Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK3] taka sobie zabawka

Miki - 24 Lis 2011, 21:01
Temat postu: [MK3] taka sobie zabawka
1. NICK - MIKI
2. IMIĘ - PIOTR
3. MODEL - MK3
4. WERSJA - nie wiem
5. ROCZNIK - 89
6. SILNIK - 1,1
7. OPIS AUTA
Witam
potrzebowałem auta do zabawy i dojeżdżania do pracy tylko w zimę i w deszczowe dni (praca 2 km od domu normalnie to rowerek) autko znalazłem w rybniku na złomowisku, goście uznali że jeszcze jest w dobrym stanie więc postanowili sprzedać, pooglądałem, pojeździłem okazała się być w super stanie(chodzi o blacharkę) wiec dałem jej dalsze życie. Cena była też śmiesznie niska więc nie zastanawiałem się ani chwili. Trochę przerywał gaźnik i powrót do domu był kłopotliwy ale udało się.

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE

a. WIZUALNIE
ogarnięcie blacharki ( wymiana jednego błotnika tył lewy, powyciskanie zagnieceń, mała dziurka w podłodze przy mocowaniu fotela kierowcy, naprawa progu) malowanie całości zderzaki też, biały pas przez całe auto, naklejki rs pod lusterkami, przyciemnione szyby, dospawane brewki, koła alu intra(?) 14" et22 (pochodzą z transita), kierownica jakaś włoska viktor 32 cm śr, gałka biegów z piłeczki do gry w golfa
b. MECHANICZNIE
sprężyny eibach niebieskie, gumy belki tylnej, gałki ukł. kierowniczego, krzyżak kolumny, olej + filtr, świece, kable WN, linka ręcznego, klocki, szczeki, wywalone tłumiki wsadzony końcowy przelotowy z poloneza (fajnie brzmi), czyszczenie i regulacja gaźnika, regulacja zaworów, zaślepiony dopływ ciepłego powietrza i wywalony termostat z dolotu
c. AUDIO
radio kenwwod model KDC W6027, głosniki przód jakies tam sa + twitery hertz, głośniki tył w półce hertz 120 W, skrzynia basowa blaupunkt głośnik w niej magnat x-pres 300W, wzmacniacz mac audio mx1000 320W
d. INNE brak

PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE

a. WIZUALNIE
delikatne przyciemnienie przednich szyb, światła do jazdy dziennej lub halogeny hella miedzy lampy, moze zegary z nowszej wersji żeby podświetlić same cyfry,
b. MECHANICZNIE
rozpórka dolna wachaczy z xr-ki, rozpórka górna kielichów, wydłużenie kolumny kierowniczej, zadbanie o silnik jakaś poprawa jego wydajności, przy zmianie amorków dojdzie stabilizator
c. AUDIO
bez zmian
d. INNE
kubełek dla kierowcy

FOTKI AUTA

Peedro - 24 Lis 2011, 21:08

Gumy baloniaste. A tak to nawet pozytywnie, nawet mimo pasa przez środek, bo nie bije po oczach :) ważne że zadbana i doprowadzona do ładu, to się bardzo chwali. Jeszcze badlook bym wolał troche delikatniejszy, ale to tylko moje zdanie. :)
Miki - 24 Lis 2011, 21:12

wszelkie uwagi i sugestie mile widziane
no gumy były gratis do felg więc wyjeżdżę je do końca (175/70/14) i C na dodatek
zapomniałem jeszcze że maska jest na teleskopach

Peedro - 24 Lis 2011, 21:16

no to rzeczywiście gumy tragedia :-P o 185/55/14 tudzież 165/60/14 się prosi. Pomyśl też o jakiejś ładnej końcówce wydechu.
Bezimienny - 24 Lis 2011, 21:23

Jaka tragedia, miałem takie tylko na 13'" w moim offroadziku, mozna bylo wjechać na każdy krawężnik :2xf: a do do autka to nawet ładne, mnie sie osobiscie ten pasek podoba bo nie przesadzony i w miare ze smaczkiem, troche to RS za duże ale źle nie jest, ale nie wybacze jednego, usunięcia rowka z maski ;/ ale jak sie komu podoba :rotfl: polecic moge zmienic z przodu kierunki na białe i bedzie o wiele lepiej :ok:
Miki - 24 Lis 2011, 21:25

na taka małą moc takie szerokie opony ;-| będzie to jeździło, a haczyć nie będzie o nic?
końcówka to zwykła chromowana rura.

