|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Przed zakupem - Fiesta MK7 - jaki silnik wybrać ?
wicia01 - 16 Paź 2011, 20:36 Temat postu: Fiesta MK7 - jaki silnik wybrać ? Witam
Planuję zakup nowej fiesty w salonie. Który silnik diesla wybrać? 1.4 TDCi 70KM czy 1.6 TDCi 95 KM?Jak wygląda awaryjność?Auto ma być jeżdżone głównie po mieście. Kierownik salonu z którym rozmawiałem odradza diesla (filtr cząstek stałych) itd. A jeśli benzyna to tylko 1.25 82KM bo 1.4 96KM jest nie popularny i ciężko z zamówieniem itd. Różnica w cenie między nimi to coś koło 1500 zł więc chyba warto dopłacić?Ale mimo wszystko upieram się przy dieslu. Proszę Was drodzy Forumowicze o radę.Może też wiecie o jakichś promocjach, rabatach? Dziękuję i pozdrawiam
MisiekT - 16 Paź 2011, 20:44
1.6 - popularny (glownie w innych fordach), ekonomiczny i jest w razie czego czym depnac (chociaz tez bez szalu)... porownaj sobie w katalogu spalanie - 1.25 wcale nie jest ekonomiczny, a nie jedzie w ogole...
Parzych - 16 Paź 2011, 21:06
MisiekT ma rację ze spalaniem jechaniem, tylko 1,6...
wicia01 - 16 Paź 2011, 21:22
No Ok. A jak z awaryjnością? Kierownik z salonu powiedział że przy przeglądach będzie kasował 600 zł za "przepalenie" filtru cząstek stałych:/
wicia01 - 16 Paź 2011, 21:25
Spojrzałem na profil MisiekT i ku mojemu zaskoczeniu ujrzałem 120KM? Jak to możliwe? Czy auto jest po chiptuningu?Bo nie przypominam sobie żeby w ofercie był 1.6 TDCi 120KM.
mieszko - 16 Paź 2011, 21:29
to benzyna...
wicia01 - 16 Paź 2011, 21:35
Aha:-) A jak Pana 1.4 TDCi się sprawuje? jak z dynamiką?
mieszko - 16 Paź 2011, 21:41
1.4 TDCi - 68 KM i tyle w temacie , do miasta wystarczający , spala w granicach 5l/100 km , trasa w granicach 4,5l , ikona "5,22" w podpisie to raport spalania za ostatni rok , proszę kliknąć , cudów nie ma ale toczyć się można toczyć , o wygrywaniu startów spod świateł można zapomnieć (nawet nie próbuję) ale też nie powiem bo czasami można lekko docisnąć , jeśli do miasta i ma być diesel to 1.4 wystarcza , 1.6 może być , jak benzyna to tak jak piszą inni - jak są możliwości wzięcia 1.6 to brać , spalanie takie samo lub różni się o 0,1l/100 km ale dynamika i osiągi o niebo lepsze
P.S. : myślałem że wszyscy na Forum są per "Ty"
wicia01 - 16 Paź 2011, 21:58
Dzięki Mieszko za wyczerpującą odpowiedź. A czy u Ciebie w aucie jest filtr DPF?
mieszko - 16 Paź 2011, 22:02
w MK6 nie było DPF niezależnie od wersji ale z tego co napisałeś to jesteś zainteresowany nowszym modelem a co do tego czy w MK7 montują to nie jestem pewien ale raczej tak...
artax - 16 Paź 2011, 22:14
są dwie wersje 1,6 .Jeden ma 90 KM ,drugi 95 .Pierwszy nie ma DPF ,natomiast drugi ma.Proponuję szukać bez DPF.
Pzdr
wicia01 - 16 Paź 2011, 22:20
Niestety z tego co mi mówił kierownik salonu wszystkie auta na 2011 rok z silnikiem diesla mają DPF (ekologiczne normy).:-(
mieszko - 16 Paź 2011, 22:22
chyba od lutego br. - unijna dyrektywa...
