Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - [MK4] Malowanie felg

Gordan - 17 Maj 2010, 23:53
Temat postu: [MK4] Malowanie felg
Mam piękną wizję na stalówki 13" w mojej Mk4 :pop: Mianowicie, mam zamiar zdjąć wszystkie 4 koła, wywalić z nich opony oraz odważniki. Następnie oczyścić je ze wszelkiej korozji (bardzo możliwe że do tzw. żywca). Taką felgę mam zamiar buchnąć na biało (podkład), następnie ranty (aż do wgłębienia) na srebrny połysk i środek na czarny połysk. Wszystko oczywiście pokryć bezbarwnym akrylem. Dodam że srebrny połysk i czarny połysk też będą z akrylu. Teraz moje pytanie brzmi ile kosztuje:
1. Zdjęcie opony + wywalenie wentyla + wywalenie odważników (chyba że można je samemu zdjąć)
2. Założenie nowego wentyla (który ja kupię) + założenie opony + wyważenie koła

I tutaj mam też pytanie, czy da się wyważyć samą felgę (bez opony), jeśli tak, to czy jest różnica między wyważaniem z oponą a bez opony? Rozchodzi mi się głównie o to, że odważniki są nabijane gdy na feldze jest opona. A ja chciałbym żeby odważniki siedziały na swoim miejscu, nawet gdy zejdzie powietrze z koła. Czy istnieje taka możliwość?

Wiem że zadaję dużo pytań, za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny. Proszę także o jakieś komentarze (negatywne też) w sprawie mojego pomysłu. Jakieś za lub przeciw.
Dziękuję z góry wszystkim,

Miły - 18 Maj 2010, 00:18

odważniki sam zdejmiesz - śrubokręt, młotek i delikatnie podważasz... opony sam raczej nie radzę zdejmować... a wentyl to przecinasz i zakładasz później nowy

u mnie za założenie opony + wentyl + wyważenie wołają 5 zł + 3 zł + 7 zł

Gordan - 18 Maj 2010, 00:24

A jakie są wentyle w fieścince mk4? Bo widziałem że są różne dł wentyli. np TRC-412 krótkie
TRC-413 średnie TRC-414 długie
A opinia co do wizji?

Parzych - 18 Maj 2010, 02:24

Gordan napisał/a:
czy da się wyważyć samą felgę (bez opony), jeśli tak, to czy jest różnica między wyważaniem z oponą a bez opony?
Da się wyważyć samą felgę... Pod warunkiem, że będziesz jeździł na samych felgach, bo... wyważa się całe KOŁA, na których się będzie jeździło... :fox:
JoeMix - 18 Maj 2010, 07:11

Gordan napisał/a:
Zdjęcie opony + wywalenie wentyla + wywalenie odważników (chyba że można je samemu zdjąć)
Jak masz zaprzyjaźniony zakład to zrzucić Ci oponę zrzucą gratis,,, jak nie to za 4 koła grosze zapłacisz,,,
Gordan napisał/a:
2. Założenie nowego wentyla (który ja kupię) + założenie opony + wyważenie koła
Ja u siebie za takie coś płacę 10 zeta za koło (w cenie jest wentylek jak trzeba i wyważenie oczywiście, oraz montaż i demontaż na aucie)
Gordan napisał/a:
I tutaj mam też pytanie, czy da się wyważyć samą felgę (bez opony), jeśli tak, to czy jest różnica między wyważaniem z oponą a bez opony?
A można można,,, różnica będzie taką że jak założysz oponę na niewyważoną felgę to wystarczy ją na maszynę i dołożyć ciężarki,,, jak założysz oponę na wyważoną felgę to najpierw trzeba będzie zdemontować stare ciężarki i wyważyć wszystko od nowa,,,
Gordan napisał/a:
Rozchodzi mi się głównie o to, że odważniki są nabijane gdy na feldze jest opona. A ja chciałbym żeby odważniki siedziały na swoim miejscu, nawet gdy zejdzie powietrze z koła. Czy istnieje taka możliwość?
To przecież jak ci nabiją ciężarki kiedy na feldze jest opona to one nie spadną jak spuścisz powietrze,,, ciężarki są zaczepiane za rant felgi a nie wciskane między felgę a oponę,,, druga sprawa to z tego co zaobserwowałem to zawsze przed położeniem koła na maszynę usuwane są wszystkie ciężarki,,,,

Jeśli Ci chodzi o zaburzona estetykę felgi po wyważeniu, to 1) w dobrym warsztacie Ci nie porysują felgi, 2) po montażu, zawsze ciężarki możesz pędzelkiem pomalować na odpowiedni kolor by się mniej rzucały w oczy,,,

