasada jest taka im mniejsza pojemnosc tym szybciej sie laduje i rozladowuje, | Pierwsze tak i owszem im większa pojemnośc kondestatora tym dłużej musi się on ładowac ale drugie już nie - rozładowuje sie zawsze tak samo szybko tylko im większa bedzie jego pojemnośc tym wiekszy prąd przepłynie przy rozładowaniu
front247 - 6 Lis 2005, 08:22
oczywiscie masz pelna racje,to wszystko ma na celu by bylo wydolniej z tym pradem w aucie ,ja jednak staralem sie to troszke przedstawic od strony posiadacza aku i koniec,
choc przeciez wiadomo ze przedfornice napiecia pracuja na zasadzie pojemnosciowego podwyzszania napiecia tzn. ze ogolnie sa malo wydolne pradowo i bardzo podatne na spadki napiec je zasilajacych,gdyz aby uzyskac z 12 volt te powiedzmy 24v ,to skads musi byc na to wzieta moc,dlatego przetwornice sa w porzadku jesli chodzi o uzyskanie jakiegos konkretnego napiecia do zasilenia konkretnego ukladu(np w aucie),lecz moim zdaniem maja maly wplyw ogolny na moc jaka mozna wydusic ze sprzetu audio.tu zasada jest taka ze cos za cos gdzies musisz zabrac zeby gdzies dac :lol: a zrodlo jest zawsze jedno-akumulator 12volt.pozdrawiam
[ Dodano: Nie Lis 06, 2005 07:26 ]
oczywiscie ze tak ,przy rozladowaniu masz wiekszy prąd,ale to nie zmienia tego iz 1 farad rozladuje sie szybciej niz 10 faradow-pomijając natezenie pradu jakie temu bedzie towarzyszyc .popraw mnioe jesli sie myle.pzdr
[ Dodano: Nie Lis 06, 2005 07:26 ]
chodzilo mi tylko i wylacznie o czas potrzebny do rozladowania
JoeMix - 6 Lis 2005, 08:43
front247 napisał/a: | chodzilo mi tylko i wylacznie o czas potrzebny do rozladowania |
Kiedyś gdzieś czytałęm że kondestatory dużo szybciej się rozładowywują niż łądują, a z tego wynika że czasy te są podobne, choć chyba i tak wszystko zalezy od oporów R...
front247 - 6 Lis 2005, 12:56
jasne zalezy to takze w duzej mierze od obciazenia,niekiedy umieszczanie w zasilaczu zbyt duzych pojemnosci filtrujących,moze powodowac zbyt duze obciazenie ukladow ,przed kondensatorem,czyli akumulator i to co wtrakcie pracy odpowiada za jego ladowanie czyli alternator,np przebicie diod prostowniczych,dlatego za duzo pojemnosci ,niekiedy moze spowodowac problem,w stacjonarnym ,domowym sprzecie ten problem czesto sie pojawia,dlatego czesto montuje sie w zasilaczu tzw rezystory wyrownawcze,ktore te kondziory takze rozladowuja w sytuacjach zbyt duzego obciazena,choc ich glownym zadaniem jest wyrownywanie potencjalow na szynie minusowej i plusowej wzg. zera.jednak w aucie zazwyczj ,poza wyjatkami stosuje sie zasilanie napieciem pojedynczym,wiec problem roznicy potencjalow nie wystepuje.ale to tak na marginesie :lol:
nicos - 6 Lis 2005, 20:35
wiec jesli by sie podlaczylo kondensator to sie uzyska duzo wieksze napiecie a zarazem bedzie lepiej gralo ale czy jest przy moim sprzecie sa duze spadki mocy jesli chodzi o sam akumulatoir?warta ta gra swieczki z kondensatorem? jesli kupie wzmacniacz mocniejszy od glosnikow to je popale?bo te hertz dsk maja 80 w rms. wydaje mi sie ze jesli sie je podepnie pod wzmaka to bedzie o wiele glosniej i lepiej gralo niz pod radiem ktore ma okolo 22rms, dobrze kombinuje:)?
front247 - 7 Lis 2005, 07:49
jesli podlaczysz kondensator,to nie bedziesz mial wyzszego napiecia,kondensator bedzie wyrownywal spadki napiecia i w pewnym stopniu natezenia pradu pobieranego przez np wzmak z akumulatora(kond to taka rezerwa prądu w razie spadkow jego natezenia)
jesli chodzi o moc wzmacniacza;
predzej popalisz glosniki jesli wzmacniacz bedzie mial za malo mocy(tzn mniejsza wydolnosc prądową),niz jesli bedzie mial jej wiecej,wbrew pozorom to nie za duza moc pali glosniki tylko ,znieksztalcenia ktore zaczyna generowac wzmacniacz (obrazowo wyglada to tak ze chcesz zrobic glosniej ,ale wzmacniacz juz nie wyrabia sie ,wiec krecisz dalej i w pewnym momencie on zaczyna juz generowac znieksztalcenia ktrore najczesciej uszkadzaja glosniki wysokotonowe ew. sredniotonowe.moze byc tak ze ty nie uslyszysz jeszcze tych znieksztalcen ,a cewka juz sie bedzie grzac.dlatego tez warto stosowac w kazdej instalacji zwrotnice czy to aktywna czy poasywna.reasumujac ;czym wieksza moc wzmaka tym ogolnie lepiej ,np mozesz bez problemu do glosnikow ktore maja 80 w podlaczyc wzmacniacz 200-300 watowy(nie martw on i tak nigdy nie odda tych 200-300 watow na glosnik ale bedzie zawsze mial zapas.