AccessX - 16 Paź 2011, 22:30
i szkonczyło się per Pan mieszko
mieszko - 16 Paź 2011, 22:47
AccessX, ale Ci się humor wyostrzył na wieczór , czyżby PSTRYYYYYYYYYYYK było dziś wieczorem ???
zdaszek - 16 Paź 2011, 23:28
Ja jak moi przedmówcy również do miasta polecę silnik benzynowy.
Odkąd w nowych dieslach zaczęli bez pytania montować DPF(kiedyś można było sobie nie życzyć i nie wkładali ) to odradzam diesle do miasta. Ten filtr będzie się non stop zapychał, a żeby go przepalić to trzeba auto butować na trasie, czyli jechać za miasto i tracić paliwo tylko po to, żeby nam się samochód nie popsuł (no dobra, nie zatkał ).
Ekonomiczność diesli dawała się odczuć daawno, dawno temu, kiedy ON był o połowę tańszy od benzyny. Od stycznia ON będzie droższy średio o 10-20 groszy, więc jak dla mnie żadna ekonomia. Zamiast do diesla w salonie, wolałbym kupić benzynę, a resztę wydać na wypas do wnętrza
Pozdro.
MisiekT - 16 Paź 2011, 23:35
wszystkie nowe fiesty maja DPF - ale kupujac nowe auto nie ma sie co tego bac - pierwszy koszt bedzie dopiero po moze 100tys albo lepiej - tyle ze jezdzac non-stop po miescie DPF nie ma jak sie przepalic i wtedy sa problemy.
dla mnie diesel w fiescie troche bez sensu - jak brac to tylko 1.6, a wtedy wychodzi w cenie 1.6 benzyny albo i lepiej... moje 1.6 to jak na razie 6,5-7 litrow srednio 50/50 trasa/miasto, wiec portfel nie boli
jedyny bol to duze spalanie w trasie powyzej 120kmh, ale raz ze u mnie sa 17" a dwa, ze diesele w fiescie pewnie maja podobnie z tylka dobrane przelozenia
artax - 17 Paź 2011, 09:34
no i 1,6 Tdci ma lepszego kopa od 50-100 km/h .Miasto ok6 w trasie schodzi ponizej 5.(wcale nie po emerycku)W ostateczności po gwarancji mozna ten badziew wyciąć.Tylko w aucie po 2011 moze być problem na przeglądach.No i jesli sie nie mylę to sprawdz skrzynię bo w benzynie cos nie teges.
pzdr
AccessX - 17 Paź 2011, 12:13
miszko, PSTRYK'u nie było, tylko dziwnie jak na forum ktoś piszę "Pan", po czym (po dwóch 3ch postach), jazda na "ty". hehe
grzes87 - 17 Paź 2011, 12:44
ja dla mnie kupujac nowy samochod z salonu robisz to na kilka lat wiec i decyzja musi byc przemysalna. podam CI pewnei przyklad. moj ojciec w 2004 roku kupowal CLIO 1.5 DCi dla mamy ktora jezdzi tylko po miescie. byly do wyboru dwie werjse mocy 65KM i 80KM. a tuz po zakupie pojawiala sie opcja 100KM ojciec patrzac na ekonomike i ze to tylko do miasta to wybral najslabszy silnik 65KM, doradzalismy ojcu by wzial co najmniej 80KM bo auto kupuje nie na rok dwa a na 5. to u=ojciec mowil ze sie sprzeda i kupi sie nowe mocniejsze....
mamy 2011 rok samocohd nadal jest w domu, ma przejechane niecale 90kkm i daje rade calkiem dobrze. nie rdzewieje nie psuje sie i co wazne 100% bezwypadkowe stluczkowe i z dobrym wyposazeniem ale 65KM to za malo co ojciec przyznal jakis czas po zakupie. co wiecej DIESEL do tej pory sie nie zwrocil...
takze wybierajac auto bierz takie co by mialo wiecej konikow niz potrzeba bo na bank w trase nie raz nim polecisz a wtedy przyda sie zapas do sprawnego wyprzedzania bez wiekszego redukowania. poza tym nie zaluj kasy na wyposazenie dodatkowe. a jaki silnik CI potrzeba to sam musisz wiedziec ile bedizesz jezdzil nowym nabytkiem i jakie roczne przebiegi nawijal.
xr2fun - 17 Paź 2011, 20:49
wicia01 napisał/a: | A jak z awaryjnością? Kierownik z salonu powiedział że przy przeglądach będzie kasował 600 zł za "przepalenie" filtru cząstek stałych:/ |
To będziesz miał przeglądy bardzo często.
