Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - Dystanse z 4x108 na 4x100

Hyuga - 3 Mar 2008, 21:04
Temat postu: Dystanse z 4x108 na 4x100
Hejka, mam takie pytanie. Jestem w trakcie poszukiwania felg do fofi i naprawdę ciężko znaleźć coś w przystępnej na moją kieszeń cenie i w dodatku z rozstawem 4x108. Szukam szerokich felg z rantem i często spotkać można je w golfach czy polówkach, a te z kolei mają rozstaw 4x100. Czy da radę zrobić dystans z 4x108 na 4x100? Jak powinno to wyglądać i czy w ogóle jest to bezpieczne? Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam :)
Ad@mus - 3 Mar 2008, 21:10

znam kolesia co za 400zl robi szerokie stalowki
Wojtass - 3 Mar 2008, 21:39

Są takie bajery, jeśli dobrze wykonane to można jeździć. Jak nie kupisz to mozna wykonać u ślusarza, najlepiej na fabrycznych szpilkach.

Tylko uważaj z tym szerokim rantem, raz założyłem na rajd 13x7" z małym ET z dystansami to mnie na badaniu technicznym przed imprezą cofnęli :-)
Jeśli szerokie to nawet bez dystansów ranty błotników są w niebepieczeńśtwie

LOY - 3 Mar 2008, 23:05

hyuga ...na allegro masz tego od groma ...nazywa sie adaptery albo dystanese ze zmiennym rozstawem ....ale nie licz ze zaoszczedzisz bo bezpieczny dystans na zmienny rozstaw musi miec min 20 mm koszt to ok 400 pln na obie osie plus dłuzsze szpilki ok 100..nastepny drobiazg dystans odejmujesz od et ..jesli kupisz alu z et 35 to przy dystanie takim jak napisałem et robi sie 15 ...a przy szerokosci 7 cali tego juz napewno nie załozysz do fiesty ...wiec nie kombinuj ..szukaj felg w rozstawie 4x108
tomekk58 - 3 Mar 2008, 23:08

szukaj felg, ja calkiem przypadkowo trafilem na dezenty 13cali na 7 szerokosci z et25... koles nie wiedział co sprzedaje i je kupilem za cene samych opon... szukajcie a znajdziecie, cierpliwosci :)
Hyuga - 3 Mar 2008, 23:16

Racja chłopcy. Poza tym jak liczyłem np ile wyniosłoby przedłużanie felg stalowych to też żadna korzyść - z polerką i oponami jakieś 1200zł. Mój budżet to jakieś 800zł z oponami na sezon, także dłuuuuugo będę szukał :\
tomekk58 - 3 Mar 2008, 23:21

Cytat:
Mój budżet to jakieś 800zł z oponami na sezon, także dłuuuuugo będę szukał :\
ja kupilem za 550zł felgi z 2002 roku z prawie nowkami oponami firestona ... poczekaj i szukaj okazji... :D za ta kase na pewno znajdziesz cos fajnego
LOY - 4 Mar 2008, 00:24

Hyuga napisał/a:
. Mój budżet to jakieś 800zł z oponami na sezon, także dłuuuuugo będę szukał :\

bzdura ...800 to kupa kasy ...zwłaszcza jesli poruszasz sie w rozmiarze 13-14 cali ...szukaj jakichs felg z brakami i cwicz sie w restaurowaniu :fox: ..satysfakcja dzika i spora oszczednosc ...
z prostych rozwiazan polecam to ;
http://www.allegro.pl/ite..._ford_itp_.html

ladne felgi które wygladaja na optycznie wieksze ..opony w dobrym rozmiarze ..i bierznik na 100% na sezon pociagnie ...oszczedzasz czas i pieniadze ..uderz do kolesia i zaproponuj kase albo wpisuj swój budzet i licz ze 800 go usatysfakcjonuje
a XR na takich kołach wyglada dobrze zwłaszcza gdy srodki sa czarne ..vide to -