Gordan - 18 Maj 2010, 10:59

JoeMix napisał/a:
To przecież jak ci nabiją ciężarki kiedy na feldze jest opona to one nie spadną jak spuścisz powietrze,,, ciężarki są zaczepiane za rant felgi a nie wciskane między felgę a oponę,,, druga sprawa to z tego co zaobserwowałem to zawsze przed położeniem koła na maszynę usuwane są wszystkie ciężarki,,,,

I tutaj mógłbym się bardzo mocno sprzeczać. Przez zimę zeszło mi powietrze e przednim lewym kole i możesz wierzyć lub nie, ciężarek latał na około rantu jak żyd po pustym sklepie. Bo był właśnie nabity "między felgę a oponę".

A jak sądzicie, te malowanie będzie efektowne? czy nie bardzo?

JoeMix - 18 Maj 2010, 11:12

Latał bo był źle dobity pewnie i dlatego,,,
Gordan - 18 Maj 2010, 11:28

Dlatego się pytałem czy jest inna metoda zakładania ciężarków, bo raczej u mnie to wszyscy idą na odpier.. się i zawsze wmawiają że jest zajeb... zrobione. :greenpeace:
Parzych - 18 Maj 2010, 13:13

Cytat:
Dlatego się pytałem czy jest inna metoda zakładania ciężarków
Jest inna metoda, przyklejane... Ale to się stosuje głównie w alufelgach...
Gordan - 18 Maj 2010, 14:34

Parzych napisał/a:
Cytat:
Dlatego się pytałem czy jest inna metoda zakładania ciężarków

Tyle wiem :) Trudno jakoś to przeboleje.. :bigok:

Bezimienny - 18 Maj 2010, 19:18

Pewnie mnie wyśmiejecie, ale jednak sie spytam, czy istnieje możliwość żeby założyć ciężarki wyważające od wewnętrznej strony felgi?? , znaczy z tej której nie widzimy po założeniu koła do samochodu?? Mam zamiar zająć sie moimi alufelgami (polerowanie) i sądzę że odważniki bardzo szpecą felgi więc chciał bym je ukryć po drugiej stronie felgi.
yarbin - 18 Maj 2010, 19:30

Bezimienny, na alumach zwykle się montuje ciężarki od wewnątrz
Bezimienny - 18 Maj 2010, 20:19

A to git, niedługo będe sie zabierał za polerowanie choć ciężko mi się do tego zabrać jak wiem ile to czasu zajmuje, no ale "trzeba być twardkim a nie mientkim" nico
Skfarek - 19 Maj 2010, 08:33

Parzych napisał/a:

Tia ze względów stylistycznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie by przykleić od wewnątrz odważniki w stalusie.
innej beczki: widziałem magików co mieli nabite odważniki z zewnątrz w alu :hahaha:

ElGrey - 19 Maj 2010, 10:31

a co w tym dziwnego, ja w Mk4 tem mialem nakladane na rant alusa, sa do tego odpowiednio dopasowane i nawet malowane odwazniki :-P
Skfarek - 19 Maj 2010, 12:10

tylko to kupiasto dla mnie wygląda
JoeMix - 19 Maj 2010, 14:31

Skfarek napisał/a:
ale nic nie stoi na przeszkodzie by przykleić od wewnątrz odważniki w stalusie
Ale od wewnętrznej strony opony? czy felgi?
Skfarek - 19 Maj 2010, 15:20

JoeMix napisał/a:
Ale od wewnętrznej strony opony? czy felgi?

jak od wewnętrznej strony opony odważnik chcesz kleić ????

Jasne że od wewnętrznej strony felgi, na obręczy. Tak samo jak w alu.

ElGrey - 19 Maj 2010, 15:51

Skfarek napisał/a:
tylko to kupiasto dla mnie wygląda

ale jak masz male felgi to trudno wklejac odwazniki bo tzrebaby wlkeic ich duzo wiecej by spelnialy zadanie, czasami to jest jedyne rozwiazanie w niektorych felach
ja i tak jezdzilem do gumiarza ktory tak kabinowal ze mialem odwaznik na jednej feldze, a reszta idealnie poskladana, ale to musi sie chcic :hihihi: bo wymagalo to zdejmowania kilkakrotnir gom

Skfarek - 19 Maj 2010, 15:54

ElGrey, nie spotkałem się z problemem braku miejsca do tej pory, nawet w 13kach :)
JoeMix - 19 Maj 2010, 15:54

Tylko czy wewnątrz czy na zewnątrz to jest różnica w wyważeniu,,,
ElGrey - 19 Maj 2010, 15:57

Skfarek napisał/a:
ElGrey, nie spotkałem się z problemem braku miejsca do tej pory, nawet w 13kach :)

ja juz widzialem ale to byla popie...... felga :yes: kolezanka uparla sie na pewien model i kupila uzywane opony...

