|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport
Rkalitka - 19 Lut 2012, 21:45 Temat postu: [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport 1. NICK: rkalitka
2. IMIĘ: Roman
3. MODEL: Peugeot 106
4. WERSJA: Sport
5. ROCZNIK: 2000
6. SILNIK: 1.4
7. OPIS AUTA: Co tu pisać - nie miała baba kłopotu i kupiła sobie Forda...a że już jedno(dwa)bagna mam w domu to poszliśmy w "bagnogeota"
Auto typowo dla Marty, żeby się jej podobał, dobrze prowadził po mieście i jeszcze raz podobał.....ale mi też przypadł do gustu.
Budżet nie był zbyt duży dlatego właśnie peugeot ale w miarę dobrym roczniku - kurde dla mnie jak z salonu
Auto kupione od żony właściciela komisu w Szczecinie. Zrobione hamulce przód tył, łożyska z przodu i rozrząd. Do Polski przyjechał z Niemiec w 2010 roku.
Autko w miarę zadbane, trochę poobijane z zewnątrz - mechanicznie jeszcze nie znalazłem czegoś żeby się doczepić i to jest fajne.
Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:
a. wizualne: Odkleiliśmy wczoraj naklejki - reklama komisu - i zmyliśmy klej
b. mechaniczne: nic jeszcze - ale to Peugeot więc kwestia czasu
c. audio: nic
d. inne: zatankowałem do pełna
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: Alusy chyba z Paszteta(porsche 924), lakierowanie maski, zderzaka, drzwi, załatanie przetarcia w fotelu
b. mechaniczne: dystanse po ok 15mm, klimatyzacja, rozpórki kielichów, może hamulce 260mm z przodu
c. audio:jakieś radyjko, głośniki w drzwi plus wygłuszenie
d. inne: utrzymywać w jak najlepszym stanie
10. FOTKI AUTA:
Marcin - 19 Lut 2012, 21:52
fajny pug
Rkalitka napisał/a: | Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło |
u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście
Bezimienny - 19 Lut 2012, 21:54
Ot taka francuska Fiesta, nawet ładny pug
P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać"
Pozdrawiam
DemptD - 19 Lut 2012, 21:58
Bezimienny napisał/a: | P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać" |
jeszcze Folkswagen przecie..
a peżot, jak to francuskie - popsuje sie
Peedro - 19 Lut 2012, 22:02
Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka
Takie saxo w innej skórze tak jakby
Jak elektryka sie będzie rypać to współczuje, u mnie w służbowym expercie ciągle coś z elektryką się dzieje, a to gaśnie, a to znika prąd... a wszystko po tym jak uporałem się wreszcie z szwankującym nawiewem... A co najlepsze w drugim takim, tylko że Scudo nic sie z elektryką nie dzieje, tylko mój francuz świruje...
modell1 - 19 Lut 2012, 22:12
Ładny żółty, będzie go widać
I tylko serce od xsi wsadzić
Rkalitka - 19 Lut 2012, 22:33
Marcin napisał/a: | u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście |
106 waży zaledwie 800kg
Peedro napisał/a: | Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka |
A jak
modell1 napisał/a: | Ładny żółty, będzie go widać
I tylko serce od xsi wsadzić |
No kolor jest oczojebny
a swapa raczej nie - auto do jazdy na co dzień - poza tym na trasie nam te 1.4 spaliło nicałe 5 litrów przy prędkości przelotowej 90-110
inno - 19 Lut 2012, 23:11
miałem kupować taką 106, ale wybór padł na civica
fajne autko. śmigałem takim tylko 1.6 103KM
trzeci - 19 Lut 2012, 23:16
Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce
Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie.
Pozdro ...
luk-90 - 19 Lut 2012, 23:50
dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu
Maci3j18 - 19 Lut 2012, 23:52
Fajne wozidełko, mnie sie podoba
Fordon - 20 Lut 2012, 13:11
Dobry pug nie jest zly.
Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205.
Ale z kolorem to pocisneliscie jajecznica
Rkalitka - 20 Lut 2012, 16:27
trzeci napisał/a: | Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce
Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie. |
hehe....prawie jak xr A Marta już się cieszy z jazdy i przypadła jej do gustu 106
Nie powiem, bo sam jestem ogromnie zaskoczony jak się prowadzi takie pudełko
Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest
luk-90 napisał/a: | dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu |
Tak dla dwóch osób i kota jest w sam raz, siedziałem podczas jazdy z tyłu i przy moim wzroście 180cm kilkadziesiąt kilometrów też bym nie doznał ujmy
Fordon napisał/a: | Dobry pug nie jest zly.
Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205.
Ale z kolorem to pocisneliscie jajecznica |
Hehe - pug, ford - awarie podobnie często więc jestem przygotowany
Kolor jest gruby - będzie łatwo znaleźć na parkingu...
