|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK7] Reflektory soczewkowe - co zrobić żeby lepiej świeciły
Bzyczek - 24 Mar 2013, 13:37 Temat postu: [MK7] Reflektory soczewkowe - co zrobić żeby lepiej świeciły Mam sporo zastrzeżeń do tego jak świecą światła i chce coś z tym zrobić. Jakie żarówki polecacie? Chciałbym, żeby lepiej świeciły, ale i miały nieco dłuższy okres działania niż np. blue vision. Możecie coś polecić?
Ma ktoś w ogóle podobne spostrzeżenia jak ja? W mojej opinii "normalne" światła w Fieście lepiej świecą, lepsze są też soczewki w wersji 7FL, już nie mówię o światłach jakie miałem w Focusie, które mimo, że były nie oryginalne to święciły mega zadżebiście.
jaacek - 24 Mar 2013, 14:24
proponuję zacząć od, wymiany żarników na podobne do fabrycznych chodzi o to aby miały takie samo ciepło światła(polecam philips xenarc tanie i dosyć dobre) dalej ustawienia świateł, jeśli masz oryginalne xenony powineneś mieć też samopoziomowanie, jeśli działa poprawnie sprawdź czy nie są ustawione za nisko lub na boki
Dalej możesz sprawdzić czy szkło lampy czy nie jest zakurzone od wewnątrz lub porysowane od zewnątrz na allegro są zestawy do polerowania ale to trzeba umieć robic żeby nie zniszczyć lampy.
Jeśli po tych zabiegach dalej będziesz uważał że światła świecą za słabo trzeba będzie oddać soczewkę do regeneracji koszt ok 400-700zł za szt.
michal77 - 24 Mar 2013, 15:08
Zdaje się że we nowej Fieście nie ma reflektorów ksenonowych.
Może ktoś polecić żarówki H7, które mają barwę białą, zbliżoną do żarówek LED.
looki8329 - 24 Mar 2013, 15:49
jaacek, kolega nie ma ksenonów tylko zwykłą soczewkę więc nie ma mowy o żarniku.
jaacek - 24 Mar 2013, 16:22
faktycznie, no to mój błąd ale tak czy owak jest soczewka którą można poddać regeneracji, aczkolwiek w aucie które ma max 4 lata nie powinno być z tym problemu pytanie czy sama się poziomuje czy nie
MisiekT - 24 Mar 2013, 17:12
Bzyczek - wymień na probe lampy na zwykle w dobrym stanie (mozlwosc masz ), jak dla mnie zwykle swiatla w Fiescie swieca nawet lepiej niz w foce
PS. rozumiem, ze dales do ustawienia?
michal77 - 24 Mar 2013, 17:14
jaacek napisał/a: | pytanie czy sama się poziomuje czy nie | Po co ma się poziomować, skoro ma zwykłą soczewkę?
Parzych - 24 Mar 2013, 19:36
looki8329 napisał/a: | kolega nie ma ksenonów tylko zwykłą soczewkę więc nie ma mowy o żarniku. | Chyba o palniku nie może być mowy, bo żarówka (jak sama nazwa wskazuje) składa się głównie z żarnika (spirala wolframowa bodajże) umieszczonego w szklanej bańce...
looki8329 - 24 Mar 2013, 19:48
Parzych, chyba o JARZNIKU nie może być mowy jeśli już chcesz być taki dokładny
http://pl.wikipedia.org/w...lampa_ksenonowa
http://pl.wikipedia.org/w...a_b%C5%82yskowa tylko nie traktuj tego złośliwie. Po prostu pewnie większość użytkowników takich lamp powie, że jest tam żarnik.
Parzych - 24 Mar 2013, 20:54
Dobrze looki8329, masz rację, wikipedia podaje nazwę jarznik, tylko kto jeszcze używa tej nazwy
looki8329 - 24 Mar 2013, 21:39
Parzych, na pewno nie ja. Jak już pewnie zdążyłeś wywnioskować
Bzyczek - 25 Mar 2013, 16:28
jaacek napisał/a: | Dalej możesz sprawdzić czy szkło lampy czy nie jest zakurzone od wewnątrz lub porysowane od zewnątrz na allegro są zestawy do polerowania ale to trzeba umieć robic żeby nie zniszczyć lampy.