Przy małych przebiegach w mieście tylko benzyna.
Co do silnika to przejedź się testowo każdą dostępną opcją i będziesz wiedział co Ci odpowiada..
Ja dla żony kupiłem Fiata 500 1,2 (69kM) - testowałem również wersję 1,4 (100kM) a ta nie jechała od dołu. Różnica w mocy duża ale na trasie się sprawdzi, w miejscu nigdy.
Silnik Forda 1,25 całkiem sympatycznie chodzi i mnie się wydaje, że to był dobry wybór za rozsądne pieniądze. Chcesz mieć Power musisz płacić.
wicia01 - 22 Paź 2011, 18:13
Chciałbym serdecznie Wam podziękować za liczne opinie w bardzo krótkim czasie. Otóż konkluzja jest taka że będę starał się kupić fiestę w wersji trend spv 5d z silnikiem 1.6 TDCi 95KM. Jak już zakupię to dam znać!!! Pozdrawiam
P.S w jaki sposób mogę kupić kalendarz z fiestą?
trzeci - 22 Paź 2011, 19:07
wicia01 napisał/a: | P.S w jaki sposób mogę kupić kalendarz z fiestą? |
Zaglądaj na podforum kalendarzowe.
Tam pojawi się informacja o kosztach i zasadach zakupu kalendarza.
No i powodzenia w zakupie auta
Pozdro ...
wicia01 - 23 Paź 2011, 21:31
Zbliża się czas finalizacji zamówienia i kompletnie nie wiem jak negocjować cenę. Może ktoś z Forumowiczów ma na tym polu jakieś doświadczenie. Stanęło na cenie 55.900 PLN za wersję 1.6 TDCi 95KM Trend SVP plus dopłata za lakier metalizowany 1600 zł. No i niestety do tej kwoty trzeba doliczyć pakiet promocyjny GoldX (klima manualna, podgrzewana przednia szyba , radioodtwarzacz cd/mp3, 15 calowe alufelgi) w kwocie 3200 zł.Bo klimatyzacja musi być w dzisiejszych czasach. To daje astronomiczną kwotę 60700 zł. Jaka jest realny rabat przy takiej kwocie biorąc pod uwagę że zbliża się koniec roku kalendarzowego? Z góry dziękuję.
mieszko - 23 Paź 2011, 21:45
Możesz chociażby w ten sposób że za chwilę będzie 2012 r , w Fiacie już wyprzedaże do 14000 , Tobie się nie śpieszy i jak coś to poczekasz do stycznia i za te same pieniądze weźmiesz auto z 2012 r - czyli teoretycznie rok młodsze.
P.S. - ile kosztuje klima automatyczna ???
wicia01 - 23 Paź 2011, 21:52
No więc jeśli chodzi o klimę automatyczną to dla wersji ambiente jest ona niedostępna. Dla wersji trend kosztuje 6100 zł a dla wersji trend svp 5900 zł w sport i titanium po 1400 zł.
mieszko - 23 Paź 2011, 21:55
Dzięki za odpowiedź, czyli 67000 za Fiestę to będzie już duuuuuuuuuuużo...
wicia01 - 23 Paź 2011, 22:08
Generalnie mam wrażenie że ten model Forda jest przewartościowany. To już nowego Focusa w dieslu można mieć w tej cenie http://otomoto.pl/ford-fo...C18112708.html. Co ciekawe Fiest już nie ma tak wielu na allegro. Widać że cieszą się uznaniem kupujących.