Oglądaliśmy też sporta czerwonego na białych 15 - ładny i tańszy ale już z łysymi oponami i kilkoma śmierdzącymi detalami - podejrzany był dlatego postanowiliśmy trochę dołożyć do takiego co nie budził tyle wątpliwości - a że żółty...nam się podoba
Oglądałem go już od spodu. Nie ma tragedii, korozji brak, wycieków brak - po tylu latach z fordem chyba coś rozszczelnię żeby się dziwnie nie czuć
Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.
Jaką średnicę rury dawać - 2cale??
W ogóle puki co ogarniam jaką mają konstrukcję te silniki czym się różnią 1.1 od 1.4 a 1.6 - z pierwszych oględzin to głowice wydają się być te same a co z dołem to nie wiem
madek - 20 Lut 2012, 17:31
Rkalitka napisał/a: | Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest |
Fiesty Mk1 ?
Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko
Rkalitka napisał/a: | Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.
Jaką średnicę rury dawać - 2cale??
|
Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy?
Parzych - 20 Lut 2012, 17:42
Małe fikuśne miejskie wozidełko, idealne dla kobitki
Rkalitka - 20 Lut 2012, 18:08
madek napisał/a: |
Rkalitka napisał/a:
Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest
Fiesty Mk1 ? |
Mk1 nie ma zawieszenia tylko kilka elementów wyciosanych z blachy, ślepo połączonych ze sobą żeby się toczyć na wprost i skręcać z nadzieją, że za pół godziny nastąpi zwrot.....
Miałem na myśli wszystko przed mk5
madek napisał/a: | Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko |
Też tak słyszałem, ale w tym pugu jest jeszcze bez żadnych oznak zużycia a zestaw naprawczy kosztuje w granicach 300-500zł w zależności od marki części
madek napisał/a: | Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy? |
A to w czymś jej będzie przeszkadzać??
Parzych napisał/a: | idealne dla kobitki |
hmm....ja też tym będę jeździł
madek - 20 Lut 2012, 18:37
Rkalitka napisał/a: | Miałem na myśli wszystko przed mk5 |
Nie bez powodu Pugi dobrze sobie radzą w rajdach a zwłaszcza w KSJach i pojeżdżawkach Jeździłem kiedyś troche seryjnym 306 1.6 i fajnie to skręcało Było to auto kolegi i niestety dość mocno narzekał właśnie na trwałość belki, z tego co pamiętał oddawał do regeneracji za 800 zł
Rkalitka napisał/a: | A to w czymś jej będzie przeszkadzać?? |
Dopóki zmiany nie będą miały wpływu na spalanie i hałas to w niczym Ale czy cokolwiek da? Zależy na ile świadoma jest jako kierowca
Stunt_Man - 20 Lut 2012, 20:36
DemptD napisał/a: | a peżot, jak to francuskie - popsuje sie |
hłe hłe
dzisiaj mojej mamie odpadł tłumnik w 206
pojechałem do pracy po nowy a tam jakiś mechanik przyjechał akurat i cytuje "potrzebuje pompe paliwa do 206"
peugeoty sie wcale nie psują
ale kolor przynajmniej ciekawy
a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki
Rkalitka - 20 Lut 2012, 20:45
Stunt_Man napisał/a: | a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki |
Spoko, spoko - lepszy "dolot" i "wylot" reszta nieopłacalna, bo grzebanie w głowicy i kompie to już mogę 1.6 kupić - a nie do tego ma być ten samochód
Laskosz - 20 Lut 2012, 20:49
rzekłbym słitaśne auteczko
krzys:) - 20 Lut 2012, 21:13
autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;>
Rkalitka - 20 Lut 2012, 21:24
krzys:) napisał/a: | autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;> |
Ta - na blachach zgl ogólnie ze Stepnicy było oklejone niebieskimi naklejkami.
Nie chcieliśmy kupować auta z drugiego końca Polski tylko dlatego, że będzie tańsze o 300zł.
Dziś już zostało przerejestrowane i jakieś radio wleciało.
Teraz czas na kolejne pierdoły
Dawidoff4 - 20 Lut 2012, 23:35
cooltura
szerokości i bezawaryjności
Ad@mus - 21 Lut 2012, 22:38
Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............
DziDzia - 23 Lut 2012, 12:16
Ad@mus napisał/a: | Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............ | , Roman, co z Ciebie wyrośnie...
pozdro
Rkalitka - 26 Lut 2012, 22:31
No i jedna usterka wyeliminowana - świszcząca uszczelka drzwi kierowcy - wyregulowałem zawias i jest git - jeszcze może lekko ramkę dognę i drugie drzi również - ale jest fajnie, bo nie świszczy
Teraz muszę wymienić środkowy, bo jest wypalony w środku i hroboli
W związku z tą operacją poleci katalizator i dam przelotowy tłumik.
