|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Biszkopty : Monia
MONIA - 10 Gru 2004, 10:01 Temat postu: Biszkopty : Monia Hej mam baardzo ciężkie pytanie.....Jakie wymiary powinien mieć tłumik w XR2 1,8 Zetec...Nie posiadam takowego więc zmierzyć nie mogę,a na stopery do uszu już nie wyrabiam :lol: Mikołaj (i sąsiedzi dla ich błogiego spokoju nocną porą) obiecał pod choinkę coś z oferty KM. Mili panowie robią tłumiczki seryjnie i za diabła nie wiedzą który byłby zbliżony rozmiarem do orginału w Fieście...a jak babcie kocham nie chce ciągnąć tuby za samochodem,a co gorsza zgubić na garbie z całym wydechem. :wink:
olijacek - 10 Gru 2004, 10:06
Może to coś Ci pomoże : http://www.automotosklep.home.pl/witryna_ie.htm
Jareczek - 10 Gru 2004, 10:14
To jej chyba nic nie pomoże, bo tam nie ma 1.8 zetec'a
Iro - 10 Gru 2004, 13:08
Nie polecałbym Ci KM
MONIA - 10 Gru 2004, 13:34
Czemu nie KM???
pvzon - 10 Gru 2004, 13:41
miałem KM w escorcie był bardzo głośny
MONIA - 10 Gru 2004, 16:22
Ale chyba troszku cichszy od wolnego......Dobra to jaki kupić żeby buczał ładnie basem,i żeby łba nie urywało i do 300 zł???
szynszyl - 10 Gru 2004, 17:48
bosal, prawie seryjny i nie ma pana żeby nie było w ofercie(w cuda nie wierzę). a jak sportowy to nic nie powiem
zefir - 10 Gru 2004, 21:56
ULTER )
sam mam, kosztowal mnie jakies 230 zl
delikatny bas, ciut glosniejszy od serii
Fred - 10 Gru 2004, 22:03
Ja miałem samą końcówkę ULTER'a i tez troszkę dawała ładnego dźwięku teraz cieszy się nią inny fiestomaniak (mianowicie Mafios) i tez jest zadowolony
Iro - 10 Gru 2004, 22:07
W takich pieniądzach to tylko ulter, bo KM to the great shit of this world
MONIA - 11 Gru 2004, 09:40
a Lorbi z nierdzewki ???
DŻEJKU - 11 Gru 2004, 14:33
Iro nie gadaj głupot. KM, WM, Ulter jesli są uniwersalne to niczym się nie różnią... zresztą chyba z kazdej z tych firm są proponowane także puszki z nierdzewki.
co do Lorbi to osobiście polecam bo tam kazdy typ tłumika jest w 2 wersjach: z puszką zwykłą i nierdzewną.
Z drugiej jednak strony jeśli fiesta tak głośno chodziła to popatrzył bym na cały układ wydechowy bo moim zdaniem przy seryjnym wydechu wstawienie nawet najbardziej przelotowego końcowego nie spowoduje aż takiego wzrostu hałasu. jeśli było naprawde głośno to zobacz czy masz środkowy wydech i katalizator bo jeśli nie to kazdy sportowy bedzie się wydzierał na maxa (ja tak miałem)
więc jeśli8 masz cały wydech wyczyszczony to załóz zwykły środkowy i sportowy końcowy a bedzie basik albo załóż seryją lekko wypatroszoną puchę wtedy bedzie cicho a na wyzszych troszkę głośniej...
co dowielkości puszki to seryjna jest dość duża więc kazda od poj 1.6-2.0 podejdzie bez mydła..
Jareczek - 11 Gru 2004, 21:42
DŻEJKU napisał/a: | przy seryjnym wydechu wstawienie nawet najbardziej przelotowego końcowego nie spowoduje aż takiego wzrostu hałasu. jeśli |
A jednak wzrasta hałas, wiem to z autopsji...
Iro - 11 Gru 2004, 22:40
JQ nie porównuj KM do ULTERA bo zmienie zdanie o twojej wiedzy :wink:
Przecież KM to gówno srające swoimi wnętrzościami, nawet na doniczki dla paprotek się nie nadaje bo gnije
DŻEJKU - 12 Gru 2004, 11:31
Jareczek napisał/a: | DŻEJKU napisał/a: | przy seryjnym wydechu wstawienie nawet najbardziej przelotowego końcowego nie spowoduje aż takiego wzrostu hałasu. jeśli |
A jednak wzrasta hałas, wiem to z autopsji... |
oczywiscie ze wzrasta ale nie tak żeby uszy odpadały jak pisała MONIA. a jeśli ktoś tak twierdzi to powinien się przejechać moim autem jak miałem przelotowy wydech
DŻEJKU - 12 Gru 2004, 11:34
Iro napisał/a: | JQ nie porównuj KM do ULTERA bo zmienie zdanie o twojej wiedzy :wink:
Przecież KM to gówno srające swoimi wnętrzościami, nawet na doniczki dla paprotek się nie nadaje bo gnije |
Iro ja wiem że ty jestes uparty pzry swoim jak cholera i zrobimy polemikę na spocie :wink: ale powiedz mi gdzie widziałeś np. w moim KMie rdze albo sypiące sie wnętrzności? :roll:
kolega już 2 rok na WMie jezdzi i nic sie nie sypie....
o dzwięku się nie wypowiadam ale uważam że trwałość polskich tłumików wyrównuje się... co nie zmienia faktu że ULTER jest pionierem chociaż osobiście wybrałbym LORBI
Jareczek - 12 Gru 2004, 15:30
DŻEJKU napisał/a: | ale powiedz mi gdzie widziałeś np. w moim KMie rdze albo sypiące sie wnętrzności? :roll:
|
Ja mogę potwierdzić słowa dżejka, w jego BYŁYM KMie nie ma dalej rdzy ani nic się nie sypie. A rzeczywiście chodzi dużo ciszej jak się ma środkowy zostawiony niż jak chodził u JQ na całkowitym przelocie
Iro - 12 Gru 2004, 17:30
No bo wasz to przelot z nierdzewki, moja opinia nie tyczyła się owego modelu tylko pozostałych ze standardowymi puszkami.
Sory, że nie zaznaczyłem tego przed wypowiedzią
demolek - 12 Gru 2004, 22:59
Ja mam WM i jest bardzo glośny pomimo nowego środkowego i starego katalizatora ... tez sie zastanawiam co z tym zrobic
DŻEJKU - 13 Gru 2004, 00:25
tego wma masz już kawał czasu czyli podejrzewam ze Ci sie poprostu przepalił... wyciszyć sie go juz nie da. pozostaje ci powrót do serii...
MONIA - 17 Gru 2004, 18:31
Ucieszyła mnie bardzo wasza polemika :lol: Muszę jednak zostać przy KM-ie...Mikołajem jest moja psiapsiuła,która jest pociotkiem właściciela KM-a,więc tłumik będzie ją kosztował ok.100 zł.a nie ładnie tak Mikołaja naciągać na cosik innego. :? Sprawdzałam ceny waszych propozycji w Wawie,i już wiem że z montażem poniżej 350 nie zejdę,już nie mówiąc o nierdzewkach...I już wyjścia nie mam!!!
szynszyl - 17 Gru 2004, 19:05
MONIA napisał/a: | Ucieszyła mnie bardzo wasza polemika :lol: Muszę jednak zostać przy KM-ie...Mikołajem jest moja psiapsiuła,która jest pociotkiem właściciela KM-a,więc tłumik będzie ją kosztował ok.100 zł.a nie ładnie tak Mikołaja naciągać na cosik innego. :? Sprawdzałam ceny waszych propozycji w Wawie,i już wiem że z montażem poniżej 350 nie zejdę,już nie mówiąc o nierdzewkach...I już wyjścia nie mam!!! |
niegłupia ta psiapsiuła - zaoszczędziła 250 zł - brawo.
pieslaw - 20 Lis 2006, 16:40
ostatnio urwał mi się tłumik seryjny...stwierdziłaem że pora aby zmienić go na "sportowy", nie chcę nic "japońskiego" tylko cos prostego, znalazłem na allegro tłumik, który wizualnie podoba mi sie i powinien pasować do fiesty, do tego do sklepu mam nie daleko więc co o tym sądzicie:
http://moto.allegro.pl/it...2lata_gwar.html
montaż ok 50 zł, nie wiem tylko czy wymiary pasują do fiesty?
