|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Stuki w zawieszeniu - amortyzatory
selos - 14 Mar 2007, 08:05 Temat postu: [MK3] Stuki w zawieszeniu - amortyzatory Witam,
w moim aucie słychać dość nieprzyjemne stuki w zawieszeniu podczas jazdy po dołach, byłem na sprawdzeniu luzów i amorów, luzów nie znaleźli żadnych a amory mają po 64-66% czyli jeszcze nie najgorzej a mimo to coś stuka(zwłaszcza z tyłu), moje podejrzenie padło na rozbite tulejki przy mocowaniu amortyzatora u góry bo jak otworzę bagażnik i lekko nacisnę tył samochodu i puszczę to słychać wyraźnie że stukanie jest na górze kolumny.
Czy takie tulejki da się gdzieś dostać czy przez taki pierduł będę musiał zabulić za nowe amory? a może to jeszcze coś innego stuka?
pozdro...
diodalodz - 14 Mar 2007, 12:57
jak z przodu wali na dziurach to siadły sprężyny i amortyzator dobija do końca . trzeba dać do hartowania . Co do tyłu nie pomoge bo mam inaczej zupełnie .
selos - 14 Mar 2007, 15:37
nie sądzę żeby z przodu sprężyny dobijały do twardego bo stukanie w zawieszeniu słychać też na mniejszych nierównościach a poza tym wygląd zewnetrzny samochodu na to nie wskazuje (położenie koła względem nadkola)
zoharek - 14 Mar 2007, 15:50
Tuleje stabilizatora, łącznik stabilizatora? Końcówki drążków (nie wiem czy one mogą stukać)? Sprawdź, ale nie na wytrząsarce tylko ręcznie, na kanał, złap auto za szyny, podłużnicę, czy cokolwiek i pouwieszaj się, od razu słychać co stuka
selos - 14 Mar 2007, 15:59
sprawdzałem też na własną rękę na kanale i nic nie znalazłem z luzów, końcówki ok a stabilizatora nie ma w moim aucie, tak jak pisałem wcześniej: stuki są raczej w górnej części kolumny przynajmniej z tyłu bo o tył chodzi mi przede wszystkim
LUTEK - 14 Mar 2007, 16:09
Z tyłu,z góry sprężyna jest ułożona na gumie w kształcie niecki.Zobacz czy sprężyna leży prawidłowo w amortyzatorze czy nie jest przekręcona,poświeć lampą pod nadkole i zobacz co się dzieje gdy następuje nacisk na koło.
Przedewszystkim trzeba zobaczyć co i jak tam pracuje,wtedy można coś wnioskować.
szynszyl - 15 Mar 2007, 20:49
selos napisał/a: | a amory mają po 64-66% | czyli tyle wynosi sprawnosc sprezyny, nie amora... za 124 zł szt. masz gazowe...
selos - 15 Mar 2007, 21:41
no tak kupić nowe amory to nie sztuka a ja właśnie próbuję uniknąć sporego wydatku a swoją drogą to czy w miarę sprawne amory mogą stukać wewnątrz ?
szynszyl - 15 Mar 2007, 21:48
sam nie wiesz czego chcesz.. oglądnąć jak amor siedzi tp nie sztuka. popuśc śruby na amorze w bagazniku i popuść tylną belkę.. wysunie się
a ja ci mówię że maszyny na stacjach nie sprawdzą amora tylko sprężyny.. więc masz na moje oko amory do dupy i tyle
LUTEK - 15 Mar 2007, 22:13
Zgadzam się z Szynszylem,za dużo kombinujesz a my sie tu staramy każdemu dogodzić. Ja 3 dni temu wymieniałem amory Magneti-marelli gazowy 85zł sztuka i nie płaczę mimo że teraz nie mam za co żyć.Chytry 2 razy traci.
selos - 16 Mar 2007, 17:03
pewnie to się skończy wymianą amorów tak jak piszecie, ale faktycznie to nie jest dużo roboty sprawdzić i chyba wyjmę jedną kolumnę żeby zobaczyć co się dzieje zanim kupię nowe amory, a tak poza tym to jakie polecacie z tych tańszych?
raferi - 16 Mar 2007, 17:23
selos, selos napisał/a: | a amory mają po 64-66% | :lol: Takie wartości procentowe świadczą o prawie 100% sprawności. Dla jasności: sprawność amortyzatora nie może wynosić "100", bo byłby to w zasadzie pręt sztywny.
Lokmen - 16 Mar 2007, 17:27
Nie w zasadzie tylko na pewno - nowe amory mają sprawnośc w granicach 75-78% w zależności czy to są olejowe czy gazowe. Graniczna wartość przy której amortyzatory powinno sie wymienić to mniej niż 60%-55%
Radziu - 11 Kwi 2007, 14:56
Ja mam tez pytanie odnosnie takich samych stuków jak kolega "selos". Bylem dzis na sprawdzeniu amorkow i wynik byl: lewy 79% a prawy 75%, czyli wedluk tego co Łokmen pisze sa sprawne, a stuki sa. Czy przy górnym mocowaniu sa jakies gumy wymienne, czy to ta tulejka w amortyzatorze sie wyrobila?
beliaal1 - 12 Kwi 2007, 08:50
ja miaolem sprawne amory i stukało co sie okazało gumki wydechu strzeliłu i tłukł na kazdej nierównosci wiem ze to nie odpowiedź na pytanie ale moze warto sprawdzić czy nie ma sladów na tłumiku obijania
Radziu - 12 Kwi 2007, 21:59
Przy tłumiku gumy mam dobre bo wymieniałem jakieś 5 miesięcy temu.
Marcin - 15 Lip 2011, 10:34
odkopie temat...
jak wygląda ori śruba od górnego mocowania amora, jest w całości gwintowana czy tylko końcówka?
luk-90 - 15 Lip 2011, 10:49
w mk3 gwintowana nakrętka samokontrująca, amor gwintowany jest kilka cm
Marcin - 15 Lip 2011, 11:00
chodzi mi o górne mocowanie z tyłu
luk-90 - 15 Lip 2011, 11:09
w mk3 z tyłu wystają 3 nakrętki. 2x 13 klucz po przeciwnych stronach tryzmają amor do budy, 1 nakrętka w poziomie ze śrubą trzyma kaptur od sprężyny na amorze
Marcin - 15 Lip 2011, 15:19
uparłeś się na nakrętki jak ja się pytam o ŚRUBĘ, ciężko to zrozumieć, przy górnym mocowaniu amora z tyłu w tym kapturze jest tylko jedna, która trzyma amora...
jackrzec - 15 Lip 2011, 18:54
Marcin, wiem o co Ci chodzi. Śruba nie jest w całości gwintowana. Część która przechodzi prze amora nie ma gwintu - gwint jest tylko na końcu. Pół roku temu zmieniałem amorki u siebie, to takie śruby właśnie były.
Marcin - 15 Lip 2011, 22:40
Dzięki Jacek, o to mi chodziło czyli już wiadomo co w Howserowej szklarni się tłukło. On u siebie ma w całości gwintowane przez co robi się delikatny luz.
|
|