Forum FiestaKlubPolska -

Archiwum - [MK3] LOY projekt - PUENTA XR2i

LOY - 1 Paź 2007, 02:07
Temat postu: [MK3] LOY projekt - PUENTA XR2i
Jesli mysleliscie ze z mojej strony bedzie cicho w temacie projektowym ...to was zaskocze :D ... Juz ok trzy miesiace temu ..pojawił sie u mnie temat miejskiego autka dla mojej lepszej połówki :-) ...oczywiscie fiesta wydawała sie najlepszym wyborem (nie samochodem ) ...bo jest wiedza ..bo sa czesci ..bo LOY lubi :D ..miała byc skromna fofi z 1300....gdy dostałem cynk ze ...ciekawa Xr jest do kupienia :fox:

ten topik dedykuje wszystkim chetnym kupic Xr ..by pozbyli sie złudzen i nie wierzyli w bajki ...zamierzam podzielic sie z wami kosztami zwiazanymi z naprawa i czesciami i tuningiem tego auta ...mam nadzieje ze wielu otworzy ta informacja oczy.. ze naprawa starej Xr nawet ogólnie w super stanie tez musi sporo kosztowac

po krótce ...dla pewnej pani sciagnieto fieste ...w fiescie lawinowo zaczeło sie psuc wszystko ..a jazda była koszmarem a spalanie potworne ...po miesiacu ..pani podjeła decyzje o jak najszybszym sprzedaniu grata . Cóz auto było niedaleko ...postanowiłem zobaczyc jak to wyglada ...fotki na maila były obiecujace ..historia niejasna bo sprzedajacy posrednik duzo kręcił :-( . Na miejscu zastałem kompletna i nietuningowana Xr 2i w znajomym mi kolorze ;-) ..ogólnie brudna ..zakurzona ..matowa i mocno podstarzała ale co zobaczyłem od razu ...w doskonałym stanie blacharskim ! :-) Mnie sie podobała zwłaszcza ze w tej kasie widziałem juz kilka spaskudzonych 1300 ..a tu Xr i do tego na miejscu i juz po opłatach i rejestracji !!
pierwsza jazda była koszmarem ...układ wydechowy był prawie urwany ..a to co zostało przypomniało sito ..auto nie chciało odpalic ,miało problem z prądem ,zaolejony silnik ..łyse opony i najgorsze ...urwane poduchy pod silnikiem :he: ...ale kogo by to odstraszyło ;/
Auto zagadało do mnie i co wazne do mojej panny ...która stwierdziła krótko "chce ja mieć " :lol: ...Cena została stargowana do 3300...woda do chłodnicy dolana i pomału ruszyłem złomkiem w kierunku swojego warsztatu .

Na miejscu zacząłem pomału rozbierac auto i pieczołowicie odczyszczac i przywracac do stanu pierwotnej sprawnosci i swiezosci .
Kilka faktów ..auto przybyło z niemiec w niemczech miało dwóch włascicieli ..pierwszy ja kochał i kilka lat temu zafundował kompletne lakierowanie nadwozia !!!!!...naprawde doskonałej jakosci ..sam fakt był trudny do dojżenia ...bo auto z tego co odkryłem zostało prawdopodobnie w wiekszosci rozmontowane do lakierowania :D ..krótko- dobra szwabska robota .Auto poza wlewem było bez rdzy !!! i bez wypadku !!! drugi własciciel niestety auto zaniedbał i sprzedał bo nie przeszłoby pewnie nastepnego badania TUV....auto kupiła nieswiadoma pani ..a dalej juz znacie :-P
Najpierw mycie i mycie ;/ w sumie 2 tygodnie na odczyszczenie wszystkiego :8: oczywiscie co mogłem zdemontowałem

..karoserja po gruntownym czyszczeniu dostała zaprawki i polerke ...porysowane zderzaki polakierowałem ...odswiezyłem czarne elementy i korzystajac z czesci które mamy z RKR-em wymieniłem zuzyte elementy i uzupełniłem braki .Skonczyłem gdy auto zaczeło przypominac fabryke :-)
Odczysciłem i przejżałem hamulce i zawieszenie i polakierowałem na czarno ...orginalne alu 13 zregenerowałem lakierniczo i kupiłem dobre uzywane opony w fabrycznym rozmiarze .

potem zaprawki podwozia ..i nowe jego zabezpieczenie ..

skorodowana miska została odczyszczona i dostała nowy lakier termiczny
układ wydechowy nie istniał :-( ..kat pekł ..reszta była złomem...zamiast kata wstawiłem rurke ...srodek to dedykowany bosal -nówka kupiony bardzo okazyjnie na likwidacji sklepu :-) ..ostatni to prawie nowy tłumik motorcraft ;/ z mojej RS ..leżał na pólce ..wiec sie przydał ..do tłumika dospawałem owalna koncówke ultera która ładnie nawiazuje do stylistyki orginału :D układ pomalowałem cynkiem ..puszki i łaczenia zabezpieczyłem dodatkowo czarna faba termiczna ..dobrze wyglada i chroni przed ruda

.. potem obligatoryjna wymiana ..uszczelek ,płynów ,świec ,kabli etc ..łozyska z przodu ,akumulator,gumy na stabie ,osłony przegubów ,poduchy silnika ...no i czyszczenie krokowca odm ,skorodowanych połaczen :-( ..etc etc ..niby pierdoły ale jesli robi sie samemu kupę czasu i kupe pieniedzy ..moze tez dlatego ze nie szukał na siłe oszcednosci i czesci były klasy sredniej

. Jeszcze regeneracja rozrusznika i nowe hample z przodu (tarcze i klocki ) :-) -bo stare biły hokrutnie . Technicznie auto było juz sprawne ..wizualnie ..swieże nadszedł czas na tuning. :-P
W projekcie fabryka trzymałem sie orginalnosci ,tutaj postanowiłem za namowa dziewczyny troszke stylistycznie poprawic forda ..oczywiscie nie niszczac orginalnosci i wpisujac sie w styl XR-ki .
mimo ze felgi 13 miały juz dobre opony i nowy lakier ..decyzja padła szuakc 14 a ten komplet sprzedac ..dodatkowym celem było poprawienie bezpieczenstwo prowadzenia ..nizsze opony plus prezyny minus 35 i steb z tyłu maja zakonczyc przeróbke zawiechy .
nowe alu znalazłem na allegro ..klasyczne w rysunku OZ 6x14 ..smieszna cena szybko przestała cieszyc gdy przyszło w warszawce wyprostowac 3 z nich :he: ...ja zajałem sie polerowaniem rantów (na satyne ) i garfitowym lakierem korony ...potem zdrowe letnie uzywki 185/55/14 i temat kół był zakonczony

skromny zestawik ..który zmieni oblcze felg :)

reczne sciaganie klaru z rantów i polerka ....

po polerce

baza na korone

klar na całosc i gotowe :P
nowe migacze musza byc białe :-) ..a zeby nic nie psuło ich koloru ..zarówki philips silver ;/

a na tył .... :-) ..

nówki grafitowe MHW kupione berdzo okazyjnie na niemieckim ebayu
jeszce tylko uszyte na zamówienie mieszki z grubej skóry ..z niebieskim stebnowaniem dla projektu PUENTA z czerwonym dla mojej RS-ski ;/

ebonitowa gałka fajnie lezy w dłoni i wprowadza klimat retro ..a zakup kiery od turbo ułatwia dziewczynie kręcenie bez wspomagania ;/

odczyszczone i "poprawione" wnetrze puenty .

a to obecny wyglad samochodu ...w najblizszym czasie auto przestanie byc terenówka i usiadzie o 35 mm ..innych modyfikacji juz raczej nie bedzie i projekt jest w zasadzie skonczony :-) ..przygotowanie auta zraz z wielka pomoca obecnej włascicielki zajeło nam ok 2 miesiecy przerywanej pracy :-P ..autko od chwili zakupu przejechało juz ok 7 tys km ..jak narazie bezawaryjnie ..jazda Xr-ka to absolutna frajda i nie załujemy decyzji kupna kolejnej XR :D

kółeczka

lampy dużo daja :-)

znaczek z klapy usunałem ..naklejka zostaje :D

w duecie z moja hanką

no i moja lepciejsza połówka i włascicielka projektu puenta ....

za chwile watek uzupełnie o kosztorys projektu ...jak widzicie projekt 100% ma grozna konkurentkę ;/
UPDATE
od innych wymagam opisu wiec sam tez wstawiam
sinik -seria
wydech - rurka zamiast kata,nowy srodek bosala,nowy koncowy motorcraft od RS ..koncówka ULTER.
zawieszenie -amory seria ..sprezyny KW czerwone 40/35 ,dystanse przód 5 mm na koło tył 15 m na koło .
alu OZ 6x14 ET 38 opony 185/55/14
wnetrze- wypoczynek z blue edition, kiera MOMO 36 . pedały SPARCO , retro ebonitowa gałka , troche skóry :-) ..lakieru w wiekszoci seryjka .
z zewnatrz..nowe lampy ,kierunki tył MHV reszta seria

QBOSS - 1 Paź 2007, 02:23

No Michał ty to masz gest :) a do tego talent do odnawiania Xr-ek ,ogrom profesjonalnej roboty ,podziwiam i gratuluje ,autko wygląda skromnie a zarazem strasznie przyciąga wzrok ,i to właśnie lubię :)
LOY - 1 Paź 2007, 02:43

QBOSS napisał/a:
No Michał ty to masz gest :)

nie nie finansita projektu jest moja panna :8: ..ja byłem tylko wykonawca i pomysłodawca ;/

PumaRST - 1 Paź 2007, 07:05

jak każde auto z twoich rąk: śliczne i z gustem :yes:

przydało by sie troszke zejść w dół ale wiem że ten problem bedzie rozwiazany :yes:

Gratuluje :brawo:

2smart - 1 Paź 2007, 07:13

Fajne :) wiem bo widziałem na żywca i miałem okazję być przewieziony :], no dobra BARDZO FAJNE. Generalnie ciężko będzie rywalizować z tym autkiem na kolejnym spocie, ciekawe kto pierwszy napisze że chciałby teraz być dziewczyną Loy'a co ?? :D

Gratuluje zapału !!

Ps Anito - Michale to czym sie wczoraj chwaliłem ze mam - już znalazłem i odłożyłem :) czeka tylko na założenie :p.

Mafios - 1 Paź 2007, 08:19

Loy nie chcesz mojej RSki ;p
zefir - 1 Paź 2007, 08:40

bardzo fajnie :)
sowa - 1 Paź 2007, 08:46

hmmmm mniam :-) zdecydowanie moje kolorki zredukowane do minimum :8: szkoda ze ten kolorek jest tak cieżko uchwytny (i tak stresujacy dla lakierników). Ale wyszła pieknie!!!! Teraz juz wiem dlaczego fabryka miała grafitowe fele na jakichs zdjeciach ktore wklejałeś dla przykładu :he:
GRATULUJE EFEKTU A KIEROWNICZCE WYBORU AUTKA!!!! :-)
kobiety na traktory!!!! tak to chyba było? :rotfl:

RKRman - 1 Paź 2007, 09:46
Temat postu: puenta XR2i
:brawo:
Lokmen - 1 Paź 2007, 09:47

LOY, proponowałbym wymienić tylne szybki na uchylne oraz wymienić przyjanmniej uchwyt drzwi kierowcy, oraz skombinowac dekielki na alu, oraz wymnień tą ochydną kulę z lewraka biegów na standardowa gałeczkę od fiesty
trzeci - 1 Paź 2007, 10:05

Nie dość, że świetnie zaprezentowane i opisane autko to jeszcze miło popatrzeć na efekt końcowy.
Bardzo się cieszę, że kolejna XR-ka będzie w dobrych rękach :)
Pozdrowienia dla właścicielki i gratulacje dla konserwatora zabytków ;-)
A dekielkom na felgach mówimy stanowcze NIE !

mareno - 1 Paź 2007, 10:16

po raz kolejny nic tylko pogratulowac pomyslu i wykonania. pozazdroscic wlascicielce. gdybym mial trochu zbednych pln-ow chyba podrzucilbym ci moja xr-ke na maly face lifting :) francja-elegancja.
Fordon - 1 Paź 2007, 10:49

No tyle czekalem na ten temat i sie doczekalem... :) a teraz tak... z kumplem ogladalismy ta XR2i i to dokladnie ta :-D ja powiedzialem zeby dal sobie siana bo koles sciemnia co chwile z autem :he: a tu patrz LOY smignol ja... ale jak by na to sie nie zapatrywac trafila w lepsze rece, w dodatku wszystko wyglada mi tu prawie jak w 100% fabryka, pogratulowac odwagi wlascicielce ze od razu zechciala XR2i... Co do elementow "gadzetow" ehhh te lampy :serduszka: felgi :serduszka: w ogole wszystko ze smaczkiem zrobione :yes: :brawo:
Piter - 1 Paź 2007, 11:27

Dobra. Teraz konkrety. Jakie koszty? 3300+ ile? Ja wiem że autko ślicznie sie prezentuje i nikt nie chce złego słowa powiedzieć, bo to projekt LOY-a, ale .... nie lepiej było kupić na gotowo fieste od RKR-a ? Sami piszecie gdzie się da że to igła jest i szkoda że sprzedaje :he:
Auto zostało by wówczas w znajomych rękach ...
A tu masz ładną fiestę kosztem sporych pieniędzy kupy czasu, z nieznanym pochodzeniem.
Hmmm ale wiem, Ty tak po prostu lubisz się z tym bawić ;-)

Daras84 - 1 Paź 2007, 11:37

no pogratulowac kolejnej pieknej masyznki ;)

Michal kierownica byla orginalnie czarna ?? czy przelozyles tylko srodek do kierownicy z RS1800?

sowa - 1 Paź 2007, 11:40

nie chce sie wymądrzać ale tam jest turbo wytłoczone :8:
PumaRST - 1 Paź 2007, 12:10

sowa napisał/a:
nie chce sie wymądrzać ale tam jest turbo wytłoczone :8:

słuszna uwaga
to jest kiera z RST :yes:

Daras84 - 1 Paź 2007, 12:29

dlatego tez pytam czy przelozyl srodek (dekiel z wytłoczeniem turbo) do keirownicy z rs1800 bo jest taka sama, a w rst nie widizalem jeszcze czarnej :)
PumaRST - 1 Paź 2007, 12:44

zdaje sie że ta kiera nie ma skóry i dlatego jest czarna.
van - 1 Paź 2007, 13:02

jak na mk3 to ładna nawet :-P
Ad@mus - 1 Paź 2007, 13:03

prawda jest taka ze LOY zklonowal fabryke, spredal klona a pierwowzor stuningowal :) :-)
podoba mi sie a jak siadzie bedzie nice!!
podoba mi sie nawet ta kulka zamiast galki, ale jak chcesz ja zmienic to moge sie wymienic na ta z futurki :-P

pozdrawiam wszystkich 3 bohaterow tematu

Fordon - 1 Paź 2007, 13:04

Skory na pewno nie ma... :D bo fabrycznie to posiada szara skore na kierze i na galce :D cos o tym wiem ;-)
madek - 1 Paź 2007, 15:42

Kolejna piekna i uratowana xrka... gratuluje :brawo:

Loy dzieki twoim projektom az chce sie grzebac przy aucie :-P

Btw... ta kiera nie jest za sliska w dotyku skoro ma zerwana skóre? Moze warto by dac do obszycia ;-)

Laskosz - 1 Paź 2007, 17:28

Wariat ;-) :ok:
a1topgear - 1 Paź 2007, 21:36

hyhy czas zrobic LOYowi konkurencje:P GRatki pieknego auta (kolejnego zreszta...)
Sie przeladnie prezentuje:)

Ad@mus - 1 Paź 2007, 21:59

a ja czekam na kundla:D
bo co swoje to swoje i mysle ze bedzie ogien juz do kwadratu
:twisted: :twisted: :twisted:

marcus_87 - 2 Paź 2007, 00:01

Laskosz napisał/a:
Wariat ;-) :ok:

...zwariowany ;-) Loy, klasyk, nic dodac nic ujac, xr-ka jest jednak najlepszym wydaniem w historii tego autka

SpiderMAN - 2 Paź 2007, 11:05

Michał, skąd ty te wszystkie XRki wyciągasz... Pięknie...
Powiedz mi lepiej... ile w to wszystko włożyłeś grosza. To mnie bardzo ciekawi...

P.S. Ja bym zapodał lusterka z MK3.5, oraz malnął daszek w kolor nadwozia...

Generalnie jest fajnie... :D

lukasz22r - 2 Paź 2007, 21:08

Profesjonalna robota, wygląda trochę znajomo :lol: Chyba żadne forum nie ma takiego człowieka jak LOY, który dostracza takich atrakcji <oki> Czekam na kolejny projekt
sowa - 8 Paź 2007, 10:22

loy a gdzie drobne mało znaczące uzupełnienie o kosztorys? :-)
ja swoj zamkne juz chyba w tym tygodniu wiec bedzie dobre porównanie :8:
koniec złudzeń ze zdrową xrke można miec za 1500+opłaty :yyy:

Lokmen - 8 Paź 2007, 10:45

sowa napisał/a:
koniec złudzeń ze zdrową xrke można miec za 1500+opłaty
ja to mówie od dawna i każdy traktuje mnie jak z marsa
sowa - 8 Paź 2007, 10:47

łoki nie kazdy,..... tylko ci ktorzy planują zakup :-)
LOY - 9 Paź 2007, 01:00

sowa napisał/a:
loy a gdzie drobne mało znaczące uzupełnienie o kosztorys? :-)
ja swoj zamkne juz chyba w tym tygodniu wiec bedzie dobre porównanie :8:
koniec złudzeń ze zdrową xrke można miec za 1500+opłaty :yyy:

tak juz spiesze ...z kosztorysem . Najpierw jednak dziekuje wszystkim za ahy i ohy :D ..fajnie ze wam naprawde zaczybnaja sie podobac nie spaczone tjuningiem Xr-ki bez naklejek ,felg 16 cali wlocików ,spojlerków i ekranów lcd w chlapaczach ...fajnie .

Teraz o kosztach ,tak jak obiecałem troche finansowej prawdy dla niezorientowanych w kosztach ..i chetnych by w przyszłosci cieszyc sie podobna XR-ka .
Na wstepie ..chce przyponiec ze w aucie zostało gówno zrobione i stunigwane !!! pamietajcie o tym jesli chcecie lub musicie zmienic badz naprawic wiecej niz ja . Dodatkowo Xr-ka była bazowo w znakomotym stanie blach ..lak i moje ingerencje okresliłbym jako kosmetyczne . Na razie auto zostało przejzane ..przywrócone do sprawnosci i wzglednego bezpieczenstwa ...nie znaczy to ze stało sie nowe ,szybsze czy bez awaryjne ...czyli nikt niech nie wierzy w to ze po tych naprawach auto juz nie bedzie potrzebowało inwestycji .
I jeszce jeden drobiazg ..kosztorys robie podwójny ..jeden to faktyczne wydatki przy projekcie puenta drugi to wydatki dla kogos kto niema moich mozliwosci . A przypomne ze mam dostep do dobrze wyposazonego warsztatu ,kompresora ,migomata,kanału ...do tego dochodzi pewne doswiadczenie w naprawach i ,spawaniu i lakiernictwie ..tak wiec 85 % wszystkiegio robiłem przy aucie sam ..co za tym idzie robocizna - ZERO ..dla lejków motoryzacyjnych próbowałem doliczyc srednie ceny usług które mnie nic nie kosztowały .

KOSZTORYS
samochód 3300pln
mechanika
łozyska przód 50pln
hamulce przód (tarcze i klocki) 200pln
gumy na staba 30 pln
swiece NGK ,kableWN,filtry 3szt 230pln
olej silnika 10w mobil 90pln
olej skrzynia 50pln
uszczelki silnika 50pln
poduchy pod silnik 120pln
robociznamechanika 320pln
razem 1135pln
koszt zrobienia tych wymian w warsztacie ok ..plus 300pln czyli 1435pln

ukł wydechowy

rura na kata 35pln
obejmy 10
tłumik srodkowy BOSAL (okazja) 250pln
ostatni motorcraft z RS 1800 200pln
koncówka ulter 80pln
spraye na wydechy 80pln
razem 655pln

zlecajac te wymiany zapłacicie min plus ok 200pln ..razem to 855pln

koła
alu uzywki z allegro OZ 6x14 450pln
prostowanie 3 sztuk 230pln
lakiery papiery ok 100pln
opony 185/55/14 uzywki z montazem 360pln
razem 1140pln
zlecajac polerowanie i malowanie zapłacicie plus ok 200pln razem 1340pln

stylistyka czyli tjuning
gałka /konsolka/mieszek/kiera od turbo 130pln
migacze białe przód x2 50
migacze białe bok x2 20pln
żarówki x4 30pln
lampy tył MHW nowe z ebay (mega okazja!)250pln
razem 480pln
niema co zlecac ..nawet wasza babcia dokona tych zmian czyli tez 480pln

lakiernictwo/blacharka
malowanie zderzaków
kompletna polerka mechaniczna i politura nadwozia
odczyszczenie podwozia i zabezpieczenie antykorozyjne
malowanie wszelkich pierduł plastikowych
materiały ok 300pln
wstawiajac do zakładu koszt tych prac szacuje na ok 700pln razem 1000pln

po podliczeniu Xr projekt puenta wyniósł mnie 7010pln
do tego nalezy doliczyc kupe paliwa na jezdzenie i załatwianie wszystkiego bo ja garaz mam 260km od obecnego miejsca zamieszkania :)

natomiast jezeli wszystko bedziecie zlecac to projekt po podliczeniu kosztuje 8410pln
hym 1400pln w kieszeni i pewnosc ze zaden pan zenek nie zrobi tego dokładniej odemnie :D ...[/b]

PS ..w najblizszej przyszłosci dojdzie rozrzad 400pln ,zimówki 400pln sprezyny niskie uzywki 150pln radio 400pln stab tył z przeróbka belki ok 150pln i reperaturka wlewu z cynowaniem i malowaniem błotnika ok 300pln ,el szyby 200pln i kiera momo 200pln czyli auto pochłonie w najblizszych miesiacech kolejne min..2200 pln sprzekraczajac juz 9 tys ;-) ..a wciaz bedzie stara Xr z masa awarii i nedznym wyposazeniem i smieszna wartoscia rynkowa ...

a wiec wy entuzjastycznie-głupawo podchodzacy do kupowania XR-ek przeczytajcie ten kosztorys dwa razy ..potem porównajcie to co zamierzacie kupic do puenty i zastanówcie sie dobrze ...naprawde dobrze :fox:

FiFa - 9 Paź 2007, 08:30

No no cena az powala ile wynosi taki "remont" :D ale napewno satysfakcja jest bezcena :D bo auto narawde dosc fajnie wyglada :D Gratuluje :)
madek - 9 Paź 2007, 10:32

LOY napisał/a:
a wiec wy entuzjastycznie-głupawo podchodzacy do kupowania XR-ek przeczytajcie ten kosztorys dwa razy ..potem porównajcie to co zamierzacie kupic do puenty i zastanówcie sie dobrze ...naprawde dobrze

Nic dodac nic ujac... pozamiatane :D

I na dobra sprawe taki kosztorys mozna i doczepic do cywilnej fiestki (majac na uwadze ze najpierw naprawy - pozniej jakikolwiek tuning). Oczywiscie ceny w niektorych przypadkach beda odpowiednio nizsze, ale tak czy inaczej z "taniego jak barszcz" auta jakim moze byc fiesta robi sie na koniec niezła sumka :8: ale satysfakcja gwarantowana :-P

Lokmen - 9 Paź 2007, 10:54

madek napisał/a:
Oczywiscie ceny w niektorych przypadkach beda odpowiednio nizsze, ale tak czy inaczej z "taniego jak barszcz" auta jakim moze byc fiesta robi sie na koniec niezła sumka ale satysfakcja gwarantowana
nie do końca ponieważ wszystko kosztuje niemałe pieniądze (czy to tunning czy to swap) a z satysfakcją to może być róznie bo Xr2i 1,6 to zawsze Xr2i 1,6 o przeciętnych osiągach w porównaniu do współczesnych samochodów :)
LOY - 9 Paź 2007, 11:03

Łokmen napisał/a:
[a z satysfakcją to może być róznie bo Xr2i 1,6 to zawsze Xr2i 1,6 o przeciętnych osiągach w porównaniu do współczesnych samochodów :)

no to albo sie wujek konkretnie juz zestarzałes i pamiec Ci nie smiga ,albo znowu sobie w Typowo łokmenowy sposób jałowo pogadac chcesz :he: ...satysfakcja to kwestia indywidualna ...to ludzie wybieraja samochody ,wiec nie wmawiaj ze ktos nie bedzie miał satysfakcji ze starej Xr..bo satysfakcje moze dac nawet zadbany stary maluch..a co do osiagów to do jakich "wspólczesnych" samochodów porównujesz 17-to letnia Xr-ke ? :fox: ..bo na ulicy ta staruszkla ma jak dla mnie ,w porównaniu własnie osiagi "ponad przecietne" no chyba ze zamierzasz szukac miodu w dupie ..i porównujesz Xr do sportowych aut za dziesiatki tys pln .....

Lokmen - 9 Paź 2007, 11:09

czytaj ze zrozumieniem - a nawiasem obydwaj dobrze wiemy ze taka XR2i to nie jest szczyt techniki w porownaniu do konkurencji z tego rocznika/okresu
PumaRST - 9 Paź 2007, 11:16

Loy nie zgodze sie z tobą ( oczywiście w pewnym sensie).

Lokmen ma racje bo zwykął Honda Civic d15b2 jest praktycznie tak samo szybka, nie mówie już o Civicu d16 125KM. I pod każdym kontem technologicznym mimo wszystko tye auta są lepsze. to samo mazda 323GT, Sunny GTI itp

z innej półki: wzasadzie każda japonia, każda Astra GSI bedzie wieksza szybsza, wygodniejsza i bedzie kosztować to samo. co wiecej Corsa GSI ( A i B) i te auta tez bedą kosztowac w okolicy 6-7 tyś a po lekkich naprawach wyjdą około 10tys.

do tego dochodzi bardzo szybka konkurencja z Francji: clio i peugeoty i tak naprawde wychodzi na to że pod względem osiagów xr2i lasuje sie dość nisko.

Oczywiście pomijam kwestie sentymentalną, czy też walorów estetycznych dla kupujacego takiej xr2i względem w/w aut. Ocena stylistyki jest już kwestią osobista.

Żeby mnie nikt źle nie zrozumiał: ja bardzo lubie te małe brzydkie auta, włąśnie za prostote ich wykonania i stosunkowo niska awaryjność ale jestem świadom ze tak naprawde konkuręci są poprostu lepsji.

LOY - 9 Paź 2007, 11:21

wujek ...ja bede czytał ze zrozumieniem jak ty zrozumiale zaczniesz pisac :he: wczesniej porównywałes Xr do osiagów aut wspólczesnych teraz cos bredzisz o szczytowych rozwiazaniach z okresu produkcji . łokmen kupujac Xrke z 90-tego roku tylko idiota wierzyłby ze nabywa szczytowe rozwiazania i zapierajace dech w piersi rozwiazania ...Xr-ke kupuje sie z kaprysu posiadania Xr-ki li tylko , łokmen ...a satysfakcje zapewnia posiadanie auta któro sie odbudowało ..któro jest zadbane i ..co wazne przez siebie wybrane ;/ ...i stary prosze daruj sobie pokretne filozofowanie ...bo im wiecej piszesz tym mniej rozumiem o czym piszesz
trzeci - 9 Paź 2007, 11:33

Może właśnie sekret i urok Xerki tkwi w tym, że jej konkurencja z lat 90-ych jest bardziej znana i cieszy się większym uznaniem ze względu na osiągi.
Ja sam miałem okazję i przyjemność zetknąć się z tym gdy na Orlenie na A2 podeszło do mnie dwóch kolesi ze lśniącej Audi A3 i ze zdziwieniem i wyczuwalnym uznaniem zaczęli się wypytywać co to za auto i z jakim silnikiem bo kilkanaście minut wcześniej przeleciałem koło nich mając blisko 200 km/h na blacie.
Gdybym jechał Hondą, pewnie takiego wrażenia bym na nich nie zrobił ;-)
Pozdro ...

PumaRST - 9 Paź 2007, 11:45

tak Artur to jest jeden z aspektów który przemawia z xr2i :yes:
Fordon - 9 Paź 2007, 12:05

PumaRST napisał/a:
tak Artur to jest jeden z aspektów który przemawia z xr2i :yes:

Tak samo RSTurbo ktora niby wyglada identycznie ale diabel tkwi w szczegolwach...na moje najwieksza uwage przykluwa pakiet XR-ki i to w jakim auto jest stanie... a ze Artur 200km/h przelecial kolo Audicy no coz :hihihi: ja tak samo bym sie zdziwil ze fiesta przeleciala kolomnie w takim tempie...
Loy pokazal ta gorsza strone tzn. finanse jakie czekaja osobe decydujaca sie na XR2i... :brawo:

madek - 9 Paź 2007, 13:13

PumaRST napisał/a:
Lokmen ma racje bo zwykął Honda Civic d15b2 jest praktycznie tak samo szybka, nie mówie już o Civicu d16 125KM. I pod każdym kontem technologicznym mimo wszystko tye auta są lepsze. to samo mazda 323GT, Sunny GTI itp

wszystko sie zgadza ale do cholerki jestesmy na forum klubu fiesty, i nikt tutaj za kare ani z przymusi nie siedzi :fox: wiec pisanie jaka to xr`ka jest słaba na tle civiców jest troche bez sensu. mysle ze kazdy posiadacz xr`ki doskonale sobie zdaje sprawe ze silnik w niej nie jest cudem techniki a rozwiazania techniczne niekoniecznie dorównują tym w innych (np. japońskich) autach z tego okresu. tylko jakie to ma znaczenie?

mysle ze trzeci dobrze podsumował o co w tym mniej wiecej chodzi. pamietajcie auto ma dusze i swoja historie a to ze niekoniecznie jest "zwijaczem asfaltu" i nie wygrywa pojedynku na kazdych swiatlach nie dyskwalifikuje go jako auta sportowego tamtych lat. :)

koniec OT!!

PumaRST - 9 Paź 2007, 13:23

madek napisał/a:
nie dyskwalifikuje go jako auta sportowego tamtych lat. :)

a czy ja je zdyskfalikowałem??

Fordon - 9 Paź 2007, 13:49

Tu nikt nie dyskwalifikuje XR2i jako auto typu GTI lat 90', i w sumie mozna do tego dodac tez XR2i 1.8 Zettec, nie zapominajac o RST.Ale nie ma co porownywac japonskiej technologii do Forda bo jakos do chwili obecnej nie widzialem konstrukcji Ford-a ktora miala by zmienne fazy rozrzadu.
Ale dobrze tez mowic o innych markach ktore przebijaja technologia konstrukcje Forda bo wieloma wzgledami, i ze sa tego plusy oraz minusy, bo wyjdzie w koncu sytuacja gdzie bedzie kolko wzajemnej adoracji na temat Fiesty ze jest the best itd...
Dobrze ze sa pasjonaci takich aut jak fiesty, ale nie robmy jaj ze jest to cos w stylu konstrukcji Ferdynanda Porsche i ze prezentuje az taki poziom na tle innych hotchatchy lat 90'
EOT z mojej strony...

mareno - 9 Paź 2007, 15:23

ja tak naprawde kupujac xr-ke nie wiedzialem czego stalem sie posiadaczem. wiedzialem ze jest to wersja sportowa itd, ale nic poza tym. szukalem zwyklej Fiesty, nawinela sie xr-ka. napisze tak. jezdze nia 4 miesiace, zrobilem 3-4 tys km i juz teraz autko jest oczkiem w glowie mareno. xr-ki maja chyba cos takiego, ze mimo, ze to stara konstrukcja bez fajerwerkow, to daja sporo radochy. wiem ze przedemna jeszcze kilka inwestycji, ale pomalu. nie jestem w stanie zrobic wszystkiego od razu, ale malymi krokami doprowadzam ja do takiego stanu jak bym chcial. nigdy nie bedzie projektem "100% fabryka", czy "puenta" ale chce aby jak najdluzej wozila mi tylek, wiec mysle ze trafila w dobre rece. poza tym naprawde malo jest xr-ek na polskich drogach, wiec tym bardziej trzeba zrobic wszystko by jak najdluzej sluzyla mi i mojej familii. moze zrobilem maly off-topic ale musialem to z siebie wyrzucic.
Piter - 9 Paź 2007, 17:55

Hehe więc koszty docelowo będą 3-krotnie większe od ceny zakupu.
I co to za auto by nie było to jest to tylko możliwe w aucie za 3 tys :P

lukasz22r - 9 Paź 2007, 23:42

Powiem tyle: kupno xr-ki ok.5 tysi, dodadtkowe naprawy x:) zł, odstawienie auta 10 razy droższego (clk 200 kompresor) na trasie BEZCENNE :D
zoharek - 10 Paź 2007, 00:03

Fordon napisał/a:
Ale nie ma co porownywac japonskiej technologii do Forda bo jakos do chwili obecnej nie widzialem konstrukcji Ford-a ktora miala by zmienne fazy rozrzadu.

I dlatego w Pumie siedziała Yamaha :D

Ad@mus - 10 Paź 2007, 09:11

HP sie zrobil... :8:
SpiderMAN - 10 Paź 2007, 13:35

lukasz22r napisał/a:
Powiem tyle: kupno xr-ki ok.5 tysi, dodadtkowe naprawy x:) zł, odstawienie auta 10 razy droższego (clk 200 kompresor) na trasie BEZCENNE :D
Więcej niż 10x... raczej z 15x droższego... :D
MARCINEK__0 - 10 Paź 2007, 23:44

Witam. Miałem dzisiaj okazje przejechać się niestety tylko na fotelu pasażera ale zawsze coś Fiestą XR2 LOYa. Powiem wam że ten samochodzik wygląda jak marzenie i jezdzi jak marzenie. Chłopak sporo w niego włożył i opłaciło się. Samochodzik miodzio.
SpiderMAN - 11 Paź 2007, 19:51

No coż, oby każdy maniak Fiesty kiedyś miał 105KM pod maską i dobre hamowniki, dobry zawias... Fajnie by było mieć 5 drzwiową XRkę... :D Ktoś może to kiedyś zrealizuje... bo chyba takowej nie ma...
PumaRST - 11 Paź 2007, 20:16

SpiderMAN napisał/a:
... Fajnie by było mieć 5 drzwiową XRkę... :D Ktoś może to kiedyś zrealizuje... bo chyba takowej nie ma...

ale jest 5-cio drzwiowa RST :lol:

2smart - 11 Paź 2007, 22:53

SpiderMAN napisał/a:
No coż, oby każdy maniak Fiesty kiedyś miał 105KM pod maską i dobre hamowniki, dobry zawias... Fajnie by było mieć 5 drzwiową XRkę... :D Ktoś może to kiedyś zrealizuje... bo chyba takowej nie ma...

Było blisko

http://picasaweb.google.p...410519728358594

Wystarczyło tylko silnik zmienić :p

Pozdr

RKRman - 12 Paź 2007, 15:38
Temat postu: czemu ten model ...
CZE :P

chwilka czasu więc pare moich przemyśleń ...
XRka to niedroga "baza", czyli początek wydatków związanych z zabawą , hobby..różnie to można nazwać ...
wiele osób traktuje MK-3 jako stare, tanie, proste w obsłudze autko lub coś czym można się przemieszczać. Trafili na forda tak jak inny na fiata, bmw, opla czy hondę.
Każde zamiłowanie, rozrywka musi kosztować. Auta nie są wyjątkiem . Posiadanie czegoś nieczęsto spotykanego a dodatkowo w super stanie to fajne uczucie. Jeśli ktoś nie lubi przedniej "wargi" XRki albo nie podoba mu się taki smaczek jak kształ tylnych lamp to luzzzz....może wybrać coś innego, w końcu ważne by to był własny, w miarę przemyślany zakup.Mogę się fuczyć na Łokiego za to że się przypierdziela do pierdół, detali stylistycznych czy osobistych gustów ale nie za to że płaci OC za zieloną ropuchę, w końcu to Jego sprawa czym powozi i z jakich wzgledów ( więc bez urazy Pawlik :-) ) .

Moim zdaniem to bardzo ważne żeby nie stawiać znaku równości między "zabawką" a autem na codzień. Oczywiście, nie każdy ma taką możliwość by mieć 2 czy więcej pojazdów. Poza tym ważny jest sam sposób podejścia do swoich pasji. LOY wybrał "fiestę" i widać że świetnie sobie z nimi daje radę. Znajomość tematu połączona z perfrkcyjną dokładnością . Dla co niektórych wariat- esteta , dla innych prawdziwy miłośnik-artysta .Myślę że jeden z modeli SAABa który szczególnie lubi też by się świetnie prezentował w jego "kolekcji" gdyby oczywiście środki finansowe pozwalały na zakup takiej właśnie "bazy" czego Michałowi z całego serca w przyszłości życzę :ok:

Na zakończenie ...sama praca przy "zabawce" choć często męcząca to super frajda...jak ma ona na imię to chyba nie aż tak ważne. Robić coś co się lubi i w taki sposób jak robi to Michał - to jest to :!: Bierzmy przykład póki go mamy, wiem że na innych forach równie chętnie by Go widziano bo to prawdziwa skarbnica wiedzy.

PUENTA XR2i w każdym miejscu zasługuje na :brawo: łącznie ze swoim desingerem ;-)

POZDRAWIAM z Bieszczad

SpiderMAN - 12 Paź 2007, 19:53

2smart napisał/a:
SpiderMAN napisał/a:

Było blisko

http://picasaweb.google.p...410519728358594

Wystarczyło tylko silnik zmienić :p

Pozdr
Nie tylko, lecz aż... :D
malek - 12 Paź 2007, 21:43
Temat postu: Re: czemu ten model ...
RKRman napisał/a:
....Myślę że jeden z modeli SAABa który szczególnie lubi też by się świetnie prezentował w jego "kolekcji" gdyby oczywiście środki finansowe pozwalały na zakup takiej właśnie "bazy" czego Michałowi z całego serca w przyszłości życzę :ok: ...

A który z modeli Saaba Loy tak lubi? :fox:

LOY - 12 Paź 2007, 23:45

czarny 900 turbo 16V aero ..ostatnia serja ! ...w fabrycznym tuningu z czarnym grilem :D ...takiego mógłbym miec zamiast XR-ki do zabawy ..no ale teraz zabrnałem juz za daleko z fiestami :fox: ...jaka strata dla saabów :D no ale jak juz bedzie duuuuzy garaz ;/ to moze przytule jakiegos saabika kiedys
Patrycjan - 13 Paź 2007, 00:25

SpiderMAN napisał/a:

Jest, moja :D Ale chwalił się będę jak już będzie skończona. Na razie mechanika i hamulce przełożone. Reszta czeka na chwilę wolnego czasu :)
Może starczy mi samozaparcia, by doprowadzić ją do stanu choć zbliżonego bo "Puenty" ;-)

Ad@mus - 21 Paź 2007, 21:37

do góry....
zawias jest juz nizej??

2smart - 21 Paź 2007, 21:39

Ad@mus napisał/a:
do góry....
zawias jest juz nizej??

Z tego co wiem to będzie - ale po zime :p

Pozdr

LOY - 10 Gru 2007, 01:07

dobra czuje sie zobligowany pochwalic zmianami i odswiezyc temat projektu puenta.

Pieczołowicie odrestaurowane alu OZ 14 wyladowały na strychu a w ich miejsce zajęły stalowe standartowe 13 z zimowymi semperitami o sportowej szerokosci 155 mm :D ..zeby nie było tak prosto i nudno ..postanowiłem troszeczke pocwiczyc z nudnymi srebnymi felgami i stylistycznie dopasowac je do designu puenty .
stare stalówki zostały umyte potraktowane czysczaca chemia , odrdzewione (akurat nie było z tym duzo roboty i papieri wiertarka ze szczotka wystarczyły) miejsca skorodowane dostały warstwe farby cynkowej..

potem obklejanie opon (paskudna robota) i czarny matowy na srodek felg

a potem czas na zabawe zamaskowałem srodki felg i połozyłem błekitna baze na ranty ..a potem srebrny metalik ...na koncu całosc zalałem klarem . Efektem jest srebrny rancik z błekitnym połyskiem ..w sumie pierdzieliłem sie z głupimi staówkami na zime przechodzac procedure malowania alufelg ...czy warto było ...pewnie ze nie ;-|

i troche nedzne fotki smiesznych kóleczek na aucie ...jakosc ...zimowo -wieczorowa

nastepnym novum w Xr jest rasowa kiera :-) ...
Kierownica od Rs turbo -prosiła sie o obszycie ...ale zamiast obszycia poszukałem czegos lepiej lezacego w dłoniach ...efektem jest czarna ,skórzana,MOMO .Kiera kupiona jako uzywana ..ale cena była dobra i stan kierownicy wrecz idealny ..do tego fantastycznie sie nie kręci i ma duza srednice -36cm ...co przy oponach 185 w lecie i uzytkowaniu XR przez moja pannę okazuje sie byc barzdo pomocne ...do kierownicy udało sie tez kupic ładna orginalna nabe od MOMO...nie wiem jak was ale mnie cieszy zestawik .Na prosbe mojej połowki klakson MOMO został zastapiony czarnym błyszczacym -bez napisów !

i w aucie

tak tak dobrze widzicie jeszce cos doszło :-)
2miesiace temu wszedłem w posiadanie kulowego wsród miłosników "wypoczynku" blue edition z S-ki 16V ...na wyrazna prosbe włascicielki puenty ;/ ...cóz komplet był bardzo tani ....i wymagał bardzoooo duzo pracy . Ale naprawic to zaleta nie wada ..o procesie doprowadzenia zniszczonego i zbrudzonego zestawu blue do prawie :fox: fabrycznego stanu bedzie w FAQ-u ....tu zobaczcie jak prezentuja sie fotele we wnetrzu .
O zaletach foteli nie musze sie chyba rozpisywac -jezdziłem badz miałem wszystkie typy seryjnych foteli MK3 i zdecydowanie uważam ze zapewniaja najlepsze trzymanie i egonomie tuz po seryjno/akcesoryjnych recaro i na głowe bija niewygodne i zuzywajace sie uszatki .

ładne /brzydkie to kazdy oceni indywidualnie ..ale nie mozna zaprzeczyc ze niesamowicie ozywiaja wnetrze i zwracaja na siebie uwage. Zabawne nawet osoby przechodzace obok auta potrafia zatrzymac sie porazeni niebieskoscia :-P .
porównajcie do stanu fabrycznego :yes:

jezeli sa wciaz tacy którzy podliczają ten projekt informuje ze używki koła na zime z malowaniem wyniosły ok 380 pln -roboty nie licze bo jest moja,zaś stara kiera MOMO ze stara naba i klaksonem to wydatek 185pln ....a "okazyjne" blue wynisły 180 PLN :-)

sowa - 10 Gru 2007, 01:30

czuje się zobligowana wystawić ocenę naganną ... za dywaniki od anglika..i za parkowanie dwoma małymi autkami na trzech miejscach ...toż to skandal przy takim podantycznym charakterku gy
ale przechodząc od :spam: do rzeczy.. felunie kozakie [na wiosne dostaniesz moje stalowki do 'zakonserowania' sztuk przynajmniej 8] tylko ja poprosze środek na bardziej matowo bo jedynie to mnie jakoś razi przy całości.
Za to foteliki baardzo na plus!! Poluj na kanapę :-)

LOY - 10 Gru 2007, 01:44

juz sie tłumacze :-) ..dywaniki sa garazowe do deptania zakładane przy montazach i brudnych butach :D ..kanapa jest wyczyszczona i pachnaca ale nie załozona jeszce ...a parkuje jak baba zeby mi drzwiami debile nie stukali :fox: ...a koła błyszcza fakt -ale to zamierzone -syf szybciej spływa
marcus_87 - 10 Gru 2007, 02:00

fajowe to wnetrze blue edition, masz do tych foteli boczki :fox: felgi troche za blyszczace jednak, moze na zywo wygladaja lepiej, napisz jakich preparatow uzyc przed malowaniem felg zeby ruda nie wyszla? czeka mnie taka robota w przyszlym tygodniu i chcialbym to zrobic raz a porzadnie, do swojej fofi felgi potraktowalem brunoxem i efekt byl marny, pol zimy i rude przeswitywalo :sad:
Arkadius - 10 Gru 2007, 07:16

felgi świetnie się prezentują :) do foteli jeszcze boczki by się przydały zdecydowanie... no i gdzie wcieło mieszek od biegów :P
Ad@mus - 10 Gru 2007, 07:51

nie myslcie ze w blue edition sa niebieskie boczki :hihihi:
trza szukac czarnych z takim smiesznym alkantaropodobnym plastikiem na gornej czesci boczku ktory uwielbia sie suć pruć niszczyc i w ogole bleee
ja takie mam i juz mialem je poniszczone a teraz mnie czeka obicie tego na nowo

btw LOY... fotele od stonki masz??
fajnie je doczysciles
fele tez fajnie wyszly
kierownica....chyba tylko ty myslisz o praktycznosci, wiekszosc by zakladalo 280mm bo fajna i tp
galka mi sie podoba tez

ogoilnie plusy same ino dywan bym dal czarny(niebieski ciezko dorawac)
boczkitez musza byc .....a z reszta co ci bd pisal, ty i tak wiesz co trza zrobic zeby bylo dobrze
pozdro

PumaRST - 10 Gru 2007, 08:58

Loy zamierzasz wsadzac czarny środek do fofi?? mówie o plastikach i dywanie, jak coś to bede miał całe ładne wnętrze, tył, bagażnik i dywan.
marcus_87 - 10 Gru 2007, 11:53

a ja chyba wiem kto bedzie mial do sprzedania kompletne wnetrze blue z dywanem i boczkami :-)
madek - 10 Gru 2007, 15:21

Jak czarne boczki dywan itp. to i cała decha rozdzielcza ;/ wątpie czy Loyowi chciałoby sie z tym bawić :-P

A odnosnie zmian - bardzo na plus :ok: Chociaz malowanie tych felg daje taki efekt jakby to były 12`stki :-)

LOY - 10 Gru 2007, 15:50

racja madek ..loy-owi sie nie bedzie chciało az tak bawic ..zwłaszcza ze u mnie wysoko stoi orginalnosc Xr-ki (seryjne fotele zapakowane w worki spia na strychu)...auto jest szare i wnetrze ma zostac jasne i szare -taki ma byc styl tej XR...fotele tylko zabijaja nudę wnetrza ,boczki maja niebieskie wstawki ,podłoga tez ..szkoda by było zabierac te akcenty ...dywan niebieski to przesada ...fotele zaczynaja sie rozmywac na tle niebieskiego .
wiecie trzeba znac umier w dodawaniu koloru . :fox: ..Pozatym kto powiedział ze blue edition to moje ostatnie słowo :D ;/
a felgi ...chłopaki nie podchodzcie powaznie do stalowych 13-tek ....które i tak sa zazwyczaj tak uswinione ze nic nie widac :-) ...ranciki to zabawa ..lepsze takie niz rude od rdzy ..czy upiekszone kołpakami z hipermarketu .ale to tez nie koniec :D zle zrobiłem sprzedajac alusy orginały z Xr :-P ..ale kupie inne i pomaluje na czarno -bedą alu-zimówki.

Daras84 - 12 Gru 2007, 01:26

co do foteli to musze przyznac racje mialem wszytskie modele foteli jakie bvyly w mk3 i w tych z S ki jezdzi mi sie najlepiej, ale to moze tylko dal tego z enisko sie w nich siedzi co lubie. uszatki to tylko ładnie wygladaja! a do REcaro nie umiem przywynknac :)
sowa - 12 Gru 2007, 01:35

Daras daj im czas.. ja na poczatku w recaro w ogóle sie nie opierałam bo podswiadomie cos mi nie grało za plecami :-) po dwóch miesiacach jest miodek i w szklarniowych (fason jak w esce) czuje sie jak na krześle w stołowym :-) !!!
2smart - 16 Gru 2007, 10:18

Michał pochwal sie nowymi modami !! :D

Kolejny "swap" na szybko :p

POzdr

LOY - 30 Mar 2008, 23:00

pozwole odswiezyc temat zebyscie o puencie ne zapomnieli :-) ...no i udowodnic ze puenta istnieje ..ma sie dobrze i pięknieje coraz bardziej .
Oto zmiany ..doszło "audio" ...dla wymagajacych to syf bedzie ..ale ja wymagajacy nie jestem ..audio słuzy do słuchania radia i zapełniania dziury w desce :-) ...no z małym wyjatkiem ..jesli radyjko to tylko SONY BLADE ..w kazdym moim aucie jest zamontowany BLADE ..bo uwazam je za super ładne .
Do puent znalazłem blade'a w niemczech ale w troche innej wersji ..grafitowy i bez MP3 ..a ja lubie tytanowy z MP3 ...2 miesiace pózniej kupiłem 2 letnia nierozpakowana nówke :-)
jakies 4 głosniki ..nowe grubsze kable i gra .

dobry i zły BLADE

od jesieni na załozenie czekały springi KW kupione z drugiej reki ... o obnizeniu Ok 35-40 mm ..po załozeniu pomiary wykazały że przód usiadł nieco ponad 40 mm tył 35 z groszami ...jestem zadowolony ..
nizej nie trzeba do codziennej miejskiej jazdy :-) no i prowadzenie rewelka ..zmiana jest kolosalna :yes: !!
springi

porównanie do seryjnych springów XR

po załozeniu obligatoryjnie ..geometria i zbieznosc ...dobra wiadomosc ze puenta jest idealnie prosta ..kąty trzyma fabryczne ..jest dobrze

nastepna zmiana to gadzet ..wpadły mi w rece m,oje ulubione pedały SPARCO
cena nowych jest zawrotna ...ale jak udało sie kupic za połowe uzywki ..nie czekałem ani chwili ..bzdet ale z klasą :-)

no i w srodowisku ..kabiny

nastepny zakup to totalny zbytek ..cecha charakterystyczna Xr sa lampy w zderzaku :fox:
i powinny był naprewde ładne ..a lampy w puencie ..hym były nieco przymatowiałe a dwie miały lekie uszczerbki od kamieni ...udało mi sie kupic nówki orginały HELLA na ebay :-P z przesyłka za ok 300pln ..sprzedzaz starych pokryło połowe ceny nowych ...warto było :D ..ile obecnie Xr-ek ma nowe lampy :D :fox:

w ramkach

na aucie ;/

nastepny gadzet to dystanse po 5 mm na koło z przodu jest super ( juz obciera..eh ) a z tyłu 5 mm nie dało nic ..ale długie szpilki i dystanse 15 mm juz sa w garażu ..wkrótce zrównamy tył z przodem ..
mała sesja całosci

za chwile dopisze koszta dla tych co wciaz licza ile kosztuje wysmarowanie w miare ładnej i sprawnej XR-ki
na poznan auto bedzie w czesci polakierowane na nowo ..to przy okazji reperaturki wlewu ,,i kręci mnie zmiana lam głównych na nowe orginały ..ale te ceny :rotfl:

QBOSS - 30 Mar 2008, 23:41

No po prostu śliczna :) Jak zwykle dbałość o szczegóły i pedantyzm ale za to cię właśnie lubię Michał :) Bardzo fajna :)
yacek _b - 31 Mar 2008, 07:31

hmm , wiadomo autko twoje i ty( i twoja druga połowa ) decydujesz o jego wyglądzie , ale jeżeli pozwolisz , te nowe fotele a w szczególności ten i kultowy kolor mi zupełnie nie leżą , wali ( kolor ) po oczach i trąci mi trochę "dresem " ( przepraszam za dresa :) )
Pierwsza edycja autka - dla mnie bajka , teraz zaczyna iść w złą stronę . Pozdr.

Piter - 31 Mar 2008, 10:01

LOY, mogę ją kupić za 2900 :)
stafcio - 31 Mar 2008, 10:44

Loyowe stare hellageny poszly do mnie, troche odblaski sa porysowane ale generalnie jest ok.

a swoją drogą to puenta jest naprawde ładna. pozdr.

tajmus - 31 Mar 2008, 13:24

Loy jak to wszystko czytam... to przychodzi mi na mysl wpakowania mojej do twojego garage na 'odmlodzenie' :ok: :devil:
LOY - 31 Mar 2008, 15:16

yacek _b napisał/a:
hmm , wiadomo autko twoje i ty( i twoja druga połowa ) decydujesz o jego wyglądzie , ale jeżeli pozwolisz , te nowe fotele a w szczególności ten i kultowy kolor mi zupełnie nie leżą , wali ( kolor ) po oczach i trąci mi trochę "dresem " ( przepraszam za dresa :) )
Pierwsza edycja autka - dla mnie bajka , teraz zaczyna iść w złą stronę . Pozdr.

troche zle dobrałes słowa...one nie sa dresiarskie tylko raczej gejowe :-) ..a w sumie ..dziewczece :hahaha: ....luzzz panowie to auto jest uzytkowane przez moja kobiete ..jasne :fox: ...Sobie bym takich foteli nie załozył ale uwazam ze dla dziewczyny sa super ..do tego dochodzi niepodwazalny atut trzymania w zakrętach ..no i troche wow efect :-) ...bo fotele zdecydowanie przyciagaja spojżenia . ładne brzydkie ..napewno troche inne niz te do których są przyzwyczajeni ludzie :-) ...
FKP Piter napisał/a:

ale bez pedalskich foteli :-) :hahaha:

RKRman - 31 Mar 2008, 16:29
Temat postu: ...ile za
FKP Piter napisał/a:

...to tylko zostało ustalić walutę... bo wszechobecne pln-y jakoś w tym projekcie i w tym wymiarze nijak mi to tej zabaweczki nie paszą :-)

POZDRAWIAM z Bieszczad

PS ...Michał..tak głośno myślę ...przekroczyłeś już kwotę 2,5 tyś pln żeby dopieścić autko Anity ? mam na myśli wszystko za wyjątkiem robocizny ?

LOY - 31 Mar 2008, 16:35
Temat postu: Re: ...ile za
RKRman napisał/a:
[
PS ...Michał..tak głośno myślę ...przekroczyłeś już kwotę 2,5 tyś pln żeby dopieścić autko Anity ? mam na myśli wszystko za wyjątkiem robocizny ?

hehe nie zartuj Piotrek ...tam jest obecnie juz wiecej niz 5 tys pln w czesciach i pierdołach ...robocizne strach liczyc ....tylko ostrzegam :fox: ..nie umoralniaj i nie slij privów o bezsensach :yes: znasz mnie :przytul:

odyniec - 31 Mar 2008, 18:47

nakładki na pedały... w Twoim stylu, nie szmelc typu type R... tylko profesjonalnie.... ładne, mi się podobają...
jakaś podkładkę pod guma kierowcy jeszcze widzę... przezorność w najlepsze;)
na brak paliwa nie cierpi...chwali się to!
halogeny... czułem to już wcześniej, że tak zrobisz... było do przewidzenia, tylko kwestia czasu... lecz zdjęcie na aucie... z przykrością muszę powiedzieć, ze 100% mi się bardziej podobała... może to tylko kwestia tła (wtedy było lato)? ... Pojęcia nie mam, ale tu mimo wszystko i tak pięknie... poraża mnie czystość tego auta!
Słupki są na czarno pomalowane/oklejone?
Każda napotkana xr przykuwa moją uwagę... lecz takiej nie chciałbym spotkać w mieście... bo bym musiał czekać na właściciela, do czasu kiedy przybył by pod auto... jakkolwiek długo by to nie trwało... auto pięknie utrzymane. Gratuluję!

PumaRST - 31 Mar 2008, 19:05
LOY napisał/a:
RKRman napisał/a:
[

hehe nie zartuj Piotrek ...tam jest obecnie juz wiecej niz 5 tys pln w czesciach i pierdołach ...robocizne strach liczyc ....tylko ostrzegam :fox: ..nie umoralniaj i nie slij privów o bezsensach :yes: znasz mnie :przytul:

ta dyskusja troche przypomina mi takie powiedzenie: "zapomniał wół jak cielęciem był!!"

bez obrazy Highlander ale tez maięłs swoje czasy kiedy pchałeś kase w to padło jakim jest xr2i i nie ma sensu wchodzic na tematy finansowe. Kazde Hobby jest drogie i nie opłacalne z punktu widzenia materialnego, ale jesli sprawia frajde właścicielowi to jest najważniejsze.

PS: wiesz że zywie do Ciebie wielki szacunek i nie ma grama złośliwości w tej wypowiedzi. Swojadrogą ruszaj swoje stare dup[sko i wpadaj na zlot do Poznania, moze być tą japonia którą masz :yes: :yes:

wracajac do tematy, jak zawsze pełno fajnych gratów i auto dopracowywane w każdym nawet najdrobniejszym szczególe - to musi być z rąk Loya :brawo:

2smart - 31 Mar 2008, 19:57

a laka spali ?? ;)

no dobra .. projekt jest mi dobrze znany ... robiony ze smaczkiem :serduszka:

hehe ma już duuuuzo nowych części ... nawet tych co nie widać nawet na 2 rzut oka .. <8>

Ja poczekam na kolejną odsłone bo po cichu zdradze ze to nie koniec .. i przed poznaniem coś sie jeszcze pojawi :P

Ps Piter ja proponowałem za to auto tak całkiem nie dawno 1600 i jakoś sie włąścicielka nie zgodziła :((

LOY - 31 Mar 2008, 20:01

2smart napisał/a:

Ja poczekam na kolejną odsłone bo po cichu zdradze ze to nie koniec .. i przed poznaniem coś sie jeszcze pojawi :P
:((

nic nie mów ...to tajemnica ..ps załatwiłes te 6 litrów rózowego lakieru :fox:

tajmus - 31 Mar 2008, 20:12

LOY napisał/a:
2smart napisał/a:

:((

nic nie mów ...to tajemnica ..ps załatwiłes te 6 litrów rózowego lakieru :fox:

LOY projekt - PUENTA XR2i w kolorze rozowym :hahaha: :hahaha: :hahaha:

jesli takie cos by sie mialo kiedys wogole stac to nie wiem... wieszac sie chyba i tyle ;-( ;-(

LOY - 31 Mar 2008, 20:15
RKRman napisał/a:
[

wypada wiec updatowac kosztorys projektów który od poczatku jest jawny i do wgladu dla chetnych powtórzenia mojej roboty

.KOSZTORYS
samochód 3300pln
mechanika
łozyska przód 50pln
hamulce przód (tarcze i klocki) 200pln
gumy na staba 30 pln
swiece NGK ,kableWN,filtry 3szt 230pln
olej silnika 10w mobil 90pln
olej skrzynia 50pln
uszczelki silnika 50pln
poduchy pod silnik 120pln
robociznamechanika 320pln
razem 1135pln
koszt zrobienia tych wymian w warsztacie ok ..plus 300pln czyli 1435pln

ukł wydechowy

rura na kata 35pln
obejmy 10
tłumik srodkowy BOSAL (okazja) 250pln
ostatni motorcraft z RS 1800 200pln
koncówka ulter 80pln
spraye na wydechy 80pln
razem 655pln

zlecajac te wymiany zapłacicie min plus ok 200pln ..razem to 855pln

koła
alu uzywki z allegro OZ 6x14 450pln
prostowanie 3 sztuk 230pln
lakiery papiery ok 100pln
opony 185/55/14 uzywki z montazem 360pln
razem 1140pln
zlecajac polerowanie i malowanie zapłacicie plus ok 200pln razem 1340pln

stylistyka czyli tjuning
gałka /konsolka/mieszek/kiera od turbo 130pln
migacze białe przód x2 50
migacze białe bok x2 20pln
żarówki x4 30pln
lampy tył MHW nowe z ebay (mega okazja!)250pln
razem 480pln
niema co zlecac ..nawet wasza babcia dokona tych zmian czyli tez 480pln

lakiernictwo/blacharka
malowanie zderzaków
kompletna polerka mechaniczna i politura nadwozia
odczyszczenie podwozia i zabezpieczenie antykorozyjne
malowanie wszelkich pierduł plastikowych
materiały ok 300pln
wstawiajac do zakładu koszt tych prac szacuje na ok 700pln razem 1000pln

po podliczeniu Xr projekt puenta wyniósł mnie 7010pln

natomiast jezeli wszystko bedziecie zlecac to projekt po podliczeniu kosztuje 8410pln
nowe wydatki

koła na zime plus malowanie ok 380
uzywana kiera MOMO 36+klakson+nabaMOMO 185
fotele +kanapa z blue edition ok 180
radio SONY +4głosniki +kable 360
spreżyny KW 40/35 uzywki 150
wymiana+geometria 160

konkret awaria elektryki ..czesciowo nowa wiazka 350
pedały SPARCO 80
dywaniki welurowe 55
dywaniki gumowe 70
lampy w zderzak HELLA x4 300- sprzedzaz starych 140
dystanse uzywki 5mm x 2 25
dystanse uzywki H&R 15mmx2 80

wymiany po 10 tys km
olej,filtry,p.chłodzacy,swiece NGK (bo czarne juz były ) 250
zestaw zarówek
H4 HELLA ,PHILLIPS silver do migaczy przód+boczne 90

po podliczeniu nowe "zakupy-naprawy" wyniosły 2555
i obecnie projekt kosztuje 9565 !!!!!!!!!!!
....heh 435 pln i otwieram szampana bo magiczna granica 10 tys zostanie przekroczona :hahaha:
i to juz niebawem ,bo w najblizszym czasie Xr zostanie doposazona o pełna elektryke ..c.zamek z pilotem i dostanie duuuuzzzo nowego lakieru :-)

odyniec - 31 Mar 2008, 20:19

a co to za awaria elektryki, jeśli można wiedzieć?
LOY - 31 Mar 2008, 20:26

odyniec napisał/a:
a co to za awaria elektryki, jeśli można wiedzieć?

mozna .....spaliły sie przekazniki a chwile pózniej zaczeła palic sie wiazka pod deska ..było duzo dymu i troche strachu ....na szczescie w warunkach kontrolowanych maska w góre ..klema zerwana i gaszenie ...bokiem wyszła elektryczna samowolka poprzedniego własciciela ...kable bez otuliny !!!!!! papierowa tasma jako izolacja itd ...4 godziny pracy dobrego elektryka i puenta ma czesc nowej wiazki ..nowe przekazniki i jest elektrycznie bezpieczna

PumaRST - 31 Mar 2008, 20:34

tak patrze na taliste płac i sie zastanawiam,

ciekawe ile wyjdzie twoja rs1800. coś sie zaczynam bać że mnie już dawno temu prześcignołeś w kosztach :hahaha:

ale wracajac do tematu:

czy twoja Pani zadowolona jest z FoFi?? jak by nie było to jednak ciężkie autko dla kobiety na pierwszy pojazd.

LOY - 31 Mar 2008, 20:39

PumaRST napisał/a:
tak patrze na taliste płac i sie zastanawiam,

ciekawe ile wyjdzie twoja rs1800. coś sie zaczynam bać że mnie już dawno temu prześcignołeś w kosztach :hahaha:

ale wracajac do tematu:

czy twoja Pani zadowolona jest z FoFi?? jak by nie było to jednak ciężkie autko dla kobiety na pierwszy pojazd.

w kundlu to co widac mozna pomnozyc przez dwa :-) ..a jest kurde wciaz nie gotowy ..
Anita jest twardziel ..no i moja szkoła jazdy .. wraca z miasta i chwali sie kogo skillowała :hahaha: ...uwielbia Xr i nie wyobraża sobie jezdzenia czyms słabszym ...i odmówiła zamontowania wspomagania ..uważa krecenia 185 za dodatek do dbania o kondycje :-)
PS ..puma 10 tys to moze i duzo ...ale wiesz puenta jest sprawna ...nie robi obciachu wygladem ...nie wyglada na swoje 18 lat !!!!! jest skonczona jako projekt i nie leciałem po kosztach ,tylko montowałem gadzety które chiałem w niej miec . Pozatym za 10 tys trudno zrobic dobry silnik z turbina :fox: a tu mam całe,miłe prutadło któro wiernie słuzy Anicie w wawrunkach warszawki ..czyli srodowisko ekstremalne :hahaha:

Hyuga - 31 Mar 2008, 21:25

Nie ma co się rozpisywać. Jedna z bardziej zadbanych i prezentujących się fiestek w klubie. Gdybym kiedyś kupił xrkę, to chciałbym, żeby tak właśnie wyglądała.
PumaRST - 31 Mar 2008, 21:33

Michale chyba żle mnie zrozumiałeś, ja nie twierdze że 10tys z zakupem auta to jakis kosmos co wiecej jestem daleki od tego stwierdzenia :yes:

cziesze sie że Anita zadowolona :yes: a tak przy oakzji pozdrów ja :yes:

Mafios - 31 Mar 2008, 23:52

Co ja moge skomentowac . Wiadomo wszystko u Ciebie jest zrobione z klasa i smakiem dlatego wzoruje biala na twoich pomyslach i moje bzdury konsultuje z Toba ;-) jedynie co mnie irytuje w twoim aucie to te niebieskie fotele ;p nie widza mi sie w tym aucie :) niestety moja biala nigdy nie dojdzie az tak ... Gratulacje
SpiderMAN - 1 Kwi 2008, 09:50

Cudnie...
LOY, ja bym założył zamiast lusterek - paletek, lustereczka z MK3.5 pomalowane pod kolor auta, będzie jeszcze ładniej...
Aż miło popatrzeć na tak zadbane autko... niewiele odbiegające od oryginału... klasa!

A tak na marginesie...
P.S.
Właśnie tak według mnie powinien wyglądać tuning wersji XR2i, już to że to XRka jest wystarczająco oryginalne, a aut w takim stanie jak twoja i tak za wiele nie ma.

tajmus - 1 Kwi 2008, 12:21

SpiderMAN napisał/a:
Cudnie...
LOY, ja bym założył zamiast lusterek - paletek, lustereczka z MK3.5 pomalowane pod kolor auta, będzie jeszcze ładniej...
Aż miło popatrzeć na tak zadbane autko... niewiele odbiegające od oryginału... klasa!

A tak na marginesie...
P.S.
Właśnie tak według mnie powinien wyglądać tuning wersji XR2i, już to że to XRka jest wystarczająco oryginalne, a aut w takim stanie jak twoja i tak za wiele nie ma.

niewiele odbiega od orginalu... wlasnie. I tym bardziej powinny wedlug mnie byc te lusterka co sa, chociaz sam nie zaprzecze ze mk3.5 sa ladniejsze...
ps. ma moze ktos na sprzedaz lusterka mk3.5 elektryczne?? bo szukam...

LOY - 1 Kwi 2008, 12:32

heh....lusterka zostana zmienione ...niedawno zakupiłem nowe ..a sa to .....paletki fabrycznie malowane :-P ..które polakieruję w czarny polysk :-) bo tak lubie ...Paletki maja kilka niezaprzeczalnych zalet ..sa kanciaste jak i cała XR-ka..zapewniaja świetną widocznosc i ..skladaja sie .....wybaczcie paletki zostaną
Mafios - 1 Kwi 2008, 12:33

tajmus napisał/a:
SpiderMAN napisał/a:
Cudnie...

A tak na marginesie...
P.S.

niewiele odbiega od orginalu... wlasnie. I tym bardziej powinny wedlug mnie byc te lusterka co sa, chociaz sam nie zaprzecze ze mk3.5 sa ladniejsze...
ps. ma moze ktos na sprzedaz lusterka mk3.5 elektryczne?? bo szukam...

sory za OT ale elektryczne srodki pasuja z escorta do lusterek z 3,5

madek - 1 Kwi 2008, 14:43

LOY napisał/a:
Paletki maja kilka niezaprzeczalnych zalet ..sa kanciaste jak i cała XR-ka..zapewniaja świetną widocznosc i ..skladaja sie .....wybaczcie paletki zostaną

te od mk3.5 tez sie składają :-P ale fakt w paletkach widac duuuzo wiecej...

MARIUSZ.B - 7 Kwi 2008, 10:05

LOY napisał/a:
JEST NOWA XR I NOWY PROJEKT SIE ZACZYNA !

Zobaczcie co LOY ma w podpisie :-)

Danio - 7 Kwi 2008, 10:07

haha jest dobrą przeciwwagą dla Darasa i Mafii :)
stafcio - 7 Kwi 2008, 10:07

pewnie różowa...
yarbin - 7 Kwi 2008, 11:19

Danio,
Cytat:
jest dobrą przeciwwagą dla Darasa i Mafii

taa, chłopaki tną a LOY zbiera części i składa z powrotem do kupy :hahaha:

RKRman - 21 Kwi 2008, 09:20
LOY napisał/a:
RKRman napisał/a:

PS ...Michał..tak głośno myślę ...przekroczyłeś już kwotę............?

hehe nie zartuj Piotrek ...: ..nie umoralniaj i nie slij privów o bezsensach :yes: znasz mnie :przytul:

hehehehe...no tak to jest jak się codziennie nie zagląda na stronę , sporo wiedzy ucieka...........powiem tylko że moje zapytanie które ubawiło zwłaszcza LOY-a i Pumiastego miało z założenia inne "przesłanie" :-) O tym że pasje kosztują pisano już tu nie raz i ta kwestia zmienia się w obecnych czasach już tylko na wyższe nominały.

PS Michał - znamy się dobrze..czasem po prostu mógłbyś odbierać dosłownie to co mówię a nie doszukiwać się ukrytych podtekstów hihihihi

Marcin - "wół "o niczym nie zapomina, sam doskonale wiesz że jak się ma konkretnego srutututu do pewnych kwesti to już tak zostaje na całe życie ...sympatia do MK-3 pozostała, bywało że pod domem parkowało na dłużej 3-4 sztuki :ok: .....w tym momencie jest podobnie :-P hehe tylko w rolach głolwnych udział biorą inne toczydła....wieloletnia miłość do 6 cylindrówek nie dała by mi żyć gdybym nie przytulil M-TECHNICA w klasycznym nadwoziu E-30 :V: , szcunek do japońskiej techniki spowodował że praktycznie od zera odnawiałem zaniedbanego Nissana Sunny GTi którego właśnie ukonczyłem, z rodzinnego combi jakim na pewno jest Volvo V70 2,5 TDi żona po prostu nie wysiada, mocno jej spasowało :yes: a w ostatnim czasie ponownie w garażu stoi 2 koła które stylizuje na mocne, DAKAR-owe enduro.............więc jak widać "srutututu " nadal mnie nie opuszcza :hahaha: , cały czas urozmaicenie i jak to w pracy często mówię kończąc dany wątek : ... " I tej wersi będe się trzymał..." :-) hehehehe

Co do Poznania - tym razem nie ma szans i tyle w tym temacie.

POZDRAWIAM z Bieszczad :ok: ...i......idę do garażu, bo 16-kowe Borbety "A" odeschły i wreszcie bmka stanie na letnich rolkach.

LOY - 23 Kwi 2008, 02:40

no ...odswieze pewnie ostatni raz przed Poznaniem temat
własnie skonczyłem pracowity tydzien ...rzuciłem sie na głeboka wode uskuteczniajac blacharke w dwóch moich XR-kach ....zły to pomysł był na jednego chłopa :-P
ale do rzeczy ....od dawna dreczyły mnie purchle przy wlewie paliwa w puencie ....co prawda auto przeszło kompletne lakierowanie w niemczech ..niestety wygladało na to ze do wlewu nikt sie nie przyłozyl ...decyzja zapadła szybko -robimy wlewik
a tu zonk :yyy:
najpierw było smiesznie ,bo odkrywajac pole blachy ...wyrwałem łate z włókna i szpachli ...ktos wyciał zainfekowana blche ..moze chciał wstawic łatke ,ale ..sie rozmyslił napchał gówna i polakierował ...a my mamy kompleksy ze robimy dziadowsko ..tak zrobili nasi niemieccy sasiedzi :rotfl:

najpierw było mi wesoło ,potem nawet ucieszyłem sie ze tylko skoncze robote niemca i wstawie po prostu łatke z blchy no ..ale wypadało zerknąc pod nakładki ...i to był bład!
trzeba było nie patrzec :hihihi:

taki widok ukazał sie po zdjeciu nakładek ...tutaj macie juz wersje odczyszczona z rdzy

cóz niema co płakac ...gangrena sie wdarła - trzeba wyciac chorobe

wytrawic resztki rdzy a potem wewnetrzne blachy zabezpieczyc podkładem epoksydowym -
drogi i smierdzacy ale najlepszy :yes:

sciagnałem niemieckie reperaturki ...bardzo dobra jakosc i ..gruba blacha ..łatwiej spawac ..mniej sie faluja blachy

...reperaturki sa w lakierze transportowym ...dla miłosnika fuszerki to radosc bo wystarczy ...dla mnie to gówno ..nalezy zmatowic i obustronnie połozyc epoksyd

potem juz tylko zabezpieczyc spawy dobrym szczeliwem ..ja kupiłem WURTHA i spawanie
LOY at work :-)

gesciej kłąsc spawów nie ma sensu

teraz juz tylko obczyscici spawy ...odtłuscic i połozyc epoksyd

po wyschnieciu ..szpachlex :-) ..najpierw z włóknem ..potem wykanczajaca i jeszcze raz epoksyd nawiezchniowo .
w miedzyczasie postanowiłem zrobic porzadek z maska ..miała odpryski i lekkie wgiecie z przodu

podobno diabeł w szczegółach tkwi
mafiosowi dzieki za twarda lotke od turbo :przytul: ...była w lakierze puenty ..ale rowek mnie wkurzał i chciałem ja zakonczyc na ostro ..wiec i tak nie uniknie ponownego lakierowania

przy okazji robie nowum
konsolke zdobyczna przerabiam na gładko usuwajac te poprzeczne wystepy ..
trzeba ja teraz oddac do pospawania plastikiem bo przetarłem do dziur ..poszpachlowac i jakis kolor ..jesli bedzie ładna wyladuje w puencie jesli nie ..wyladuje na smietniku historii :-)
ni i w przerwach na kawe ..gadzetki
tylne koła niemozliwie chowały sie w nadkolach -wymagały dystansów ..a dystanse ..wymagaja długich szpilek ...o takich długich :fox:

ni i coby w harcach w poznaniu jakiegos zonka nie było ...robimy rozrzad i przy okazji uszczelniacz wału i ...eh nowy koreczek wlewu VALEO zeby stary nie szpecił nowej reperaturki :cojest:

i gadzeciki ..po roku nowe swiece ...i nowy koreczek wlewu oleju bo stary miał stwardniały simmering i wiecznie mi brudził dekiel kropelkami oleju

tyle nowosci ..efekty do zobaczenia w poznaniu

odyniec - 23 Kwi 2008, 07:55

czyli grubo....i profesjonalnie! miło będzie ją widzieć!
lukasz22r - 23 Kwi 2008, 08:57

eh........ zazdroszczę Ci, że wszystko tak sam robisz :brawo:
madek - 23 Kwi 2008, 12:20

Fajna robota... zawsze zazdroszcze jak ktos sam potrafi to zrobic, a w dodatku tak dobrze :) U mnie tez sie to prosi bo niedawno odpadł kawałek nadkola od spodu :-P Najwyzej zakryje na zlocie szmatką :rotfl:

A z drugiej strony sciagales nakladke? :-P

Parzych - 23 Kwi 2008, 12:43

:brawo: :brawo: :brawo: Niezły kawałek roboty... Ty się chyba nigdy nie nudzisz :hahaha:
LOY - 23 Kwi 2008, 15:01

madek napisał/a:
A z drugiej strony sciagales nakladke? :-P

tak ...rdza podgryzła sam rancik ... :sad: ...zobaczyłem zczysciłem ..zabezpieczyłem i niestety załozyłem nakładke spowrotem ..brak czasu ..nie wyrobiłbym sie na poznan .
blache skoncze po poznaniu
parzych73 napisał/a:
:Ty się chyba nigdy nie nudzisz :hahaha:

w wawie sie nudze zarabiscie :-P ...w zamie ..nigdy !

tajmus - 23 Kwi 2008, 16:30

a jak tam czarny pacjent sie ma??
Ad@mus - 23 Kwi 2008, 18:10

tajmus napisał/a:

pytasz o kundla??czy o nowy projekt??
mnie kundel najbardziej ciekawi, nutruje i interesuje:D

DziDzia - 23 Kwi 2008, 19:19

Loy ze spawarką.. Ach Ty kłamczuszku... A mówiłeś, że brat spawa..

pozdro :!:

dawidek - 23 Kwi 2008, 19:47

Co tu dużo mówić :) pełna profeska :ok:
LOY - 23 Kwi 2008, 21:41

DziDzia napisał/a:
Loy ze spawarką.. Ach Ty kłamczuszku... A mówiłeś, że brat spawa..
pozdro :!:

bo spawa ..i to najlepiej ..ale w przciwienstwie do Ciebie dzidzia ja zamiast sie bawic w robote - lubie robic fachowo i umiec jak najwiecej ...wiec jestem juz po kursie spawania :-) ...na razie przedszkole ale ...bede lepszy :yes:
roberto88 napisał/a:
ALE czemu kolega LOY nie zglosil sie do mnie po blache i po swiece napewno nawet z przesylka bylo by taniej :-) LOY oszczedzaj :-) masz mnie :-)

kurde ..dzieki :przytul: ...nastepnym razem napewno nie omieszkam Ciebie niecnie wykorzystać :-P
Ad@mus napisał/a:
tajmus napisał/a:

pytasz o kundla??czy o nowy projekt??
mnie kundel najbardziej ciekawi, nutruje i interesuje:D

kundel nietkniety ..natomiast nowa czarna XR ..heh :-) projekt juz bardzo mocno zaawansowany :-P

PitusK - 26 Kwi 2008, 10:18

loy a nie lepiej było wspawac tylni błotnik? miałbyś dwa razy mniej spawania teraz każdy ten spaw co zrobiłeś jest ogniskiem korozji chocbyś nie wiem jak zaszpachlował i zabezpieczył anty korozją to wyjdzie... przerabiałem juz to odcinajac błotnik masz tylko w kilku miejscach spawy a tutaj pocheftane cale nadkole i wkoło wlewu.Uważam ze szkoda twojej pracy.... ale to tylko moje zdanie.

p.s jakimi środkami antykorozyjnymi zabezpieczałeś spawy?

projekt super.

LOY - 2 Maj 2008, 00:52

no nie za bardzo ..mniej spawów ;/ ...nie złapiesz całego błotnika na 5 spawach ...spaw to nie dekoracja czy problem rdzy ale sztywnosc elementu i ...jego szczelnosc. wymieniajac cały błotnik i robiac dobrze spawów bedzie od cholery :fox: ...wystarczy ze skopiuje punkty zgrzewania ..a do tego dochodzi ...pasowanie całego elementu ..ryzyko ze przy spawaniu skreci mi blache i zgubie przetłoczenie albo fuge ...no i lakier . Pueneta była lakierowana kiedys ..obecnie spróbuje zacieniowac błotnik i zgubie tak ewentualna róznice w odcieniach ...jesli wymieniałbym cały błotnik to musiałbym wchodzic na drzwi a moze nawet i klape ....mniej ryzykuje...no i jest szansa ze zdaze na poznan ...Spaw jest ogniskiem korozji ..ale dobrze zabezpieczony powinien wytrzymac kilka lat ...to wiem z własnego doswiadczenia .
PS srodki chemiczne opisałem powyzej

PitusK - 10 Maj 2008, 10:10

no to trzymam kciuki aby było dobrze... niestety mam inne doświadczenia . Z pewnymi rzeczami sie niezgodze ale projekt fajny i to sie liczy.. <oki>
odyniec - 11 Maj 2008, 21:51

miło było ją ujrzeć :-)
kazi - 11 Maj 2008, 22:07

Loy wyrazy szacunku ale też i współczuje sam wiesz czego. :yes:
madek - 11 Maj 2008, 22:17

Hello kitty :D

Fajnie bylo widziec kolo siebie puente i 100% oryginał, obie sa swietne, zwlaszcza jak psikniesz swoja :)

osimek1 - 12 Maj 2008, 17:08

az niewierzylem ze to Ty przyjechales ta laciata fiesta :D ostatnio jakos nie odwiedzalem tego tematu i dopoki nie zobaczylem Ciebie za kolkiem zastanawialem sie czyje to laciate cudo jest;P
QBOSS - 12 Maj 2008, 17:17

Najważniejsze ze przyjechał fiestą a to że nie dokończona nic nie znaczy ,przynajmniej pokazał ludziom jak powinna wyglądać prawidłowa rekonstrukcja blachy ,szkoda tylko ze drogę powrotną miał z przygodami ,ale wszystkiego nie przewidzisz niestety
osimek1 - 12 Maj 2008, 17:21

QBOSS, czy ja napisalem ze zle?? poprostu LOY przyzwyczail mnie do tego ze jego fury zawsze sa odpicowane na maksa :) dlatego ciezko bylo mi w to uwierzyc :P zdaje sobie sprawe z tego ze nie zawsze zdarzy sie auto zrobic...tak jak ja w zeszlym roku bylem poobijana :|
LOY - 12 Maj 2008, 22:36

hello kitty :hahaha:
no wstyd mi ...miałem jechac Honda ..wszystkie znaki na niebie i ziemi mówiły zeby nie jechac XRka ..ale pare osób obiecało ze łomot zbiore jesli pokaze sie hanka ..wiec byłem łaciata puenta :-) ...burzac mit LOYa picusia i pedanta :-P
usterka ustarka ale zlotu nie załuje :-)

Laskosz - 12 Maj 2008, 22:46

LOY napisał/a:
byrzac mit LOYa picusia i pedanta :-P

ja bym ją tak zostawił <8> wygląda jak prawdziwa mk3 teraz :ok:

odyniec - 12 Maj 2008, 23:07

ale jaka to usterka?!
a1topgear - 12 Maj 2008, 23:09

A tam LOY- warto bylo;) Under Construction tez dawala nieziemsko rade- a to ze male spoznienie sie trafilo- to raczej wina kogos kto ustalil 24 godzinny czas doby;) A na powaznie- bardzo ladne auto;) Koncz blaszke, rob siemering- bedzie przyszloroczna miss...:)
ps. Caly czas sie zastanawiam- cz te raczki to przypadkiem nie wprawka (zakladajac ze to pierwsze Twe tapicerskie robotki) do jakiejs grubszej roboty...:) :devil:

LOY - 12 Maj 2008, 23:28

a1topgear napisał/a:
ps. Caly czas sie zastanawiam- cz te raczki to przypadkiem nie wprawka (zakladajac ze to pierwsze Twe tapicerskie robotki) do jakiejs grubszej roboty...:) :devil:

nie ...jesli myslisz ze ide w kierunku skóry w puencie ...to musze ciebie rozczarowac :)
skóry nie bedzie...ale raczki to faktycznie... wprawka ..bo jestem z nich bardzo niezadowolony
.mimo iz jest to dzieło jednago z lepszych tapicerów samochodowych w polsce ..wyszły nie tak jak chciałem ...wiec w najblizszym czasie zlece zrobienie nowych w innym designie

a1topgear - 13 Maj 2008, 00:50

Hmm, co do raczek- podoba mi sie pomysl i niebieski szew... Tyle ze nei mam wizji gotowej raczki... To tak ad niby niefajnych raczek, ktore polowa z nas przygarnelaby do siebie bez zajakniecia:) Natomiast vide samego wykonania -mialem nadzieje ze to jednak Twoj talent pozwolil Ci zrobic takie zajebiaszcze raczki:) A tu klops, zylem w niewiedzy... Dobra koniec OT:) Pozdrawiam
Ps. Przeca tapicer nie musi tylko skora obszywac, rajt?

osimek1 - 13 Maj 2008, 10:16

LOY mozesz dac zdjecia tych raczek ?? bo ja nie mialem okazji za bardzo oblokac Twojej fofi w srodku :(
Danio - 13 Maj 2008, 10:42

no autko przyjemne na żywca..ale mi rączki do gustu szczerze nie przypadły...bo ten element czarny jakoś odbierał im uroku ..ale to pewnie kwestia problematycznego mocowania

miło było Cię znów spotkać LOY :)

Parzych - 13 Maj 2008, 11:56

Michał, najważniejsze, że Puenta zaliczyła wszystkie konkurencje na torze - i to dwa razy, a że łaciata - doby nie rozciągniesz, że się wysrała - dobrze, że w drodze powrotnej, a nie do Poznania lub podczas przejazdów :ok:
madek - 14 Maj 2008, 21:15

zapomniałem o fotce dwóch szaraków :ok:

LOY - 14 Maj 2008, 21:31

hehe dzieki za szaraki ...to wkleje ...zdjecia paskudztwa mojego czyli puenta "HELLO KITTY" edition :-P

durne logo hello kitty tak sie nam spodobało ze z zartu na starych lusterkach zmieni sie w powazna naklejke na nowych polakierowanych ....XR-ek nie warto traktowac powaznie :-)

lukasz22r - 14 Maj 2008, 22:43

3 zdjęcie kozak :V: ............bez komentarza :ok:
Ad@mus - 14 Maj 2008, 23:58

LOY, mam nadzieje ze uszu mi nie urwiesz, ale od plenty kierowniczka mi sie bardziej podobala niz sama plenta:D
dziubki dla was:* hihi

LOY - 15 Maj 2008, 01:06

Ad@mus napisał/a:
LOY, mam nadzieje ze uszu mi nie urwiesz, ale od plenty kierowniczka mi sie bardziej podobala niz sama plenta:D
dziubki dla was:* hihi

ja tam lubie je obie :-)
PS uszy Tobie oszczedze :fox:

2smart - 16 Maj 2008, 10:38

Pewnie nie był bym sobą gdybym nie wrzucił tych zdjęć .. wiec mały up date :D

puenta musiała odreagowac spalone sprzegło i chwilowo zmieniła image ;) .. ale teraz już śmiga jak ta lala :)

Pozdrawiam Właścicieli :P

sowa - 16 Maj 2008, 10:51

nawet 'heloo kitty' zaszalały widze :-)
MONIA - 16 Maj 2008, 11:05

sowa napisał/a:
nawet 'heloo kitty' zaszalały widze :-)

...pewnej niedzieli na A2 kanał CB 21 "MIAAAAUUUU" do kogo tak miauczysz kotku :hahaha: Helo Kitty pozdrówka dla Loya i Anitki

stafcio - 21 Maj 2008, 13:20

LOY coś specjalnie dla Ciebie :hahaha: :rotfl:

pzdr.

LOY - 7 Gru 2008, 22:47

najwyzszy czas zrobic update :-) coby nie było wątpliwości ze puenta ciagle jest :fox: i ciągle jest sprawna i ma sie coraz lepiej ...na przekór wiekszosci pojawiajacych i znikajacych na forum XR-ek :-) .
ostatnio skonczylismy na blacharskiej papraninie ..więc konczac watek -rdza usunieta ..na lakier czasu nie starczyło ..i jak pamietacie straszyłem w Poznaniu puenta under construction :) ...do czasu .. lakierownia ..najpierw auto wymusiło wymiane sprzegła ..tak tak , po torze posypało sie juz zupełnie :-P ..wybór padł na LUKa ..potem gdy auto juz mogło juz dojechac o własnych siłach skonczyłem lakierowanie :
błotnik .. zderzak tył ..maska nakłądki i pasy pod zderzakami dostały nowy lakier ...wszelkie drobne ogniska rdzy zostały usuniete ..puenta dostała warstwe zabezpieczenia w profile .

znaczek musiał ustąpic :-P

nie mogłem sie powstrzymac i pomalowałem zmatowiona belke pasa przedniego ..rynienki w komorze i wnetrze maski ...zaczeło błyszczec jak powinno

i ciekawostka ..błyszczacy lakier prosił o błyszczace lampy ..udało sie kupic okazyjnie nowe lampy przednie forda i wiecie gdzie motorcraf był produkowany :fox:

auto łapie UV

przy okazji puenta dostała odnowe hampli ...tarcze klocki (czekały juz od dawna ) płyn ..4 przewody ..cylinderki etc etc

nowy lakier zainspirował do zmiany felunku ..nic tak nie zdobi auta jak ładna felga ...a najfajniejsze sa te dziwaczne i niespotykane ..kiedys dzieki uprzejmosci prezesa (trzeciego ) ..i tu mu dzieki wielkie :-) ..kupiłem za 260 pln ...krzywe i zmarnowane alu 6na14 z wczesnego PORSCHE 924...juz dawno miałem wizje tych felg na XRce :-P
i tak alu poszły do prostowania ..potem szkiełkowania ..potem do polerowania rantów ..a potem pomalowałem korony szarym gruntem epoksy i klarem ...został kolorek podkładu :-P ..jeszcze ..nowe chrom -wentyle ..sferyczne nakretki i ładny uzywany (6mm) zestaw opon BARUM 185/55/14 z rancikiem i nowy felunek do puenty był gotowy

nekany przez moja znacznie lepsza połowę ..postanowiliśmy zainwestowac w zbytek ..i tak po godzinach walki z elektryka ..w aucie przybyły orginalne elektryczne szyby ..centralny na pilota ,klapa na przycisk i alarm ..wszystko kupione ..uzywane na forum :-P
jeszcze tylko ..małe wygłuszenie ..nowe głosniki ..grubsze kable audio i pakiet elektryczny zakonczony ...zeby nie było ..przyciski sa od nowszej wersji ,w kieszeniach a pasujące szare kieszenie dostałem w prezencie od diabloHR-a :przytul:
Pakiet elektryczny -opcja po 18 -tu latach :-P

z gadzetów auto dostało od razu lusterka malowane ..dzieki mafiosowi kupiłem lakierowane orginały..od razu dwie pary :-) ..bedzie do drugiego projektu lusterka po mojemy dostały lakier-czarny połysk :-P ..jest tez mafiosowa twarda lotka z FRST ..ale pomalowana czeka na doklejenie.

zawieche usztywniła upolowana na ebayu rozpórka WEICHERS ..była czerwona ..ale odcien -tytan satyna pasuje znacznie lepiej do puenty :-P

wycieraczki raziły ..wiec dle dwóch fiest odrobina nowoczesnosci ..teraz zrobiło sie tak aerodynamicznie :hahaha:

kable JANMOR zdziadziały po roku :rotfl: ....więc lecimy po całosci ..przy okazji swieczki ..
w starych silnikach warto je wymieniac czesto ..w puencie sa zmieniane co pół roku .
filtry tylko niemiecki KNECHT ..z filtronem tocze prywatną wojnę

po malowaniu ,nowych alusach ..odswiezeniu paru detali i z nowymi znaczkami XR2i
auto zaczeło jakos wygladac :-)

no i mój dumny, rudy ołner w tle :-)

po tak zacnych alusach ...zmierzwiło mnie zakładanie stalówek na zimę ..
..w zwiazku z czym udało mi sie kupic komplecik smiesznych ,nowych !!!! alusów 6x13 do tego nowe oponki zimowe fuldy 165/70/13 ...koła na kolana nie powalaja ..ale było gorzej :-P ..w zeszłym sezonie chociazby :rotfl:

i juz na obuwiu zimowym :sad:

no i tak jak obiecałem ..konsekwentnie wklejam kosztorys ..sa to wydatki poczynione od marca 2008 ...dla wielu bedzie to ciekawe kompendium cen usług i czesci...

nowy KOSZTORYS
elektryka
okablowanie ,robocizna elektryka ,centralka z pilotami ,el szyby ,c.zamki wiazka ..przyciski nowsze
750pln

nowe koła -alu 14 porsche
alu (allegro) 260
prostowanie x2 150
szkiełkowanie 100
roztoczenie otworu centralnego 60
materiały lakiernicze 60
polerka rantów (zakład) 300
wentyle chrom 15
opony x4 188/55/14 260
wulkanizator 50
razem 1260
koła na zime
alu 6x13 plus fulda 165/70/13 plus wentyle plus wulkanizator plus nakretki
800
gadzety
rozpórka WEICHERS +lakier 100
czesci mafios (lotka ,lusterka) 150
tapicerowanie podłokietników -skóra 140
nakładka na ham reczny MOMO 150
Tłumik REMUS uzywka 230
razem 770
blacha i lakier
tutaj robiłem wszystko sam wiec tylko materiały i reperaturki 563

hample
przewodyx4 +cylinderki tył + płyn 180

sprzegło
zestaw LUK z wymiana w warszawie 660

rozrzad +uszelniacz wału + robocizna 340
i mechaniczne pierdoły
świece +przewody NGK + f.powietrz (janmoryzdechły po 1,5 roku) 200
szkalnki x8 260
łozyska x2 146
osłony gumowe zewnetrzne 36
korek paliwa VALEO 50
korek oleju FORD 30

RAZEM 5985
ostatnio kosztorys zatrzymał sie na 9565
wiec puenta dobiła do sumy 15610-(suma z cena auta )..hym ..ładna suma wyszła . ...warto przypomniec ze autko jest u nas dokładnie 1,5 roku :-P ...i sam niewiem czy to jest jeszcze smieszne .

Żółwik Tuptuś - 7 Gru 2008, 22:54

LOY - barum to twarda i odporna na dziury opona ale porażka jeżlei chodzi o jakiekolwiek prowadzenie - miej litość :|
osimek1 - 7 Gru 2008, 22:59

Żółwik Tuptuś napisał/a:
ale porażka jeżlei chodzi o jakiekolwiek prowadzenie
moge potwierdzic - teraz u siebie mam takie, w nowym sezonie ida pod mlotek a ja kupuje inne
sowa - 7 Gru 2008, 23:06

Fajnie wycmokana puenta. Uczucie, że to koniec to tylko złudzenie :-)
tylko te felgi pasqdne gy gy gy
Przymierzałes tylne ramie z mk4? <8>

pP - 7 Gru 2008, 23:43

widzialem autko kilka razy na żywo - pełen szacun dla Michała, szczerze nie widziałem tak zrobionego auta, co ja bym dał ....

jeszcze raz gratki Michale

LOY - 8 Gru 2008, 00:56

Żółwik Tuptuś napisał/a:
LOY - barum to twarda i odporna na dziury opona ale porażka jeżlei chodzi o jakiekolwiek prowadzenie - miej litość :|

oj przestan :-P ..były dobre opony ale sie przebiły (prawda anito :fox: ) ..no i szybko trzeba było sie ratowac ..nowe były potwornie drogie ..a ten komplecik to był taki fart od reki ...wazne ze zdrowe i bardzo młode rocznikowo ...zreszta ..slubu z nimi nikt brac nie bedzie :-) ... wszelkie zmiany przewidziane ;/

odyniec - 8 Gru 2008, 23:27

Hm,
To co mi się bardzo tu podoba to mowa o wszystkim. Robota od A do Z, a nie w stylu "pomalować tanio i dobrze". Znamy się. Niema tanio i dobrze. Początkowo nie wierzyłem, że Puenta choruje na ząb czasu na nadkolach. Uporządkowane - całe szczęście. Auto dla potomnych będzie ;)
Co mi się najbardziej spodobało...kółka. Początkowo myśl - felgi z Porsche w xr2i...profanacja. 924 - no niech będzie. Ale one pięknie na nich wygląda. I felgi z klasą, a nie marką czy ceną. Zrobione również z klasą. Niech zgadnę, sprzedawca nie wiedział co sprzedaje? :D
Mógłbyś mi naklejki przybliżyć? '
Krytyka...? Pierwszy raz widzę, abyś bawił się w duperele typu el. szyby, centralny zamek i inne cuda... Eh te kobiety, co one robią z facetami...
Czy Ty jesteś pewny tego -50/-50 w tym aucie?
Raz, buda dostanie, dwa - elektryczne szyby na tyle szybko się nie otworzą jak po obiedzie w czasie jazdy Ci się coś zachce...i to nie popularne siu-siu. Facet jeszcze da radę, ale dziewczynę trochę tym zamęczysz...no chyba, że tylko po Niemczech jeździ.
Po co te magiczne piórka z tyłu? :P P Tam się zakłada piórka które z przodu były...tak bynajmniej ja robię.
A naklejka to jest całość z wydrukowanym napisem xr2i, czy tylko napis sam wydrukowany i specjalnie przyklejany? (znaczy się czy naklejka ma kształt prostokąta czy xr2i)?
Bo tak czy siak nadkole (tylne?) tak nisko to nie jest dobry pomysł. Brud szybciej tam będzie osiadać (na początku przyklejenia patrząc od kiedunku jazdy) i będzie to się tak po prostu w oczy rzucać...
A i protestuję! Lusterka miały być z "kitty edyszon"! Mogą być lakierowane, owszem, ale z symbolem!
Co jeszcze? Dziękuje za kosztorys. Ważna sprawa w tym temacie i ogólnie na forum. Polecałbym ją każdemu chętnemu na xr'kę.
Pozdrowienia (dla "rudego dumnego ołnera" także oczywiście)

[ Dodano: Pon Gru 08, 2008 22:28 ]
Bu, ale się wypracowanie zrobiło...czekam na odpowiedź;)

LOY - 9 Gru 2008, 00:20

no odi jak zwykle grubo pojechał ;/ ..naklejka to sam kontur napisu ...

obnizenie jest oficjalnie 40/40 i jest naprawde komfortowo -zreszta uwazam ze to absolutne minimum zeby auto wygladało dobrze :fox: ......elektryczne bzdety ..dla wygody kierowniczki oczywiscie :hihihi: ...napis miał byc wyzej (vide tak jak w punky RS ) ale listawa w xr wystaje tak bardzo ze zasłania napis gdy stoi sie obok auta ..wiec dla poprawienia czytelnosci naklejke obnizyłem ...a brud ...Odi to auto nigdy nie bywa brudne :fox:
aa magiczne piórka mimo ze tanie z allegro -naprawde dobrze zbieraja .. :-)
co do felg sprzedawca wiedział co sprzedaje ..sprzedawał -stare ..zniszczone niemodne alusy ..czyli złom ...zreszta popatrz Odi ile kosztowało doprowadzenie ich do tego stanu ..bez problemu idzie za to kupic sto tysiecy modnych kompletów na alledrogo

odyniec - 9 Gru 2008, 09:19

Zdjęcie które pokazałeś...rodem jakby z prospektu.
Co do samych felg...cena jak za nie jeden komplet dużo nowszych felg...lecz to co Ty masz teraz nikt nie kupi w sklepie ;)

[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 08:19 ]
A i masz może w większej rozdzielczości tę ostatnią fotkę (maski)? Chętnie przygarnę :)

Piesek - 9 Gru 2008, 10:50

dobra niech stracę, 4,5tyś polskich złotych daje (i tak daje dobra oferte na allegro takie cudactwa chodzą po 2tyś plnów ;)) i w sobotę po nią jestem ;) no żeby nie było to Pana Tadeusza na miejscu się opracuje tak aby auto dobrze się sprawowało :P
LOY - 11 Gru 2008, 00:44

Piesek napisał/a:
dobra niech stracę, 4,5tyś polskich złotych daje (i tak daje dobra oferte na allegro takie cudactwa chodzą po 2tyś plnów ;)) i w sobotę po nią jestem ;) no żeby nie było to Pana Tadeusza na miejscu się opracuje tak aby auto dobrze się sprawowało :P

ok piesek ..ale ustaw sie w kolejce :-) ...a tadeusza to mozemy przy okazji foteli ..pamietasz jeszcze :fox:

Piesek - 11 Gru 2008, 15:24

tak pamiętam pamiętam... jak nikt się nie bedzie ruszac ze znajomych do wawy... to znam kuriera co do 100zl to przetransportuje ;)
DiabloHR - 21 Gru 2008, 16:55

co można powiedzieć? ;/
Piękny wóz idealnie dopieszczony!! :ok: a świadomość, że jest w nim cząstka mojej Xr`ki jest jeszcze lepsza peace

LOY - 24 Maj 2009, 22:07

w skutek pewnych niedomówien i niejasnosci pozwole sobie zagrać requiem dla projektu puenta .
Na poczatek wazna informacja ..od jakiegoś czas .puenta nie jest juz pod moja opieka :-) . ..i nie ja ja sprzedaję, więc prosze zainteresowanych aby pytania kierowac bezposrednio do włascicielki ,również z nia nalezy negocjowac cene ..

poniewaz doczekalismy absolutnego konca mojego projektu . Juz od jakiegos czasu straciłem kontakt i piecze nad puenta ..wypada opisac ostatnie modyfikacje samochodu i te których juz nie zdązyłem przeprowadzić :sad: .
na sam koniec puenta dostała srebrzysta kierownice MOMO charakterystyczna jako wolant we włoskich oltimerach ..słuszna srednica 38cm ..moze nie poprawia wygladu ale zdecydowanie doceniaja to kobiety podczas parkowania :-)

na samym koncu skórkowe podłokietniki ..które nie znalazły u was uznania ustapiły miejsca seryjnym -odrestaurowanym .

raczka wygładzona i prysnieta w czarna satyne to tjuning oczywiscie :)

dalsza czescia tjuningu było wyszpachlowanie na gładko i polakierowanie na czarny połysk obudowy zegarów i centralnej konsolki .

czarna wkładka w półke z modelu MK3,5 bez poduszki to taki przyciemniajacy akcent dla deski rozdzielczej

a teraz smutniej -czyli czego LOY juz nie załozy a blisko było
przyszykowany był komplet rozpórek weichers i LOYchers :) ..w pieknym teflonowym mettaliku ..wkrótce wystawie je na naszej giełdzie

w puencie nie wyladowała przyszykowana do zlotu kompletna zawieszka supersporta 50/50
o krótszych i twardych amorach ...zmiana bardzo potrzebna puencie bo obecnie auto ma dziwna charakterystyke i pływa tyłem :sad:

zawieszka tez do kupienia ...bo puencie sie juz nie przyda
kuracja wzmacniajaca na 110 KM tez juz ominie puente

nie uda sie juz usztywnic tyłu stabem ..choc czekał juz wkolejce

i puenta nie zabuczy juz na zlocie nierdzewnym remusem z linii racing z satynowa koncówka 90 mm

EPILOG
Puente uwazam za kolejny udany projekt ..bo udało sie uratowac godziwy egzemplarz XR2i ,bo udało sie poeksperymentowac stylistycznie ..bo zarówno samochód jak i kierowniczka wzbudzały zainteresowanie i pozytywne reakcje ..zawłaszcza na swiatłach w nocy :hahaha:
Niestety ale szczerze uwazam ze projektu nie ukończyłem w 100% ..moge miec tylko naiwną nadzieje ze ktos poprawi moje błedy , wzbogaci auto i nie pozwoli mu zmarniec ..ale jak znamy zycie :sad:
potencjalnym zainteresowanym polecam puente ..auto jest juz ładne ,ma mase cennych gadzetów i niewiele mu brakuje do doskonałości .
Obecnie najwiekszym mankamentem puenty jest silnik ..nigdy nieremontowany licznikowo zbliza sie do 200 lub 300tys km..w planach od dawna był remont bo zuzycie oleju było horendalne a ostatnio awaria pompy wody doprowadziła do jego przegrzania .
perfekcjonista powinien poprawic tez moje lakierownie -maski ,błotnika przedniegio i zderzaka ...bo lakier kładziony w blacharni miał wytrzymac tylko do czasu czystego lakierowania w kabinie tuz przed zlotem .
propozycja dla kogos kto ma zdrowy silnik n.p 16V zeby zrobic naprawde skonczona i szybka puentę ..oczywiscie po bardzo powaznym zbiciu ceny :-P
ps..cena nie jest mojego autorstwa :hihihi:
mam nadziej ze przyszłosc dla puenty lekka będzie ..a jesli wróci kiedys na nasze łamy ...z radościa odblokuje topick i poinformuje o jej dalszych losach
i link do aukcji

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8782109

LOY - 29 Lip 2009, 15:11

nie mogę się powstrzymać więc z radościa i z kronikarskiego obowiazku uchylam rąbka tajemnicy.
Po złym czasie i licznych perturbacjach ...osłabiona i ciezko chora PUENTA zanlazła wreszcie godnego włascicela ..no włascicielkę :-) ..na razie moge wkleic tylko te fotki ..ale szczegóły poznacie podobno wkrótce . Ale zeby nie trzymac Was w niepewności PUENTA bedzie miała lepiej niz kiedykolwiek a zwłaszcza lepiej niz przez ostatnie miesiace :rotfl: ..

dobrana z was para dziewczyny :-P
..strasznie sie cieszę :przytul:

tematu nie odblokowuję ..mysle ze PUENTA zasłuzyła na nowe zycie i nowy temat tam bedziecie mogli napisac swoje odczucia ..ta fotka jest tylko szczesliwym zakonczeniem pewnej pokręconej histroii. :)

PumaRST - 29 Lip 2009, 15:30

LOY napisał/a:
....................................................................................................... :)

No i pięknie jest :yes: :jupi: :jupi: :jupi:

Żółwik Tuptuś - 29 Lip 2009, 23:21

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=41442

Powyższy link przedstawia nie ciąg dalszy , a nawet nie nowy rozdział .

On przedstawia nowe życie :)