oczywiscie nie nalezy tez przesadzac zasilenie glosnika 20 watowego piecem o mocy ciaglej powiedzmy 500-1000 wat w koncu spowoduje spalenie tego glosnika
jednak stosunek mocy np glosnik 100 wat, i wzmacniacz 200 wat jest jak najbardziej ok .zapewniam pozdrawiam
[ Dodano: Pon Lis 07, 2005 06:57 ]
robilem kiedys takie male eksperymenty praktyczne
bralem glosniczek 3-5 watowy od telewizora,podlaczalem go ,bez zadnej filtracji do wzmaka domowego luxmana 2*85 wat,puszczalem muze,mniej wiecej galka odkrecona na godzine 9-10,czyli juz troche glosno,i nic wszystko ok
dop[iero odkrecenie galki na polowe spowodowalo znieksztalcenia ,objawiajace sie charczeniem z glosnika(tzw skrosne),ale sie nie spalil ,musialem krecic dalej i dopiero na 1-2 splona,przepalil sie.takze same waty napisane na urzadzeniu to jeszcze nie wszystko.pzdr
nicos - 7 Lis 2005, 20:39
zawsze slyszalem ze moc glosnikow powinna byc mniejsza niz wzmacniacza wiec teraz juz sam nie wiem
JoeMix - 7 Lis 2005, 21:40
Moc wzmacniacza to moc MAX jaką wzmacniacz może przekazać na głośnik, moc głośnika to moc MAX jaką głośnik bez szkody włąsnej moze przyjąc od wzmacniacza - sam sobie odpowiedz co powinno być wieksze...
nicos - 9 Lis 2005, 20:22
sorki ale niezrozumialem twojego przeslania.wiec moc wzmaka musi byc wieksza tak?warto kupywac tego kondzia przy moim sprzecie i do tego wlozyc jakies glosniki dodadtkowo do fiescinki np elipsy??
molu - 9 Lis 2005, 20:33
s za duzo kombinujesz ;-)
Kazdy wzmak ma pokretlo ktorym regulujesz power a co mocy wzmaka powinien miec co najmniej tyle ile glosnik ale jak bedzie mial wiecej to jeszcze lepiej.Moze miec nawet 500 wat tylko trzeba go z glowa wyregulowc.
Co do kondensatora-jesli nie masz ze 400-500 watt to mozesz sobie nim poprawic samopoczucie
JoeMix - 9 Lis 2005, 21:23
to poco kłąśc wzmacaniacz 500W i łądowac w niego kase jak ma chodzić na 1/5 mocy?
Rycho - 10 Lis 2005, 10:30
A ja słyszałem że moc głośnika powinna wynosić 1,5 mocy wzmacniacza. Ale ja się nie znam raczej...
Rycho
nicos - 11 Lis 2005, 20:40
ja mam teraz hertz dsk 80rms + skrzynia 600wat firmy boss lecz nie wiem ile w rms ona ma:)wiec chyba jeszczce niewarto kondensatora prawda?wiec wzmak moze byc mocnioejszy tak. warto wstawiac elipsy do tylu w polke,aby muzyka sie lepiej roznosila po fiescinie i bylo glosniej:)??
_-MoKrY-_ - 11 Lis 2005, 23:38
Jak podczas słuchania głośnej muzyki nie przygasają ci światła, albo nie zanika iskra:) to nie potrzebujesz kondensatora joke
przy mocach rzędu 800W nie ma sensu inwestować w kondensator... lepiej zadbać o dobrej jakości przewody zasilające, o odpowiedniej grubości, postarać się żeby były jak najkrótsze, zapewnić dobre punkty styku
Bongo - 12 Lis 2005, 00:26
przy takich mocach (800 wat) warto juz inwestowac w kondensator bo sa za duze prady chwilowe i chocby nie wiadomo jakie kable byly spadki beda zawsze....nie pomaga tu juz alternator ani nic...takze warto sie zastanowic
_-MoKrY-_ - 12 Lis 2005, 08:54
przy takich mocach i akumulatorze 35Ah to faktycznie może pomóc
ale jak ktoś ma 90Ah i alternator w dobrym stanie....to nie usłyszy tego "kondensatora"
no ewentualnie przy maksymalnej mocy. Ale sam kondensator nic nie pomoże jak całość podłączymy na kabelku od lampki nocnej
zamiast "rzędu" miało być "do"(w mojej poprzedniej wypowiedzi)
Bongo - 12 Lis 2005, 09:41
tak tylko kto Ci wsadzi aku 90ah do fiesty ?? a kondesatora nie uslyszy normalny czlwoiek ...moze ten co ma bardzo wrażliwy sluch..predzej sie kondensator zobaczy...ze swiatła nie przygasaja
_-MoKrY-_ - 12 Lis 2005, 09:49
ja u siebie mam 72Ah (diesel), a bez problemu zmieściłby się 90Ah...bo jak kupowałem to stał jeden obok drugiego....i były praktycznie tych samych rozmiarów...no może był trochę szerszy ale pod maska da się znaleźć na niego miejsce
Ronneby - 12 Lis 2005, 12:51
.....sorry ze sie tak wyrywam ale sie zagubilem....
