|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - [MK6] Dystanse pod obniżone zawiesznie + 17" ST +205-40
Jarecki - 7 Sie 2014, 01:01 Temat postu: [MK6] Dystanse pod obniżone zawiesznie + 17" ST +205-40 Witam,
W najbliższej przyszłości planuje zakup gwintu AP, i od razu poszerzyłbym oś by się ST'k lepiej trzymał.
I tu mam pytanie czy ktoś wie jaki najszerszy dystans mogę wrzucić by nie tarło na zakrętach przy 17" ST + 205/40?
Na tył najlepiej by było gdybym wrzucił dystans pod oś z ASO (nie znalazłem na necie w sprzedaży [tylko UK] ),
tylko że znalazłem posty z innych forum gdzie te z KA/PUMA nie pasowały do ST'ka.
Czy może ktoś potwierdzić który dystans pod oś pasuje na tył do MK6 ST?
przy 20.5mm tył / 20mm przód (o ile się zmieści) było by fajnie.
Obniżenie ok. 40mm by amortyzatory jeszcze pracowały.
Michał.K - 1 Wrz 2014, 11:59
Mam dystans z ASO 12,5mm. Pasuje bez problemu, jeśli ci zależy na śrubie trzymającej czujnik ABS to trzeba wyciąć z dystansu mały fragment. Śruba nie jest konieczna bo dystans dociska czujnik jeśli nie jest pocięty. Moja stoi na B6+eibach i poszerzenie o 12,5 na stronę dupy nie urywa wizualnie ale różnica w prowadzeniu generalnie na plus. Jedyna wada to, że trudniej teraz wchodzi się bokiem w zakręt. Jeśli chcesz to wrzucę zdjęcie jak wygląda na tym dystansie. Mam też numer części, ASO ściąga ją w 2 dni.
Pozdrowienia
Jarecki - 1 Wrz 2014, 16:18
Dzięki za odpowiedź!
Jak byś miał foto gdzie mniej więcej widać jak szeroko stoi / jak blisko błotnika to by było super. Najchętniej wybrałbym ten 20.5mm i 20mm na przód, no ale nie wiem jaki jest zapas w nadkolu. Jeżeli przy 12.5 jest jeszcze miejsce to może i by dało radę, chociaż z drugiej strony chcę obniżyć fieste o 40-50mm Na przodzie masz dystans 10mm?
ASO mam po drodze ale zakupy dopiero po 10-tym
Michał.K - 1 Wrz 2014, 17:17
Z tego co wiem, 12,5mm z tyłu powoduje, że koła przednie i tylne są odsadzone tak samo szeroko. Jeszcze nie spotkałem się z żadnym ST(myślę tu o brytyjskim ST owners club) w której ktoś dodałby na przód więcej niż 5-10mm. 20mm z tyłu to już bardzo szeroko i obawiam się, że pod obciążeniem koła będą ocierać o nadkola. Widziałem gdzieś ST z 5mm na przodzie i 20mm z tyłu. Wyglądała mega dobrze.
U siebie mam tylko 12,5 z tyłu, z przodu seria i jestem zadowolony. Polecam, modyfikacja w sumie za 140zł a jest istotna poprawa wyglądu i prowadzenia. Jak byś miał jakieś pytania to pisz śmiało. Linki do zdjęć
http://www.dropbox.com/s/...AG0333.jpg?dl=0
http://www.dropbox.com/s/...AG0335.jpg?dl=0
http://www.dropbox.com/s/...AG0334.jpg?dl=0
Jarecki - 1 Wrz 2014, 17:41
te 12,5mm wygląda naprawdę wystarczająco . Na przód zamówię 10mm tak żeby w miarę równo poszerzyć osie. Teraz tylko trzeba wyczekać do wypłaty
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!
Michał.K - 1 Wrz 2014, 17:45
W serii tył jest węższy właśnie o te 12,5mm. Jeśli założysz na przód 10mm( nie wiem czy wejdzie) i na tył 12,5 to w dalszym ciągu przód będzie szerszy
Jarecki - 1 Wrz 2014, 18:34
No masz rację, Na razie kupie dystans na tył, zobacze jaki będzie efekt z nowym zawieszeniem. Jak osie będą wyrównane, wtedy mogę jeszcze coś zdziałać z dystansami pod felgę, np. po 5mm na każde koło.
