|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Problem z ogrzewaniem
Thug - 22 Cze 2009, 07:56 Temat postu: [MK4] Problem z ogrzewaniem Witam
Mam problem z ogrzewaniem a mianowicie pokretlo od powietrza [zimno-cieplo] nie dziala. Mam ustwione zeby lecialo zimne powietrze a z wentylatora przy wlaczonym obiegu zewnetrzym nadal leci gorace powietrze, nie ukrywam ze jest to irytujace podczas jazdy w cieple dni:P:P:P i stad moje pytanie czy przepustnica podajaca cieple badz zimne powietrze zamyka wloty elektronicznie czy jest to rozwiazanie linkowe i moze linka sie odczepila od pokretla???
Pozdrawiam Marcin
dark86ford - 22 Cze 2009, 08:18
uzywanie szukajki naprawde nie boli....
jesli dmucha ci tylko na cieplo to na 90% masz walniety elektrozawor nagrzewnicy
poprostu wystarczy poszukac, bylo nawet w FAQ o ile mnie pamiec nie myli
polansky - 22 Cze 2009, 08:20
Thug, w naszych fiestkach mk4/mk5 jest to rozwi±zane poprzez silniczek w zaworze nagrzewnicy, który masz na ¶cianie grodziowej. Wygl±da to tak
http://www.abcford.pl/Pag...=669&c=32&s=186
A co do rozwi±zywania problemów podobnych do tego o którym piszesz trafi³em wczoraj na ten temat, powinien Ci trochê rozja¶niæ sprawê
http://www.fiestaklubpols...ight=ogrzewanie
yankess - 22 Cze 2009, 09:39
Puki nie wymienisz elektrozaworu mozesz zamkn±c obieg to wtedy puki nie go nie wymienisz bedzie lecia³o tylko zimne powietrze na lato jak znalaz³ a zamienniki sa na allegro po 50-60 zl Pozdrawiam
JoeMix - 22 Cze 2009, 10:02
polansky napisa³/a: | Thugjest to rozwi±zane poprzez silniczek w zaworze nagrzewnicy, | Zawór, nie silniczek, zawór któy mo¿e byæ albo zamkniêty albo otwarty
yankess napisa³/a: | Puki nie wymienisz elektrozaworu mozesz zamkn±c obieg to wtedy puki nie go nie wymienisz bedzie lecia³o tylko zimne powietrze | Z tego co wiem to jest to zrobione tak ¿e otwarty zawór puszcza p³yn, wiêc lecie ciep³e powietrze, zamkniêty zawór (zasilony +12V) prze³±cza obieg i leci zimne, tak siê uszkodzenie zaworu, cewki, sterowania w 95% przypadków w³±cza na sta³e gor±cy nawiew.
yankess napisa³/a: | na allegro po 50-60 zl Pozdrawiam | O tym te¿ by³o, mo¿esz kupiæ orygina³ za 200 i mieæ spokój na kolejne 10 lat, lub zamiennik z allegro za 50 i bêdziesz go wymienia³ 2 razy na rok bo ponoæ padaj± jak muchy.
yankess - 22 Cze 2009, 10:11
Ja mam zamiennik dwa lata i nie narzekam.
Marcin - 22 Cze 2009, 10:18
jest temat o ogrzewaniu, do którego zosta³ podany link wiêc nie widzê sensu i potrzeby kontynuowania tego tematu i kolejny raz przecierania znanego szlaku...
Thug - 22 Cze 2009, 20:23
dark86ford,
Wielkie dzieki za informacje wiele mi to wyjasnilo i rozjasnilo:):):)
Jeszce raz wielkie Dzieki jutro to naprawie:
Pozdro Panowie i do Ulyszenia Elo Elo
pawelo06 - 18 Wrz 2009, 15:20
mam takie jeszcze swoje zaobserwowane zagadnienie zwi±zane z nadmuchem ciep³ego lub zimnego powietrza w mk4
ost zauwazy³em i¿ je¿eli mocno wepchne radio tak bez g³owy na si³e nieorginalne z tym plastkiem /ramk± do fordów to moze to powodowac i¿ ca³y panel od ogrzewania poni¿ej sie wypycha do przodu i przestaje dzia³aæ regulacja ciep³a nadmuchu po kilku krotnym sprawdzenie tego faktu przynajmniej u mnie moge powiedzieæ ¿e mo¿na sie wkopaæ i przez ¼le zamontowane radio w ramce naraziæ sie na koszty wymiany panelu nie wiedz±c o tym iz panel jest sprawny a tylko radio go wypycha i nie ³a±czy te pokrêt³o które przesuwa sie po metalowej skali regulujac temp nawiewu mysle ¿e wart o to sobie sprawdziæ przed kupowaniem nowego panelu
MARIUSZ.B - 18 Wrz 2009, 17:32
JoeMix napisa³/a: | Z tego co wiem to jest to zrobione tak ¿e otwarty zawór puszcza p³yn, wiêc lecie ciep³e powietrze, zamkniêty zawór (zasilony +12V) prze³±cza obieg i leci zimne, tak siê uszkodzenie zaworu, cewki, sterowania w 95% przypadków w³±cza na sta³e gor±cy nawiew. |
JoeMix, wiesz mo¿e jakim cudem ten elektrozawór steruje tak dok³adnie temperatur± skoro ma tylko dwa stany otwarty i zamkniêty ? Zawsze mnie to zastanawia³o.
bid¿ej - 18 Wrz 2009, 18:14
przez zmiany czasów otwarcia/zamkniêcia - proste
MARIUSZ.B - 18 Wrz 2009, 23:24
bid¿ej napisa³/a: | przez zmiany czasów otwarcia/zamkniêcia - proste |
Czyli on sobie tam cyka tak ca³y czas. Nie lepiej by³o to zrobiæ na zwyk³ym zaworze i lince, pewnie by³o by mniej awaryjne.
