|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Nie działa światło przeciwmgielne tylne
RiM - 13 Lis 2011, 16:12 Temat postu: [MK3] Nie działa światło przeciwmgielne tylne Witam!!
Mam problem. Otóż nie działa mi światło tylne przeciwmgielne. Żarówkę wymieniłem, nawet całą lampę tylną i to samo. Z instrukcji do auta wyczytałem że bezpieczniki(2) od tego światła nie znajdują się wewnątrz samochodu jak reszta. I moje pytanie, gdzie znajdują się te bezpieczniki?? Oraz czy macie pomysł co to może być jeśli to nie będą bezpieczniki.
Z góry dzięki za pomoc:)
RiM - 13 Lis 2011, 23:38
dlaczego temat został zmieniony na mk6? sprawa dotyczy mk3
JoeMix - 13 Lis 2011, 23:54
RiM napisał/a: | dlaczego temat został zmieniony na mk6? sprawa dotyczy mk3 | Może dlatego ze słowem nie wspominasz o mk3 a w profilu masz mk6,,, ? Druga sprawa zamiast pisać, popraw żeby było dobrze i tyle,, RiM napisał/a: | Z instrukcji do auta wyczytałem że bezpieczniki(2) od tego światła nie znajdują się wewnątrz samochodu jak reszta. | Z jakiej instrukcji? Chyba właśnie od mk6 a nie od mk3,,,
W mk3 bezpiecznik od tylnej przeciwmgielnej siedzi na 25 pozycji (10A) - chyba
trzeci - 14 Lis 2011, 07:39
RiM napisał/a: | dlaczego temat został zmieniony na mk6? sprawa dotyczy mk3 |
Bo treść postu wskazuje na MK6 a nie na MK3.
Bezpieczniki w MK3 są w jednym miejscu, ich wykaz masz w tym dziale w FAQ - bardzo łatwo znależć.
Oczywiście pod warunkiem, że się chce
Link: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=11667
Ich umiejscowienie: wnęka po lewej stronie od kierownicy, zamknięte klapką.
Prefiks tematu masz zmieniony z powrotem na MK3.
RiM - 14 Lis 2011, 15:58
Wg tej listy z linku i z mojej instrukcji do MK3 wynika ze bezpieczniki tylnego światła przeciwmgielnego maja numery 24 i 25. Skrzynka bezpieczników w kabinie auta po lewej stronie u mnie kończy się na numerze 22, wg instrukcji reszta jest gdzieś indziej, tylko gdzie?
JoeMix - 14 Lis 2011, 16:12
RiM, Poświęć chwile czasu i pooglądaj obrazki w temacie który podał trzeci, nawet nie jest wymagane czytanie ze zrozumieniem, wystarczy oglądać obrazki,,,
RiM - 14 Lis 2011, 19:09
mój błąd;)
Marek - 14 Lis 2011, 19:18
Obstawiam włącznik świateł przeciwmgielnych.
trzeci - 14 Lis 2011, 21:04
Yhy ..., niech RiM da znać czy zapala mu się dioda na przycisku od przeciwmgielnych, informująca o załączeniu światła.
Bo faktycznie przycisk może nie załączać napięcia.
RiM - 15 Lis 2011, 11:14
Więc tak, wczoraj zanim zajrzałem do bezpiecznika(który okazał się dobry), na chwile zapaliło się światło przeciwmgielne po czym zaraz zgasło. A teraz gdy naciskam przycisk od przeciwmgielnych to na pół sekundy zaświeca się przycisk i gaśnie - światło nie świeci nawet przez ten moment.
przemo_rsr - 15 Lis 2011, 12:19
sprawdź czy przycisk jest dobry,
trzeci - 15 Lis 2011, 20:40
RiM napisał/a: | Więc tak, wczoraj zanim zajrzałem do bezpiecznika(który okazał się dobry), na chwile zapaliło się światło przeciwmgielne po czym zaraz zgasło. A teraz gdy naciskam przycisk od przeciwmgielnych to na pół sekundy zaświeca się przycisk i gaśnie - światło nie świeci nawet przez ten moment. |
No to masz przycisk walnięty.
Możesz go rozebrać i sprawdzić czy da radę naprawić albo poszukać na szrocie lub dać ogłoszenie w Giełdzie.
RiM - 15 Lis 2011, 21:02
jak najprościej go wymontować?
przemo_rsr - 15 Lis 2011, 23:48
hehe konsole musisz wyjąć,
RiM - 16 Lis 2011, 19:38
tego sie bałem;p
Marcinowaty - 16 Lis 2011, 19:45
Może styki zaśniedziały w lampie, albo są za bardzo zagięte i nie kontaktują.
RiM - 16 Lis 2011, 20:08
no ale właśnie sprawdzałem drugą lampę i jest to samo.
jackrzec - 21 Lis 2011, 17:18
RiM napisał/a: | no ale właśnie sprawdzałem drugą lampę i jest to samo. | Mk3 ma z tyłu tylko jedno światło przeciwmgielne (od strony kierowcy). W drugiej lampie jest wsteczne.
RiM - 22 Lis 2011, 14:55
drugą lampę w senie drugą taką samą... Nie wiem jak można pomylić światło przeciwmgielne ze wstecznym.
inno - 22 Lis 2011, 15:47
musiałbyś sprawdzić sam wkład na żarówki, a nie klosz. konsolkę bardzo prosto się wyjmuję. nie wiem czego się boisz. przycisk możesz założyć nawet od ogrzewania tylnej szyby, tylko wkładkę z rysunkiem sobie zmienić.
jackrzec - 22 Lis 2011, 22:00
inno napisał/a: | przycisk możesz założyć nawet od ogrzewania tylnej szyby, tylko wkładkę z rysunkiem sobie zmienić. | I trzeba przerobić wtyczkę do włącznika...
LeVeL - 29 Lis 2011, 11:59
sprawdź czy jak podłączysz na krótko to czy będzie ci świeciła ;P
nie rozbierałem tego ale wydaje mi się że powinny być 3 przewody
1. ,,+,, od bezpiecznika
2. masa kontrolki w przycisku
3. przewód który daje + po włączeniu przycisku
RiM - 9 Gru 2011, 18:26
sprawdzałem wkład na żarówki inny i też nie działa. Boje się zdejmowania konsoli środkowej bo nie chce czegoś pourywać. Ona jest na jakieś zatrzaski? Bo śrubek nie widzę?
Nikt nie pomoże?
|
|