|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - [mk3] jakie alu moge wrzucic?? 17??
michał92 - 23 Lis 2009, 23:58 Temat postu: [mk3] jakie alu moge wrzucic?? 17?? witam mam pytanie czy wejdzie mi do fiesty mk3 felga 17cali?? z opona 40
Parzych - 24 Lis 2009, 00:18
Wlezie...
Miły - 24 Lis 2009, 05:16
16" chyba max i to jeszcze z przeróbkami bo będzie ocierać... optymalnie 14"
LOY - 24 Lis 2009, 08:20
rozumiem ze niedawno kupiles Xrke ..jej stan techniczny jest jedna wielka mniewiadoma ..mechanike olewasz ..ale uzdrowisz auto montujac wielkie felgi .
zgadłem ..czy zgadłem ?
jest taki madry faq o oponach i felgach ..zadaj sobie troche trudu i poczytaj jakie rozmiary udało sie załozyc do mk3
DziDzia - 24 Lis 2009, 09:22
Parzych napisał/a: | Wlezie... |
Pewnie, że tak
Jak się postarasz, to nawet 20" wsadzisz
pozdro
NOWITEK - 24 Lis 2009, 10:19
I od razu kilka osób zabolało.... Jak to my na czternastakch z profilem 60 jeździmy a tu jakiś nowy o siedemnastki pyta.
A co do pytania . Ja miałem chwilę u siebie 17" z oponami 215/40 jak dobrze pamiętam felga 7" i przy zaklepanych rantach nic nie obcierało. Oczywiście zależy też jakie ET będziesz miał. Ale ogólnie felga 17" wejdzie do MK3
BerciQ - 25 Lis 2009, 19:26
NOWITEK napisał/a: | Ale ogólnie felga 17" wejdzie do MK3 |
ja bym nie chciał widzieć przekłamania licznika przy tej średnicy...sama felga jest chyba większa niż całe koło 14" na profilu 60
Peedro - 25 Lis 2009, 19:36
BerciQ napisał/a: | ja bym nie chciał widzieć przekłamania licznika przy tej średnicy...sama felga jest chyba większa niż całe koło 14" na profilu 60 |
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
17" z oponą 205/40/17 jest o 36,7mm większa na średnicy od 14" z oponą 185/55/14. A od 14" z gumą 185/60/14 jest większa tylko o 18mm.
krzysieks_mc - 25 Lis 2009, 22:31
Nie ma to jak FELA większa od silnika mlotek
BerciQ - 25 Lis 2009, 22:57
znalazłem coś takiego, w pewien sposób demonstruje to temat z felgami
- tutaj chyba w trakcie wymian, może na przodzie są zimówki
michał92 - 26 Lis 2009, 12:49
zgadles fiesta nie wyglada najlepiej ale felunek musi byc a 17 nie dla tego ze chcem kola duze do szpanu tylko poprostu trafila mi sie okazja zakupu takich oto felg. ale boje sie ze bedzie trzeba cos przerabiac.
kamil wolski - 26 Lis 2009, 16:55
205/40/16 i jest ok 185/55/14 wygląda jak pół dupy zza krzaka, nie ukrywajmy.
Peedro - 26 Lis 2009, 19:45
kamil wolski napisał/a: | 185/55/14 wygląda jak pół dupy zza krzaka, nie ukrywajmy. |
ale się na niej wygodnie jeździ
kamil wolski - 26 Lis 2009, 20:01
No dobra, ja mam zawias -40 i nie mogę patrzeć na moje auto na takich kołach 15" to minimum jeśli ktoś się bawi w styling
Marcinowaty - 5 Gru 2009, 20:30
Większe niż 14 cali to już przesada do fiesty.