madek - 24 Lis 2011, 21:49

Miki, miałem przy 1.3 opony 185/55/14 i generalnie robi się to tylko dla wyglądu i prowadzenia, bo osiągi niestety spadają :)

do 1.1 to nawet nad 175 bym się mocno zastanawiał

Peedro - 25 Lis 2011, 09:41

madek napisał/a:
do 1.1 to nawet nad 175 bym się mocno zastanawiał

Nie zgodzę się ;) żaba jak jeszcze nie była moja i miała 1.1i to jeździła na oryginalnych felach z XR2i z gumą 185/60/13 i się całkiem solidnie odpychała jak na HCSa :)

madek - 25 Lis 2011, 09:55

Peedro, jak byś założył na chwile 155/70/13 to dopiero by była rakieta :-P
Miki - 25 Lis 2011, 12:15

oponki na wiosne zmienie dopiero, kierunki będą białe bo tez mi sie nie podobają te co są.
Pytanie czy są jakieś opony np. w rozmiarze 175/55/14 lub innym o niskim profilu.
Pasek i naklejkę rs sam wycinałem z foli samoprzylepnej z castoramy.

Panowie pytanie mam czy są organizowane jakies imprezy w okolicach katowic.

Peedro - 25 Lis 2011, 14:03

Szukaj 165/60/14 najlepszy kompromis :)
Miki - 26 Lis 2011, 11:10

dzięki za sugestie bo szczerze mówiąc nie wiedziałem jakie w końcu kupić gumy.
Pytanie mam jeszcze jak zrobić dymione kierunki tylne.

madek - 26 Lis 2011, 11:11

Miki, nie jak zrobić tylko kupić oryginalne: http://allegro.pl/ford-fi...1933970425.html
Peedro - 26 Lis 2011, 11:50

a ja sie zareklamuje z tym:

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59992

:-P

Miki - 26 Lis 2011, 16:02

myślałem żeby zrobić takie, tylko trzeba bedzie odblaski zrobić dodatkowo żeby psiarnia się nie czepiała.

Uploaded with ImageShack.us

Peedro - 26 Lis 2011, 16:04

Nie idź w tym kierunku :| nie chcesz chyba żeby ktoś ci w zadek wjechał?
Miki - 26 Lis 2011, 16:12

dlaczego przecież przez farbę do lamp światła świecą tak jak i bez farby, miałem malowane kiedyś w innym aucie.
Ale jak wam sie podoba taki efekt, pomińmy kwestię bezpieczeństwa narazie.

Bezimienny - 26 Lis 2011, 16:34

Wizualnie też nie za dobrze :9:
madek - 26 Lis 2011, 16:46

Miki, nie podoba się, poza tym nie mów że będą świecić tak samo bo nie będą. Jak masz robić taki "budżet" tuning to lepiej zainwestuj w rower a nie samochód..
Miki - 26 Lis 2011, 17:00

jak tam uważacie, kwestia gustu a o gustach się ponoć nie dyskutuje, mnie się podoba.

ps. a rower to mam droższy niż twoje auto bez urazy.

madek - 26 Lis 2011, 17:23

Miki napisał/a:
jak tam uważacie, kwestia gustu a o gustach się ponoć nie dyskutuje, mnie się podoba.

gust to inna sprawa, dla mnie możesz sobie kupić lampy lexus look i jeśli sie podobają to spoko. ale malowanie lamp sprayem uważam za typowe druciarstwo, podobnie jak bad look na przedniej masce czy inne pseudo fajne modyfikacje które wpływają na bezpieczeństwo.

Miki - 26 Lis 2011, 17:50

lexus look mi się akurat nie podoba a ciemnie lampy ;/ zależy pod jaką postacią, a powiedz w jaki sposób badlook ma wpłynąć na bezpieczeństwo skoro nie wpływa na jakość świecenia :9:
Rozumiem że jesteś wyznawcą oryginału i szanuję to, każdy robi jak chce. Ja nie jestem typem co robi wszystko co się da w aucie a potem wygląda to jak typowy wiejski tuning, nie co za dużo to niezdrowo dlatego pytam zanim zrobię. Jedna czy dwie osoby to mało by przekonać człowieka.

Może zapytam inaczej, powiedzcie sami co byście zrobili dodatkowo lub zmienili w tym co jest, cenie sobie wszelkie uwagi.

Peedro - 26 Lis 2011, 18:04

dostałeś linka do oryginalnych lamp z dymionym kierunkiem w dobrej cenie i w to lepiej iść. Są to lampy z homologacją, świecą jak należy. Każde, ale to każde przyciemnienie czy to szyb, czy to lamp zmniejsza przepuszczalność światła, uwierz mi, dużo jeżdżę i nieraz jadąc pod światło za autem z malowanymi tudzież oklejanymi lampami nie było widać było nic, nawet stopu. Zrobisz jak uważasz, bo to twoje auto, ale poddając temat dyskusji musisz spodziewać się krytycznych wypowiedzi :)
Miki - 26 Lis 2011, 18:45

dzięki za linki do lampek, musze sie zastanowić czy wogule coś z nimi robić.
co do krytyki to spodziewam się tego, przecież każdy ma prawo do swojego zdania a ja się za to nie denerwuje, obrażam czy co tam jeszcze.

Peedro - 26 Lis 2011, 18:56

Miki napisał/a:
co do krytyki to spodziewam się tego, przecież każdy ma prawo do swojego zdania a ja się za to nie denerwuje, obrażam czy co tam jeszcze.

:ok: i bardzo dobrze :) dystans to podstawa :-P

Stunt_Man - 26 Lis 2011, 19:21

są pasy, jest gejluk, jest szpan

dużo to mocy dodaje? o moc silnika oczywiście chodzi bo to że moc podrywu pod gimnazjum rośnie to ja wiem :hahaha:

Miki - 26 Lis 2011, 19:40

:hahaha: gimnazjum? może jeszcze uczęszczasz do takowego bo ja nawet nie miałem okazji (było jeszcze 8 klas)
a pasy są i będą gejluk też będzie bo mnie się podoba, i :) ile koni dodaje zrób to sprawdzisz i mi powiesz. szpan? jak lubisz to ok tylko nie takimi autami prosze cie.

a tak naprawde jest luzik, jednemu się podoba drugiemu nie. :)

kodimaster4 - 26 Lis 2011, 19:57

siema. Fajnie robisz fieste:) Ja bym proponował dokupić RS'owskie dokładki do ori zderzaków i ładuj to w kolor nadwozia. Jeżeli chodzi o tylne lampy to tylko ORI dymione jak Ci koledzy wyżej podpowiadają...
Ewentualnie delikatnie....podkreślam delikatnie możesz przyciemnić kierunki w swoich ori i też bedzię ok. Badlook nie wpływa na szczęście na bezpieczeństwo. Badane na przeglądzie kilka dni temu (przynajmniej we fieście) :D i ja mam dodatkowo ringi i łuk światła jest super bez zastrzeżeń. Powodzonka w dalszych modach:)

Surf3r - 27 Lis 2011, 11:54

No powiem Ci delikatny tunig robisz i nawet to wyglada ... :ok: co do lamp spróbuj jeśli chcesz malować paski robic w pionie tak jak Ci idzie ten pasek przez cały samochód albo porobić ale niestety przez całę tak jak ty masz kierunkowskazach tylko wtedy powiedzmy z jakies 1-2-3 mm szersze paski ale przez all swiatła bo wiesz jak w takich wyjedziesz mozesz dostać kare ... tekst może nie trzyma sie kupy ale może kiedyś spróbuję sie pobawic i to wykonać ...
Miki - 10 Gru 2011, 19:00

fiestka do sprzedania tak jak stoi czyli na alumach z radiem, wzmacniaczem, skrzynią basową
koła stalowe 2 z zimówkami 2 z letnimi cena sugerowana 2400 bez sprzętu audio i alumów 1500zł