|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Oświetlenie wnętrza
hbr - 29 Maj 2006, 16:34 Temat postu: [MK3] Oświetlenie wnętrza Jaką najmocniejszą żarówkę można zastosować w miejsce fabrycznej do oświetlenia wnętrza?
jackrzec - 30 Maj 2006, 07:25 Temat postu: Re: Oświetlenie wnętrza
hbr napisał/a: | Jaką najmocniejszą żarówkę można zastosować w miejsce fabrycznej do oświetlenia wnętrza? | Jeśli chodzi o oryginalna oprawę, to za wiele nie wykombinujesz, bo nawet jak uda ci się wsadzić większą żarówkę, to oprawa tego nie wytrzyma i się stopi. Normalnie i tak zaje..cie się grzeje!
hbr - 30 Maj 2006, 08:35
To może jakieś białe diody? Hmm?
maerik - 30 Maj 2006, 19:24
hbr napisał/a: | To może jakieś białe diody? Hmm? |
Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu też o tym myślę
Ciekawe czy ktoś już próbował?
WRonX - 30 Maj 2006, 21:05
Ja bede probowal, jak tylko wyjde z dolka, bo mi niebieskie na przelacznikach konsoli nie chca swiecic. Musze zreanimowac moj multimetr i wtedy dam znac. Wezme diodki od... zapalniczek Bywaja takie zapalniczki z zaje... mocnymi latareczkami diodowymi - kumpel ma pare zuzytych. Jesli wyjdzie, to sie pochwale
iang - 31 Maj 2006, 09:11
Kupiłem sobie taką zaróweczkę diodową niebieską, niestety wygladała tak samo jak orginał ale okazała sieza mała, trochę sie z tym pobawiłem (musiałem tez odwrotnie połaczyc, zamienic bieguny bo inaczej nie działała) teraz świeci ale rzczerze mówiąc jeszcze nie sprawdzałem jaka jest efektywnośc tego w nocy, a widziałe m juz takie żaróweczki pasujacej wielkości z łożóne z kilku diód, kosztują coś ok. 15-17 PLN.
picio_18 - 1 Cze 2006, 00:06
jeżeli masz za ciemnow zamontuj sobie dwa neony nad nogami kierowcy i pasażera, jak otworzysz drzwi to niech sie zapalaja!! ziom
Gumis - 25 Cze 2006, 16:31
Jak to podłączyć a raczej gdzie prawą i lewą żeby świciły jak właśnie otworzę drzwi??
pawloplus - 25 Cze 2006, 23:13
pod włącznik w drzwiach.....
gRuHa - 14 Lis 2006, 21:52
KLIK może komuś się przyda...
efekt jest naprawdę POWALAJĄCY!
charpia - 15 Lis 2006, 00:57
Ja może nie mam specjalnie czym się chwalić, ale mam w autku mini lampeczkę, która po bokach ma dwied diody swiecące na podnóże kierowcy jak i pasażera. Poza tym daje miłe, niebieskie światełko i nawet nieźle oświetla autko. Ot, taka prostota
Postaram się zrobić fotkę nocą i zaprezentuję ;-)
Noc - 15 Lis 2006, 12:26
gRuHa napisał/a: |
KLIK może komuś się przyda...
efekt jest naprawdę POWALAJĄCY |
Ja własnie kupiłem takie żarówki i okazało się że w fieście nie mam gdzie ich wsadzić żeby świeciły. do podświetlenie wnętrza sa normalne żarówki a nie takie jak tam koleś robi takie podłużne
a juz na allegro patrzałem to można kupic takie żarówki jakie są w fiestach do podświetlenia z diodami i na pewno będzie o wiele lepiej świeciło
jackrzec - 15 Lis 2006, 15:20
Noc napisał/a: | a nie takie jak tam koleś robi takie podłużne
| Bo tam jest opisany focus, a nie fiesta!
Noc - 15 Lis 2006, 16:10
jackrzec, wiem, umiem czytać
matrix-1990 - 22 Kwi 2010, 11:06
pozwólcie, że odświeżę temacik z pytaniem, czy ktoś wie jak fajnie i łatwo można zrobić aby lampka wewnątrz kabiny mocniej świeciła? W podświetleniu kabiny z tego co pisze na forum jest R10W, i więcej watów z tej żaróweczki już nic nie znajdę, ale czy załóżmy jakieś diodowe 10-cio watowe dadzą lepszy efekt?
I dodatkowe pytanko - w bagażniku jest jedna lampka, a po prawej stronie zaślepka - czy wiecie może czy jest tam poprowadzona instalacja? bo nie chciałbym wywalać zaślepki i mieć potem niepotrzebną dziurę
hbr - 22 Kwi 2010, 20:56
matrix-1990 napisał/a: | W podświetleniu kabiny z tego co pisze na forum jest R10W, i więcej watów z tej żaróweczki już nic nie znajdę, ale czy załóżmy jakieś diodowe 10-cio watowe dadzą lepszy efekt? |
Oczywiście że z diody przy danej mocy będzie więcej światła, ponieważ jest to wydajniejsze jego źródło niż zwykła żarówka. Pamiętaj jednak, że diody - jak to elektronika - nie lubią wysokich temperatur, więc musisz zadbać o właściwe jego odprowadzenie.
matrix-1990 napisał/a: | w bagażniku jest jedna lampka, a po prawej stronie zaślepka - czy wiecie może czy jest tam poprowadzona instalacja? bo nie chciałbym wywalać zaślepki i mieć potem niepotrzebną dziurę |
Nawet jeśli nie ma to co za problem poprowadzić Dwa kable, 10 minut roboty i ju.
mk4_driver - 22 Kwi 2010, 21:02
matrix-1990 napisał/a: |
I dodatkowe pytanko - w bagażniku jest jedna lampka, a po prawej stronie zaślepka - czy wiecie może czy jest tam poprowadzona instalacja? bo nie chciałbym wywalać zaślepki i mieć potem niepotrzebną dziurę |
Po prawej stronie nie ma poprowadzonych kabli. Jest tam miejsce na lampkę, którą montują w "Anglikach".
Miły - 22 Kwi 2010, 21:04
aczkolwiek niektórzy montują sobie tam dodatkową lampkę... ja na ten przykład mam już oprawkę i teraz muszę się tylko zabrać za to...
HAWRAN - 22 Kwi 2010, 22:06
matrix-1990, Przerobiłem trochę lampę w podsufitce i zamiast żarówki jest płytka z laminatu z listwami diod LED SMD 24 diody w segmentach po3 szt na segment. Termometr podświetla się po zapłonie.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Możesz też pomyśleć nad lampką z Pumy albo z Fiesty Ghia ma dodatkowe 2 lampki. Tylko nie wiem czy z Pumy będzie pasowała.
matrix-1990 - 22 Kwi 2010, 22:13
hbr napisał/a: | Pamiętaj jednak, że diody - jak to elektronika - nie lubią wysokich temperatur, więc musisz zadbać o właściwe jego odprowadzenie. |
hmm no jeśli chodzi o podświetlenie kabiny to tam żarówka raczej jest w cieniu schowana, więc nie ma dostępu do większych temperatur. HAWRAN, ciekawy efekt, jeśli nie uda się z żarówką diodową to spróbuje tego co ty, bo jednak ciemno jest troche wieczorami w środku
hbr - 22 Kwi 2010, 22:38
Cytat: | hmm no jeśli chodzi o podświetlenie kabiny to tam żarówka raczej jest w cieniu schowana, więc nie ma dostępu do większych temperatur.
|
Sprawność najnowszych diod dochodzi do 20-25%, reszta idzie w ciepło. Nie chodzi o ogrzewanie słoneczne
Hawran, jaką to ilość światła daje? Jaśniej niż standardowo?
matrix-1990 - 23 Kwi 2010, 09:07
mi się wydawało, że to właśnie żarówka oddaje dużo ciepła a niewielki ułamek to światło
hbr - 23 Kwi 2010, 19:46
matrix-1990 napisał/a: | mi się wydawało, że to właśnie żarówka oddaje dużo ciepła a niewielki ułamek to światło |
Ale żarówce wysokie temperatury nie szkodzą. Wręcz przeciwnie - posiada dodatni współczynnik temperaturowy, w wysokiej temperaturze wolfram nabiera rezystancji, przez co świeci
Wydajność świetlna diody jest zaś odwrotnie proporcjonalna do jej temperatury, a jej przegrzanie (powyżej 100-150 oC) może być zabójcze. Dlatego niezbędne jest zapewnie jej prawidłowego chłodzneia.
matrix-1990 - 23 Kwi 2010, 19:57
no to o to mi chodziło, że żarówka diodowa byłaby w cieniu tam więc nie ma dostępu do wysokich temperatur
hbr - 23 Kwi 2010, 19:59
matrix-1990 napisał/a: | no to o to mi chodziło, że żarówka diodowa byłaby w cieniu tam więc nie ma dostępu do wysokich temperatur |
Ale grzeje się sama z siebie bo 80% pobieranej energii idzie w ciepło. Musisz ją dać na radiatorze. Tę mocniejszą oczywiście, potocznie zwaną diodą mocy. Tych 5 mm nie trzeba
No i ten, nie ma czegoś takiego jak "żarówka diodowa".
matrix-1990 - 23 Kwi 2010, 20:04
http://allegro.pl/item996...a_r5w_r10w.html
no ja właśnie o czymś takim myślałem to będą te 5mm diody jak się nie myle, tobie pewnie chodziło o http://allegro.pl/item100...6_r5w_r10w.html
hbr - 23 Kwi 2010, 20:09
To, że ludzie bez pojęcia tworzą opisy na allegro, to jeszcze nie znaczy, że tak jest naprawdę
Żarówka - jak sama nazwa wskazuje - ma element żarzący, żarnik. Dioda takowego nie posiada za Chiny ludowe.
Elementy oświetleniowe, które pokazałeś, dają raczej światło dekoracyjne. Jako oświetleniee wnętrza się nie sprawdzą. Jeśli koniecznie chcesz kombinować, to możesz pomyśleć o czymś takim:
http://allegro.pl/item974...46lm_350ma.html
matrix-1990 - 23 Kwi 2010, 20:47
ok dzieki za pomoc
HAWRAN - 24 Kwi 2010, 22:24
hbr, Jest dużo jaśniej niż przy standardowej żarówce. Co do temperatury diody się nie zgodzę, po to są rezystory ograniczające prąd żeby dioda się nie grzała i spaliła . Pobór prądu diody to kilka mA.
|
|