Puff - 2 Wrz 2014, 18:51
Jak wyglądają dystanse na przód o grubości 5mm? To chyba przykryje kołnierz piasty... na czym się wtedy felga trzyma? Na samych śrubach?
Jarecki - 2 Wrz 2014, 18:58
nawet dystanse 5mm powinny mieć flansze do felgi, jak będe miał zamawiać to zapytam sprzedającego.
Puff - 2 Wrz 2014, 19:02
Super. Pytam, bo do tej pory nie widziałem cieńszych niż 10mm, które miałyby kołnierze. żadne piątki takowych nie miały.
Jarecki - 2 Wrz 2014, 19:31
masz rację, z tego co wyszukałem to rzadkość z dystansami 5mm z kołnierzem centrującym. Nigdy nie potrzebowałem dystansów z racji że miałem felgi z mniejszym ET. Teraz mam STka i seria felgi które bardzo mi pasują. Zobaczę jaki efekt będzie po obniżeniu + dystans-tył. dodatkowe dystanse dopiero będą kombinowane po zrobieniu kompletu (zawieszenie + tylny dystans 12.5mm).
vegetagt - 2 Wrz 2014, 21:03
Pufcio napisał/a: | na czym się wtedy felga trzyma? Na samych śrubach? |
a normalnie na czym się trzyma felga? Otwór centrujący - centruje, żebyś prosto przykręcił koło, a przynajmniej tak mi sie zawsze wydawało :>
Puff - 2 Wrz 2014, 22:08
Jarecki - pochwalisz się gdzieś to wyszperał?
vegetagt napisał/a: | Otwór centrujący - centruje |
Otwór niczego nie centruje, on po prostu jest Jakby się dalej czepiać nomenklatury, to na otworze niczego nie osadzisz, bo otwór raczej nie ma tendencji do wystawania, bo - kolokwialnie ujmując - jest dziurą.
Funkcją śrub jest tak trzymać koło, by nie spadło z kołnierza piasty. To poprzez kołnierz na feldze (a więc i na oponie) jest osadzona jakaś część masy auta. Jeśli to nie jest wystarczająco przekonujący argument, to proponuję pomyśleć zdroworozsądkowo.
A) po co kołnierz, jeśli mamy szpilki, na które można nałożyć koło, a równomiernie dokręcane nakrętki też wycentrują felgę?
B) co się stanie, gdy się uwiesisz na pręcie wystającym z elewacji i będziesz się rzucał, chcąc sprawdzić jego wytrzymałość?
C) kiedy udar daje lepszy efekt - gdy istnieje miejsce do rozpędzenia masy czy gdy nie ma go w ogóle?
Mam nadzieję, że wystarczy - gdyby nie, wal na priv, bo temat jest o czym innym i nie chcę go zaśmiecać niepotrzebnymi rzeczami
vegetagt - 2 Wrz 2014, 22:11
Pufcio, no to plastikowe pierścienie centrujące są mega wytrzymałe, skoro trzymają część masy auta EOT
Puff - 2 Wrz 2014, 22:24
Fizyka się kłania, kolego. Nie wszystko jest takie, jakim się na pierwszy rzut oka wydaje.
MisiekT - 2 Wrz 2014, 22:33
a nie szkoda Ci psuć prowadzenia? ja rozumiem, ze na prostej będzie stabilniej - ale do skręcania fabryczne ET jest optymalne...
Puff - 2 Wrz 2014, 22:58
MisiekT - czemu prowadzenie ma się psuć? Przecież przy dołożeniu dystansów na kole robi się negatyw...
MisiekT - 2 Wrz 2014, 23:06
w seryjnym aucie odsuwanie kół od amora pogarsza zachowanie w zakrętach - a nie widzę, żeby w planach był wydmuchany gokart
Puff - 2 Wrz 2014, 23:53
MisiekT - ale w jaki sposób?
vegetagt - 2 Wrz 2014, 23:57
MisiekT, chodzi o oddalenie osi obrotu?
Jarecki - 3 Wrz 2014, 06:42
Pufcio napisał/a: | Jarecki - pochwalisz się gdzieś to wyszperał? |
Czym mam się pochwalić bo nie rozumiem o czym piszesz?
