Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK2] XR2 1989r Piekna i Bestia :)

MarcinGw - 19 Sty 2013, 09:25
Temat postu: [MK2] XR2 1989r Piekna i Bestia :)
1. NICK: MarcinGw
2. IMIĘ: Marcin
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: mk2 XR2
5. ROCZNIK: mk2 1989r
6. SILNIK: 1.6 istny szatan
7. OPIS AUTA: dopier się go uczę, opis niebawem
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
brak

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
dużo by pisać, generalnie albo seria albo do KJS-ów, nie wykluczam SPRZEDAŻY

10. FOTKI AUTA

modell1 - 19 Sty 2013, 10:11

No no ładna xrk a w budzie mk2
Powodzenia w dalszych planach

tadzias - 19 Sty 2013, 10:38

witamy w gronie MKdwujek :D
Pyros - 19 Sty 2013, 13:46

Ładna . Zrób zdjęcia za dnia będzie mozna ja lepiej zobaczyć.
vegetagt - 19 Sty 2013, 16:11

MarcinGw, fajna emkadwójka :)
Jak wnętrze? Posiadasz obicia słupków a/b/c ?

MarcinGw - 19 Sty 2013, 17:09

vegetagt, wszystkie słupki obite szarą skóra ze sztucznego bawoła
vegetagt - 19 Sty 2013, 17:12

MarcinGw, no to luksus! Zrób kiedyś fotki, jak to się prezentuje. Niby mała rzecz, a wg mnie o wiele milej się jeździ takim autem :-)
MarcinGw - 19 Sty 2013, 17:14

Jak wypiorę tapicerkę to zrobie bo narazie wstyd ;p Nie zwróciłem na to uwagi, leciałem specialnie do garażu żeby sprawdzić. Teraz przy wsiadaniu będe o tym myslał w kategorii luksusu ;p

Nie wszystkie XR2 posiadały takie obicie ?

vegetagt - 19 Sty 2013, 17:27

MarcinGw, możliwe, że wszystkie, lecz przeważnie po tylu latach było z jakichś powodów niekompletne. Laskosz miał mk2 xr2 z której kupiłem obicie słupka B, bo C nie było. O slupek A nie pytałem, bo nie byłem świadom, że to istnieje. Wiele fotek przejrzałem i żadna mk2 nie miała takiego obicia.
xr2fun - 19 Sty 2013, 19:01

Mojej EX a obecnie Żółwia dokładnie nie oglądałeś
Tu masz linka
http://imageshack.us/phot...60301766bj.jpg/

vegetagt - 19 Sty 2013, 19:28

xr2fun, najciemniej pod latarnią :rotfl:
van - 19 Sty 2013, 19:49

Aa słupku A zawsze to średnio wyglądało bo ta ekoskóra czy też plastik strasznie się marszczył i brzydko wyglądał

Ładna mk2, kupiona w PL ? Jeśli tak to ktoś ją dobrze bunkrował albo nie dawno sprowadził ?

MarcinGw - 20 Sty 2013, 08:39

Fiesta od 1996 roku w kraju, od tego czasu dwóch właścicieli z jednej rodziny. Zdjęcia niewyraźne i nie widać mankamentów ;p
Peedro - 20 Sty 2013, 10:36

No to czekamy na zdjęcia za dnia i pokazujące to czego nie widać ;)
MarcinGw - 20 Sty 2013, 19:47

Na początku chciałbym pozdrowić moją Kochaną partnerkę która zapewne sprawdzi za pośrednictwem forum co i kiedy robiłem oraz ile czasu poświęciłem jej a ile autom. Jestes dla mnie najważniejsza :*

Teraz o aucie, wprawdzie zdjęcia robione noca ale pokazują mankamenty.Mimo że Niedziela to dla przyjemności zdemontowałem tapicerkę w celu oględzin podłogi, a także w celu wysłania jej do prania.

