|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] podgrzewana przednia szyba
toffic - 4 Gru 2009, 16:28 Temat postu: [MK6] podgrzewana przednia szyba Witam. mam taki problem z podgrzewaną przednią szybą a dokładnie to od połowy w strone pasażera podgrzewanie działa a od połowy w stronę kierowcy już nie. chciałem sprawdzić czy dochodzi prąd do tej drugiej połowy ale tam nie ma żadnych kabli tylko takie tasiemki złote
Wie ktoś może jak to sprawdzić co jest nie tak ??
JoeMix - 4 Gru 2009, 16:40
Szyba jest dzielona na 2, więc to że nie chodzi połówka to może bezpiecznik wywalił, bo sa 2.
toffic - 4 Gru 2009, 17:16
aaa to nie wiedzialem, myślałem że jest jeden, od tego zaczne
DziDzia - 4 Gru 2009, 17:31
Zawsze, jak nie działa mi coś z elektryki, to po pierwsze sprawdzam bezpieczniki.. Myśleć zaczynam dopiero później.. Polecam
pozdro
toffic - 4 Gru 2009, 17:37
no kumam tylko nie wiedziałem że do jednej szyby mogą być dwa bezpieczniki wie ktoś może które to są bezpieczniki?? bo nie mam żadnej ściągi ani nic.
DziDzia - 4 Gru 2009, 17:42
A weź zejdź do auta, zdejmij pokrywkę - może na niej coś będzie A jak nie, to sprawdź wszystkie po kolei...
pozdro
JoeMix - 4 Gru 2009, 18:48
Duże,,, 30A jeden jak pamiętam i nie są w skrzynce tylko pod maską chyba,,,
toffic - 4 Gru 2009, 19:05
aha to za późno przeczytałem bo juz sie dobrałem do bezpieczników i sprawdziłem wszystkie i niby są OK. ale może ktoś wie dokładnie które to są (patrz link) aha i przy okazji zobaczyłem pewną wtyczke widoczną na zdjęciu. czy ktoś wie od czego to jest i dlaczego nie jest nigdzie podpięte??
http://img410.imageshack....ezpieczniki.jpg
JoeMix - 4 Gru 2009, 19:49
http://www.fiestaklubpols...=przednia+szyba więc nie sądzę by w mk6 był to mały bezpiecznik w skrzynce,,,
Parzych - 9 Gru 2009, 17:42
JoeMix napisał/a: | i nie są w skrzynce tylko pod maską chyba,,, |
JoeMix napisał/a: | http://www.fiestaklubpols...=przednia+szyba więc nie sądzę by w mk6 był to mały bezpiecznik w skrzynce,,, | W MK6 są to właśnie małe bezpieczniki w skrzynce
Te 2 zielone po 30A w prostokącie:
A swoją drogą, to nie masz na "wierzchniej" ściance schowka takiej naklejki z symbolami bezpieczników?
JoeMix - 10 Gru 2009, 08:05
Parzych, no w końcu Ty masz mk6 nie ja
toffic - 10 Gru 2009, 20:31
dzięki za ten schemacik bezpieczników. ja sprawdzałem w ciemnym garażu z latarką i nie widziałem tam żadnego opisu bezpieczników ale sprawdze jeszcze raz.
okazało sie że obydwa bezpieczniki są całe a lewa strony szyby i tak nie działa :( wie ktoś co jeszcze może być nie tak??
kubasek11 - 21 Paź 2010, 23:29
Odgrzewam kotleta.
toffic, uporałeś się z problemem, jeśli tak to opisz przyczynę bo mnie to samo dopadło tylko odwrotne strony.
JoeMix - 22 Paź 2010, 20:58
kubasek11, rozumiem ze bezpieczniki, przekaźniki i tak dalej sprawdziłeś?
kubasek11 - 22 Paź 2010, 22:06
Jeszcze nic, bo raz na 10 nie działa, a po paru kilometrach zaczyna działać.
Na razie zbieram wiedzę
Myślę że to chyba gdzieś na stykach nie łączy.
Parzych - 22 Paź 2010, 22:10
kubasek11 napisał/a: | Myślę że to chyba gdzieś na stykach nie łączy. | To lepiej nie myśl, tylko posprawdzaj i popraw...
mały65 - 22 Paź 2010, 22:45
Opis bezpeczników jest na schowku na tylnej ściance schowka.
AccessX - 22 Paź 2010, 22:46
Sprawdź bezpieczniki, te dwa czy dobre są, i potem zadawaj pytania . Bo może to bezpieczniki, i nie potrzebnie temat jest odgrzewany .
-
--------------------------------
Źle czytałem, dzięki Parzych za poprawienie.
Parzych - 22 Paź 2010, 22:50
AccessXR napisał/a: | Sprawdź bezpieczniki, te dwa czy dobre są, i potem zadawaj pytania . Bo może to bezpieczniki, | Skoro działa podgrzewanie 9/10 to na pewno nie bezpieczniki...
wtyk - 23 Paź 2010, 11:43
temat wielokrotnie poruszany w starszych modelach, u mnie też to nie działa w 100%, dokładnie to mam tak, że lewa strona grzeje cała a prawa w 40 % reszta najprawdopodobniej przepalona, a co tego jest powodem niestety nie wiem, chociaż uważam to za wspaniałe udogodnienie w nadchodzących aurach i warunkach to jednak jak patrze na te cieniutkie druciki zatopione w szybie to uważam, że kiedyś to musi zacząć szwankować i to właśnie chyba jest ten moment, niestety ja się nie odważę na wymianę szyby za ponad 2000 zł heheheheh
[ Dodano: Sob Paź 23, 2010 10:44 ]
ale gdyby ktoś znalazł inną przyczynę niż ja uważam to chętnie posłucham
kubasek11 - 23 Paź 2010, 13:25
AccessXR napisał/a: | temat jest odgrzewany |
Lepiej użyć szukajki i odgrzać niż założyć nowy temat o tym co już jest.
Pozdrawiam i idę sprawdzać.
JoeMix - 23 Paź 2010, 19:12
Przednia szyba żre od cholery prądu, dużo więcej niż tylna, dlatego prawie zawsze jest podzielona na 2 sekcje, a w niektórych autach działa tylko jedna połówka, i co chwile się z automatu przełącza to żeby ogólne zużycie było mniejsze,,, do tego przednia szyba działa tylko na pracującym silniku,,, Jak w szybie zaczynają padać pojedyncze nitki to nic się nie zrobi z tym, tylną jeszcze można ratować bo ścieżki sa na wewnętrznej powierzchni szyby, w przedniej są pomiędzy 2 warstwami szkła i nic się nie poratuje... jak znikła nagle całą połówka to zazwyczaj coś z elektryką,,,,
Neo178 - 23 Paź 2010, 21:07
wtyk napisał/a: | niestety ja się nie odważę na wymianę szyby za ponad 2000 zł |
Nie wiem skąd Ty wziąłeś tą cenę Na allegro masz ceny w okolicach 600zł nówka, używkę wyhaczysz poniżej 300zł. 2000zł to może było jak mk6 weszła na rynek.
Allegro
Parzych - 23 Paź 2010, 22:23
Neo178 napisał/a: | 2000zł to może było jak mk6 weszła na rynek. | W 2006r nówka w ASO kosztowała coś ok 1000zł...
|
|