Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport

Rkalitka - 19 Lut 2012, 21:45
Temat postu: [Inny] Peugeot 106 1.4 Sport
1. NICK: rkalitka
2. IMIĘ: Roman
3. MODEL: Peugeot 106
4. WERSJA: Sport
5. ROCZNIK: 2000
6. SILNIK: 1.4
7. OPIS AUTA: Co tu pisać - nie miała baba kłopotu i kupiła sobie Forda...a że już jedno(dwa)bagna mam w domu to poszliśmy w "bagnogeota" :)

Auto typowo dla Marty, żeby się jej podobał, dobrze prowadził po mieście i jeszcze raz podobał.....ale mi też przypadł do gustu.
Budżet nie był zbyt duży dlatego właśnie peugeot ale w miarę dobrym roczniku - kurde dla mnie jak z salonu :rotfl:

Auto kupione od żony właściciela komisu w Szczecinie. Zrobione hamulce przód tył, łożyska z przodu i rozrząd. Do Polski przyjechał z Niemiec w 2010 roku.
Autko w miarę zadbane, trochę poobijane z zewnątrz - mechanicznie jeszcze nie znalazłem czegoś żeby się doczepić i to jest fajne.

Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło :)

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:
a. wizualne: Odkleiliśmy wczoraj naklejki - reklama komisu - i zmyliśmy klej
b. mechaniczne: nic jeszcze - ale to Peugeot więc kwestia czasu :yes:
c. audio: nic
d. inne: zatankowałem do pełna :jupi:

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: Alusy chyba z Paszteta(porsche 924), lakierowanie maski, zderzaka, drzwi, załatanie przetarcia w fotelu
b. mechaniczne: dystanse po ok 15mm, klimatyzacja, rozpórki kielichów, może hamulce 260mm z przodu
c. audio:jakieś radyjko, głośniki w drzwi plus wygłuszenie
d. inne: utrzymywać w jak najlepszym stanie

10. FOTKI AUTA:

Marcin - 19 Lut 2012, 21:52

fajny pug :)
Rkalitka napisał/a:
Silnik 1.4 na 8 zaworach, pełnym wtrysku - 75KM - niby mało a zbiera się miło

u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście

Bezimienny - 19 Lut 2012, 21:54

Ot taka francuska Fiesta, nawet ładny pug :ok:

P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać"

Pozdrawiam

DemptD - 19 Lut 2012, 21:58

Bezimienny napisał/a:
P.S słysze często "nie kupuje sie aut na F czyli Fordów, Fiatów i Francuskich, a na Ferrari nas kompletnie nie stać"

jeszcze Folkswagen przecie..

a peżot, jak to francuskie - popsuje sie gy

Peedro - 19 Lut 2012, 22:02

Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka :-P

Takie saxo w innej skórze tak jakby :-P

Jak elektryka sie będzie rypać to współczuje, u mnie w służbowym expercie ciągle coś z elektryką się dzieje, a to gaśnie, a to znika prąd... a wszystko po tym jak uporałem się wreszcie z szwankującym nawiewem... A co najlepsze w drugim takim, tylko że Scudo nic sie z elektryką nie dzieje, tylko mój francuz świruje...

modell1 - 19 Lut 2012, 22:12

Ładny żółty, będzie go widać :-) :-)
I tylko serce od xsi wsadzić :)

Rkalitka - 19 Lut 2012, 22:33

Marcin napisał/a:
u ciotki w c3 szału nie robi, wg mnie gorzej się zbiera niż 1,25 w fieście

106 waży zaledwie 800kg :yes:

Peedro napisał/a:
Okropny, brzydki, żółty!!! pasuje do Romka

A jak <8>

modell1 napisał/a:
Ładny żółty, będzie go widać
I tylko serce od xsi wsadzić

No kolor jest oczojebny :yes:

a swapa raczej nie - auto do jazdy na co dzień - poza tym na trasie nam te 1.4 spaliło nicałe 5 litrów przy prędkości przelotowej 90-110 :)

inno - 19 Lut 2012, 23:11

miałem kupować taką 106, ale wybór padł na civica
fajne autko. śmigałem takim tylko 1.6 103KM

trzeci - 19 Lut 2012, 23:16

Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce ;-))
Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie.
Pozdro ...