Bongo - 4 Mar 2008, 01:37

ja tam moje 7 & 8 cali wychaczylem za 850 do regeneracji tzn ze klar chodzil z polerki i byly zasniedziale...kilka popolodni i rancik jesst kozak a felga tymbardziej...kto byl w boszkowie to widzial ;P i ci moze potwierdzic
Darekmk3 - 4 Mar 2008, 04:49

tomekk58 napisał/a:
szukaj felg, ja calkiem przypadkowo trafilem na dezenty 13cali na 7 szerokosci z et25... koles nie wiedział co sprzedaje i je kupilem za cene samych opon... szukajcie a znajdziecie, cierpliwosci :)

no mistrzu bo wujek darek pamiętał i cynka zapodał :P

a tak serio to LOY ma racje 13-14 cali za tą kase są do wychaczenia tylko trzeba pilnować alledrogo :) ,ja teraz kupiłem ala cossy 16 z łysymi oponkami za 500zl -odziwo fele proste więc napewno możno kupic dobry felunek w dobrej cenie :)

pozdro :)

Hyuga - 4 Mar 2008, 09:30

Dlatego jeszcze trochę wody upłynie nim kupię dobry felunek, ale mam nadzieję, że do Poznania sztuka ta się uda. Loy zobacz tylko, że te felgi co pokazałeś na allegro są wąskie, a ja jak mówiłem szukam czegoś z rantem przynajmniej na tył, tak jak na zdjęciu tej xrki.
Żółwik Tuptuś - 4 Mar 2008, 15:22

Przepraszam chłopaki - ale jakie opony zakładacie na felgi o szerokości 7 lub 8 cali tak żeby weszło to do fiesty i jednocześnie nie zagrażało bezpieczeństwu podczas jazdy ?
Hyuga - 4 Mar 2008, 15:37

Ja będę starał się zakupić 195/45/14. a jak się uda to 195/40/14 :P
Żółwik Tuptuś - 4 Mar 2008, 15:42

19.5 centymetra to 7.7 cala - czyli ledwo starczy na felgę 7 cali ( przy profilu 40 ) . Pamiętaj że to musi być kolejny parametr przy doborze felg i opon .

Na jednym ze zlotów mieliśmy przykłąd co się dzieje gdy opona jest za wąska ( zwrot o 270 stopni po ściągnięciu opony z felgi )

LOY - 4 Mar 2008, 16:40

Żółwik Tuptuś napisał/a:
19.5 centymetra to 7.7 cala - czyli ledwo starczy na felgę 7 cali ( przy profilu 40 ) . Pamiętaj że to musi być kolejny parametr przy doborze felg i opon .

Na jednym ze zlotów mieliśmy przykłąd co się dzieje gdy opona jest za wąska ( zwrot o 270 stopni po ściągnięciu opony z felgi )

pitolisz wujek ...ładne ma byc :-) i pretko wygladac ma ...i ma miec z tyłu szersze laki jak fura do driftu ...nie poznałes jeszce złotych zasad tuningu ... :-)

Hyuga - 4 Mar 2008, 16:51

Dokładnie :D Jak z tyłu będzie trochę wystawać to nic się nie stanie, poza tym ja na silniku 1.3 nie jeżdżę specjalnie ekstremalnie, więc bać się o mnie nie trzeba :) A jeśli chodzi np o przepisy związane z wystającymi poza obrys auta felgami, to jest jak ze wszystkim w aucie. Policja zawsze coś u Ciebie znajdzie. Lekarstwo jest proste: Przekładka kół na stalówki i odbiór dowodu z dopłatą :P
Żółwik Tuptuś - 4 Mar 2008, 20:20

LOY napisał/a:
Żółwik Tuptuś napisał/a:

pitolisz wujek ...ładne ma byc :-) i pretko wygladac ma ...i ma miec z tyłu szersze laki jak fura do driftu ...nie poznałes jeszce złotych zasad tuningu ... :-)

fakt - niereformowalne ze mnie zwierze :ups: :yes:

Hyuga - jak tam zostaje 1.3 to kup felgi 5.5 cala i załuż na nie ładne kierunkowe opony . będzie dobrze wyglądać i przy okazji jexdzić . Nie dawaj z tyłu szerszych felg ( co innnego opony ) bo zabije cie śmeichem każdy kto choć trochę wie OCB . Dlaczego 90 % miłóśnikó stylingu chce koniecznie uchodzić za ignorantów i laików jeżeli chodzi o mechanikę i rasowanei ? Przeca auto może mieć stockowy silnik i być zrobione stylistycznie z głowąi nie wbrew mechanice :fox: .

