|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Za duże spalanie
mocarto - 26 Mar 2009, 12:16 Temat postu: [MK3] Za duże spalanie Cześć, moja fiesta dużo pali, ok. 9l na 100 km. Czy to może być spowodowane wadliwą sondą lambda? ost wymieniałem monowtrysk, silnik krokowy i CPP.
pozdrawiam.
Kod: | Proszę tagować tematy i używać funkcji "szukaj"
bo o zbyt dużym spalaniu już było sporo tematów.
- trzeci |
Fornal - 27 Mar 2009, 10:22
Może być sonda walnięta, użyj "szukaj", poczytaj także o resecie kompa.
awa - 27 Mar 2009, 11:03
Dużo już tego było na forum, jak się zachowuje wskaźnik temperatury do którego miejsca dochodzi po przejechaniu 5km. Jak nie schodzi ponad białe pole to termostat. Następnie reset kompa (temat co i jak na forum), sondę możesz sprawdzić za pomocą multimetru, tez opis jest na forum. Jak to zrobisz i będzie bez efektu, to będziemy dalej myśleć
A 9l w zimie jeżeli się jeździ np odcinki po 1-2km to też jest norma
stafcio - 27 Mar 2009, 15:45
1.1 silnik to powinien byc w kosiarce a nie w aucie, jest wysilony i nie ma raczej szans zeby zeszlo do 5l.
kiedys mialem 1,3, srednio palil 6,5 ale naprawde sie staralem zeby tak palil.
posprawdzaj co sie da, swiece przewody, ladowanie akumulatora i inne. i poszukaj na forum
jarek piotrkow - 30 Mar 2009, 11:24
Czy spalanie w silniku 1.3 60KM bez katalizatora w przedziale 9litrów w trybie mieszanym to norma?
Dodam żeby nie było. Z momentem kupna auta katalizatora juz auto nie posiadało
Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Mar 30, 2009 11:16 ]
Zauważyłem ostatnio w mojej Fieście "KOSMICZNE" spalanie jak na takie autko.
Jakis czas temu ledwo docjechałem na stacje z powodu braku paliwa i zalałem paliwa za symboliczne 20 zł. Po przejechaniu 35 km. autko dało mi do zrozumienia ze jade juz na oparach.
W ostatnim czasie wymieniony został olej silnikowy, filtry powietrza i paliwa i oleju.
Co to może być? Z góry dziękuje za odpowiedzi?
bidżej - 30 Mar 2009, 12:12
jarek piotrkow, czujniki (zczytaj kody błędów), samoadaptacja, filtry, ciśnienie w oponach, ich rodzaj i jakość, paliwo...
maczeta10 - 30 Mar 2009, 12:16
U mnie paliła średnio ok 8l. Wymieniłem podstawowe rzeczy świece kable filtry olej reg.zaw no i zmieniłem na nową sondę bo była krzywa :yyy: . Po tych zabiegach spalanie trochę dużego miasta Bydgoszcz-Trasa-Lublin wyszło mi spalanie 5.9l :yyy: Nie widziałem że ten silnik może tyle spalić średnio ok100leciałem
ps: no i trzeba pamiętać aby zresetować błędy.
Marcinowaty - 30 Mar 2009, 16:18
U mnie zimą palił około 8l na 100km (głownie miasto). W sobote robiłem dłuższą trase (3/4 trasa - 1/4 miasto) Spalanie na 100 km wyszło 5 litrów !
bidżej - 30 Mar 2009, 16:23
wczoraj pod dystrybutorem wyszło, że moja na 31 litrach przejechała 585km, z czego 120km po mieście, reszta po trasie w 4 osoby z pełnym kufrem. szybko licząc wyszło 5.3l/100km, siłą rzeczy (jak ktoś za trasę Radom-Kraków) bez przesadnego oszczędzania
pablon - 31 Mar 2009, 13:39
U mnie w cyklu mieszanym(100km na trasie) na gazniku i uszkodzonym termostatem wyszło 7.1 Litra.
karol1988st - 1 Kwi 2009, 09:54
u mnie się coś stało że moja fiestka pali sporo więcej mke 1.1 l wcześniej paliła między 5-5.5 l zimą dochodziła do 6 l tak było od tamtego roku, bo mam ją dopiero rok, a wczoraj zajechałem na stację i wyszła mi6,8 litra, jeżdziłem po tych samych drogach, nawet chyba się bardziej pilnowałem jeżeli chodzi o prędkość niż wcześniej a spalanie zmieniło się o prawie 2 litry przez rok, przed zimą wymieniłemcały wydech i kable a ostatnio jeszcze świece termostat i czujnik temperatury bo wcześniej chyba nie działał.macie propozycje co trzeba sprawdzić ? coś co można sprawdzić bez mechanika a do mechanika pojadę jak to nie pomoże. z góry dzięki
maczeta10 - 1 Kwi 2009, 10:10
karol1988st, A resetowałeś kompa po wymianie czujnika ?