luk-90 - 19 Lut 2012, 23:50

dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu
Maci3j18 - 19 Lut 2012, 23:52

Fajne wozidełko, mnie sie podoba :yes:
Fordon - 20 Lut 2012, 13:11

Dobry pug nie jest zly.
Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa :) mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205. :yes:

Ale z kolorem to pocisneliscie :9: jajecznica :cojest:

Rkalitka - 20 Lut 2012, 16:27

trzeci napisał/a:
Te nakładki na nadkolach i progach to prawie jak w XR-ce
Niech się Martunia nim wozi bezawaryjnie.

hehe....prawie jak xr :-P A Marta już się cieszy z jazdy i przypadła jej do gustu 106 :)

Nie powiem, bo sam jestem ogromnie zaskoczony jak się prowadzi takie pudełko :9:
Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest :yes:

luk-90 napisał/a:
dla jednje góra dwóch osób, jak znalazł, małe, lekkie, nie pali duzo. Tylko pozazdorścić dupowozu

Tak dla dwóch osób i kota jest w sam raz, siedziałem podczas jazdy z tyłu i przy moim wzroście 180cm kilkadziesiąt kilometrów też bym nie doznał ujmy :yes:

Fordon napisał/a:
Dobry pug nie jest zly.
Elektryka w nim jest prosta jak budowa cepa mechanicznie tez nie jest w zaden sposob skomplikowany... ot rozwiniecie 205.

Ale z kolorem to pocisneliscie jajecznica

Hehe - pug, ford - awarie podobnie często więc jestem przygotowany :rotfl:

Kolor jest gruby - będzie łatwo znaleźć na parkingu...
Oglądaliśmy też sporta czerwonego na białych 15 - ładny i tańszy ale już z łysymi oponami i kilkoma śmierdzącymi detalami - podejrzany był dlatego postanowiliśmy trochę dołożyć do takiego co nie budził tyle wątpliwości - a że żółty...nam się podoba <8>

Oglądałem go już od spodu. Nie ma tragedii, korozji brak, wycieków brak - po tylu latach z fordem chyba coś rozszczelnię żeby się dziwnie nie czuć :hahaha:

Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.

Jaką średnicę rury dawać - 2cale??

W ogóle puki co ogarniam jaką mają konstrukcję te silniki czym się różnią 1.1 od 1.4 a 1.6 - z pierwszych oględzin to głowice wydają się być te same a co z dołem to nie wiem

madek - 20 Lut 2012, 17:31

Rkalitka napisał/a:
Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest :yes:

Fiesty Mk1 ? :-P

Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko

Rkalitka napisał/a:
Jedynie tłumik środkowy już jest wypalony i do wymiany...i dobrze, bo będzie powód żeby wywalić kata, dać luźny środkowy i może przelotowy tylny.......myślę też nad kolektorem 4-2-1 - swapa nie będzie więc wolałbym usprawnić jednostkę w ten sposób.

Jaką średnicę rury dawać - 2cale??

Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy? :cojest:

Parzych - 20 Lut 2012, 17:42

Małe fikuśne miejskie wozidełko, idealne dla kobitki :ok:
Rkalitka - 20 Lut 2012, 18:08

madek napisał/a:

Rkalitka napisał/a:
Jednak przepaść konstrukcyjna w stosunku do fiesty jest

Fiesty Mk1 ?

Mk1 nie ma zawieszenia tylko kilka elementów wyciosanych z blachy, ślepo połączonych ze sobą żeby się toczyć na wprost i skręcać z nadzieją, że za pół godziny nastąpi zwrot.....

Miałem na myśli wszystko przed mk5

madek napisał/a:
Tylne zawieszenie w pugach pracuje fajnie dopóki belka jest w dobrym stanie, niestety na naszych drogach leci dość szybko

Też tak słyszałem, ale w tym pugu jest jeszcze bez żadnych oznak zużycia a zestaw naprawczy kosztuje w granicach 300-500zł w zależności od marki części

madek napisał/a:
Auto dla kobiety do miasta, a Ty planujesz wydech 2 cale do 1.4 i kolektor sportowy?