.....czyli kondensator jest sensowny przy jakiej mocy w rms
i czy to ma byc moc samego suba czy calego wzmacniacza ...bo zglupialem troszke....
z góry dzieki za odp...
nicos - 23 Lis 2005, 20:05
a co myslicie o wzmakach firmy gms, rto warte uwagi?potrzebuje tylko 2kanalowki do tych hertz co o tym myslicie?
Kacper - 23 Lis 2005, 21:58
nicos napisał/a: | a co myslicie o wzmakach firmy gms, rto warte uwagi?potrzebuje tylko 2kanalowki do tych hertz co o tym myslicie? |
ja bylem pozytywnie zaskoczony RTO... taki wzmak do 300zl gra naprawde ladnie, po tyle byly w media markt, chyba TW 1000 albo TW 500.... na allegro pewnie z 80zl taniej mozna dostać, tylko bierz taki z gwarancją jezeli ma byc nówka - w koncu za to sie placi 8)
w kazdym razie w tej klasie cenowej uwazam ze nie mają konkurencji (mowa o NOWYCH wzmacniaczach - bo uzywane juz coś można wykombinować)
nicos - 23 Lis 2005, 22:20
a gms? moce rto i gms nie sa przesadzone? wzmak z 50w rms pociagnie zauwazalnie lepiej i glosniej niz radio 4*50 w max moje dks hertz 80rms?
Kacper - 23 Lis 2005, 22:49
nicos napisał/a: | a gms? moce rto i gms nie sa przesadzone? wzmak z 50w rms pociagnie zauwazalnie lepiej i glosniej niz radio 4*50 w max moje dks hertz 80rms? |
napewno pociagnie lepiej, bo twoje radio ma ok 20RMS wiec wzmak majacy 50RMS zagra duzo lepiej. a jak masz hertze (czyli cos porzadnego) to odloz troszke pieniedzy, i kup raz a porzadnie... i ok 70Watt w RMS
nicos - 23 Lis 2005, 23:04
wsumie masz racje, ale na te rto mozna zwrocic swoja uwage?a moc okolo 100rms to juz przesada i mozna spalic glosniki prawda?wiec lepiej szukac okolo 70-80 rms to bedzie najlepsze rozwiazanie tak?a jakie tanie jeszcze firmy godne sa uwagi?
Kacper - 24 Lis 2005, 00:17
nicos napisał/a: | wsumie masz racje, ale na te rto mozna zwrocic swoja uwage?a moc okolo 100rms to juz przesada i mozna spalic glosniki prawda?wiec lepiej szukac okolo 70-80 rms to bedzie najlepsze rozwiazanie tak?a jakie tanie jeszcze firmy godne sa uwagi? |
No ja byłem naprawde pod wrazeniem RTO... jezeli chodzi o cena/jakosc. ... a co do Wattów... ja tam nigdy az tak na to nie patrzałem czy jest za duzo, tylko czy jest za mało - w koncu na wzmacniaczach jest regulacja, i mozna sobie wyregulować fajnie - tylko zawsze nalezy spojrzeć przed zakupem czy nie ma za mało
pamietaj ze kupic jest łatwo, a potem sprzedac i kupic inny duzo trudniej... ja juz raz zmienialem wzmacniacz, i mialem farta bo go kumpel odemnie odkupił (po tyle samo chodizły na allegro, a u mnie miał sprawdzony, od ręki, bez kosztów przesyłki + gwarancja 3miechy (jeszcze tyle zostało z fabrycznej) )i moglem sobie pozwolic na inny...ale tak sprzedać wzmacniacz w dobrej cenie nie jest łatwo - wiec lepiej odczekac, dolozyc 50-100zl i kupic raz a dobrze.
ps. i tak zima jest, po co sie spieszyc... masz nowy akumulator ?? ja w zime wiekszosc czasu jezdzilem na wylaczonym wzmacholu...
nicos - 24 Lis 2005, 00:22
a na jaka firme jeszcze mozna popatrzec i sie zastanowic?wsumie to jaka cene trzeba dac za taka wmiare dobra 2kanalowke okolo 2*70-75rms? nie mam nowego akumulatora. jak sie podpina 2 wzmacniacze do radia?trzeba jaka przejsciowke czy cos ?
|
|