Darekmk3 - 4 Mar 2008, 20:29

Żółwik Tuptuś napisał/a:
Przepraszam chłopaki - ale jakie opony zakładacie na felgi o szerokości 7 lub 8 cali tak żeby weszło to do fiesty i jednocześnie nie zagrażało bezpieczeństwu podczas jazdy ?

Michał jesli o mnie chodzi to 16 na 6.5cala mam w escorcie, a opona nich to 205/45/16
ale fakt do fiesty 1.3 felgi 13 cali z oponką 175/50/13 i posadzić ją niżej i naprawde ładnie wygląda i dobrze jezdzi- sam miałem takie zestawienie i u mnie sie spisywaly fakt bylo twardo ale mi to nie przeszkadzało,a jesli chodzi o optymalnosc z komfortem to standart do 1.3 czyli 165/65/13 - no ale jak znam życie większość powie ze to balon... ale naprawde jezdziło sie bezpiecznie na wszelkich dziurach..

pozdro :)

madek - 4 Mar 2008, 20:38

Mi sie udalo wyrwac oponki 175/60/14, a beda na feldze 5,5. Jeszcze tego nie mam na aucie ale chyba nie bedzie tragedii :) Tylko ze mi akurat bardziej zalezy na tym zeby to auto jakos jezdzilo a nie tylko wygladalo. No ale kazdy ma swoje podejscie do sprawy...
LOY - 4 Mar 2008, 21:00

madek napisał/a:
Mi sie udalo wyrwac oponki 175/60/14, a beda na feldze 5,5. Jeszcze tego nie mam na aucie ale chyba nie bedzie tragedii :) Tylko ze mi akurat bardziej zalezy na tym zeby to auto jakos jezdzilo a nie tylko wygladalo. No ale kazdy ma swoje podejscie do sprawy...

rzadki przykład zdrowego rozsadku ... ale to jest tjunig stylistyczny wiec złosliwie skrytykujemy ....madek zwariowałes -chłopie masz całe 60 KM moc az rozpiera twoje lekkie auto ..kupuj 17 -tki i nie katuj auta na prostych (heheh) i pamietaj tylnia felga musi byc minimum cal szersza od przedniej ..zeby laski myslały ze naped jest na tył jak w wypas -bmce :fox: ....i opony konkret 205 -minimum i oczywiscie konkretnie poza autem ..zeby tak malowniczo bryzgało błotem w deszcz.. WYPAS ma byc a nie nuda :yes:

Piesek - 4 Mar 2008, 22:17

a co powiesz 175/50/13 na 8 calowej feldze Żółw hehehhe :D

felgi dla kolegi w podanej cenie:
RSL 13" 7j licytacja nr1
RSL 13" 7j licytacja nr2
kultowe ATS 13" 7j po regeneracji
mangels, negocjować cene... potem na biało prysnąć

ogółem ze swojej strony mogę dodać takie hasła do wyszukiwania kultowych felg do german stylu (jak sam preferowałem do swojej mk3 ten styl to takowe wpisywałem):
- brock
- dezent (z tym że patrzy tylko na dział 13 i 14" bo reszta to takie tandetna masówka)
- steffan
- schmidt (ale to już wyższa szkoła jazdy, choć 2 razy miałem okazje i na revolution (co mnie jeszcze Loy bardzo na nie nakłanaij.... no ale...) i potem jeszcze uciekły mi sprzed nosa schmidth TH....
- bbs rs
- bbs rm
- mangels
- rsl
- mohag
ogółem warto też wpisywać czasem samo wyrażenie 7j lub 8j i przeglądać wtedy w dziale 13" i 14"...
teraz zmieniła mi sie calkowicie preferencja felg i ze wzgledow praktycznych jak i takowych ze miska zeteca orurowanie do ic bedzie nisko to auto musi stac wysoko...