Parzych - 5 Gru 2009, 23:49
Marcinowaty, nie przesadzaj
mikolaj_r - 5 Gru 2009, 23:59
Marcinowaty napisał/a: | Większe niż 14 cali to już przesada do fiesty. |
Masz rację, już szerokość 10 cali jest wystarczająca
dark86ford - 6 Gru 2009, 15:18
Marcinowaty napisał/a: | Większe niż 14 cali to już przesada do fiesty. | no juz nie przesadzaj, na mniej niz 15" to ja bym nie poszedl no i tez fiesta przy 15kach nie pali o wiele wiecej, wiec fajnie wyglada i nie przeszkadza (dla scislosci oponki 195/50/15)
BerciQ - 6 Gru 2009, 18:58
dark86ford, przy twojej MK5 może tak, ale tu temat się rozchodzi o MK3
kamil wolski - 6 Gru 2009, 19:09
Kurde, wy mówicie poważnie?! Ja mam glebę, -40, a uważam że 14" to wieś. Co dopiero na serii :yyy:
rapet - 6 Gru 2009, 19:50
ja mam u siebie na alu 15 195/45 felga 7,5 j i et37 i nic sie nie dzieje i moim zdaniem 15 sa w sam raz do fiesty
LOY - 7 Gru 2009, 08:28
panowie jest stara zasada ..mozna załozyc wszystko co mozna przeliczyć na obwód fabryczny ..fabrycznie najwieksza opona to 185/55/14 w 15 to 195/45 w 16 to 195/40 ..powodzenie w kupowaniu takiej opony ...jak łatwo policzyc 17 to 195/35 chyba nie musze komnetowac rozmiaru 205 to wysokosc 30 !:fox:
zakładanie takiej opony jaka akurat był na feldze to juz rzezba i kombinatorstwo.
Takie jest moje zdanie .
Ogolnie mysle sobie ze jak sie ma pomysł i checi to mozna dopasowac mała felgę i bedzie wygladac świetnie .wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza
chudy - 7 Gru 2009, 23:36
no to was mistrzu podsumowal ale ja i tak na wiosne zaloze 15
NOWITEK - 8 Gru 2009, 07:19
LOY napisał/a: | .wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza |
Według mnie jest dokładnie na odwrót.
I nie zrozumcie mnie żle. Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej. W Fieście MK3 17" to max
LOY - 8 Gru 2009, 09:27
NOWITEK napisał/a: | LOY napisał/a: | .wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza |
I nie zrozumcie mnie żle. Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej. W Fieście MK3 17" to max |
dokładnie na odwrót ,ale równoczesnie nie twierdzisz ze wieksze sa lepsze .hym ..albo to zbyt pokrętna logika jak dla mnie ..albo sam sie zakręciłeś ..bo to sprzeczność !
Kazdy ma swój pomysł na swoje auto ..i swojego bedzie bronił . Ogólnie pokutuje jednak przekonanie ..skądinąd najprostrze w wykonaniu ,ze za psie pieniadze kupuje sie przechodzone duze koła i ma woow efekt na osiedlu .. Już chyba logicznie wykazałem ze stosujac duza felgę trzeba sie nagimnastykowac zeby nie zgubic fabrycznego obwodu ..który jest cokolwiek wazny zwłaszcza jesli nie zmienie sie silnika ..Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ? zazwyczaj montuja takie opony jakie najtaniej mozna było kupic w uzywkach albo jeszce gorzej takie jakie juz był załozone w momencie kupna .
Krótko nie lubie dziadostwa i tjuningowych nonsensów ..fiesta nie potrzebuje opon 205 czy 215 i zwiekszenia masy nieresorowanej o 40%
no i pozostaje aspekt estetyczny malutka fiesta na 17 wyglada groteskowo i abstrakcyjnie
NOWITEK - 8 Gru 2009, 11:54
LOY napisał/a: | NOWITEK napisał/a: | LOY napisał/a: | .wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza |
I nie zrozumcie mnie żle. Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej. W Fieście MK3 17" to max |
dokładnie na odwrót ,ale równoczesnie nie twierdzisz ze wieksze sa lepsze .hym ..albo to zbyt pokrętna logika jak dla mnie ..albo sam sie zakręciłeś ..bo to sprzeczność !
Kazdy ma swój pomysł na swoje auto ..i swojego bedzie bronił . Ogólnie pokutuje jednak przekonanie ..skądinąd najprostrze w wykonaniu ,ze za psie pieniadze kupuje sie przechodzone duze koła i ma woow efekt na osiedlu .. Już chyba logicznie wykazałem ze stosujac duza felgę trzeba sie nagimnastykowac zeby nie zgubic fabrycznego obwodu ..który jest cokolwiek wazny zwłaszcza jesli nie zmienie sie silnika ..Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ? zazwyczaj montuja takie opony jakie najtaniej mozna było kupic w uzywkach albo jeszce gorzej takie jakie juz był załozone w momencie kupna .
Krótko nie lubie dziadostwa i tjuningowych nonsensów ..fiesta nie potrzebuje opon 205 czy 215 i zwiekszenia masy nieresorowanej o 40%
no i pozostaje aspekt estetyczny malutka fiesta na 17 wyglada groteskowo i abstrakcyjnie |
Ad1 Na skróty według mnie idzie ten kto tuninguje auto i za "psie pieniadze kupuje przechodzone" 14" na allegro + 2 spray-e i opony z profilem 55-60
Ad2 Mówiąc "Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej" miałem na myśli styling auta i to że np: 18" to już przesada.
Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie" ??
kamil wolski - 8 Gru 2009, 12:14
Ja bym rzekł że 16" to optimum
[ Dodano: Wto Gru 08, 2009 12:14 ]
Ja bym rzekł że 16" to optimum
BerciQ - 8 Gru 2009, 14:08
NOWITEK napisał/a: | LOY napisał/a: |
no i pozostaje aspekt estetyczny malutka fiesta na 17 wyglada groteskowo i abstrakcyjnie |
Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie" |
jeśli chodzi o ścisłość....LOY napisał, że uważa iż fiesta wygląda groteskowo i abstrakcyjnie na kołach 17''. Skąd ty wziąłeś w jego wypowiedzi rozmiar 16" ??
Przeczytaj dokładnie a potem się czepiaj.
Parzych - 8 Gru 2009, 14:12
LOY napisał/a: | Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ? | Ja
NOWITEK - 8 Gru 2009, 14:17
BerciQ napisał/a: | NOWITEK napisał/a: | LOY napisał/a: |
Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie" |
jeśli chodzi o ścisłość....LOY napisał, że uważa iż fiesta wygląda groteskowo i abstrakcyjnie na kołach 17''. Skąd ty wziąłeś w jego wypowiedzi rozmiar 16" ??
Przeczytaj dokładnie a potem się czepiaj. |
Sam czytaj dokładnie!!
Odnosząc się do do ogólnej opini Loy-a że 16-17" to już strasznie wielkie koła jak na fiestę zapytałem czy ta na 16 wygląda "grotekowo i abstrakcyjnie"
LOY - 8 Gru 2009, 16:05
NOWITEK napisał/a: | [
Odnosząc się do do ogólnej opini Loy-a że 16-17" to już strasznie wielkie koła jak na fiestę zapytałem czy ta na 16 wygląda "grotekowo i abstrakcyjnie" |
szczerze ..te felgi to jedne z najnudniejszych felg jakie mozna załozyc na fieste.. 70% fiest z fiesta turbo swego czasu miało alu cossi lub cossi -look . rozmiar 16 niejako narzucał sie sam jako seryjny rozmiar cossiego .
a jak wyglada ..nudno ..duze ,nudne koła ..tak jak napisałem ..dla mnie to jednak najprostrze rozwiazanie .
Trudno, to szukac kilka miesiecy obcych ,starych ,charakternych felg ,,przerabiac czesto otwór centrujacy ..kombinowac z dystansami zeby dopasowac ET ,prostowac ,zdzierac 10 warstw farby i miec cos chociaz odrobine orginalnego .
BerciQ - 8 Gru 2009, 16:08
LOY napisał/a: |
Trudno, to szukac kilka miesiecy obcych ,starych ,charakternych felg ,,przerabiac czesto otwór centrujacy ..kombinowac z dystansami zeby dopasowac ET ,prostowac ,zdzierac 10 warstw farby i miec cos chociaz odrobine orginalnego . |
takie jak na czarnej curvie są OK ? bo takie leżą w garażu u mnie
LOY - 8 Gru 2009, 16:45
BerciQ napisał/a: | LOY napisał/a: |
Trudno, to szukac kilka miesiecy obcych ,starych ,charakternych felg ,,przerabiac czesto otwór centrujacy ..kombinowac z dystansami zeby dopasowac ET ,prostowac ,zdzierac 10 warstw farby i miec cos chociaz odrobine orginalnego . |
takie jak na czarnej curvie są OK ? bo takie leżą w garażu u mnie |
mnie sie podobały ..miały byc proste i skromne ..i takie były .
NOWITEK - 8 Gru 2009, 18:02
Ok. Z mojej strony to już wszystko. Mamy poprostu inne spojrzenie na tuning/styling pojazdów.
|
|