|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Płyn wspomagania - 1.3
rash - 4 Sie 2009, 20:34 Temat postu: [MK4] Płyn wspomagania - 1.3 Mam takie oto pytanko... ostatnio zauwazylem ze kierownica ciezko chodzi i czasami cos tam lekko trzeszczy... okazuje sie ze ubylo sporo plynu wspomagania... nigdy nie zauwazylem jakichs wyciekow (wyparowal? ) ale mniejsza z tym... nigdzie nie znalazlem info jaki ten plyn ma byc... czy sa jakies rodzaje czy jak?? i czy wymieniac calosc i wylac to co zostalo w zbiorniku czy poprostu uzupelnic to co jest do odpowiedniego poziomu??
pozdrawiam
diodalodz - 5 Sie 2009, 02:21
WSA-M2C 195-A taki symbol płynu
rash - 3 Wrz 2009, 12:34
wracam do tematu... czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony??
polansky - 3 Wrz 2009, 14:14
rash, a co przez miesiąc jeszcze nie uzupełniłeś?
rash napisał/a: | czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony?? |
Zależy jaki masz wlany, nie sprawdzałeś?
Musi to być olej przekładniowy, który zazwyczaj ma kolor czerwony.
Może to być np. taki Mobil:
http://www.ekonaft.com.pl...obil_atf220.htm
JoeMix - 3 Wrz 2009, 14:20
polansky napisał/a: | rash napisał/a: | czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony?? | Zależy jaki masz wlany, nie sprawdzałeś? | A po co - lepiej zapytać na forum,,, kolor ma być taki sam jak ten co masz obecnie wlany.
rash - 3 Wrz 2009, 14:32
gdyby dalo sie rozpoznac kolor to napewno bym nie pytal... w moim przypadku plyn jest bardzo ciemny... wlasciwie prawie czarny... dlatego pytam w sklepie sprzedawca mi powiedzial ze zielony powinien byc dobry i one wlasnie tak czarnieja...
JoeMix - 3 Wrz 2009, 14:57
Na białą szmatkę go trochę i wykumasz jaki kolor był,,,
rash - 3 Wrz 2009, 15:05
sproboje troche strzykawka jakas wyciagnac... mam nadzieje ze kolor bedzie w miare czytelny... dzieki za podpowiedzi
diodalodz - 3 Wrz 2009, 19:21
albo biała kartka widać prawie zawsze
rash - 4 Wrz 2009, 08:38
juz wszystko jest jasne kolor to napewno czewony... zaciagniety strzykawka i pod swiatlo... tzn raczej brazowy bo brudny... ale taki mogl sie zrobic tylko z czerwonego wiec jeden problem rozwiazany... ale chcialbym jeszcze zapytac o jedna sprawe
diodalodz napisał/a: | WSA-M2C 195-A taki symbol płynu |
ja z kolei w książce fordowskiej znalazlem takie oznaczenie Automatic transmision fluid zgodny z norma ESP-M2C 166-H
juz calkiem sie zmieszalem bylem w sklepie i na zadnym nie moglem znalesc tych oznaczen...
Skad mam wiedziec ktory z czerwonych bedzie dobry i czy wogole ma to jakies znaczenie??
drjanusz - 4 Wrz 2009, 09:33
rash napisał/a: | ja z kolei w książce fordowskiej znalazlem takie oznaczenie Automatic transmision fluid zgodny z norma ESP-M2C 166-H |
Ten jest do automatycznej skrzyni biegów nie do wspomagania
rash - 4 Wrz 2009, 09:46
drjanusz napisał/a: | rash napisał/a:
ja z kolei w książce fordowskiej znalazlem takie oznaczenie Automatic transmision fluid zgodny z norma ESP-M2C 166-H
Ten jest do automatycznej skrzyni biegów nie do wspomagania |
a to ??
JoeMix - 4 Wrz 2009, 10:46
Sprawdzenie tego zajęło 30 sekund:
WSA-M2C 195-A http://ford.sklep.pl/pl/p...uctName=WSA-M2C
ESP-M2C 166-H http://ford.sklep.pl/pl/p...me=ESP+M2C166+H
Marcinowaty - 5 Wrz 2009, 12:19
Hipol ATF wlej. Laje taki do wspomy w mk3
Roni71 - 30 Wrz 2009, 11:17
Witajcie , dołączę do tematu .... mam pytanie bo mam wrażenie że kierownika ciężko chodzi od początku czyli pół roku miałem wiele aut i w w tym jest najciężej dziwne......jak to jest u was , może to tylko tek u mnie
Przemas107 - 30 Wrz 2009, 17:18
Roni71 napisał/a: | Witajcie , dołączę do tematu .... mam pytanie bo mam wrażenie że kierownika ciężko chodzi od początku czyli pół roku miałem wiele aut i w w tym jest najciężej dziwne......jak to jest u was , może to tylko tek u mnie |
U mnie też chodzi ciężej w stosunku np. do opla, ale podobno to normalne.
Kadzax - 1 Paź 2009, 07:35
W mnie chodzi dobrze, ale w porównaniu do innych marek(opel, skoda seat ...) to faktycznie ciężej.
justa - 13 Cze 2011, 16:46
w mojej fiescie zbiorniczek wyglada podobnie do zbiorniczka jaki jest do spryskiwaczy, tzn. takiego jest koloru. i z tego co przez niego widze to plyn jest tam koloru niebieskiego, w czytajac tutaj wszyscy piszecie tutaj o czerwonych. jak to rozumiec? co ja tam mam wlane? mam duzo ponizej minimum wiec koniecznie musze dolac.jaki powinnam kupic, jakiego koloru, jakies okreslonej marki?
Mam forda fieste 1,3 z 97roku.
Prosze o szybka odpowiedz!!
Stunt_Man - 13 Cze 2011, 18:47
niebieski ta? to pewnie chłodniczy...
justa - 14 Cze 2011, 11:43
nie, nie chłodniczy.wiem o jakim płynie mówie kolego
Rebel - 14 Cze 2011, 13:08
W takim razie kup taki kolor jaki masz wlany.
Stunt_Man przejrzałem w googlach kilka fotek mk4 spod maski i rzeczywiście na niektórych jest niebieski.
Marcin - 14 Cze 2011, 13:26
płynu do wspomagania różnych kolorów nie można mieszać, z tego co pamiętam są różnych klas
justa - 14 Cze 2011, 14:31
ok. dziekuje bardzo:)
ale jeszcze upewnie sie na 100% i sprawdze tak jak tutaj piszecie czyli troche strzykawka odciagne, na biala kartke, ale jestem pewna ze jest niebieski.
a ma znaczenie jakiej marki, firmy kupie płyn, czy jaki symbol, czy numer(bo tez o czyms takim jest napisane), czy chodzi tylko o kolor (ze musi byc taki sam)
a tak z ciekawosci- to o co chodzi z tymi kolorami? głupie pytanie ale nie wiem.dlaczego nie moge wlac innego koloru.
Wiem ze nie mozna mieszac ale dlaczego?
|
|