A to w czymś jej będzie przeszkadzać?? <8>

Parzych napisał/a:
idealne dla kobitki

hmm....ja też tym będę jeździł :cojest:

madek - 20 Lut 2012, 18:37

Rkalitka napisał/a:
Miałem na myśli wszystko przed mk5

Nie bez powodu Pugi dobrze sobie radzą w rajdach a zwłaszcza w KSJach i pojeżdżawkach :P Jeździłem kiedyś troche seryjnym 306 1.6 i fajnie to skręcało :) Było to auto kolegi i niestety dość mocno narzekał właśnie na trwałość belki, z tego co pamiętał oddawał do regeneracji za 800 zł

Rkalitka napisał/a:
A to w czymś jej będzie przeszkadzać?? <8>

Dopóki zmiany nie będą miały wpływu na spalanie i hałas to w niczym :P Ale czy cokolwiek da? Zależy na ile świadoma jest jako kierowca :P

Stunt_Man - 20 Lut 2012, 20:36

DemptD napisał/a:
a peżot, jak to francuskie - popsuje sie

hłe hłe
dzisiaj mojej mamie odpadł tłumnik w 206 :rotfl:
pojechałem do pracy po nowy a tam jakiś mechanik przyjechał akurat i cytuje "potrzebuje pompe paliwa do 206" :hahaha:
peugeoty sie wcale nie psują :ok: :rotfl:

ale kolor przynajmniej ciekawy :V:

a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki

Rkalitka - 20 Lut 2012, 20:45

Stunt_Man napisał/a:
a co do "tuningu" tego silnika to sobie odpuść... sztuka dla sztuki

Spoko, spoko - lepszy "dolot" i "wylot" reszta nieopłacalna, bo grzebanie w głowicy i kompie to już mogę 1.6 kupić - a nie do tego ma być ten samochód :yes:

Laskosz - 20 Lut 2012, 20:49

rzekłbym słitaśne auteczko :devil:
krzys:) - 20 Lut 2012, 21:13

autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;>
Rkalitka - 20 Lut 2012, 21:24

krzys:) napisał/a:
autko najprawdopodobniej z mojego miasta:) skąd dokładnie jeśli można wiedzieć?;>

Ta - na blachach zgl ogólnie ze Stepnicy było oklejone niebieskimi naklejkami.
Nie chcieliśmy kupować auta z drugiego końca Polski tylko dlatego, że będzie tańsze o 300zł.

Dziś już zostało przerejestrowane i jakieś radio wleciało.
Teraz czas na kolejne pierdoły :)

Dawidoff4 - 20 Lut 2012, 23:35

cooltura :-)

szerokości i bezawaryjności :)

Ad@mus - 21 Lut 2012, 22:38

Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............ :rotfl:
DziDzia - 23 Lut 2012, 12:16

Ad@mus napisał/a:
Rooooooooooooooooomaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn............ :rotfl:
, Roman, co z Ciebie wyrośnie... :ok:

pozdro :!:

Rkalitka - 26 Lut 2012, 22:31

No i jedna usterka wyeliminowana - świszcząca uszczelka drzwi kierowcy - wyregulowałem zawias i jest git - jeszcze może lekko ramkę dognę i drugie drzi również - ale jest fajnie, bo nie świszczy :yes:

Teraz muszę wymienić środkowy, bo jest wypalony w środku i hroboli

W związku z tą operacją poleci katalizator i dam przelotowy tłumik.
Nie wiem czy dawać już większą średnicę rury i puszki w tym miejscu żeby już mieć tą część zakończoną(dalej końcowy tłumik o większej średnicy później tak samo jak kolektor) Tylko jaką dawać ewentualnie średnicę??

luk-90 - 26 Lut 2012, 23:19

znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl :yes: . Jak by co to pw
Fordon - 27 Lut 2012, 12:55

max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach :)
Rkalitka - 27 Lut 2012, 15:28

luk-90 napisał/a:
znam fajne miescje gdzie za kata od swojej dostalem 270zl :yes: . Jak by co to pw

spoko zgłoszę się :yes:

Cytat:
max 2" dla tych silnikow, do 1.6 bedziemy robic takowy 2" i to juz na fajnych zabawkach

Wiem opowiadałeś mi już - fajnie tam będzie

Ok to będę szykował pod dwa cale całość - sonda co jest za katem gdy go wywalę nie powinna chyba robić szału potem??

