|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Filtr powietrza
Kamil6021 - 22 Mar 2009, 18:55 Temat postu: [MK3] Filtr powietrza Szukam jakiegoś dobrego filtru do mojej xr-ki. Na razie znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/ite...ii_1_6_1_8.html
ale byłbym za czymś z górnej półki o ile ma to jakieś znaczenie a pewnie ma Możecie coś ciekawego polecić ??
LOY - 22 Mar 2009, 23:22
filtron to zło ..kupuj MAHLE albo MANNFILTER ..lub KNECHT
pP - 22 Mar 2009, 23:38
albo jakiś dolot
cradleoffilth - 22 Mar 2009, 23:39
co jak co ale filtr powietrza ? Mozecie mnie oswiecic w czym moze byc gorszy filtr powietrza FILTRON'a od innych ? Sam mam taki zalozony. Pasuje idealnie... wiec co z nim nie tak ? Mniej sie brudzi ?
Peedro - 22 Mar 2009, 23:49
cradleoffilth napisał/a: | co jak co ale filtr powietrza ? Mozecie mnie oswiecic w czym moze byc gorszy filtr powietrza FILTRON'a od innych ? Sam mam taki zalozony. Pasuje idealnie... wiec co z nim nie tak ? Mniej sie brudzi ? |
Hyhy, ja też nie mam nic do filtrona, a to dlatego że do mojej obudowy filtra nie wchodzą zamienniki zarówno z Manna jak i z Asso, po prostu są za małe i nie dają się naciągnąć... Nie wiem czym to idzie. A Filtron wchodzi bez problemu...
LOY - 23 Mar 2009, 00:09
pisac nie warto ...filtry gówno kosztują wiec polecam kupic filtrona i polecam kupic cos ..naprawde dobrego KNECHTA na przyład ...pojezdzic ..i sami zobaczycie róznicę
massur - 23 Mar 2009, 01:16
Z tymi filtrami to subiektywne odczucia czy faktycznie mogą "dodać mocy", poprawić kulturę pracy, spalanie... ktoś to testował np. na hamowni?
Bo qrcze też nie mogę sobie wyobrazić, że różnią się czymś oprócz koloru...
cradleoffilth - 23 Mar 2009, 02:38
LOY napisał/a: | pisac nie warto ...filtry gówno kosztują wiec polecam kupic filtrona i polecam kupic cos ..naprawde dobrego KNECHTA na przyład ...pojezdzic ..i sami zobaczycie róznicę |
To jak taki problem zeby opisac to jesli ktos kupi dwa, to prosze o opinie czy jest jakakolwiek roznica i jesli tak to jaka. Jak dla mnie dwa filtry to wydawanie kasy bez sensu. A tymczasem chcialem tylko spytac czy jest roznica i w czym ona sie przejawia...
Kamil6021 - 23 Mar 2009, 08:10
zobaczę jaki filtr mam obecnie u siebie, prawdopodobnie założę KNECHT'a i napiszę o ewentualnych różnicach ale to w przeciągu kilku tygodni, na pewno nie wcześniej niż w kwietniu dzięki za pomoc
jeszcze tylko chce się upewnić czy będzie to ten model: "KNECHT LX 337"
http://217.89.113.25:8080...=fahrzeugDetail
Czy ktoś z Gdańska albo Olsztyna lub okolic wie gdzie mogę dostać taki filtr?
bidżej - 23 Mar 2009, 08:33
cradleoffilth, u mnie wcześniej siedział Filtron, teraz Motorcraft - różnica zasadnicza, bo Motorcraft jest dopasowany idealnie, a Filtron był luźny o jakieś 5mm i tak sobie latał :yyy:
kandyk - 23 Mar 2009, 08:42
massur, massur napisał/a: | Bo qrcze też nie mogę sobie wyobrazić, że różnią się czymś oprócz koloru... | Koledzy mają na myśli przepuszczalność materiału filtrującego, co nie ma znaczyć, że poprzelatują mikrodorobiny pyłu zawarte w powietrzu. Dostarczona większa ilość powietrza poprawia spalanie - takie quasi turbo...Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę :yyy: .
Miły - 23 Mar 2009, 09:49
LOY, proszę cię...
jeździłem na orginalnym i jeżdże teraz na filtronie (pracuję nawet tam, z tym że robię filtry oleju)... i jakoś nie widzę różnicy...
akurat z teo co wymieniłeś to nie są od nas filtry ale uwierz - my robimy nawet filtry na 1 montaż do opla czy saaba... i jakoś jeżdżą...
jak wymienia filt powietrza co 1000000 km no to wiadomo, że syf jest... jak sie wymienia tyle ile podaje producent - wszystko jest ok...
JoeMix - 23 Mar 2009, 09:58
Jak wymieniam raz na rok, na wiosnę/lato bo po zimie zazwyczaj jest wilgotny.
kandyk - 23 Mar 2009, 12:39
JoeMix, JoeMix napisał/a: | bo po zimie zazwyczaj jest wilgotny. | Ale w okolicy kaloryfera/pieca wysuszyłby się...jeśli jest ogólnie czysty?