Podłoga miejscami nierdzewna (poprzedni własciciel pracował przy instalacjiach spożywczych wykonywanych ze stali nierdzewniej :) ).

vegetagt - 20 Sty 2013, 19:54

MarcinGw, tak apropo podłogi z róznych dziwnych rzeczy: http://www.capri.pl/forum/165467
MarcinGw - 20 Sty 2013, 19:58

Nierdzewka do wyrzucenia, prowizoryczna naprawa żeby dziadek nie zamienił się w Flinstona
Strona lewa tylnia się trzyma, przednia do łatania.
Spodziewałem się gorszej sytuacji :) jestem zadowolony

xr2fun - 20 Sty 2013, 20:18

Nie wygląda to sympatycznie. Trochę roboty będziesz miał.
Jak złapiesz się za blachę na poważnie to zdemontuj deskę i dokładnie sprawdź ścianę grodziową w okolicy słupków A bo na 90% będą tam dziury. Z szyberdachu poprowadź przewody przez słupek A na zewnątrz a nie do progu

MarcinGw - 20 Sty 2013, 20:42

Nie ma tragedii ;p są na forum cięższe przypadki. Ćwiartki podłogi chętnie przytule :)
MarcinGw - 21 Lut 2013, 16:10

Autko do SPRZEDANIA- cena 2500zł bez negocjacji.

W samochodzie wymieniłem amortyzatory przód i tył na SASCH, tarcze ATE, filtr powietrza, osłone przegubu lewą.

Do samochodu dodaje dwie blachy wewnętrznego błotnika (za amortyzator) prawa i lewa -nowe. Części do remontu całego zawieszenia przedniego (tj. sworznie wachacza, koncówki drążków, drążki, klocki hamulcowe i szczeki hamulcowe na tył. Kupiłem na zapas wymienione części w samochodzie są w dobrym stanie.

Do samochodu mam nagrane ćwiartki podłogi w cenie 145zł za szt. na przód i 90 zł szt na tył.

Dodaje wymienione częsci, oryginalne amortyzatory tylnie MOTORCRAFT (pewnie były od nowości, tarcze, filtr ;p i dwa komplety amortyzatorów przenich)

Do zrobienia blacharka, przydałoby się wymienic swiece i kable, ale moze sam jeszcze to zrobie.

Zapraszam na ogledziny.
tel: 516436938

vegetagt - 21 Lut 2013, 16:14

Jak bedziesz na czesci sprzedawal, to jestem zainteresowany przeciwmglowymi tylnymi, obiciem slupkow a,c i prawdopodobnie tapicerka
tadzias - 21 Lut 2013, 17:33

MarcinGw napisał/a:
Autko do SPRZEDANIA

no i Marcin sie poddał :(

MarcinGw - 25 Kwi 2013, 17:56

Fiesta nadal do sprzedania !!! :( dodam części blacharskie które udało mi się zgromadzić

Gurney89 - 20 Maj 2013, 19:33

stary co ty robisz nie sprzedawaj !! działaj !!
MarcinGw - 12 Sie 2013, 09:51

Jest zmuszony zacząć was szantażować :( "Jak nie znajdzie się kupiec to oddam na złom !"
Peedro - 12 Sie 2013, 14:35

to ja za cene zlomowa wezme :-P
MarcinGw - 13 Sie 2013, 09:07

Peedro napisał/a:
to ja za cene zlomowa wezme :-P

Ale Ty przyjeżdzając po nią mimo że za cene złomową to będziesz wybrzydzał ;p parskał , sapał i targował na paliwo albo flaszke, panowie z autozłomu przyjada, zapakują, zapłaca i pojadą ;p

Oddam Za 1500zł bez zgromadzonych blach i części.