MisiekT - 23 Paź 2011, 22:11
mieszko napisał/a: | poczekasz do stycznia |
a co da czekanie, jak akurat 1.6 nie stoja na placu, tylko wszystko idzie w zamowienie...
co do rozmow Ci nie pomoge, ale mi 1.6 sport + alarm i chyba lepsze radio czy jakos tak, proponowali na 52 brutto i to raczej nie byl koniec rozmow... powyzej 60tys to sie bierze juz foke
grzes87 - 23 Paź 2011, 22:18
bierz klime automatyczna, mniej pierdzielenia sie potem przy ustaiwaniu bedize.
ale 60 kafli za male wozidlo ? kutfa powariowali z cenami,
nie wiem co ma ta fiesta ale ostanio patrzylem na auto dla mamy i padlo na fabie 1.2 tsi 105KM z najbogatsza werjsa wyposazenia gdzie sa nawet podgrzewane siedzenia plus platne opcje jak np adaptacyjne reflektory i inne bajery i cena wyszal (po rabatach) 55 kafli....
przypomanilo mi sie jeszcze,
nie wiem skad jestes i czy samocohd zamawaisz u swojego dilera w miescie ??
jesli tak to ja proponowalbym porozsylac oferty do wszystkich dilerow w polsce, i w zaleznosci od regionu i miasta auto moze byc drozsze/tansze od tego co przedstawiles wyzej.
ja jestem z lublina i np najlepsza oferte dostalem ze szczecina i tarnowa (na ta fabie)
MisiekT - 23 Paź 2011, 23:07
inna sprawa ze ledwo co euro troche podskoczylo i pewnie ceny to odzwierciedlaja :(
krismil - 1 Lis 2011, 10:52
mieszko napisał/a: | Dzięki za odpowiedź, czyli 67000 za Fiestę to będzie już duuuuuuuuuuużo... |
Witam
Ja kupowałem w 2010 roku na początku.. choć odbiór dopiero w maju.
Koszt 52000zł brutto.
Wersja titanium full wypas (m.in. podgrzewane siedzenia, klimatronic, kurtyny, składane lusterka, podgrzewana szyba itp)
Przy czym silniczek 1.25 w benzynie :(
Ale wracając na pytanie odnośnie silnika.
1.25 82KM jest jednostką zbyt słabą na ten samochód. Miałem brać 1.4 (Różnica w koszcie zakupu żadna) - ale że samochód dla żony i jej ten silnik odpowiadał.. no cóż.
Spalanie w mieście 8l/100km
andzik - 6 Lis 2011, 15:15
Witam,
Mialem przyjemnosc kupic fieste tydzien temu i przed zakupem trafilem rowniez do was.
Rozwazalem 1.25 ale po przeczytaniu artykulow tutaj zdecydowalem sie na mocniejsza wersje. Wybralem 1.4.
Jestem zadowolony jednak czasem brakuje mi mocniejszego kopa bez redukcji. Spalanie jest naprawde pozytywne, troche potestowalem i na trasie ok. 900 km z katowic do monachium przy sredniej predkosci na komputerze 135 spalanie bylo na poziomie 7.3 l ;na trasie 220 km po niemieckiej autobahnie przy sredniej predkosci na komputerze 110 wzial mi 5.5 l.
Auto jak najbardziej godne polecenia, jestem bardzo mile zaskoczony poniewaz jest to moj pierwszy ford i wczesniej nie zdecydowalbym sie na zakup.. ta nowa fiesta mnie do sibie przekonala. Bede mial troche wiecej czasu to powrzucam fotki.
simklos - 28 Gru 2012, 12:55
Witam
Czyli jeżeli dobrze rozumiem silniki bez DPF to:
1.4 TDCI 68PS / 50kW
1.6 TDCI 90PS / 66kW
Te wyposażone w DPF to mają takie parametry:
1.4 TDCI 70PS / 51kW
1.6 TDCI 95PS / 70kW
zgadza się ?
|
|