szynszyl - 20 Lis 2006, 16:44
za tyle czego można oczekiwać.. załóz i sie ciesz..
pieslaw - 20 Lis 2006, 17:36
szynszyl napisał/a: | za tyle czego można oczekiwać.. załóz i sie ciesz.. |
haha, no skromny budżet, niestety....jak sie ten rozleci to kupie cos lepszego może
szynszyl - 20 Lis 2006, 18:01
pieslaw napisał/a: | .jak sie ten rozleci to kupie cos lepszego może | dlatego biedny płaci dwa razy.. drożej.
pieslaw - 20 Lis 2006, 23:14
jak cos godnego uwagi polecisz tak do 350 zł to może poczekam do 10 grudnia i zainwestuje troszkę więcej
szynszyl - 23 Lis 2006, 22:02
350.. prawdziwy sporowy tłumik..
sorry - takie ceny to od 600 w góre..
pieslaw - 24 Lis 2006, 21:08
"prawidziwie sportowy tłumik" do "prawdziwie sportowego" auta - spoko już coś ywbrałem i mam nadzieję, że to będzie dobry zakup. jak dam 6 stów za tłumik to i tak pewnie lepiej fiesta nie pojedzie z takim silnikiem, więc nastawie się na wygląd i "głos" tłumika, jak nie jeździ niech wyglada
tak po za tym od czegoś trzeba zacząć, wszystkiego na raz nie da się ogarnąć. tak więc zadowole się naszą rodzimą produkcją z Węgierskiej Górki
pozdro
MONIA - 25 Lis 2006, 22:55
hi hi mój KM-ik doczekal się montażu dopiero miesiąc temu......... :D tak tak prawie po dwóch latach....i powiem tak wcześniej Fieście brakowalo tłumika końcowego,więc po zalożeniu tlumiczka wydaje z siebie bardzo ładne buuuuuuuuu,a nie odgłos zarzynanej swini.Zrobiło się ciszej ale nie tak jak sobie to wyobrażałam,być może miałam za bardzo wygórowane wymagania co do sportowego tłumika jeżeli chodzi o ciszę...
pieslaw - 13 Gru 2006, 21:24
co zrobic, zeby tłumik odgłos wychodzacy z tłumika był głośniejszy?
czy wycięcie tłumika srodkowego nie spowoduje, ze będzie za głośno? i jaki to ma wpływ na badanie techniczne?
PS. tłumik końcowy mam z Ultera i jest cichutko, wręcz nie słychac go wcale.
MARIUSZ.B - 13 Gru 2006, 21:53
Ciesz się że masz cicho. Jak pośmigasz trochę z głośniejszym tłumikiem to znów zapragniesz ciszy.
Wydaję mi się że "moda" na głośne tłumiki już dawno minęła (chyba, że gdzieś na wsiach się jeszcze utrzymuje )
A jak już tak bardzo pragniesz hałasu poczekaj żaden tłumik nie jest wieczny :lol:
Fred - 14 Gru 2006, 11:15
jak sie pozbedziesz środkowego to nie bedziesz miał głośno z tyłu tylko pod sobą i dopiero cie to zmeczy, lepiej miec cichy tłumik z ładną końcówką.
MARIUSZ.B - 14 Gru 2006, 23:04
Fred napisał/a: | lepiej miec cichy tłumik z ładną końcówką. |
Darekmk3 - 4 Sty 2007, 11:02
Fred napisał/a: | jak sie pozbedziesz środkowego to nie bedziesz miał głośno z tyłu tylko pod sobą i dopiero cie to zmeczy, lepiej miec cichy tłumik z ładną końcówką. |
no ja nie mam srodkowego i mam koncowy sportowy KM,zresztą Fredziu widziales na wyrazowie ze głosno na zewnatrz i wewnatrz hehe ktory akurat teraz puscil lekko na zgrzewie -wytrzymal grubo ponad 60tys km czyli 2 lata teraz bedzie srodkowy bez kata i bez koncowego mozliwe ze caly wydech bedzie z 1.6rst
pozdro
Fred - 5 Sty 2007, 00:48
no własnie ziomuś ja osobiście po fieście swojej miałem dość sportowych tłumików i wiecej tej zbrodni na samochodzie nie popełnie
|
|