Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Bardzo duże spalanie i szarpanie bez ssania

sebo001 - 16 Mar 2010, 17:05
Temat postu: [MK3] Bardzo duże spalanie i szarpanie bez ssania
Witam. Jestem nowy na forum i wiem, że podobne tematy już były ale niedokładnie sprecyzowane. A więc...
Kupiłem sobie niedawno Fieste MK3 1.1 z 91r. Po zakupie pojeździłem nią chwilę i po chwili zaczeła szarpać i przerywać. Gdy dodawałem gazu silnik się dławił. Wraz z kolegą wyczyściliśmy gaźnik i wymieniliśmy filtr paliwa i powietrza. Sytuacja znacznie się poprawiła. Teraz silnik ładnie pracuje ale ciężko wchodzi na obroty bez ssania. Na ssaniu chodzi bez zarzutów a bez ssania się dławi. W dodatku pali jak smok. Wlałem mu na pusty bak 8l paliwa i pojeździłem na tym tylko ok 60km więc coś tu jest nie tak. Bardzo proszę o porady. Nie znam się zbyt dobrze na mechanice więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuje.

Freeman - 16 Mar 2010, 19:01

A kable i świece?

PS. otaguj temat

JoeMix - 16 Mar 2010, 19:42

sebo001 napisał/a:
Wraz z kolegą wyczyściliśmy gaźnik
Tu jest przyczyna Twojego problemu -> gaźnikowiec teraz
Parzych - 16 Mar 2010, 19:45

sebo001 napisał/a:
Wlałem mu na pusty bak 8l paliwa i pojeździłem na tym tylko ok 60km więc coś tu jest nie tak
Po 1. skąd wiesz że był pusty?
Po 2. czy wyjeździłeś do zera na tym odcinku?
Po 3. Wielokrotnie już było wałkowane: zalewamy do pełna, jeździmy, znowu zalewamy do pełna i wyliczamy spalanie...

sebo001 - 17 Mar 2010, 08:37

JoeMix napisał/a:
Tu jest przyczyna Twojego problemu -> gaźnikowiec teraz
Też właśnie myślę, że trzeba wyregulować gaźnik. A ile taki zabieg może kosztować?
Parzych napisał/a:
Po 1. skąd wiesz że był pusty?
Wiem bo wyjmowałem też bak aby go wyczyścić. Było w nim tyle syfu i wody, że nie dało się jeździć.
Parzych napisał/a:
Po 2. czy wyjeździłeś do zera na tym odcinku?
Wyjeździłem do zera
JoeMix - 17 Mar 2010, 10:35

Regulacja jest droga bo specjalistów już niewielu,,,
sebo001 - 17 Mar 2010, 15:24

To niedobrze... A czy te szarpanie też ma związek z tym gaźnikiem. Aaa i czy pod filtrem powietrza powinna być uszczelka?
stahoojedyn - 17 Mar 2010, 18:56

a nie wystarczylo by wyregulowac zaworow ?
JoeMix - 17 Mar 2010, 19:08

Piszesz ze jak dodasz gazu to silnik się dławi co wskazuje że nie działa pompka przyśpieszacza lub podaje zła dawkę paliwa,,, jeśli silnik dobrze chodzi na ssaniu a bez już niekoniecznie to znowu jest problem w dawce paliwa, a samo ssanie może być źle ustawione (przewyższanie obrotów również) - jeśli ssanie jest źle ustawione to będzie palić jak smok, bo będzie "więcej paliwa niż powietrza,,,
sebo001 - 17 Mar 2010, 19:45

Niewiem czy to również jest z tym związane ale auto nie jedzie szybciej niż 110km/h. Czy to również ma z tym związek? Dodam, że auto przez pewien czas nie było użytkowane zanim go kupiłem.
pablon - 19 Mar 2010, 12:55

Czytałem gdzieś że mozna wysłać stary gaznik do regeneracji co kosztuje 300zł. Nowy gaznik to koszt 700zł.
sebo001 - 21 Mar 2010, 13:30

A co jeśli bym wymienił wszystkie dysze w gaźniku? Może mi to pomóc w moim problemie? Bo niemam chwilowo kasy na gaźnikowca.
JoeMix - 21 Mar 2010, 14:34

Wymienić możesz, a potem do gaźnikowca na regulację :rotfl:
sebo001 - 22 Mar 2010, 17:47

A czy zwykły mechanik będzie potrafił wyregulować gaźnik? Pytam bo mieszkam w małej miejscowości i może być problem z gaźnikowcem.
JoeMix - 22 Mar 2010, 20:37

Jak starodawny mechanik to możliwe,,, jak trochę nowszy to wątpże,,, regulacja gaźnika nie jest skomplikowana ale trzeba mieć sprzęt,,,
sebo001 - 23 Mar 2010, 16:27

A co może być przyczyną tego, że auto rozpędza się tylko do 110km/h. Czy to również może być wina gaźnika? Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110
JoeMix - 23 Mar 2010, 18:12

sebo001 napisał/a:
Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110
Bo mu powietrza brakuje,,,
kamil wolski - 26 Mar 2010, 14:31

sebo001 napisał/a:
Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110

Na ssaniu się jeździ z takimi prędkościami?

sebo001 - 26 Mar 2010, 16:42

Nie, chodziło mi o to, że ma dobre przyspieszenie ale tylko na ssaniu. Bo bez ssania się dusi. Ale nie osiąga większej prędkości niż 110km/h. Chociaż z tym duszeniem ostatnio odziwo się poprawiło chociaż nic nie było robione przy aucie.

Ps. Byłem u kilku mechaników i jeden z nich pokazywał mi gaźnik od fiesty z tego samego roku i taka sama pojemność i był to gaźnik jedno komorowy a ja w swojej mam dwu komorowy. Jaki powinien być oryginalny gaźnik?

kamil wolski - 26 Mar 2010, 16:45

Są i takie i takie.
sebo001 - 26 Mar 2010, 17:44

Aha. Ale jak patrzyłem na ten gaźnik to wydaje mi się, że by nie pasował więc musiał bym wymienić też kolektor. Ale narazie poczekam. Jestem umówiony z mechanikiem na poniedziałek zobacze czy on rozwiąże mój problem.
JoeMix - 26 Mar 2010, 17:55

sebo001 napisał/a:
Ale jak patrzyłem na ten gaźnik to wydaje mi się, że by nie pasował więc musiał bym wymienić też kolektor
Tak
kamil wolski - 26 Mar 2010, 18:28

A może niech ci jakiś mechanik po prostu wyreguluje gaźnik?
sebo001 - 26 Mar 2010, 18:57

Z tym jest właśnie mały problem. Bo jak już wspominałem mieszkam w małej miejscowości i ciężko tu o gaźnikowca. Ale umówiłem się z jednym mechanikiem na poniedziałek może mi wyreguluje. (mam taką nadzieję). A tak poza konkursem... zastanawiam się jeszcze czy pod filtrem powietrza nie powinno być uszczelki. Jak jest w waszych fiestach?

[ Dodano: Wto Mar 30, 2010 16:15 ]
Byłem wczoraj u mechanika. Coś tam poustawiał przy gaźniku, podgioł trochę pływak, wymienił świece, zgarnoł 160zł i nadal jest to samo. Pali w gigantycznych ilościach. Co to może być? Czy on źle ustawił ten gaźnik czy to może być też coś innego?

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 16:06 ]
Niewiem właśnie czy warto zmienić ten gaźnik na jednokomorowy. Jeśli to napewno wina gaźnika to bym go wymienił. Ale może to wina czegoś innego...Co może być jeszcze przyczyną tego zjawiska?