|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - [MK6] 1.4 TDCi - umiejscowienie zaworu EGR
paradox8 - 23 Sie 2012, 12:25 Temat postu: [MK6] 1.4 TDCi - umiejscowienie zaworu EGR Witam wszystkich
Mam mały problem ze zlokalizowanie zaworu EGR w mojej fiescie czy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie jest ewentualnie zdjęcie ? mk6 1.4 tdci pozdrawiam i dzieki
hawaj - 23 Sie 2012, 22:32
Wklejam zdjęcie silnika widocznego z tyłu , lokalizacja będzie zaznaczona strzałką , myślę że powinno Ci to coś pomuc
Fordon - 23 Sie 2012, 23:26
Proste czyszczenie + 3 sruby T25 torx po rozebraniu paru rzeczy w kolo ... jesli nie posiadasz wsadu T25 + grzechotki 72 zeby to nie podchodz do tematu bo rozwalisz wszystko w kolo a nie oczyscisz go...
misiak - 24 Sie 2012, 17:56
tak propo tematu kolegi. Czy nie były też montowane zawory EGR starego typu- czyt. działające na podciśnienie?
Tak patrzę na to zdjęcie i takie zdziwienie trochę mnie wzięło. U mnie siedzi zwykły podciśnieniowy EGR...
Patrzę też iż na zdjęciu widać że silnik z autka rocznik 2007 czyli poliftowa, czyli mogą się trochę różnić częściami tak jak na przykład w przypadku koła zamachowego (przed liftowa wersja ma dwumasowe i zwykłe zależnie od kodu silnika, a poliftowe mają już tylko zwykłe koła zamachowe).
hawaj - 25 Sie 2012, 00:19
misiak napisał/a: | Tak patrzę na to zdjęcie i takie zdziwienie trochę mnie wzięło. U mnie siedzi zwykły podciśnieniowy EGR... |
Dokładnie elektroniczny EGR występowal w wersji poliftingowej( od 2005r)
misiak - 25 Sie 2012, 13:46
patrząc więc na rocznik kolegi z problemem stwierdzam, że łatwiej będzie odłączyć podciśnienie i mieć święty spokój niż czyścić egr
lakiernik175 - 25 Sie 2012, 19:23
hawaj napisał/a: |
Dokładnie elektroniczny EGR występowal w wersji poliftingowej( od 2005r) |
Występował już w przedliftowej w 2005r
misiak napisał/a: | patrząc więc na rocznik kolegi z problemem stwierdzam, że łatwiej będzie odłączyć podciśnienie i mieć święty spokój niż czyścić egr |
odłączenie podciśnienia nic nie da jeżeli np. zaklejony syfem zawór się podwiesi i będzie ciągle otwarty
misiak - 26 Sie 2012, 11:55
no jeśli się zakleił i jest otwarty to na bank nic nie da. U mnie działał, teraz odłączony i autko już nie kopci tak jak bywało. Najprościej byłoby pod kompa podłączyć i przejechać się. Większość oprogramowań ma odczyt z egr-u. Poszukam potem ile u mnie było na jałowych obrotach, bo gdzieś mam zrzuty ekranu z diagnostyki.
Jakoś nie lubię tej całej ekologii w samochodach...
mkapi - 27 Sie 2012, 19:53
A jak tak zapytam Panów
czy w swojej fieście lepiej odłączyć ten EGR czy niech zostanie
co za co przeciw
Fordon - 27 Sie 2012, 23:22
mkapi, jesli posiadasz mechaniczny EGR to proponuje wyciagnac, oczyscic do stanu fabrycznego, po czym odlaczyc go, a sam przewod podcisnieniowy zaslepic.
mkapi - 28 Sie 2012, 11:24
ok Fordon, Dziękuje
Ale co mi to da ?
mniejsze spalanie ?
lepsze osiągi ?
Poprawi to prace silnika i odpalanie w zimie ?
Można jakieś obrazki którą rurkę zaślepić ?
misiak - 28 Sie 2012, 20:05
Hm... dużo oczekujesz od egr-u
Będzie zdrowiej dla silnika- mieszanka powietrzna będzie bez domieszki spalin. Co powoduje poprawę spalania mieszanki (również będzie miała niższą temperaturę bo jednak spaliny swoje ciepełko mają). W sumie to poprawić się może elastyczność ale nieznacznie. Z odpalaniem podejrzewam będzie tak samo jak było.
Ja jestem przeciw EGR-owi. Jednak co czyste powietrze to czyste. Teoria ładnie brzmi że spala część szkodliwych związków, które nie dopalają się w jednym cyklu przez zbyt niską temperaturę podczas cyklu i bla bla bla.
Czysta mieszanka to czysta. Może jak mi się uda jakiej gotówki uzbierać to wzbogacę autko o intercooler
mkapi - 29 Sie 2012, 14:20
OK misiak,
Czy Ty w swojej odłączyłeś ?
Czy możesz mi na zdjęciu pokazać co odłączyć i jak ?
JoeMix - 29 Sie 2012, 14:49
mkapi, na zawór idzie rurka z podciśnieniem, odłączasz od zaworu i rurkę szczelnie zatykasz by nie ciągnęła powietrza.
mkapi - 29 Sie 2012, 20:18
dzięki Panowie
misiak - 29 Sie 2012, 20:48
dziś zdjęcia nie cyknę, ale jutro postaram się zrobić zdjęcie jeśli nie zapomnę i wstawię na forum wieczorkiem.
mkapi - 30 Sie 2012, 14:19
O wielkie dzięki
Akurat będe niedługo wymieniał świece i filtr palwia na zime to i moze ten przewod zaślepie.
misiak - 30 Sie 2012, 19:26
Przy wymienianiu filtra paliwa dojście jest jako takie. Dolot i tak trzeba rozebrać.
Do świec za to jest przerąbane dojście. Może temu że mnie to strasznie nerwicuje takie komediowanie...
mkapi - 30 Sie 2012, 21:05
i dzięki wielkie Misiak
wiec wystarczy ten przewód zaślepić i zaślepić dolot w EGR
misiak - 30 Sie 2012, 22:55
króciec zostawiłem niezaślepiony- podciśnienie zasysa zawór do góry. Nie ma podciśnienia to nie ma otwarcia zaworu. Jak tego gumowego przewodu nie zaślepisz to nic Ci nie wybuchnie. Aczkolwiek spotykałem się z opiniami że należałoby przewód podciśnienia zaślepiać
JoeMix - 31 Sie 2012, 09:52
misiak napisał/a: | Aczkolwiek spotykałem się z opiniami że należałoby przewód podciśnienia zaślepiać | Końcówkę z zaworu możesz zostawić odetkaną,,, końcówkę z podciśnieniem z silnika,,,, no właśnie skąd to podciśnienie? Jak z układu dolotowego to lecące "bokiem" powietrze będzie zakłócać pracę silnika.
misiak - 31 Sie 2012, 11:30
Podciśnienie jest brane z vacumpompy. W tym silniku nie ma przepustnicy takiej jak w silnikach o ZI, choć dawniej były stosowane także w silnikach o ZS. Zaślepiając przewód (np większą śrubą) zatykamy dopływ powietrza do vacumpompy. Vacumpompa jak wiadomo jest głównie z powodu serwa hamulców. Zasila ona również hamulce więc, aby nie pracowała za dużo należałoby zaślepić PRZEWÓD.