Jeśli po tych zabiegach dalej będziesz uważał że światła świecą za słabo trzeba będzie oddać soczewkę do regeneracji koszt ok 400-700zł za szt. |
Samochód jest nowy, więc nie sądzę, żeby w tym był problem.
Autem jeżdżę niespełna dwa miesiące i mam niespełna 3tys.km. przebiegu, więc nie sądzę, żeby w tym była rzecz.
MisiekT napisał/a: | Bzyczek - wymień na probe lampy na zwykle w dobrym stanie (mozlwosc masz ), jak dla mnie zwykle swiatla w Fiescie swieca nawet lepiej niz w foce
PS. rozumiem, ze dales do ustawienia? |
Światła są dobrze ustawione, tylko źle świecą.
A istnieje możliwość, skoro jest już soczewka, żeby wrzucić tam xenon, żeby do czegoś się te światła nadawały?
MisiekT - 25 Mar 2013, 16:32
to zacznij od lepszych zarowek, moze jakies kijowe wrzucili...
jak wrzucisz xenon, to bedziesz wiesniakiem - ale technicznie jak najbardziej mozna
Bzyczek - 25 Mar 2013, 16:37
MisiekT napisał/a: | jak wrzucisz xenon, to bedziesz wiesniakiem |
przy zwykłej lampie to może i wiocha, ale jak jest soczewka to nie ma jeszcze lipy.
MisiekT napisał/a: | to zacznij od lepszych zarowek, moze jakies kijowe wrzucili... |
takoż będę musiał poczynić w pierwszej kolejności.
Parzych - 25 Mar 2013, 16:41
Bzyczek napisał/a: | MisiekT napisał/a: | jak wrzucisz xenon, to bedziesz wiesniakiem |
przy zwykłej lampie to może i wiocha, ale jak jest soczewka to nie ma jeszcze lipy. |
Nie masz samopoziomowania, będzie lipa...
MisiekT - 25 Mar 2013, 16:56
Parzych napisał/a: | Nie masz samopoziomowania, będzie lipa... |
i spryskow... do MK7 xenon'u nie manawet w zestawach aftermarketowych
michal77 - 25 Mar 2013, 17:45
Trochę poza tematem, orientuje się ktoś, czy w ST będą montowane xenon'y?
MisiekT - 25 Mar 2013, 17:49
w cenniku nie ma, wiec raczej bym sie nie spodziewal
Bzyczek - 25 Mar 2013, 17:49
Jak nikt Ci dziś nie odpowie to jutro ogarnę w robocie
EDIT:
Misiek mnie uprzedził, więc już nie mam co sprawdzać.
MisiekT - 25 Mar 2013, 17:54
Ty bys lepiej powiedzial kiedy bedziecie mieli testowego STeka, handlowiec od Was nie jest zbyt ogarniety na mailu
Bzyczek - 25 Mar 2013, 17:58
jutro się dowiem czy będzie i jak tak to kiedy
michal77 - 25 Mar 2013, 18:07
Zawsze mi się wydawało że soczewki lepiej świecą od zwykłych, ale nie mam porównania.
MisiekT napisał/a: | w cenniku nie ma | skąd masz cennika? możesz zapodać na pw?
---------------------------------------------------
Edit:
MisiekT, dzięki za linka
Też mi chodzi po głowie ST,
ale jeszcze poczekam, na razie mnie nie stać
MisiekT - 25 Mar 2013, 18:18
cennik mam z Plazy, od handlowca - jest juz dawno publiczny... obija mi sie po glowie STek, wiec bylem ciekaw ceny
https://dl.dropbox.com/u/19452739/Fiesta/FiestaST_cennik_01_2013.pdf
|
|