Freeman - 1 Kwi 2009, 10:34
A chyba nie trzeba robić resetu po wymianie czujnika temperatury.
bidżej - 1 Kwi 2009, 10:36
po wymianie każdego czujnika powinno się zrobić reset. ale z drugiej strony po jakimś czasie (kilkadziesiąt cykli pracy silnika, tzn rozruch, praca w temp roboczej, wyłączenie) sterownik sam powinien się zaadaptować do nowego czujnika...
karol1988st - 1 Kwi 2009, 10:44
nie bo się nie znam i nie wiedziałem że trzeba, z tym trzeba jechać do mechanika prawda ? ile to może kosztować ?
[ Dodano: Sro Kwi 01, 2009 10:45 ]
to proponujecie jechać zresetować kompa czy nie koniecznie ?
Freeman - 1 Kwi 2009, 10:48
Kompa zresetujesz sam. Odpinasz klemy od aku , stykasz je na chwilę, podpinasz spowrotem. Następnie odpalasz bez dotykania gazu, zostawiasz odpalony na 3 minuty, a potem jedziesz ok 10 km z prędkością 80km/h. To tylko jeden ze sposobów.
Miły - 1 Kwi 2009, 10:50
freeman, bzdury gadasz... tak fabryka każe... i później spalanie jest 15l/100 km
http://www.fiestaklubpols...highlight=reset
tu masz jak zresetować kompa, żeby było dobrze...
Freeman - 1 Kwi 2009, 10:52
Napisałem, że to jeden ze sposobów? Tak? Były też opinie, że po takim resecie spalanie było ok.
Miły - 1 Kwi 2009, 10:53
to zapodaj mu linka do wszystkich sposobów...
Freeman - 1 Kwi 2009, 10:57
Ok, Ty zapodałeś więc już nie trzeba.
karol1988st - 1 Kwi 2009, 11:18
dzięki , w innym temacie wyczytałem że trzeba po resecie odpalić samochód odczekać trzy minuty i potem ostro poszaleć i że wtedy są najleprze efekty co o tym myślicie ?
[ Dodano: Sro Kwi 01, 2009 11:19 ]
to właśnie ten temat co mi podałeś linka, myślicie że tak będzie najlepiej ? spradzę w piątek lub sbote bo wtedy będę miał wolne od pracy i dam znać jak poszło, dzięki chłopaki
bidżej - 1 Kwi 2009, 11:20
próbuj sam co da najlepsze efekty - bo co człowiek to inna opinia.
ja po resecie odpaliłem kosiarkę i odczekałem do otwarcia termostatu, zgasiłem, potem odpaliłem i pojechałem. pali mniej niż paliła po takiej samoadaptacji jak napisałeś
karol1988st - 1 Kwi 2009, 11:25
a jak sprawdziłeś że termostat się otworzył ? sory ale nie znam się, dopiero zaczynam swoje naprawy
bidżej - 1 Kwi 2009, 11:26
widać to po wskaźniku temperatury - kiedy wchodzi powyżej środka skali, po czym opada na środek.
[ Dodano: Sro Kwi 01, 2009 11:27 ]
albo kiedy temperatura dojdzie do połowy skali i już tam zostanie, zależy jaki masz termostat
karol1988st - 1 Kwi 2009, 12:45
właśnie u mnie jest coś nie tak z termostatem, wymieniłem termostat, i czujnik bo stary wcale nie działał i ten trochę lepiej działa bo wzrasta temperatura, ale tylko trochę jeszcze nigdy nie wzrosła do połowy skali bo wzrosała trochę spadła i znowu wzrosła i znów spadła, tylko nie wiem dlaczego, kumpel stwierdził żeby to olać aloe jakby się dało zrobić to wolałbym naprawić
[ Dodano: Sro Kwi 01, 2009 23:41 ]
mam problem, wyjąłem jeden z tych czujników oznaczonych oznaczeniem INJ tak jak pisało w tamtym poście samochód zgasł, włożyłem bezpiecznik, odpaliłem odczekałem 2 minuty na biegu jałowym bez gazu, potem ruszyłem i przejechałem jakieś 10 km dość energiczną jazdą i od tamtej pory samochód nie ma wolnych obrotów spróbowałem jeszcze raz po powrocie z pracy, prawie 10 godzin póżniej odpaliłem nie było wolnych obrotów, wyjąłem bezpiecznik jeden z dwóch z takim oznaczeniem, samochód zgasł, włożyłem bezpiecznik samochód odpaliłem, odczekałem dwie minuty, zgasiłem samochód znowu odpaliłem i też nie było wolnych obrotów ruszyłem i pojechałem jak wcześniej przejechałem jakieś 10 -15 km i nadal nie ma wolnych obrotów, na dwójce bez gazu samochód jedzie około 25-30 na godzinę i niżej nie spada, a jak się włączy sprzęgło albo wrzuci luz to obroty wzrastają na maksa, co żle zrobiłem albo co jest nie tak z samochodem ? pomocy
[ Dodano: Czw Kwi 02, 2009 12:31 ]
już jest oki chłopaki, odpiął mi się przewód od filtra powietrza i dlatego nie miał wolnych obrotów ale teraz już są, zobaczymy jakie będzię spalanie napisze jak wyjeżdzę trochę benzyny
|
|