MisiekT - 3 Wrz 2014, 06:48
vegetagt napisał/a: | MisiekT, chodzi o oddalenie osi obrotu? |
w dużej części pewnie tak i na bank wiaze się to mocno z rozlozeniem masy
przy mocnych zmianach i szykowaniu auta pod upalania można się bawić - ale poszerzenie dystansami czy nizsze ET felg rzadko kiedy daje faktyczna poprawe (a samo "wrazenie" stabilności nie skreca)
Puff - 3 Wrz 2014, 08:12
Jarecki napisał/a: | Czym mam się pochwalić bo nie rozumiem o czym piszesz? |
Cytat: | nawet dystanse 5mm powinny mieć flansze do felgi, jak będe miał zamawiać to zapytam sprzedającego. |
Jarecki - 3 Wrz 2014, 08:30
Pufcio napisał/a: | Jarecki napisał/a: | Czym mam się pochwalić bo nie rozumiem o czym piszesz? |
Jarecki napisał/a: | nawet dystanse 5mm powinny mieć flansze do felgi, jak będe miał zamawiać to zapytam sprzedającego. |
|
Pufcio napisał/a: | Super. Pytam, bo do tej pory nie widziałem cieńszych niż 10mm, które miałyby kołnierze. żadne piątki takowych nie miały. |
Jarecki napisał/a: | masz rację, z tego co wyszukałem to rzadkość z dystansami 5mm z kołnierzem centrującym. Nigdy nie potrzebowałem dystansów z racji że miałem felgi z mniejszym ET. |
Chyba wyjaśniłem to w tym poście. Sprawa jak dla mnie zamknięta, to po co szukasz dziury w całym?
Puff - 3 Wrz 2014, 09:00
Jarecki napisał/a: | po co szukasz dziury w całym? |
Za każdym razem jak ktoś pyta o linka albo kontakt, tak się wpieniasz czy jak?
Jarecki - 3 Wrz 2014, 09:17
Pufcio napisał/a: | Jarecki napisał/a: | po co szukasz dziury w całym? |
Za każdym razem jak ktoś pyta o linka albo kontakt, tak się wpieniasz czy jak? |
Nie wpieniam się. Po prostu ponowne zapytanie o to samo ,kołnierz 5mm, skąd to wziąłem, gdzie wyjaśniłem że nie wiedziałem że to rzadkość, wydało mi się na siłę szukaniem dziury w całym (w tym że nie miałem racji). Możliwe że jakoś w zły sposób odebraliśmy to co napisaliśmy. Nie szukam z nikim żadnych zatargów. Tak jak pisałem, sprawa dla mnie zamknięta, na pytanie w temacie odpowiedzi dostałem wystarczające, tak że dziękuję.
Pozdrawiam.
Puff - 3 Wrz 2014, 09:32
To jest jak widać rzadkość, dlatego pytałem gdzie je dostałeś, bo sam byłbym takimi zainteresowany. Jesteś w stanie podać źródło?
Jarecki - 3 Wrz 2014, 11:06
Przykro mi ale nie znalazłem takiego, wtedy gdy pisałem o 5'tce, nie wiedziałem że to praktycznie nie dostępne (jak pisałem, nie mam wiedzy na temat dystansów), a zakupy dopiero planuje. Jak będzie miejsce w nadkolu to kupie po 10mm.
Puff - 3 Wrz 2014, 11:12
Ok.
Jarecki - 7 Wrz 2014, 20:35
Dystansów raczej nie będę dodawał, oprócz tych 12.5mm z ASO (kit w środę, montaż do nast. tygodnia także dam znać).
Dzisiaj skończyłem montaż gwintu AP i przód raczej nie wymaga poszerzenia, wszystko fajnie pasuje. Samochód mocno obniżony ale to na razie na "ślepo", przód obciera także będę musiał podnieść i spróbuje zniekształcić plastikowe nadkola opalarką by był większy zapas. (okazało się że plastikowe nadkole jest bez jednego zaczepu i bardziej wisi, przez to obcierało)
Na szybko relacja z gwintu AP:
Na tą chwilę nie polecam do sportowej jazdy. Samochód jest jeszcze przed wstawieniem dystansów - tył i przed zrobieniem zbieżności, ale niestety to zawieszenie jest za miękkie.