Hyuga - 4 Mar 2008, 22:51

Felgi ładne, nawet pod mój styl, ale 13-tka to ostateczność. Marzy mi się minimum 14-tka z takich wzorów jak te, szczególnie brocki czy dezenty 7 na przod 8 na tyl, ale to trzeba szukać. Dziś z kolei znalazłem coś takiego. Jak gość nie sprzeda to może trochę spuści i kupię :)
http://moto.allegro.pl/it...x108_opony.html

Piesek - 4 Mar 2008, 23:22

dezent A ,ialem takie u siebie przewertuj jakas 3-4 strone mojego temau to zobaczysz jak wygladaja na aucie
Żółwik Tuptuś - 4 Mar 2008, 23:32

Piesek napisał/a:
a co powiesz 175/50/13 na 8 calowej feldze Żółw hehehhe :D

..

uczczę to minutą ciszy :|

marcus_87 - 5 Mar 2008, 11:22

LOY napisał/a:
tylnia felga musi byc minimum cal szersza od przedniej ..zeby laski myslały ze naped jest na tył jak w wypas -bmce :fox:

myslisz ze te laski sa na tyle douczone, kiedys widzialem szersze felgi zalozone na przod ;-( i pewnie dla takiej laski bez roznicy, i tak jest zajebiscie :-)

FiFa - 5 Mar 2008, 11:28

Co do wystajacych troche poza obrys... Co prawda nie na fiescie...
http://i116.photobucket.c...ow/S4200016.jpg
http://i116.photobucket.c...ow/S4200018.jpg

I powiem szczeze ze mi to sie wogole nie podoba :cojest:

Parzych - 5 Mar 2008, 11:46

O fuj...
LOY - 5 Mar 2008, 12:15

FiFa napisał/a:
Co do wystajacych troche poza obrys... Co prawda nie na fiescie...
http://i116.photobucket.c...ow/S4200016.jpg
http://i116.photobucket.c...ow/S4200018.jpg

I powiem szczeze ze mi to sie wogole nie podoba :cojest:

ładnie ...195 na 6 czy 10 calach .....slicznie i bezpiecznie BMW tjuning

Piesek - 5 Mar 2008, 17:48

kolejne kultowe: http://moto.allegro.pl/it...chmidt_rh_.html

[ Dodano: Czw Mar 06, 2008 19:08 ]
felunki, które kiedyś chciałem bardzo kupić (dzwoniłem 1200zł z oponami facet chce, albo 1000zł bez opon, dobra cena, lepieł się zapożyczyć i kupić zajebiste a nie na następny sezon znowu szukac innych... chociarz felgi to też choroba, ja osobiście już miałem chyba z 8 różnych alusów... wsumie przeliczmy: dezent A 13" 7j, RSL 13" 7j, dezent A 14" 8j, seryjne z FRST, znowu RSL 13" 7j (przy mega glebie nie idzie jeździć na 13" :D ), 15" z fora pumy "wiatraki", 13" 7j ATS z forda capri te takie kultowe jak demolek miał... no i moje nowe... ale tymi sie już niedługo pochwale ;) a już mam film na nowe a na tych jeszcze nie pojeździłem :D Swoją drogą to chyba jedną z rzeczy którą się najchętniej zmienia w aucie i racjonalnie zmienia wyglada auta...

rybek121 - 27 Cze 2013, 00:09

U mnie to wyglada tak: :luzik:

Fele zjadly kilka wieczorow (+koszty materialow i lakierow) a oponki dorwalem za 300zl.
Jak sie wam to widzi :myśli: //...

Pietrekk - 27 Cze 2013, 08:06

Koza :P
DemptD - 27 Cze 2013, 21:00

rybek121, brawo, otrzymujesz tytuł Górnika Roku oraz

za wykopanie tematu sprzed 5 lat, gratulujemy :zwyciężca:

rybek121 - 27 Cze 2013, 23:39

DemptD napisał/a:
rybek121, brawo, otrzymujesz tytuł Górnika Roku oraz
Obrazek
za wykopanie tematu sprzed 5 lat, gratulujemy :zwyciężca:

No jestem nowy jak widzisz, ale ze co to zle ze stare tematy odkopuje? :ups: Staram sie pomagac jak moge, bo po co kupowac szerokie stale :nawalony: po 1000zl jesli ktos ma jakiekolwiek pojecie o spawaniu i przygotowce, to ogranicza go tylko wlasna wyobraznia :luzik: , sam moze tworzyc cuda.
:hammer: