Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] jak zrobic zeby po wy陰czeniu zap這nu wskz闚ka od pali

Kuleczka - 11 Sie 2008, 21:03
Temat postu: [MK3] jak zrobic zeby po wy陰czeniu zap這nu wskz闚ka od pali
Stawiam auto na ulicy i juz kilka razy mi sie zdarzy這 瞠 mia豉m ko這 po� baku paliwa a rano wsiadam do samochodu i okazuje si� 瞠 mam poni瞠j rezerwy. A korek od wlewu by� jakim� sposobem wyrwany. Moje pyatnie brzmi czy mo積a tak zrobi� 瞠by w fiescie mk3 z tablica bez obotomierza po wy陰czeniu zap這nu wskaz闚ka poziomu paliwa opad豉 na dno nawet jesli mamy zatankowanego do pe軟a? tak jak to jest w maluchu :devil:

Ewentualne porady 瞠by nie tankowa� do pe軟a i zeby kupic korek na klucz odpadaj�!

kamil wolski - 12 Sie 2008, 00:11

Patent by豚y przydatny ;) Swoj� drog�, wszyscy macie tak 'precyzyjne' te wzka幡iki? Zakr皻y, hamowanie, pochylona jezdnia, itd wp造wa na wy鈍ietlan� ilo嗆 paliwa.
Parzych - 12 Sie 2008, 03:07

Mo瞠 zg這si� na policji, 瞠 na tej ulicy grasuj� z這dzieje paliwa...
Kuleczka - 12 Sie 2008, 07:23

Parzych73 napisa�/a:
Mo瞠 zg這si� na policji, 瞠 na tej ulicy grasuj� z這dzieje paliwa...

a dziekuje bardzo, takich pomyslow niechce.

Mo瞠 jaki� wy陰cznik ktory zainstaluje samodzielnie na przewodzi ktory biegnie do deski rozdzielczej? Czy jest jakas rada zeby z wylaczeniem zaplonu wskazowka tez opada豉?

Moze przeniose ten temat do dzia逝 "mechnika"?

Lokmen - 12 Sie 2008, 08:35

najpro軼iej bedzie zas這ni� czym� (np. kawa趾iem tekturki) licznik w okolicach wska幡ika paliwa
Kuleczka - 12 Sie 2008, 16:23

Lokmen napisa�/a:
najpro軼iej bedzie zas這ni� czym� (np. kawa趾iem tekturki) licznik w okolicach wska幡ika paliwa

ok. od jutra zostawiam tam paczke po fajkach tak 瞠by zas豉nia豉 wska幡ik a paczka po fajach b璠zie niepozorna, chocia� sama nie pale :yes:

szynszyl - 12 Sie 2008, 17:02

Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce pali�?
jaki problem podnie軼 siedzenie z ty逝. przeci帷 kabel od wska幡ika paliwa. wmontowa� taki w豉cznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek doci望 zeby pociaga� i robi� za�./wy�.

Cytat:
najlepiej po durex-ie :twisted:
Lokmen - 12 Sie 2008, 17:41

szynszyl napisa�/a:
Kuleczka, a jak sie kolesiom zachce pali�?
jaki problem podnie軼 siedzenie z ty逝. przeci帷 kabel od wska幡ika paliwa. wmontowa� taki w豉cznik jak przy lapmie nocnej na sznurek. zalozyc siedzenie sznurek doci望 zeby pociaga� i robi� za�./wy�.
te miszczu a co da ci odci璚ie tego kabelka od wska幡ika - bo z tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskaz闚ka jak sta豉 na ostanim odczycie paliwa tak bedzie sta�, tu ostatecznie trzeba by by這 zakombinowa� z pontecjometrem coby mo積a by這 zmienia� warto嗆 rezystancji a tym samym wskazania wska幡ika
szynszyl napisa�/a:
najlepiej po durex-ie
nie zabraniam
szynszyl - 12 Sie 2008, 20:46

Lokmen napisa�/a:
tego co wiem nawet jak go potniesz w 10 miejscach to nic nie da i wskaz闚ka jak sta豉 na ostanim odczycie paliwa tak bedzie sta�
kurde kto ma MK3? nie ch leci do fiesty i wyjmie ta wtyczke pd siedzeniem.
Lokmen napisa�/a:
ostatecznie trzeba by by這 zakombinowa� z pontecjometrem
dobry pomys�, tylko dopi望 sie r闚nolegle potencjometrem zma造m ohmem do potencjometru w baku. wyprowadzi� go na kabelkach ko趺o siedzenia i wsadzi� jaki� wy豉cznik zeby wedzia豉 Kuleczka ile ma czasem w baku
ale czy sie jej zechce :hihihi:

Kuleczka - 12 Sie 2008, 20:54

to dziwne bo w maluchu jest tak dobrze zrobione ze zawsze wskaznik opada po wylaczeniu zaplonu a juz nie wspomne o wylaczniku swiatel ktorego nie trzeba wylaczyc bo i tak po rozlaczniu zaplonu swiatla gasna.

a dodam jeszcze ze niemam zamiaru bawic sie w jakis potencjometr bo to dla mnie za trudne wiec zostane przy paczce fajek :yes:

szynszyl - 12 Sie 2008, 20:56

zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. :twisted:
Kuleczka - 12 Sie 2008, 21:01

szynszyl napisa�/a:
zawsze zostaje opcja zamiany na malucha. :twisted:

To� to by豉by szale鎍za decyzja :hahaha:

Seb0l - 12 Sie 2008, 22:17

to mo瞠 co� tak banalnego na przeka幡iku..

zwyk造 przeka幡ik prze陰czaj帷y
wska幡ik kt鏎emu zamiast pewnej rezystancji podamy mas� opadnie ca趾iem, po w陰czeniu zap這nu zostanie po陰czony z p造wakiem i powinien pokazywa� stan paliwa..
na szybko i prosta konstrukcja :)

JoeMix - 12 Sie 2008, 22:38

Jak mu podasz mas� to nie poleci na maxa czasem? A im wi瘯szy op鏎 tym ni窺ze wskazanie? (jak z temperatur�)

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 22:41 ]
Nawet je郵i,,, ten patent tak prosto nie przejdzie, wy陰czaj帷 zap這n odetniesz zasilanie przeka幡ika prze陰czy si�, ale i zasilanie wska幡ika - ani drgnie pomimo i� b璠zie mia� podan� mas� na wej軼iu.

Seb0l - 12 Sie 2008, 22:46

nie potrafi� tego uzasadni�, ale jest jak piszesz. Czyli ma這 paliwa, du瘸 rezystancja na z陰czu p造waka. Tyle 瞠 jak co� kombinowa貫m i zdj掖em kabelek do wska幡ika i zwar� mi si� z mas� to opad� ca趾iem, dlatego tak wykombinowa貫m..

edit
mo磧iwe, nie robi貫m tego tylko zaproponowa貫m pomys�. Dajcie inny przyk豉d, sam bym sobie zmontowa�..

JoeMix - 12 Sie 2008, 23:24

Pomys� ciekawy, ma kto� zdj璚ia wska幡ika paliwa bez skali tak 瞠by bebechy by這 wida�?
stafcio - 13 Sie 2008, 09:16

a nie mo積a pokombinowa� tak 瞠by po przekreceniu stacyjki sie uruchamia豉 wskaz闚ka? tak jak jest z temperatur�. w tym przypadku informacje by podawal p造wak a nie czujnik temp.
poszukaj w schematachy kt鏎y kabel jest od zasilania tego wska幡ika i pokombinuj. jak go znajdziesz (jak jest) to podlacz go do plusa na stacyjce i sprawdz czy dziala. jeden musi isc do plusa w stacyjce a drugi do p造waka tak mi sie zdaje.

Lokmen - 13 Sie 2008, 13:16

ocknij sie bo o niczym innym ch這paki nie pisz� - ale jak nie kumasz o czym my piszemy to zr鏏 sobie prosty test odepnij akumulator z instalcji i zobacz czy wskazowka od paliwa ci opadnie na sam d馧
JoeMix - 13 Sie 2008, 14:19

Oba wska幡iki i temperatura i paliwo nie zmieniaj� pozycji po wy陰czeniu zasilania. Ale jak gasisz auto to jest ciep貫 i wskaz闚ka jest gdzie� w po這wie pola, a jak na zimnym w陰czysz zap這n to spada do zera bo taki jest odczyt z czujnika... tak? Naprawd� nikt nie ma fotek?
emceha - 13 Sie 2008, 14:26

Momencik, u mnie wskaz闚ka temperatury od razu w璠ruje na d馧 po wy陰czeniu zap這nu.
zoharek - 13 Sie 2008, 14:38

Ja mam co prawda Mk4, ale u mnie r闚nie�, paliwo zostaje bez zmian, a temperatura spada do zera po wy陰czeniu zap這nu.
emceha - 13 Sie 2008, 14:40

zoharek napisa�/a:
Ja mam co prawda Mk4, ale u mnie r闚nie�, paliwo zostaje bez zmian, a temperatura spada do zera po wy陰czeniu zap這nu
No i tak jest w wi瘯szo軼i fordillak闚 z tego okresu :)
Lokmen - 13 Sie 2008, 14:51

JoeMix napisa�/a:
Oba wska幡iki i temperatura i paliwo nie zmieniaj� pozycji po wy陰czeniu zasilania. Ale jak gasisz auto to jest ciep貫 i wskaz闚ka jest gdzie� w po這wie pola, a jak na zimnym w陰czysz zap這n to spada do zera bo taki jest odczyt z czujnika... tak? Naprawd� nikt nie ma fotek?
pokr璚i貫� co� - wskazowka od temp. zawsze po odci璚iu zasilania bedzie lecie� na d馧 (przynjamniej na 100% bedzie tak w MK3 i MK4)
Marcin - 13 Sie 2008, 14:53

u mnie zar闚no paliwo jak i temperatura zostaje w ostatnim po這瞠niu, wygl康a na to 瞠 wska幡iki dzia豉j� przy zasilaniu i 瞠by opada造 po zap這nie, musia造 by by� jeszcze przez jaki� czas zasilane, czyli trzeba zamontowa� jaki� przeka幡ik czasowy z jednoczesnym odpowiednim rozwarciem/zwarciem przewod闚 sygna這wych do wska幡ik闚.

[ Dodano: Sro Sie 13, 2008 15:01 ]
dla pewno軼i poszed貫m do auta i zrobi貫m fote:

Kuleczka - 13 Sie 2008, 16:00

emceha napisa�/a:
Momencik, u mnie wskaz闚ka temperatury od razu w璠ruje na d馧 po wy陰czeniu zap這nu.

u mnie te�

sulos - 13 Sie 2008, 16:05

Marcin, a u mnie opadaly na dol. teraz zauwazylem ostatnio, ze temperatura opada a paliwo zostaje...
JoeMix - 13 Sie 2008, 17:20

Lokmen napisa�/a:
JoeMix napisa�/a:
pokr璚i貫� co� - wskazowka od temp. zawsze po odci璚iu zasilania bedzie lecie� na d馧 (przynjamniej na 100% bedzie tak w MK3 i MK4)
Hmm, no tak napisa貫m bo je寮zi貫m na mk4 robi帷 prawko i na tym aucie zdawa貫m i jak wyjmowa貫� kluczyk to wskaz闚ki zostawa造 gdzie by這, nic nie opada這.

Serio nikt w domu nie ma zegar闚 od mk3 czy 4 瞠by cykn望 fotki... albo samych fotek? Mam si� na szrota uda�?

zoharek - 13 Sie 2008, 17:27

No przecie� nie b璠� do zdj璚ia zegar闚 rozbiera�...
Marcin - 13 Sie 2008, 17:41

JoeMix napisa�/a:
Serio nikt w domu nie ma zegar闚 od mk3 czy 4 瞠by cykn望 fotki... albo samych fotek? Mam si� na szrota uda�?

dwa posty wy瞠j nad Twoim masz foto ode mnie, chyba 瞠 chcesz wewn徠rz, ale to nie wiem po co :fox:

Seb0l - 13 Sie 2008, 18:44

JoeMix o to chodzi?