BuMeL - 27 Lut 2012, 20:00

Wpadnij pieszczotem do Białego, codziennie o 8:00 i 16:00 mam taki spot :

:ok:

Rkalitka - 28 Lut 2012, 19:58

Biała fajna :yes:

dzisiaj widziałem srebrnego sporta i nie miał tego czegoś :|

Kolejna usterka usunięta - naprawione otwieranie centralnego z kluczyka :jupi:

Jeszcze muszę wymienić guziki gumowe - w sumie ich nie ma bo są powyrywane ;-| i z czegoś zastąpić

Kurcze jak takie małe w ogóle prawie niezauważalne naprawy poprawiają humor :yes:

Rkalitka - 4 Maj 2012, 21:01

Spy foto na nowym/starym felunku :yes:

BuMeL - 4 Maj 2012, 21:16

I jak po dwóch miechach ? Mniej problemów niż z Fiestą ? ;d
Bezimienny - 4 Maj 2012, 21:20

Za małe te felgi, i do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi :ok:
Parzych - 4 Maj 2012, 21:24

Bezimienny napisał/a:
do "żółtka" bardziej pasowały by jakieś czarne felgi :ok:
Wtedy na tej fotce by wyglądało, jakby zaebali kółka...
Rkalitka - 4 Maj 2012, 22:10

puki co tylko leję paliwo i jeździmy więc jest spoko :)

Oczywiście jest parę rzeczy do zrobienia jak choćby wspawać tłumik środkowy i wywalić kata i końcowy może z e 125, do tego klima by się zdała i właśnie się przymierzam do kupna jakiejś...ale ogólnie to jest spoko.

Kółka rzeczywiście wyglądają na może przymałe ale to przez to, że autko stoi dość wysoko - i czukiereczek zresztą :)

Mnie się podoba, że są białe - czarne w ogóle by się chowały. jak zrobię jakieś foty w dzień to zobaczycie :hihihi:

BuMeL - 8 Maj 2012, 17:37

gotcha

hyy hyy hyyyyy :2xf:

Moja dzisiaj jednym okiem zerknęła i wryta pyta "białego przemalowali ??" ale widać że to inny wytłuk.

Skfarek - 9 Maj 2012, 11:09

Rkalitka, się mnie podoba, małe, lekkie, w dożartym kolorze i z fajnym body kitem :ok: Białasy dobrze leżą :)

PS. jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye :devil:

Rkalitka - 9 Maj 2012, 19:11

BuMeL napisał/a:
gotcha

hyy hyy hyyyyy

Jakoś dziwnie wygląda z tym zderzakiem...

Skfarek napisał/a:
jedyny jego minus to to że nie jest to wersja Rallye

No nie da się ukryć....gdyby nie fiesty to pewnie bym szukał chociaż 1.6 8v

Ale do normalnej jazdy 1.4 daje radę nawet na trasie :yes:

Rkalitka - 15 Paź 2012, 20:50

Kilka miesięcy hulania Żółtkiem i 100000 stuknęło :)

W tym czasie musiałem zregenerować tylną belkę(koszt łożysk i czopów to 300zł najlepszych zamienników) robocizny nie liczę, bo sam robiłem i wbrew obiegowym opiniom nie jest nadto skomplikowane a już na pewno do wykonania w przydomowym garażu :yes:

Jak zgram kiedyś zdjęcia z mamy aparatu to wrzucę

Do tego założyłem felgi z fiesty, które jakiś czas temu kupił szwagier od Sowy - fotki również później, dystanse na tył 25mm na przód 15 i jest bardzo dobrze.

Z mniejszych napraw wymieniłem środkowy i końcowy tłumik, wywaliłem katalizator jednak ciągle mi wywalało błąd i serwis więc go założyłem z powrotem.

Z innych rzeczy to auto tylko tankuje i jadę, średnio spala 6 litrów przy normalnej eksploatacji bez szaleństw. Jednym słowem polecam każdemu kto lubi małe autka :yes:

Bezimienny - 15 Paź 2012, 21:17

Zrobiłeś nim sam 100 000km czy na liczniku wybiło tyle?
Rkalitka - 15 Paź 2012, 22:35

no tak oczywiście pieprzłem się o jedno 0 - mój błąd :-)