MarcinGw - 16 Wrz 2013, 10:13

Fiesta idzie na żyletki. Jeżeli ktoś jest zainteresowany jakimiś gratami to prosze o kontakt.
van - 16 Wrz 2013, 10:59

dramatyzujesz .........wystaw ją na otomoto i się sprzeda, graty z tego auta nie są chodliwym towarem bo prawie nikt nie ma takich aut a jak już ktoś ma to części kupuje za przysłowiową flaszkę, na wadze też to nic nie waży
chcesz dam Ci waga Fiesty x 0,60gr/kg

MarcinGw - 16 Wrz 2013, 12:38

van napisał/a:
dramatyzujesz .........
piękne :-) Van, sprawiasz że mam napady checi na reaktywację tego wozu, przestań ! :-P
vegetagt - 16 Wrz 2013, 15:08

musicie te złomy sprzedawać, jak ja akurat mam inne wydatki i się przez to wypompowywuje do zera? :p
Jak na pewno będziesz na częsci sprzedawał, to pare tajli bym zgarnął :)

edit: w sumie to pierwszy post na tej stronie mowi, czym glownie jestem zaainteresowany :rotfl:

MarcinGw - 16 Wrz 2013, 15:55

Decyzja zapadła ! Sprzedaje na części to co komus potrzebne po reszte przyjedzie laweta z autozłomu.
Brak pieczątki w dowodzie i opłat przesądził sprawe. Takie czasy że ubezpieczenie droższe od auta :)

PS. Tylko nie złomy !! nunu :rotfl:

vegetagt - 16 Wrz 2013, 16:10

MarcinGw napisał/a:
Tylko nie złomy !! nunu :rotfl:

ojtam :rotfl:

A ktoś się orientuje może, jak z tego wyciągnąć stab tylny? Czy mocowania do bagażnika są spawane czy przykręcane?

MarcinGw - 16 Wrz 2013, 18:33

przykręcany, odpisze na pw później
pozdrawiam

vegetagt - 16 Wrz 2013, 18:54

MarcinGw, spoko, czekam :)
van - 16 Wrz 2013, 20:00

brak pieczątki w dowodzie to nie problem, ja mam jeszcze stary dowód. Miejsce na pieczątki się skończyły a ze stacji mam zwyczajnie druczek że auto ma przegląd. OC na taki pojazd to ok. 350zł jak nie możesz ubezpieczyć sam to ubezpiecz na tatę, mamę, ciocię, dziadka itp. :-P
Zrobił byś te blachę, odpicował furę i nawet jak nie będziesz chciał tego auta to je sprzedaż za 8 tyś. wiosną.
Marcin ty jesteś z Nowego Sącza ?

MarcinGw - 19 Wrz 2013, 19:24

Powiedziałem przestań nunu okolice Tarnowa
8 tyś ? za dwa patole z częsciami blacharskimi nie miał kto wziąć , RS-ka biała za patola do wzięcia nie ma chętnych , choroba zwana Fiestą zdaje się przechodzić

van - 19 Wrz 2013, 19:56

MarcinGw, auto trzeba umieć sprzedawać :-) oglądałeś kiedyś wheller dealer ? Identyczna jak twoja 2 lata temu poszła za 8 tyś a media w tym takie czasopisma jak Classic auto itp okrzyknęły że nadchodzi nowa era youngitmerów i że z punktu widzenia wyjątkowej unikalności tego auta to nowemu właścicielowi gratulują inwestycji.
Rs-ka też była wyjątkową okazją tak samo jak auto żółwia, najchętniej bym je wszystkie zaparkował na podwórku patrząc jak codziennie wzrasta ich cena. :V:

vegetagt - 19 Wrz 2013, 19:58

van, to je polska, a to nei je golf :(
Ja kadetta gsi tez za grosze puscilem, bo zainteresowania brak.

MarcinGw - 19 Wrz 2013, 20:04

Wiem że to nie temat do takich rozmów, mam nadzieje że wybaczycie kontynuację gdyż jest ciekawy.
Z zamiłowania do fiest kupiłem lalunie i zdaje sobie sprawe że zyskuje na wartości.Jest w niezłym stanie i generuje niskie koszty (150zł ubezpieczenie z legitką automobilklubu). W przypadku xr2 ubezpieczenie jest wysokie, kiedys ktoś i tak bedzie go musiał nadpłacić (wiec nie da się nie placic) poza tym nieuzywany organ zanika, auto musi jeździć nie stać :)

szczepan522 - 19 Wrz 2013, 20:51

MarcinGw napisał/a:
auto musi jeździć nie stać
i właśnie dlatego ja swoją sprzedałem... gdybym miał gdzie trzymać auto (czytaj nie parking pod chmurką), sprawa miała by się inaczej :) Po jaką cholerę mam patrzeć na auto które "stoi i gnije", wolę żeby się nim ktoś pobawił niż opowiadał wszystkim jaki to jest rarytas... a powiedzmy sobie szczerze 500zł (biję do twojej xr2i) za coś co stoi i nie ma się z tego zbyt wielkiego pożytku hmmm Dla mnie bzdura wolałbym zalać 3 razy tego twojego zielonego gremlina MarcinGw, i pojechać nim gdzieś daleko :D

p.s. sory za offtop ale w pełni Ciebie rozumiem...

Pyros - 20 Wrz 2013, 00:17

van napisał/a:
Zrobił byś te blachę, odpicował furę i nawet jak nie będziesz chciał tego auta to je sprzedaż za 8 tyś.

Chyba nie widziałeś dokładnych zdjęć tego auta. Tez jestem podobnego zdania co ty (że szkoda xr'ki)ale tej Fiesty raczej uratować sie nie da. Ona nie istnieje (a dokładniej jej części nośne) i tylko gruby remont za kwotę podana przez ciebie dawał by gwarancje,że ten samochód się nie rozpadnie.
Chyba byłbym chętny na pare fantów z niej :-P

van - 20 Wrz 2013, 11:20

Pyros, koszta remontu to jedno a to że się da to drugie, MikeB4 odbudował jakoś swoje mk1 od podstaw a tam nic nie było z blachy
vegetagt - 20 Wrz 2013, 11:23

kufa, a mi to kazaliscie budować ramę do odcięcia głupiego kawałka blachy, ktory i tak był zgnity i nic nie trzymał :2xf:

Jasne, że wszystko się da. Tyle, że jest to sztuka dla sztuki. Możesz równie dobrze władować rok swojej pracy w auto by na koniec się okazalo, że tył jedzie w prawo a przód w lewo.

MarcinGw - 20 Wrz 2013, 12:19

Pyros napisał/a:
van napisał/a:
Zrobił byś te blachę, odpicował furę i nawet jak nie będziesz chciał tego auta to je sprzedaż za 8 tyś.

Chyba nie widziałeś dokładnych zdjęć tego auta.

Van pierwszy widział te zdjecia. Proponował 2 tysie w ciemno przed ogladnięciem;d mogłem się zgodzić ;p Zdjecia obiektywnie przedstawiaja auto ! Mogłem zabawić się w Mariusza z komisu i sprzedawac na podstawie tych z zimy lub po polerce i picowaniu.... ale wtedy :krzesłemgo: nunu pucówa na pierwszym zlocie

Pyros - 20 Wrz 2013, 16:08

Nie no ja uważam,że podszedłeś do tematu mega uczciwie. Zgadzam się też z Vanem,że szkoda tej xr'ki bo da się ją wyratować. Pytanie tylko jakim kosztem? I czy pomijając koszta bedzie to bezpieczne auto.
Że nikt nie skusił się na kupno auta w całości ;-|

vegetagt - 24 Wrz 2013, 11:57

paczka do mnie doszła, tylko zamiast obicia słupka c, dostałem słupek b :-P
Niedługo będe miał piwnice tego :rotfl:

Paczka dobrze zapakowana, częsci ok, polecam :ok:

MarcinGw - 25 Wrz 2013, 21:36

słupek C jest plastikowy ;d wyśle Ci to jeszcze w piątek izzzy Man ;p moze chcesz cos jeszcze ?
vegetagt - 29 Wrz 2013, 22:58

MarcinGw, póki żadna robota mi nie wpadnie, to niczego nowego nie biore :( Bo i tak musze jeszcze przegląd zrobić oraz zorganizować chłodnice i węże pod nowy pas przedni... I bym jeszcze chciał się przejechać chociaż raz :rotfl:
tadzias - 29 Wrz 2013, 23:53

vegetagt napisał/a:
paczka do mnie doszła

a ja napisałem do ownera w zeszłym tygodniu z zapytaniem i odpowiedzi nie dostałem.. ;/