JoeMix - 13 Sie 2008, 19:50

Marcin napisa�/a:
JoeMix napisa�/a:

dwa posty wy瞠j nad Twoim masz foto ode mnie, chyba 瞠 chcesz wewn徠rz, ale to nie wiem po co :fox:
Po to 瞠by to rozkmina� i co� wykombinowa� :P sebol dzi瘯i,,, co� pomy郵imy.

[ Dodano: Sro Sie 13, 2008 19:55 ]
Seb0l napisa�/a:
[url=http://images32.foto...4cm.jpg]Obrazek[/URL]
A z drugiej strony co� wiedac :P

Wychodzi na to 瞠 oba wska幡iki maj� 3 konektory, z foli wychodzi 瞠 2 to zasilanie +/- (bo oba s� pod陰czone razem) a ten 3-ci to sygna這wy,,,

KrystianA - 14 Sie 2008, 01:56

U mnie w Dieselku Mk3 wystarczy這 zdj望 t� wtyczk� z przewodami zamocowan� pod siedzeniami tylnymi na g鏎ze zbiornika paliwa, przy przewodach paliwowych.

Po ca趾owitym wypi璚iu jej wskaz闚ka paliwa zawsze lecia豉 mi w d馧 i chcia貫m zrobi� tam jakie� prze陰czniki ale z這dzieje co� si� u mnie przestali pojawia�....

Nie pami皻am tylko czy na w陰czonym czy na wy陰czonym zap這nie :P

Wa積e 瞠 sz這 do zera :P

Lokmen - 14 Sie 2008, 08:48

KrystianA napisa�/a:
Nie pami皻am tylko czy na w陰czonym czy na wy陰czonym zap這nie
za這瞠 sie ze na w陰czonym zap這nie
szynszyl - 14 Sie 2008, 08:55

wracamy do prostackiego pomys逝 szynszyla.
KrystianA - 14 Sie 2008, 09:58

szynszyl napisa�/a:
wracamy do prostackiego pomys逝 szynszyla.

dzia豉這 :P

Freeman - 14 Sie 2008, 21:31

To jest licznik z mojej fiesty rozwalonej 12.2007 wida� poziom paliwa 1/2, a tem 0.

KrystianA - 15 Sie 2008, 01:20

w sumie po co kombinowa� , odpi望 ca趾iem przewody od p造waka, wozi� pi徠k� w razie co, kasowa� licznik dziennych i sugerowa� si� 鈔ednim spalaniem dolewaj帷 odpowiednio, rozwi您anie do realizacji w 23 sekundy :P

mo瞠 to g逝pio zabrzmi ale sam ze swojej strony zamontowa貫m czujnik ruchu przy korku wlewu w obecnym autku.

Mam Vectr� kombiaka, wlew paliwa jest do嗆 banalny, blokada od zewn徠rz - klapka z tego co widzia貫m blokada klapki z plastiku i potem w 鈔odku korek, ale od wewn徠rz spokojnie mo積a si� dosta� w te same miejsce do samej blachy i tej klapki (otw鏎 w tapicerce na graty typu tr鎩k徠, apteczka 豉dnie zamykany r璚znie) , zamontowa� czujnik ruchu i niech pr鏏uj�, otworzy i b璠zie dzy� dzy�.

Edit- zastosowano dodatkowo w miejsce czujnika kra鎍闚k�, tak� jak sie stosuje np. do maski - dzy� dzy� podw鎩nie

Pomys� mia貫m przedni i spokojnie dzia豉 :P

Chyba to o wiele lepsze rozwi您anie, co z tego 瞠 rezerwa b璠zie, jak si� kapn� to i tak Ci b璠� upuszcza� otwieraj帷 na chybi� trafi�.
Wiele aut nie pokazuje ile jest w baku a i tak kradn� lub pr鏏uj�.

We Fiestce do realizacji chyba tak proste by nie by這 :P

Fajna akcja kiedy� by陰 pod moim domkiem nt. og鏊nie kradzie篡, kradli autko - golfa, nie mogli odpali�, m璚zyli si�, otworzyli mache a tam nie by這 aku, w豉軼iciel wyj掖 do 豉dowania akurat :P i jak tak grzebali to zostali wreszcie sp這szeni, cho� nawet ze 50 m przepchali auto i dali potem sobie luz :P