|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Bardzo duże spalanie i szarpanie bez ssania
sebo001 - 16 Mar 2010, 17:05 Temat postu: [MK3] Bardzo duże spalanie i szarpanie bez ssania Witam. Jestem nowy na forum i wiem, że podobne tematy już były ale niedokładnie sprecyzowane. A więc...
Kupiłem sobie niedawno Fieste MK3 1.1 z 91r. Po zakupie pojeździłem nią chwilę i po chwili zaczeła szarpać i przerywać. Gdy dodawałem gazu silnik się dławił. Wraz z kolegą wyczyściliśmy gaźnik i wymieniliśmy filtr paliwa i powietrza. Sytuacja znacznie się poprawiła. Teraz silnik ładnie pracuje ale ciężko wchodzi na obroty bez ssania. Na ssaniu chodzi bez zarzutów a bez ssania się dławi. W dodatku pali jak smok. Wlałem mu na pusty bak 8l paliwa i pojeździłem na tym tylko ok 60km więc coś tu jest nie tak. Bardzo proszę o porady. Nie znam się zbyt dobrze na mechanice więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuje.
Freeman - 16 Mar 2010, 19:01
A kable i świece?
PS. otaguj temat
JoeMix - 16 Mar 2010, 19:42
sebo001 napisał/a: | Wraz z kolegą wyczyściliśmy gaźnik | Tu jest przyczyna Twojego problemu -> gaźnikowiec teraz
Parzych - 16 Mar 2010, 19:45
sebo001 napisał/a: | Wlałem mu na pusty bak 8l paliwa i pojeździłem na tym tylko ok 60km więc coś tu jest nie tak | Po 1. skąd wiesz że był pusty?
Po 2. czy wyjeździłeś do zera na tym odcinku?
Po 3. Wielokrotnie już było wałkowane: zalewamy do pełna, jeździmy, znowu zalewamy do pełna i wyliczamy spalanie...
sebo001 - 17 Mar 2010, 08:37
JoeMix napisał/a: | Tu jest przyczyna Twojego problemu -> gaźnikowiec teraz | Też właśnie myślę, że trzeba wyregulować gaźnik. A ile taki zabieg może kosztować?
Parzych napisał/a: | Po 1. skąd wiesz że był pusty? | Wiem bo wyjmowałem też bak aby go wyczyścić. Było w nim tyle syfu i wody, że nie dało się jeździć.
Parzych napisał/a: | Po 2. czy wyjeździłeś do zera na tym odcinku? | Wyjeździłem do zera
JoeMix - 17 Mar 2010, 10:35
Regulacja jest droga bo specjalistów już niewielu,,,
sebo001 - 17 Mar 2010, 15:24
To niedobrze... A czy te szarpanie też ma związek z tym gaźnikiem. Aaa i czy pod filtrem powietrza powinna być uszczelka?
stahoojedyn - 17 Mar 2010, 18:56
a nie wystarczylo by wyregulowac zaworow ?
JoeMix - 17 Mar 2010, 19:08
Piszesz ze jak dodasz gazu to silnik się dławi co wskazuje że nie działa pompka przyśpieszacza lub podaje zła dawkę paliwa,,, jeśli silnik dobrze chodzi na ssaniu a bez już niekoniecznie to znowu jest problem w dawce paliwa, a samo ssanie może być źle ustawione (przewyższanie obrotów również) - jeśli ssanie jest źle ustawione to będzie palić jak smok, bo będzie "więcej paliwa niż powietrza,,,
sebo001 - 17 Mar 2010, 19:45
Niewiem czy to również jest z tym związane ale auto nie jedzie szybciej niż 110km/h. Czy to również ma z tym związek? Dodam, że auto przez pewien czas nie było użytkowane zanim go kupiłem.
pablon - 19 Mar 2010, 12:55
Czytałem gdzieś że mozna wysłać stary gaznik do regeneracji co kosztuje 300zł. Nowy gaznik to koszt 700zł.
sebo001 - 21 Mar 2010, 13:30
A co jeśli bym wymienił wszystkie dysze w gaźniku? Może mi to pomóc w moim problemie? Bo niemam chwilowo kasy na gaźnikowca.
JoeMix - 21 Mar 2010, 14:34
Wymienić możesz, a potem do gaźnikowca na regulację
sebo001 - 22 Mar 2010, 17:47
A czy zwykły mechanik będzie potrafił wyregulować gaźnik? Pytam bo mieszkam w małej miejscowości i może być problem z gaźnikowcem.
JoeMix - 22 Mar 2010, 20:37
Jak starodawny mechanik to możliwe,,, jak trochę nowszy to wątpże,,, regulacja gaźnika nie jest skomplikowana ale trzeba mieć sprzęt,,,
sebo001 - 23 Mar 2010, 16:27
A co może być przyczyną tego, że auto rozpędza się tylko do 110km/h. Czy to również może być wina gaźnika? Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110
JoeMix - 23 Mar 2010, 18:12
sebo001 napisał/a: | Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110 | Bo mu powietrza brakuje,,,
kamil wolski - 26 Mar 2010, 14:31
sebo001 napisał/a: | Na ssaniu ma bardzo dobre przyspieszenie ale nie jedzie więcej niż 110 |
Na ssaniu się jeździ z takimi prędkościami?
sebo001 - 26 Mar 2010, 16:42
Nie, chodziło mi o to, że ma dobre przyspieszenie ale tylko na ssaniu. Bo bez ssania się dusi. Ale nie osiąga większej prędkości niż 110km/h. Chociaż z tym duszeniem ostatnio odziwo się poprawiło chociaż nic nie było robione przy aucie.
Ps. Byłem u kilku mechaników i jeden z nich pokazywał mi gaźnik od fiesty z tego samego roku i taka sama pojemność i był to gaźnik jedno komorowy a ja w swojej mam dwu komorowy. Jaki powinien być oryginalny gaźnik?
kamil wolski - 26 Mar 2010, 16:45
Są i takie i takie.
sebo001 - 26 Mar 2010, 17:44
Aha. Ale jak patrzyłem na ten gaźnik to wydaje mi się, że by nie pasował więc musiał bym wymienić też kolektor. Ale narazie poczekam. Jestem umówiony z mechanikiem na poniedziałek zobacze czy on rozwiąże mój problem.
JoeMix - 26 Mar 2010, 17:55
sebo001 napisał/a: | Ale jak patrzyłem na ten gaźnik to wydaje mi się, że by nie pasował więc musiał bym wymienić też kolektor | Tak
kamil wolski - 26 Mar 2010, 18:28
A może niech ci jakiś mechanik po prostu wyreguluje gaźnik?
sebo001 - 26 Mar 2010, 18:57
Z tym jest właśnie mały problem. Bo jak już wspominałem mieszkam w małej miejscowości i ciężko tu o gaźnikowca. Ale umówiłem się z jednym mechanikiem na poniedziałek może mi wyreguluje. (mam taką nadzieję). A tak poza konkursem... zastanawiam się jeszcze czy pod filtrem powietrza nie powinno być uszczelki. Jak jest w waszych fiestach?
[ Dodano: Wto Mar 30, 2010 16:15 ]
Byłem wczoraj u mechanika. Coś tam poustawiał przy gaźniku, podgioł trochę pływak, wymienił świece, zgarnoł 160zł i nadal jest to samo. Pali w gigantycznych ilościach. Co to może być? Czy on źle ustawił ten gaźnik czy to może być też coś innego?
[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 16:06 ]
Niewiem właśnie czy warto zmienić ten gaźnik na jednokomorowy. Jeśli to napewno wina gaźnika to bym go wymienił. Ale może to wina czegoś innego...Co może być jeszcze przyczyną tego zjawiska?
|
|