Skfarek - 20 Maj 2010, 09:37

JoeMix napisał/a:
Tylko czy wewnątrz czy na zewnątrz to jest różnica w wyważeniu,,,

ale alusy jakoś da się wyważyć tylko klejąc odważniki wewnątrz czasami idą np. dwa jeden bliżej zewnętrznej krawędzi a drugi blisko jak to nazwać ? "tarczy" albo "piasty" felgi.

JoeMix - 20 Maj 2010, 09:57

No można, można, jak jest dobry oponiarz to może oponę przekładać 10 razy i wyważyć zamiast 3 odważnikami to jednym,,, tyle że my tu mówimy o zwykłej stalówce i w tym konkretnym przypadku, utrudnianiu sobie życia,,,
zajawa - 23 Lis 2010, 00:49

Witam wszystkich.
Widzę że temat dotyczy malowania felg to się podepnę:)

Pewnego pięknego dnia postanowiłem zakupić stalusy do fieściny a że kasy było mało to kupiłem takie "lekko" przyrdzewiałe ;-| ale kilka godzin męczarni szczotą drucianą, papierem i wiertarką i zaczęły się świecić jak alu :-) Oczywiście wentyle i ciężarki pościągałem. później przyszedł czas na malowanie. Gdzieś wyczytałem że można kupić Hammerite i po sprawie. Więc długo nie czekałem i kupiłem. Jak już wymalowałem jedną fele to wyczytałem że to jednak najgorszy lakier jaki tylko można użyć do felg:/ Nie chciałem już więcej kombinować więc postanowiłem pomalować resztę felg tym samym lakierem. Dodatkowo poleciała jeszcze Śnieżka na czerwoną obwódkę.

http://img820.imageshack.us/i/dsc00437j.jpg/

http://img820.imageshack.us/i/dsc00445hv.jpg/

Aha jeszcze po założeniu opon trzeba było zrobić poprawki bo lakier strasznie się porysował na krawędzi.

A efekt wygląda następująco:

http://img820.imageshack....8/dsc00458d.jpg

http://img820.imageshack....26/fiescina.jpg

Tak się pochwalić chciałem tylko chciałem bo jak się coś zrobi samemu to cieszy :luzik:

TSRules - 23 Lis 2010, 13:38

zajawa że ci sie chciało :-) fajnie wygląda, zobaczymy na jak długo starczy :yes:
Kadzax - 23 Lis 2010, 20:55

Może trochę nie na temat ale zauważyliście, że na oryginałach alu aut typu audi 80 (przeważnie b4) ciężarki nabite są od zewnątrz jak na zwykłe stalusy?
Nawet jak się przeleci po allegro to idzie to bardzo często wychwycić.

CzaRmaX - 24 Lis 2010, 08:26

Nie wiem jak wyglądają te felgi ale ludzie często nabijają zwykłe ciężarki bo są tańsze od klejonych a poza tym jak mają stare podniszczone felgi to też tak robią.

zajawa mogłeś też je strzelić na biało z czerwonymi oblamówkami :)
Ale teraz też nie jest źle i pewnie na żywo wygląda to lepiej niż na fotce :)

Miły - 24 Lis 2010, 08:43

Kadzax napisał/a:
Może trochę nie na temat ale zauważyliście, że na oryginałach alu aut typu audi 80 (przeważnie b4) ciężarki nabite są od zewnątrz jak na zwykłe stalusy?
Nawet jak się przeleci po allegro to idzie to bardzo często wychwycić.

ja na alu mam ciężarku przyklejane a nie nabijane... takie prostokątne...

oczywiście wewnątrz felgi..

Kadzax - 25 Lis 2010, 18:11

No na alu to raczej każdy ma takie same przyklejanki, ale zwróćcie uwagę na to na ulicy idąc na spacer:)
ps i nie sadze żeby to było przez oszczędności i żeby profesjonalny zakład wulk. ma to poszedł":P

CzaRmaX - 26 Lis 2010, 05:12

Na alu wcale nie muszą być przyklejanki bo mogą być i nabijanki, tylko że z naklejanymi jest bardziej estetycznie. A co do cen to ludzie potrafią pozabijać się o 10 gr.
ElGrey - 26 Lis 2010, 16:16

zgadzam sie calkowicie, a jesli chodzi o ciezarki na alusy, to sam mialem takowe, roznia sie rantem (wieszakiem, nie wiem jak to okreslic) i tym ze sam odwaznik jest pomalowany :yes: