Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Urwane ramię tylnej wycieraczki (fiesta 97)

saddam_husajn - 21 Sty 2009, 17:32
Temat postu: [MK4] Urwane ramię tylnej wycieraczki (fiesta 97)
Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Ktoś niedawno urwał mi cały rękaw tylnej wycieraczki w mojej fiescie (rocznik 97)
Rękaw został urwany tuż przy masce samochodu.
W miejscu wycieraczki pozostał kawałek starego rękawu, można to zobaczyć na zdjęciu poniżej.

Zakupiłem już nową wycieraczkę (ramię) ale nie wiem jak je zamontować ponieważ pozostałośc po starym ramieniu mi przeszkadza.
Muszę odkręcić lub wyjąć część starego ramienia wycieraczki ale nie wiem jak to zrobić.
Próbowałem odkręcić za pomocą kombinerek-bez efektu...
próbowałem podważyć śrubokrętem ale też bez efektów.

Boję się pociągnąć mocniej ponieważ mogę zerwać mechanizm ruszający wycieraczką.
Kiedy próbuje mocniej pociągnąc/przekręcić częścią widoczną na zdjęciu to widze jak rusza się cały mechanizm (guma która wchodzi do tylnej maski rusza się a za nią jest mechanizm).

Pozostala część po starym ramienu wycieraczki jest z metalu tak samo jak śruba na ktorej najwidoczniej trzymie się ramie.
Nie wiem czy część ramienia przyrdzewiała do śruby (i moze dlatego tak mocno trzymie) lub trzeba sie za to zabrać z innej strony.
Ponieważ użyłem WD40 ale nic nie popusciło.
Powiecie mi jak to moge wymienić ??
Licze na waszą pomoc.

bidżej - 21 Sty 2009, 18:34

saddam_husajn napisał/a:
część ramienia przyrdzewiała do śruby (i moze dlatego tak mocno trzymie)
dokładnie tak - poszukaj jakiegoś porządnego odrdzewiacza i potraktuj nim to połączenie kilka razy, postukaj czymś (tylko Z WYCZUCIEM!), pociągnij kombinerkami i powinno zleźć :ok:
saddam_husajn - 21 Sty 2009, 18:49

ok dzieki za pomoc ale czy to pociągnąć do siebie jako "zdjąć" czy raczej w znaczeniu "odkręć" ? bo tu jest róznica...
bidżej - 21 Sty 2009, 18:51

ciągnąć do siebie - ramię jest nasadzone na wielowypuście, gwint jest tylko na nakrętkę dociskającą.
saddam_husajn - 21 Sty 2009, 18:56

a mozna zapytac na ile jestes pewien swojej odpowiedzi ? :P

Pytam z ciekawosci poniewaz kiedys jak szukałem ramienia wycieraczki na szrocie to mówiono mi że do tego oni mają jakiś klucz specjalny za pomoca ktorego to sciagaja i nakładają (ramie wycieraczki) ale ile w tym prawdy to nie wiem... ale wiem ze oni często naciągają tam wiec moze dlatego mi tak powiedziano

bidżej - 21 Sty 2009, 19:00

saddam_husajn, jeśli chcesz sprawdzić to poszukaj zdjęć silniczka wycieraczki tylnej i obejrzyj trzpień ramienia. Jakiś klucz (czy inne narzędzie) do zakładania ramienia być może mają, bo jest to dość upierdliwe zajęcie jeśli chce się odpowiednio umieścić pióro na szybie.
mikolaj_r - 21 Sty 2009, 20:04

saddam_husajn napisał/a:
a mozna zapytac na ile jestes pewien swojej odpowiedzi ? :P

Na bank jest wieloklin, ostatnio zakładałem wycieraczke od mk4.
saddam_husajn napisał/a:

Pytam z ciekawosci poniewaz kiedys jak szukałem ramienia wycieraczki na szrocie to mówiono mi że do tego oni mają jakiś klucz specjalny za pomoca ktorego to sciagaja i nakładają (ramie wycieraczki) ale ile w tym prawdy to nie wiem... ale wiem ze oni często naciągają tam wiec moze dlatego mi tak powiedziano

Taa, chyba ruski klucz...

luki - 21 Sty 2009, 20:26

wieloklin jest chyba dodatkowo stożkowy. Weź 2 młotki przyłóż jeden z jednej strony a drugim uderz po przeciwnej stronie. powinno zejść
drjanusz - 21 Sty 2009, 21:37

luki86 napisał/a:
wieloklin jest chyba dodatkowo stożkowy. Weź 2 młotki przyłóż jeden z jednej strony a drugim uderz po przeciwnej stronie. powinno zejść

Właśnie tak najlepiej - :hammer: Tylko z wyczuciem old

Miły - 21 Sty 2009, 21:42

i za chwilę pojawi się temat:

jak wmontować szybę tylną do mk4? :P

drjanusz - 21 Sty 2009, 23:00

I wtedy kolejna trafna sugestia-kup tylną klape :-P
luki - 21 Sty 2009, 23:41

znowu nie róbcie z chłopa sieroty ze będzie młotkiem po szybie bił... kawałek szmaty połozy na klapie jak by co i :ok: a jak nie to brzeszczot i naciąć kawałek tej resztki po ramieniu i tez puści bo w mk4 jest chyba aluminiowa wiec walki nie będzie
saddam_husajn - 22 Mar 2009, 16:36
Temat postu: ciag dalszy zabawy z wycieraczką
ok dzieki za odpowiedzi.
W przyszlym tygodniu bede zabierał sie za naprawe tej wycieraczki ale pojawil sie kolejny problem (przynajmniej dla mnie :P )

Zakupiłem nowe ramie do wycieraczki firmy BOSH i pojawił się problem z zamontowaniem w ramieniu juz samej wycieraczki.
Sprawdzałem kilka wycieraczek i zadna nie da sie zamontowac w ramieniu-same zaczepy w wycieraczce nie pasuja do zaczepów w ramienu.
Pomyslałem wiec ze zajade do bosha gdzie kupilem ramie i Ci mi powiedza jaka wycieraczke tam zamontowac.W Boshu powiedzieli mi ze brakuje mi pewnej częsci ktora łaczy ramie wycieraczki z samą wycieraczką i ze takie cos to kupie tylko w serwisie forda...co wydaje mi sie troche dziwne.W serwisie pewnie policzą mi ładnie za takie cos wiec wolałem pierwsze zapytac was jak zamontowac wycieraczke w tym ramieniu i jaka wycieraczke kupic.
Przypomne ze chodzi o tylna wycieraczke do fiesty MK4

Zaczepy wycieraczki w ramieniu wyglądają tak jak ponizej na zdjeciach (zrobilem 3 fotki tego zaczepu)

Wiecie co z takim czyms zrobic ?

kandyk - 22 Mar 2009, 18:08

saddam_husajn, Wciskasz wycieraczkę(pióro) w poprzeczny rowek - klik, i po sprawie. Tu masz sam zaczep; porównaj z tym, co masz w ramieniu. Zamieniałem w swojej efce MK3 właśnie ramię i musiałem użyć normalnego pióra (480mm), bo oryginalne ma 500 i górą w środkowej części idzie po uszczelce. :)
http://ford.sklep.pl/pl,p...ylnej,ford.html

[ Dodano: Nie Mar 22, 2009 18:13 ]
saddam_husajn, Ale mówimy o takim ramieniu?:
http://ford.sklep.pl/pl,p...ylnej,ford.html
To jest prawidłowe ramię do Twojej fiestki... :)

marekw - 22 Mar 2009, 18:23

Mi niedawno ktoś ukradł 3letnia wycieraczkę (ale kulturka - ramienia nie urwał) :) . Chciałem kupić tani zamiennik,a skończyłem na orginalnej za 30pln w sklepie. Sprzedawca twierdził ze tylko taka pasuje do mk4. Tyle,ze kilka dni temu widziałem fiestkę z zamiennikiem na plecach i komu tu wierzyć?
bidżej - 22 Mar 2009, 19:20

też nie raz widziałem mk4 ze zwykłą wycieraczką mocowaną na standardowym ramieniu - nie wygląda tak jak ori, ale widać działa :yes:
lesiokro - 22 Mar 2009, 20:55

Działa, działa, mam MK5 i zwykłą wycieraczkę BOSCHa, przy zakładaniu oryginalnej jest takie klik, przy zwykłej tego niema i trzyma się ona tak na słowo honoru ale ja już tak jeżdzę 2 lata i jakoś przy 160km/h czy też przy jeździe po dziurach nie odpadła jeszcze, myjnia też jej nie rusza. Owszem trzeba uważać przy opuszczaniu wycieraczki na szybę żeby się czasem nie okazało że wycieraczka spadła a ramię uderzyło mocno w szybę i brzdęk ...
rafal__lodz - 22 Mar 2009, 21:11