Króciec na EGR-erze jest nieistnotny- mamy ciśnienie atmosferyczne czyli ani podciśnienia ani nadciśnienia czyli nie ma takiej opcji, że zawór się podniesie i będzie puszczał spaliny (o ile nie jest powieszony)
JoeMix - 31 Sie 2012, 11:32
No to jak z vacupompy to na pracę silnika wpływu to mieć nie będzie, ale jak piszesz na hamulce - tak czy siak, wpakowanie śruby w węża to chwila i po problemie.
misiak - 31 Sie 2012, 20:01
No dokładnie.
Jak spotkacie kiedyś doładowanego diesla z przepustnicą (jak na przykład starsze crdi) mającą egr podciśnieniowy to warto go odłączyć. Na praktykach (serwis kia, auto kia sorento 2.0crdi ale to starsze, pełna opcja właściwie, przebieg 200tyś km) w ramach zabaw samochodami i przy temacie właśnie egr-u zrobiliśmy małego testa:
Tak jak wszystko podłączone sprawdziliśmy ciśnienie doładowania podczas jazdy. Mowa oczywiście o maksymalnym. Wyniosło jak dobrze pamiętam 1,53 bar.
Drugi pomiar odbył się z odłączonym oraz zaślepionym przewodem EGR. Doładowanie wynosiło 1,78 bar. Przyrost doładowania 0,25 bar. Dużo ? Nie dużo? Oceńcie sami. Jak widać EGR trochę doładowania zabiera... Ciśnienie wzrosło o prawie 1/6 tj. ~16%
Według mnie to sporo jak na takie małe ustrojstwo.
Jak widać ekologia na tym świecie swoje robi.... EGR, katalizatory, filtry cząsteczek stałych. Niby to po coś jest. Podobno działa dobrze. Tylko jak zwykle zwykły użytkownik ma po kieszeni. No EGR to jeszcze ujdzie. Jakiśtam nawet używany się dostanie. Katalizatora to na ogół wyrzucamy, wstawiając w jego miejsce albo rurę w puszkę albo strumienicę (faktycznie strumienica może dać małe co nie co, ale to jest inna bajka jak zrobić żeby było dobrze). Ale to też koszty. No i najgorsze filtry cząsteczek stałych. Koszta kosmiczne. U nas jeszcze sobie z tym nie radzą. Można wywalić takiego DPF-a czy też FAP-a, a policja zrobi nam badanie spalin i baj baj. Dowodzik zabrany. Na zachodzie używają komputerów do sprawdzania samochodu poprzez podłączanie się przez OBD/OBD II/EOBD. Wtedy mając emulator wgrany wszystko jest ok.
Ekologia jest dobijająca. Ford na przykład nie doczekał się jednostki 1.4 TDCi 16V, która w Citroenie była stosowana, jednak przez przekroczone normy spalin przestali je produkować.
Jak się nie mylę 92 konie i 210Nm. Niebo lepiej od tych 68 koni i 160Nm....
spinki - 24 Gru 2013, 20:31
Mógłbym kogoś prosić o ponowne wstawienie fotek z tym egr ,bo te już wygasły
scrap84 - 10 Cze 2014, 08:48
Również ponawiam prośbę o wstawienie fotek z lokalizacją EGR. Posiadam wersje poliftingową (2006r) 1.4TDCI. Niedawno wyskoczyła kontrola (check engine) podłączylem kabel i okazało się, że problem z EGR (zamrożony). Czy po przeczyszczeniu EGR problem zniknie? Czy muszę go wymienić?
Pozdrawiam
mkapi - 19 Cze 2014, 13:55
wyczysc , spokojnie da sie to wyczyścić
kup z valvoline srodek do czysczenia egr
dawknot - 29 Lip 2014, 11:36
Również ponawiam prośbę o wstawienie fotek z lokalizacją EGR.
bartikrasnik - 17 Lis 2014, 21:40
forki nie mam ale on jest umiejscowiony zaraz pod mocowaniem filtra paliwa do niego dochodzi chłodnica spalin( coś wyglądem przypomina tłumik. jest on mocowany na dwie śruby odkręcasz kluczem 8
|
|