JoeMix - 23 Mar 2009, 13:10
Bez jaj, za filter płace chyba 12 zeta, szkoda zachodu z suszeniem.
LOY - 23 Mar 2009, 13:26
Miły napisał/a: | LOY, proszę cię...
jeździłem na orginalnym i jeżdże teraz na filtronie (pracuję nawet tam, z tym że robię filtry oleju)... i jakoś nie widzę różnicy...
akurat z teo co wymieniłeś to nie są od nas filtry ale uwierz - my robimy nawet filtry na 1 montaż do opla czy saaba... i jakoś jeżdżą...
. |
ja nie zamierzam o tym dyskutowac ...raz kup[iłem filtrona i myslałem ze paliwo jest chrzczone ...tak zdławił mi auto ..stary mann z bagaznika sprawił ze esiek XR3 znowu zaczał jechac elestycznie ...mam nascie lat dłubania przy autach i akurat przy oleju to filtron jest w czołówce filtrów które gniota sie jak papier zarówno przy dokrecaniu jak i odkrecaniu ...filtron to dla mnie gówno o fatalnej jakosci ....sobie wiecej nie kupię
awa - 23 Mar 2009, 13:48
Kamil6021 napisał/a: | Czy ktoś z Gdańska albo Olsztyna lub okolic wie gdzie mogę dostać taki filtr? |
spory wybór jest tu: http://www.autopartner.pl/
Ale akurat tego nie ma ale jest np Mann.
Kamil6021 - 23 Mar 2009, 21:18
dzięki Awa, a co do jakości to rzeczywiście, niestety droższe okazuje się lepsze choć nie zawsze
Maki - 24 Mar 2009, 10:50
Ja jestem bardzo zadowolony z Filtrona. Cena ok, nic nie muli nic nie dusi. Ja tam nie zamierzam zmieniać na innego producenta. Filtron jest bardzo dobry.
bidżej - 24 Mar 2009, 12:11
Maki, zmieniłbyś zdanie po pierwszym Motorcrafcie
piotr-etype - 24 Mar 2009, 12:46
Filtrona mam za 25zł. , Motorcrafta za 60.
No i teraz będzie dylemat ...
bidżej - 24 Mar 2009, 12:48
piotr-etype, nie wiem gdzie Ty kupujesz...
http://ford.sklep.pl/pl,p...rd,efa,224.html
kandyk - 24 Mar 2009, 13:35 Temat postu: filtr... Kupiłem dziś w Fota filtr MANN FILTER za 29,99zł. Sam jestem ciekawy, jak będzie się silnik zachowywał. :yyy:
Kamil6021 - 24 Mar 2009, 18:17
czekamy na relacje
kandyk - 25 Mar 2009, 16:51
Kamil6021, Zatem rzecz ma cała się tak: wymieniłem posiadany filtr Motorcrfta na zakupiony MANN FILTER C3032/1. który idealnie pasuje w owalnym pudle; pojeździłem i po mieście i po trasie i uważam, że silnik pracuje jakby nieco ciszej i delikatniej przy zauważalnym wzroście ochoty do wyrywania do przodu; jest lepsza dynamika, co pokrywałoby się z opinią Kolegi Loy. Jazdy zbyt krótkie, aby oceniać filtr w kontekście spalania.
awilk - 25 Mar 2009, 17:53
kandyk, a na tym filtrze motocrafta to ile juz przejechales?? Bo jak juz sporo to takie porównywanie nie ma większego sensu.
kandyk - 25 Mar 2009, 18:01
awilk, Na Motorcrafcie przejechałem jakieś 8 tys...nie wygląda na nazbyt zasyfiony.
Kamil6021 - 4 Kwi 2009, 20:30
Może ktoś ma jakieś dojścia do filtrów KNECHTA bo nie moge znaleźć nic w gdańsku? Postawie naprawdę duuuuuże piwo
pasylw - 4 Kwi 2009, 22:45 Temat postu: Re: filtr...
kandyk napisał/a: | Kupiłem dziś w Fota filtr MANN FILTER za 29,99zł. Sam jestem ciekawy, jak będzie się silnik zachowywał. :yyy: |
Tak sobie poczytałem te Wasze rozważania o filtrach i doszedłem do wniosku że trzeba by żonce w fofi też wymienić bo rok temu po zakupie jakoś mi wypadło to z głowy a teraz po zimie jest okazja więc zakupiłem mann filters zarówno powietrza jak i paliwa ( w samochodzie były filtrony trudno powiedzieć ile czasu ale sądząc po wyglądzie to sporo) faktycznie filtr powietrza wszedł ciasno (poprzedni Filtron sobie trochę latał) - a efekty? autko jest wyraźnie żwawsze lepiej przyśpiesza i jakby trochę cichsze i na pewno silnik równiej pracuje. Może i na nowych filtronach było by tak samo ale w sumie i na te nie ma co narzekać.
Kamil6021 - 7 Kwi 2009, 13:37
wreszcie znalazłem sklep z filtrami mann-a i knecht-a cena manna to 40 zł a knechta 47 zł, jak by ktoś szukał podaje linka : http://www.filters.com.pl/kontakt.php,
|
|