Co prawda mimo złych kątów, i tak da się szybciej wpadać w zakręty, ale reakcja na ruch kierownicą jest zbyt wolna jak na zawieszenie do szybszej jazdy. Go Kartu się nie zrobi na tej bazie. Zawieszenie bardzo dobrze wybiera nierówności i się dobrze trzyma, ale jak ktoś chce gokarta, to lepiej kupić coś twardszego/lub/i z regulacją twardości (zależne od funduszy). Po zrobieniu zbieżności jest lepiej, jednak nadal to nie gokart, możliwe że po prostu przy tej masie, tak to wygląda. Zawieszenie bardzo dobrze pracuje, na dziurach w zakręcie w miarę sobie radzi. W zakrętach o wiele lepiej się trzyma ale nie ma przepaści, do dzisiaj nie mogę szybciej jechać w łuku niż poprzednim samochodem (wg. RaceChrono). Ogólnie jestem zadowolony, za tą cene mam coś co działa, jest wygoda, i jest prowadzenie. Polecam jeżeli ktoś ma wybierać między MTS/TA. Za komplet czegoś twardszego musiałbym dać 1.5/2 x więcej, chociaż jeżeli by była spora różnica w prowadzeniu, to możliwe że bym się skusił.
Dystanse kupione ale z powodów $$$ itp, montaż na za miesiąc )
tak to teraz wygląda
Michał.K - 8 Wrz 2014, 16:57
Ależ pięknie wygląda taka biała z czarnymi dodatkami. A co do zawieszenia to ciekawe co piszesz, nie mam gwintu a b6+eibach i odnoszę wrażenie, że jest wystarczająco sztywno do sportowej jazdy. Wydawać by się mogło, że na gwincie będzie jeszcze fajniej.
Jarecki - 8 Wrz 2014, 17:35
Dzięki.
Jak dla mnie reakcja na szarpnięcie kierownicą powinna być o wiele lepsza (sama różnica pomiędzy serią a gwintem). Może po prostu jestem zbyt przyzwyczajony do poprzedniego samochodu, gdzie się jeździło jak gokartem na zestawie MTS'a + waga 960kg (Clio II) + 16" OZ 45/195 P Zero. Jutro zbieżność tak że zobaczę stan k.drążków/tulei/sworzni, 3 miesiące temu były w bdb kondycji.
DemptD - 23 Wrz 2014, 20:43
Jarecki napisał/a: | Polecam jeżeli ktoś ma wybierać między MTS/TA |
zasugerowałeś to tak jakby MTS/TA to było jedno i to samo..
Jarecki - 24 Wrz 2014, 21:53
DemptD napisał/a: | Jarecki napisał/a: | Polecam jeżeli ktoś ma wybierać między MTS/TA |
zasugerowałeś to tak jakby MTS/TA to było jedno i to samo.. |
Są to podobne cenowo/jakościowo produkty. Jeździlem na jednym i drugim i wg. mnie oba zawieszenia to nic specjalnego tak że wrzucam je do 1 wora porównując je z innymi zawieszeniami.
DemptD - 24 Wrz 2014, 22:09
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=64979
Jarecki - 26 Wrz 2014, 20:08
tak jak napisałem, jak dla mnie to jest niska półka i w miarę na podobnym poziomie w porównaniu do 'średniego ' AP czy wyższej klasy zawieszenia KW itp...
Są różnice między TA a MTS ale nie o tym tu mowa, w dalszej chwili te zawieszenia są najniższą półką gwintu, i mimo że któreś jest lepsze od drugiego, to nie o to tu chodzi.
Dla mnie półka wygląda następująco
-MTS/TA/FK
-AP
-KW/H&R/Ksport/GAZ/AVO (zależne od setupu)
Daję tą opinię ludziom jeżeli by się zastanawiali między MTS/TA/FK czy Ap czy KW/H&R/Ksport/GAZ/AVO
grooby - 27 Wrz 2014, 03:26
A ja mam takie pytanko, te dystanse tak bez wymiany szpilek wrzucasz?
Jarecki - 27 Wrz 2014, 07:55
dystanse tylne pod piastę mają swoje śruby (dłuższe od oryginalnych) i łączą belkę z piastą.
szpilki koła zostają takie same
|
|