Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Płyn wspomagania - 1.3

rash - 4 Sie 2009, 20:34
Temat postu: [MK4] Płyn wspomagania - 1.3
Mam takie oto pytanko... ostatnio zauwazylem ze kierownica ciezko chodzi i czasami cos tam lekko trzeszczy... okazuje sie ze ubylo sporo plynu wspomagania... nigdy nie zauwazylem jakichs wyciekow (wyparowal? :rotfl: ) ale mniejsza z tym... nigdzie nie znalazlem info jaki ten plyn ma byc... czy sa jakies rodzaje czy jak?? i czy wymieniac calosc i wylac to co zostalo w zbiorniku czy poprostu uzupelnic to co jest do odpowiedniego poziomu??

pozdrawiam

diodalodz - 5 Sie 2009, 02:21

WSA-M2C 195-A taki symbol płynu
rash - 3 Wrz 2009, 12:34

wracam do tematu... czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony??
polansky - 3 Wrz 2009, 14:14

rash, a co przez miesiąc jeszcze nie uzupełniłeś? :9:

rash napisał/a:
czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony??

Zależy jaki masz wlany, nie sprawdzałeś?
Musi to być olej przekładniowy, który zazwyczaj ma kolor czerwony.
Może to być np. taki Mobil:
http://www.ekonaft.com.pl...obil_atf220.htm

JoeMix - 3 Wrz 2009, 14:20

polansky napisał/a:
rash napisał/a:
czy ktos moze wie jaki jest kolor tego plynu... zielony czy czerwony??
Zależy jaki masz wlany, nie sprawdzałeś?
A po co - lepiej zapytać na forum,,, kolor ma być taki sam jak ten co masz obecnie wlany.
rash - 3 Wrz 2009, 14:32

gdyby dalo sie rozpoznac kolor to napewno bym nie pytal... w moim przypadku plyn jest bardzo ciemny... wlasciwie prawie czarny... dlatego pytam w sklepie sprzedawca mi powiedzial ze zielony powinien byc dobry i one wlasnie tak czarnieja...
JoeMix - 3 Wrz 2009, 14:57

Na białą szmatkę go trochę i wykumasz jaki kolor był,,,
rash - 3 Wrz 2009, 15:05

sproboje troche strzykawka jakas wyciagnac... mam nadzieje ze kolor bedzie w miare czytelny... dzieki za podpowiedzi
diodalodz - 3 Wrz 2009, 19:21

albo biała kartka :) widać prawie zawsze :)
rash - 4 Wrz 2009, 08:38

juz wszystko jest jasne kolor to napewno czewony... zaciagniety strzykawka i pod swiatlo... tzn raczej brazowy bo brudny... ale taki mogl sie zrobic tylko z czerwonego wiec jeden problem rozwiazany... ale chcialbym jeszcze zapytac o jedna sprawe

diodalodz napisał/a:
WSA-M2C 195-A taki symbol płynu

ja z kolei w książce fordowskiej znalazlem takie oznaczenie Automatic transmision fluid zgodny z norma ESP-M2C 166-H

juz calkiem sie zmieszalem bylem w sklepie i na zadnym nie moglem znalesc tych oznaczen...

Skad mam wiedziec ktory z czerwonych bedzie dobry i czy wogole ma to jakies znaczenie??

drjanusz - 4 Wrz 2009, 09:33

rash napisał/a:
ja z kolei w książce fordowskiej znalazlem takie oznaczenie Automatic transmision fluid zgodny z norma ESP-M2C 166-H

Ten jest do automatycznej skrzyni biegów nie do wspomagania ;-|

rash - 4 Wrz 2009, 09:46

drjanusz napisał/a:
rash napisał/a:

Ten jest do automatycznej skrzyni biegów nie do wspomagania ;-|

a to ??

polansky napisał/a:
Musi to być olej przekładniowy, który zazwyczaj ma kolor czerwony.
Może to być np. taki Mobil:
http://www.ekonaft.com.pl...obil_atf220.htm

JoeMix - 4 Wrz 2009, 10:46

Sprawdzenie tego zajęło 30 sekund:
WSA-M2C 195-A http://ford.sklep.pl/pl/p...uctName=WSA-M2C
ESP-M2C 166-H http://ford.sklep.pl/pl/p...me=ESP+M2C166+H

Marcinowaty - 5 Wrz 2009, 12:19

Hipol ATF wlej. Laje taki do wspomy w mk3
Roni71 - 30 Wrz 2009, 11:17

Witajcie , dołączę do tematu .... mam pytanie bo mam wrażenie że kierownika ciężko chodzi od początku czyli pół roku miałem wiele aut i w w tym jest najciężej dziwne......jak to jest u was , może to tylko tek u mnie
Przemas107 - 30 Wrz 2009, 17:18

Roni71 napisał/a:
Witajcie , dołączę do tematu .... mam pytanie bo mam wrażenie że kierownika ciężko chodzi od początku czyli pół roku miałem wiele aut i w w tym jest najciężej dziwne......jak to jest u was , może to tylko tek u mnie

U mnie też chodzi ciężej w stosunku np. do opla, ale podobno to normalne.

Kadzax - 1 Paź 2009, 07:35

W mnie chodzi dobrze, ale w porównaniu do innych marek(opel, skoda seat ...) to faktycznie ciężej.
justa - 13 Cze 2011, 16:46

w mojej fiescie zbiorniczek wyglada podobnie do zbiorniczka jaki jest do spryskiwaczy, tzn. takiego jest koloru. i z tego co przez niego widze to plyn jest tam koloru niebieskiego, w czytajac tutaj wszyscy piszecie tutaj o czerwonych. jak to rozumiec? co ja tam mam wlane? mam duzo ponizej minimum wiec koniecznie musze dolac.jaki powinnam kupic, jakiego koloru, jakies okreslonej marki?
Mam forda fieste 1,3 z 97roku.
Prosze o szybka odpowiedz!!

Stunt_Man - 13 Cze 2011, 18:47

niebieski ta? to pewnie chłodniczy...
justa - 14 Cze 2011, 11:43

nie, nie chłodniczy.wiem o jakim płynie mówie kolego
Rebel - 14 Cze 2011, 13:08

W takim razie kup taki kolor jaki masz wlany.

Stunt_Man przejrzałem w googlach kilka fotek mk4 spod maski i rzeczywiście na niektórych jest niebieski.

Marcin - 14 Cze 2011, 13:26

płynu do wspomagania różnych kolorów nie można mieszać, z tego co pamiętam są różnych klas
justa - 14 Cze 2011, 14:31

ok. dziekuje bardzo:)
ale jeszcze upewnie sie na 100% i sprawdze tak jak tutaj piszecie czyli troche strzykawka odciagne, na biala kartke, ale jestem pewna ze jest niebieski.
a ma znaczenie jakiej marki, firmy kupie płyn, czy jaki symbol, czy numer(bo tez o czyms takim jest napisane), czy chodzi tylko o kolor (ze musi byc taki sam)
a tak z ciekawosci- to o co chodzi z tymi kolorami? :ups: głupie pytanie ;-| ale nie wiem.dlaczego nie moge wlac innego koloru.
Wiem ze nie mozna mieszac ale dlaczego?