Też mam taki problem bo mam pęknięty zaczep w ramieniu wycieraczki ale oryginalne pióro trzyma się zwyczajnie włożone w szczelinę ramienia wycieraczki i nawet przy podniesieniu od szyby nie odpada ?Jak ktoś się boi można przewiercić ramię wycieraczki i pióro i pokombinować na nit, wcześniej prysnąć go na czarno żeby nie rzucał się w oczy. Pomysł może głupi ale wtedy nikt wam wycieraczki nie buchnie. Zamiast wymieniać wycieraczkę (całe pióro) można pokusić się też o wymianę samej gumy.
SebeG - 22 Mar 2009, 21:23
Temat postu: pytanie o mocowanie
A ja mam pytanko o mocowanie wycieraczek. W niektorych mk3 widze, ze ramie wycieraczki jest jakby tylko "nasadzone" na te trzpienie z wieloklinem, a w innych mk3 (rowniez w mojej), oprocz tego ze jest nasadzona, to z gory jeszcze jest nakretka. O so chozi s tym?
bidżej - 23 Mar 2009, 08:07

SebeG, prawdopodobnie w tych na których widzisz nakrętkę brakuje plastikowych nakładek na mocowania wycieraczek...
saddam_husajn - 27 Mar 2009, 17:22

Witam.Dzisiaj byłem w hurtowni i znalazłem wycieraczke ktora pasuje do ramienia
(ramię bosha) i wycieraczkę tez znalazłem z bosha (36 zł)
Wszystko dobre gdyby nie to ze wycieraczka ma 50,3 cm !!!
Wycieraczka wchodzi w ramie idealnie i trzyma się jak należy ale jest troche za długa...
Powiedziano mi ze według katalogu jest to wycieraczka do fiesty 97 i niby tak jest ale jest troche za długa (wycieraczka wystaje poza ramie-ramie jest wygięte oryginalnie i wycieraczka nie chowa się w nim- od strony ramienia, tylko wystaje dalej troche...
Spytałem czy nie ma wycieraczki np 48 cm ale powiedziano mi ze są ale nie akurat do tego modelu....tzn mozna dopasowywac i kombinowac ale według katalogu nie ma innej wycieraczki jezeli chodzi o zaczep jakiego szukam.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi-wiem jak sie montuje wycieraczke ale problem w tym ze wycieraczki ktore miałem wczesniej-ktore probowałem nie pasowały do zaczepu w ramieniu... i dlatego chciałem uzyskac informacje o tym jaka to musi byc wycieraczka do tego ramienia.
Problem w sumie się rozwiązał ale powiedzcie mi czy do fiesty 97 dawac wycieraczke 50,3 cm ?
W innych fiestach widzialem wycieraczki i wiekszosc ma długosc ponizej 50 cm ale tez są inne ramienia....
Powiedzcie mi co robic ? Kupic tą wycieraczke? szukac innej czy kombinowac cos jeszcze ?

awilk - 27 Mar 2009, 17:49

Do mojej fiesty mk5 więc i do twojej mk4 idealnie podchodzi wycieraczka Valeo 480 mm - na wakacjach właśnie wymieniałem.
saddam_husajn - 27 Mar 2009, 18:07

szczerze mówiąc wątpie (moge sie mylić ale) wydaje mi sie ze nie będzie pasowała ta co ją polecałes.....

Ja mam dziwny zaczep w ramieniu wycieraczki:

więc nie każda wycieraczka tam wejdzie-chodzi przede wszytkim o zaczep.

Oryginalna wycieraczka wygląda tak:

ale jak juz wczesniej wspomniałem ma ona az 50 cm :/ czyli jest za długa.
Ważne jest to jak wycieraczka jest zbudowana (górna część) wiec nie jest to normalna wycieraczka ktora ma ten taki obrotowy plastik mocujący...

awilk - 27 Mar 2009, 18:35

saddam_husajn, więc wątp sobie dalej, ta wycieraczka właśnie na tym zaczepie od pół roku jest w moim samochodzie i prędzej też ktoś taką założył, zdejmuje się tylko plastik z wycieraczki i wchodzi ładnie. A tak na boku po co zadajesz pytania na forum skoro uważasz że odpowiedzi są złe ?? :fox:
saddam_husajn - 27 Mar 2009, 18:53

wiesz wyszukałem taką wycieraczke w necie i zobaczyłem ze ma inny zaczep-stąd mój post.
Ale wychodzi na to ze masz racje wiec spróbuje Twój sposób :)
Dzieki za pomoc-prosze narazie nie zamykac tematu w razie czego :P