Nie wiem czy dawać już większą średnicę rury i puszki w tym miejscu żeby już mieć tą część zakończoną(dalej końcowy tłumik o większej średnicy później tak samo jak kolektor) Tylko jaką dawać ewentualnie średnicę??
luk-90 - 26 Lut 2012, 23:19
znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl . Jak by co to pw
Fordon - 27 Lut 2012, 12:55
max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach
Rkalitka - 27 Lut 2012, 15:28
luk-90 napisał/a: | znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl . Jak by co to pw |
spoko zgłoszę się
Cytat: | max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach |
Wiem opowiadałeś mi już - fajnie tam będzie
Ok to będę szykował pod dwa cale całość - sonda co jest za katem gdy go wywalę nie powinna chyba robić szału potem??
BuMeL - 27 Lut 2012, 20:00
Wpadnij pieszczotem do Białego, codziennie o 8:00 i 16:00 mam taki spot :
Rkalitka - 28 Lut 2012, 19:58
Biała fajna
dzisiaj widziałem srebrnego sporta i nie miał tego czegoś
Kolejna usterka usunięta - naprawione otwieranie centralnego z kluczyka
Jeszcze muszę wymienić guziki gumowe - w sumie ich nie ma bo są powyrywane i z czegoś zastąpić
Kurcze jak takie małe w ogóle prawie niezauważalne naprawy poprawiają humor
Rkalitka - 4 Maj 2012, 21:01
Spy foto na nowym/starym felunku
BuMeL - 4 Maj 2012, 21:16
I jak po dwóch miechach ? Mniej problemów niż z Fiestą ? ;d
Bezimienny - 4 Maj 2012, 21:20
Za małe te felgi, i do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi
Parzych - 4 Maj 2012, 21:24
Bezimienny napisał/a: | do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi | Wtedy na tej fotce by wyglądało, jakby zaebali kółka...
Rkalitka - 4 Maj 2012, 22:10
puki co tylko leję paliwo i jeździmy więc jest spoko
Oczywiście jest parę rzeczy do zrobienia jak choćby wspawać tłumik środkowy i wywalić kata i końcowy może z e 125, do tego klima by się zdała i właśnie się przymierzam do kupna jakiejś...ale ogólnie to jest spoko.
Kółka rzeczywiście wyglądają na może przymałe ale to przez to, że autko stoi dość wysoko - i czukiereczek zresztą
Mnie się podoba, że są białe - czarne w ogóle by się chowały. jak zrobię jakieś foty w dzień to zobaczycie
BuMeL - 8 Maj 2012, 17:37
gotcha
hyy hyy hyyyyy
Moja dzisiaj jednym okiem zerknęła i wryta pyta "białego przemalowali ??" ale widać że to inny wytłuk.
Skfarek - 9 Maj 2012, 11:09
Rkalitka, się mnie podoba, małe, lekkie, w dożartym kolorze i z fajnym body kitem Białasy dobrze leżą
PS. jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye
Rkalitka - 9 Maj 2012, 19:11
BuMeL napisał/a: | gotcha
hyy hyy hyyyyy
|
Jakoś dziwnie wygląda z tym zderzakiem...
Skfarek napisał/a: | jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye |
No nie da się ukryć....gdyby nie fiesty to pewnie bym szukał chociaż 1.6 8v
Ale do normalnej jazdy 1.4 daje radę nawet na trasie
Rkalitka - 15 Paź 2012, 20:50
Kilka miesięcy hulania Żółtkiem i 100000 stuknęło
W tym czasie musiałem zregenerować tylną belkę(koszt łożysk i czopów to 300zł najlepszych zamienników) robocizny nie liczę, bo sam robiłem i wbrew obiegowym opiniom nie jest nadto skomplikowane a już na pewno do wykonania w przydomowym garażu
Jak zgram kiedyś zdjęcia z mamy aparatu to wrzucę
Do tego założyłem felgi z fiesty, które jakiś czas temu kupił szwagier od Sowy - fotki również później, dystanse na tył 25mm na przód 15 i jest bardzo dobrze.
Z mniejszych napraw wymieniłem środkowy i końcowy tłumik, wywaliłem katalizator jednak ciągle mi wywalało błąd i serwis więc go założyłem z powrotem.
Z innych rzeczy to auto tylko tankuje i jadę, średnio spala 6 litrów przy normalnej eksploatacji bez szaleństw. Jednym słowem polecam każdemu kto lubi małe autka
Bezimienny - 15 Paź 2012, 21:17
Zrobiłeś nim sam 100 000km czy na liczniku wybiło tyle?
Rkalitka - 15 Paź 2012, 22:35
no tak oczywiście pieprzłem się o jedno 0 - mój błąd
|
|