JoeMix - 20 Wrz 2009, 17:12
MARIUSZ.B, ano sobie cyka,,, mo¿e rozwi±zanie na zaworze by by³o mniej awaryjne ale bardziej skomplikowane.
MARIUSZ.B - 20 Wrz 2009, 17:18
JoeMix napisa³/a: | mo¿e rozwi±zanie na zaworze by by³o mniej awaryjne ale bardziej skomplikowane. |
Jako¶ w polonezie sobie poradzili choæ nie pamiêtam aby w nim by³o dobre ogrzewanie
bardziej skomplikowane, hmmm linka pod³±czona do pokrêt³a w kabinie, ci±gn±ca za d¼wignê zaworu
JoeMix - 20 Wrz 2009, 17:28
Mo¿e w polonezie jest jak w Mk1 - nagrzewnica grzeje ca³y czas a linka przesuwa przes³onê,,, nie wiem, to nie jest zaworek I-O tylko jak jest zamkniêty to kieruje wodê gdzie indziej, a nie blokuje jej przep³ywu zauwa¿.
bid¿ej - 20 Wrz 2009, 17:53
to jest rozwi±zanie prostsze je¶li chodzi o monta¿ - wystarczy wsadziæ odpowiedni± p³ytkê drukowan± w panel, zaworek w przewody od ch³odzenia i jazda. sterowanie te¿ jest (mo¿e wbrew pozorom) do¶æ prymitywne.
nie wiem czy wystêpowa³o takie co¶ jak fiesta mk4/5 z klim± automatyczn±, ale je¶li tak to w tym przypadku rozwi±zanie mechaniczne odpada³o z za³o¿enia.
Marcin - 20 Wrz 2009, 18:50
bid¿ej napisa³/a: | nie wiem czy wystêpowa³o takie co¶ jak fiesta mk4/5 z klim± automatyczn±, ale je¶li tak to w tym przypadku rozwi±zanie mechaniczne odpada³o z za³o¿enia. |
chyba nie by³o, przynajmniej nigdzie siê z tym nie spotka³em
MARIUSZ.B - 20 Wrz 2009, 19:28
Dla mnie to jest proste rozwi±zanie:
kowalik - 28 Pa¼ 2012, 12:47
Witam nie chcia³em pisaæ nowego tematu wiêc podepnê siê pod ten co mo¿e byæ gdy nawiew dmuchawy jest na 1 biegu leci ciep³o gdy w³±czam np na 3 to ju¿ leci zimno
elektrozawór chyba dzia³a bo gdy przestawiê na zimne to po paru sekundach leci zimne powietrze. Czy mog³a by byæ przypchana nagrzewnica??
a i jeszcze sprawdza³em przewody które sz³y do tego zaworu nagrzewnicy oba by³y gor±ce bardzo bym prosi³ o pomoc
Puff - 29 Pa¼ 2012, 18:44
Plus: dopisa³e¶ siê do istniej±cego tematu, zamiast tworzyæ nowy
Minus: odkopa³e¶ 3-letniego trupa, a istnieje podwieszony temat, gdzie wszystko jest opisane. Szukajka: elektrozawór nagrzewnicy
Grax - 29 Pa¼ 2012, 22:35
Ja siê podda³em i wybra³em inne rozwi±zanie zawór kulowy P ju¿ widzia³em to w paru fiestach i po problemie z ciep³ym czy zimnym powietrzem
zap - 30 Pa¼ 2012, 12:49
Generalnie u mnie jeszcze kilka lat temu tez byl wstawiony "kranik" po tym jak ktos poddal sie i wyciagnal elektrozawor. Dzieki koledze z forum rozwiazanie okazalo sie prostsze niz sie wydaje:
1. Odlaczyc weze nagrzewnicy od elektrozaworu
2. Wlac strzykawka "recznie" plyn do nagrzewnicy przez waz wlotowy do momentu przelania sie przez waz sasiedni
3. Podlaczyc weze do elektrozaworu
Nagrzewnica powinna sie odpowietrzyc sama, jednak czesto zdarza sie czytac na forum, ze tak sie nie dzieje. Polecam sprobowac powyzszej procedury przy bardzo slabym grzaniu, gdy wszystkie weze przy elektrozaworze sa gorace, po uprzednim sprawdzeniu iz elektrozawor i plytka sterujaca dzialaja (opis mozna znalezc w FAQ).
kowalik - 2 Lis 2012, 15:42
Dzi¶ mówiê wezmê rozbiorê ten elektrozawór nagrzewnicy wyj±³em go i co siê okaza³o by³a spalona cewka poniewa¿ jak pod³±czy³em kostkê do tego elektrozaworu i w³±czy³em zap³on to nagle tam gdzie cewka zaczê³a siê robiæ gor±ca i ten trzpieñ sta³ i na razie na okres zimowy pod³±czy³em na krótko poprzez rurki.
|
|