|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - [MK4/5] zegarek, termometr, voltomierz,
zimzia - 25 Sie 2010, 22:47 Temat postu: [MK4/5] zegarek, termometr, voltomierz, Witam
Chciałem przedstawić zegarek wykonany przeze mnie, schemat i program to dzieło znajomego.
Zegarek posiada kilka funkcji:
-zegarek
-temp wewnątrz i zewnątrz pojazdu
-informacje o śliskiej nawierzchni
-woltomierz
-sygnalizacje dźwiękową o nie włączonych światłach po odpaleniu silnika
-zastępuje diodę od alarmu
-po włączeniu świateł wyświetlana jest ikonka (jako że fiesta nie ma lampki sygnalizującej o włączonych światłach)
Osłonę wyświetlacza wykonałem z kawałka czarnej plexi 3mm, jest to chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym zegarku.
Zegarek funkcjonuje od kilku tygodni i na razie się sprawdza. Jedną rzeczą jaka muszę zmienić to umiejscowienie czujnika temp zewnętrznej bo czujnik jest bardzo czuły i łapie temp ze silnika.
A oto fotki:
Jak wam się podoba?, wiem że jest wiele podobnych gotowych urządzeń ale wykonanie czegoś samemu i żeby to jeszcze działało BEZCENNE
trzeci - 25 Sie 2010, 22:51
Ciekawy gadżet
Gratki za wykonawstwo, bo solidnie to wygląda.
Pozdro ...
DziDzia - 25 Sie 2010, 22:58
Ja też taki poproszę
pozdro
zimzia - 25 Sie 2010, 23:10
dzięki mi tez się podoba
Igraszki - 25 Sie 2010, 23:41
na zamowienie bedziesz robil tez?
DemptD - 26 Sie 2010, 09:24
zrób takie coś do MK3
zimzia - 26 Sie 2010, 09:31
Znalazłem jeszcze kilka fotek z pierwszej fazy wykonania.
Jeśli chodzi o wykonanie na zamówienie to raczej się nie podejmę. Koszt samych elementów jeśli dobrze pamiętam przekracza 100zł do tego dochodzi wykonanie laminatu ( ja robiłem sam ale są firmy które się tym specjalizują ok 20zł za płytkę), następnie dochodzi wycinanie, rzeźbienie, polerowanie plexi i jeszcze rzeźbienie w osłonie licznika aby wcisnąć wyświetlacz.
Marcin - 26 Sie 2010, 09:35
fajny gadzet mam w planach coś podobnego, ale bardziej rozbudowane, część elementów już mam, ale jeszcze muszę się zebrać za wykonanie jak przejdzie mi leń
[ Dodano: Czw Sie 26, 2010 09:37 ]
zimzia napisał/a: | Jeśli chodzi o wykonanie na zamówienie to raczej się nie podejmę. Koszt samych elementów jeśli dobrze pamiętam przekracza 100zł do tego dochodzi wykonanie laminatu ( ja robiłem sam ale są firmy które się tym specjalizują ok 20zł za płytkę), następnie dochodzi wycinanie, rzeźbienie, polerowanie plexi i jeszcze rzeźbienie w osłonie licznika aby wcisnąć wyświetlacz. |
jak dostane pełny projekt wraz ze wsadem do up i zbierze się kilku chętnych to jestem w stanie to zrobić
bidżej - 26 Sie 2010, 09:45
dobre!
JoeMix - 26 Sie 2010, 10:00
Projekt i wykonanie extra,,,
DemptD napisał/a: | zrób takie coś do MK3 | To podejdzie do każdego auta, kwestia montaż wyświetlacza w deskę,,,
Marcin - 26 Sie 2010, 13:56
tak przyjrzałem się płytce to koszt elementów wcale nie będzie powyżej 100pln, pewnie najwięcej kosztował wyświetlacz z podwójnym podświetleniem, który można zastąpić pojedynczym, a taki można kupić do 20pln, reszta elementów z płytki to max 40pln.
DemptD - 26 Sie 2010, 14:18
JoeMix, do mk3 musiałby być strasznie mały wyswietlacz
bidżej - 26 Sie 2010, 14:52
DemptD, możnaby to wkomponować w tylną ściankę górnej półki w konsolce na środku... gdyby to świeciło na zielono to chyba chciałbym to mieć u siebie
zimzia - 26 Sie 2010, 15:04
przedstawiam filmik ukazujący działanie i jeszcze kilka fotek
No więc tak
Wyświetlacz ma podświetlenie RGB ja użyłem 2 kolory niebieski jako podświetlenie główne a czerwony na o szczerzenia, koszt z jednym podświetleniem 20 zł na allegro z przesyłką a RGB 10 zł więcej wiec nie dużo a efekt fajniejszy. Marcin dobrze wyliczyłeś 40zl za elementy ale bez wyświetlacza, mikro procesora 20zł i jeszcze plexi ja kupowałem na allegro 10zl z przesyłką. Następnie wykonanie płytki albo w firmie 20zł jedna sztuka albo samemu metodą termo transferu potrzebny wtedy środek trawiący i wydrukowany wzór płytki na papierze kredowym drukarka laserową albo kserokopiarką. Podsumowując wychodzi ponad 100 zł
może być jeden problem z seryjnym alarmem do mikroprocesora podłącza się + i - a w seryjnym idzie tylko jeden przewód. Chodzi mi po głowie pomysł jak temu zaradzić ale nie mam jak to sprawdzić
Chętnego na wykonanie już macie teraz ilu chętnych w 100% musi mieć Marcin aby podjąć się wykonaniu tego zegarka, jak chętni się znajdą to podeśle wszystko co potrzebne do Marcina
Nikuś - 26 Sie 2010, 15:32
zimzia, chylę czoła przed Twoim dziełem
pozwolę sobie jednak napisać, że literki wydają się nieco małe, a podświetlenie niewystarczające chyba że jest to subiektywne uczucie wynikające z jakości zdjęć i filmiku.
JoeMix - 26 Sie 2010, 15:32
Cytat: | może być jeden problem z seryjnym alarmem do mikroprocesora podłącza się + i - a w seryjnym idzie tylko jeden przewód | W elektryce nie ma pojęcia jeden przewód bo jednym przewodem prąd nie płynie,,,
zimzia - 26 Sie 2010, 15:59
Nikuś napisał/a: | zimzia, chylę czoła przed Twoim dziełem
pozwolę sobie jednak napisać, że literki wydają się nieco małe, a podświetlenie niewystarczające chyba że jest to subiektywne uczucie wynikające z jakości zdjęć i filmiku. |
niestety literek się nie da powiększyć bo każda ma swój sektor wyświetlacz dane techniczne
NJoeMix napisał/a: | zimzia, W elektryce nie ma pojęcia jeden przewód bo jednym przewodem prąd nie płynie,,, |
tak masz rację
Nikuś - 26 Sie 2010, 16:00
JoeMix, przecież ogólnie to wiadomo. Może tu chodzi o coś z masą? Albo z jakąś inną funkcją?
Tak się teraz na szybko w paincie pobawiłem i mnie taka lokalizacja by bardziej odpowiadała:
przepraszam za jakość, grafikiem nigdy nie będę
mniej dłubania w plastiku, można zastosować większy wyświetlacz, nieco lepszy dostęp przy montażu.
Wiem że można coś takiego kupić, ale to dla mnie wygląda o wiele lepiej niż sklepowe
zimzia - 26 Sie 2010, 16:22
co do większego wyświetlacza to nie wiem czy takie są, na pewno są z rożna ilością sektorów ten ma 16x2.
umieszczenie wyświetlacza to rzecz własnej fantazji ja umieściłem zamiast oryginalnego bo o co mi dwa.
Marcin - 26 Sie 2010, 18:36
Wykonanie płytek to żaden problem, robiłem nie jedną metodą termotransferu, mam wszystko co potrzeba do ich wykonania. Co do ilości osób to w zasadzie od nich zależy ostateczny koszt, im więcej tym taniej wyjdą elementy, bo podzieli się koszty przesyłki z zamówienia części elektronicznych. Każdy może sobie wybrać jaki wyświetlacz chce, to nie ma znaczenia, 99% jest w jednym standardzie, kwestia wielkości i koloru podświetlenia.
Jeśli dostane kod w C to jestem w stanie go zmodyfikować dla indywidualnych wymysłów zainteresowanych. Zrobienie tego na "cacy" pod mk3 i 4/5 też nie będzie problemem.
Co do wersji umiejscowienia pokazanej przez Nikusia to sam tak planuje zrobić, ale wyświetlanych informacji będzie trochę więcej, ale już bez godziny, może pokuszę się o spalanie.
zimzia - 26 Sie 2010, 18:45
program jest napisany w BASCOM-ie nie w C
DemptD - 26 Sie 2010, 21:25
bidżej, nie, nie możnaby bo u mnie tam jest sterowanie z Webasto
Marcin - 26 Sie 2010, 21:41
zimzia napisał/a: | program jest napisany w BASCOM-ie nie w C |
szkoda, ale jak znajdą się chętni to może mi się zachce napisać to samo w C i ewentualnie zmodyfikować wg potrzeb
Puff - 26 Sie 2010, 23:03
Inni tutaj chwalą... cóż, nie wyróżnię się i napiszę - kawał dobrej roboty (głównie za to jak to wygląda )
Niemniej - może tak zamiast mini-ikonki zapalonych świateł, zastosować patent z Primery P12? Np. wyłączone światła - podświetlenie niebieskie, włączone - zielony Czerwony niech sobie zostanie na ostrzeżenia i inne takie.
I co z konfiguracją? Jest jakaś możliwość zmiany ustawień czy generalnie jest to "wryte" na sztywno i trzeba kostkę przeprogramować?
Swoją drogą - Marcin - mówisz C zamiast Bascoma, ale czy aby ten sam kod po kompilacji nie zajmie X razy więcej miejsca? Jaką kostkę trzeba by było potem tam wsadzić? Im 'większe' kostki, tym więcej kosztują Bascom nie jest taki trudny (żeby nie powiedzieć, że - w przeciwieństwie do C - da się go opanować w 1 dzień).
Marcin - 27 Sie 2010, 07:40
Pufcio napisał/a: | Swoją drogą - Marcin - mówisz C zamiast Bascoma, ale czy aby ten sam kod po kompilacji nie zajmie X razy więcej miejsca? Jaką kostkę trzeba by było potem tam wsadzić? Im 'większe' kostki, tym więcej kosztują Bascom nie jest taki trudny (żeby nie powiedzieć, że - w przeciwieństwie do C - da się go opanować w 1 dzień). |
objętość wsadu, zależy od jakości napisanego programu i kompilatora, kiedyś robiłem testy z kompilatorami i wychodziły różnej wielkości wsady.
Co do bascoma to nigdy nie próbowałem nim programować, ale nie zaszkodzi mi nauczyć się czegoś nowego jeśli faktycznie nie jest on taki trudny.
zimzia - 27 Sie 2010, 08:04
Pufcio napisał/a: | Niemniej - może tak zamiast mini-ikonki zapalonych świateł, zastosować patent z Primery P12? Np. wyłączone światła - podświetlenie niebieskie, włączone - zielony Czerwony niech sobie zostanie na ostrzeżenia i inne takie.
I co z konfiguracją? Jest jakaś możliwość zmiany ustawień czy generalnie jest to "wryte" na sztywno i trzeba kostkę przeprogramować? |
Z tym podświetleniem też dobry pomysł trzeba edytować schemat i zrobić płytkę od nowa.
Co do konfiguracji to nie ma możliwości zmiany ustawień ale są dwa przyciski obecnie jeden do zmiany godziny drugi do minut, można tak edytować program i dołożyć menu w którym się będzie zmieniać ustawienia.
Układ jest zrobiony na ATmega32 a program zajmuje 30%
filmik przedstawiający działanie poniżej
ZEGAREK
Puff - 27 Sie 2010, 08:52
Marcin napisał/a: | objętość wsadu, zależy od jakości napisanego programu i kompilatora, kiedyś robiłem testy z kompilatorami i wychodziły różnej wielkości wsady.
Co do bascoma to nigdy nie próbowałem nim programować, ale nie zaszkodzi mi nauczyć się czegoś nowego jeśli faktycznie nie jest on taki trudny. |
Co prawda to prawda. Taki np. "Visual"... (i tu chyba mogę zakończyć )
Zaś co do Bascoma - jest łatwo, choćby dlatego, że w C z definicji operacje bitowe są... trudne. Miałem ostatnio nieprzyjemność mieć na zajęciach podchodzenie do tematu programowania zwykłej '51 - w Asm i w C. Wynikowy plik .hex (Asm) zajmował 1/50 albo i 1/100 z tego co to samo napisane w C. Przesyłało się to przez RS-a do stanowiska przysłowiowe 3 dni zamiast 2-3 sekund, a ile nieraz trzeba było się nakombinować, żeby ustawić tu czy tam jakiś bit na I2C... NASA mogłaby się uczyć
Wiem, że Asm to nie Bascom, niemniej - jakaś skala porównawcza jest
zimzia napisał/a: | Co do konfiguracji to nie ma możliwości zmiany ustawień ale są dwa przyciski obecnie jeden do zmiany godziny drugi do minut, można tak edytować program i dołożyć menu w którym się będzie zmieniać ustawienia. |
No i o to chodzi
Nie jestem za zgapianiem, preferuję raczej sam do czegoś dochodzić, ale czasami nie wypada się na kimś nie wzorować dla samej zasady. W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach":
A) 1-4 czujników temperatury, po podłączeniu kolejnych można uaktywnić wejścia i wyrzucić na LCD z krótkim opisem do czego to (np. IN/OUT/OLEJ/DOLOT)
B) buzzer przypominający o światłach lub automatyczny włącznik świateł (wymaga to dłubania w kablach, no ale coś za coś)
C) możliwość przyciemnienia LCD przyciskiem/w jakimś przedziale godzin/przy udziale fotodetektora
Jest tego od cholery w sumie, a większość to kwestia oprogramowania, bo takie tam dołożenie kolejnych 2-4-6 pinów, żeby dało się podpiąć kolejne termopary to już w sumie kosmetyka Poszukam gdzieś ogłoszenia (facet miał takie coś do sprzedania) i podeślę Ci linka - zorientujesz się, może trochę podpatrzysz
Nikuś - 27 Sie 2010, 10:53
Pufcio napisał/a: | W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach": |
Jeszcze chwilę a dojdziemy do robienia climatronica - moduł podłączycie pod kable od pokrętła regulacji temperatury, a kto ma klimę to też się wykorzysta albo dorzucimy moduł bluetooth
W sumie to można by było kilka funkcji dołożyć
zimzia - 27 Sie 2010, 11:04
Nikuś napisał/a: | Pufcio napisał/a: | W związku z tym podrzucę Ci parę opcji, które widziałem tu i ówdzie w takich "minikomputerkach": |
Jeszcze chwilę a dojdziemy do robienia climatronica - moduł podłączycie pod kable od pokrętła regulacji temperatury, a kto ma klimę to też się wykorzysta albo dorzucimy moduł bluetooth
W sumie to można by było kilka funkcji dołożyć |
Nikuś rzuć na to okiem http://www.elektroda.pl/r...ic701718-0.html
Pele - 27 Sie 2010, 12:06
Skąd masz wzór płytki ??
Żeby zamiast czterech info na raz, była jedna i przyciskiem przełączać na kolejne to kwestia zaprogramowania procesora ??
zimzia - 27 Sie 2010, 12:10
Pele napisał/a: | Skąd masz wzór płytki ??
Żeby zamiast czterech info na raz, była jedna i przyciskiem przełączać na kolejne to kwestia zaprogramowania procesora ?? |
płytkę zrobiłem sam ze schematu który udostępnił mi znajomy
tak to kwestia edycji programu
Pele - 27 Sie 2010, 12:20
Na necie można gdzieś znaleźć taki schemat z wykazem elementów potrzebnych ?? Jakoś się nazywa ??
zimzia - 27 Sie 2010, 12:26
w necie można znaleźć bardzo dużo podobnych urządzeń, tylko nie każdy chce udostępnić swoje materiały potrzebne do wykonania urządzenia.
Nikuś - 27 Sie 2010, 13:07
zimzia, czyli w sumie climatronic odpada... chyba że można jakoś zmusić sprężarkę żeby pracowała na pół albo ćwierć gwizdka. Ale to raczej niewskazane ze względu na "męczenie" układu... Ale regulacja samej temperatury grzania to nie jest zły pomysł
Ech, zresztą odpowiednia wiedza i parę groszy dają możliwość zrobienia prawie wszystkiego
JoeMix - 27 Sie 2010, 13:42
Nikuś napisał/a: | chyba że można jakoś zmusić sprężarkę żeby pracowała na pół albo ćwierć gwizdka. Ale to raczej niewskazane ze względu na "męczenie" układu... | Ale z tego co wiem tak działa climatronic właśnie cyklicznie włącza i wyłącza sprężarkę,,, trochę tak jak w mk4 steruje się zaworem od ogrzewania,,, tylko czasu są inne (dłuższe)
Nikuś - 27 Sie 2010, 14:48
JoeMix, tak, ale wydaje mi się że instalacja manualnej AC z Fiesty 99 a powiedzmy climatronic VW 06 nieco się różnią. Ta druga została zapewne do takiej pracy przystosowana, a nasza manualki działały zawsze na prostej zasadzie włącz/wyłącz.
Ale to tylko moje domysły, może ktoś zna się na tym i to opowie
Puff - 27 Sie 2010, 15:06
JoeMix napisał/a: | Ale z tego co wiem tak działa climatronic właśnie cyklicznie włącza i wyłącza sprężarkę,,, |
A przypadkiem nie podaje PWM-a na nią, żeby ta cały czas chodziła i nie niszczył się mechanizm ze sprzęgiełkiem?
JoeMix - 27 Sie 2010, 15:19
Założyłem już trochę układów które działają trochę jak climatronic, czyli na prostej zasadzie, mierzą temperaturę jak jest wyższa od nastawionej to załączają klimę, jak jest zbliżona lub niższa to wyłączają, jak jest sterowanie nagrzewnicą jak w mk4 to włączają grzanie,,, generalnie żadna klima od tego nie padła jeszcze
dark86ford - 28 Sie 2010, 08:26
JoeMix, a zdradzisz co i jak? lub czy masz moze zrobionego jakiegos manuala??
zabka35i - 30 Sty 2011, 20:01
Dopiero teraz zobaczyłem temat i powiem że to jest rewelacja i chciałbym mieć coś takiego niestety nie posiadam umiejętności by to wykonać ale chętnie bym to zakupił do mojej MK5
i jeszcze jestem ciekaw co z diodą od imo, zostaje ona odłączona po instalacji miejsce zegara ale czy można ja jakos zostawić bo jednak to fajny oszust alarmu
zimzia - 1 Lut 2011, 09:51
na początku informacja o włączonym alarmie była wyświetlana w ten sposób
ale zrezygnowałem bo w słoneczne dni nie było nić widać a w nocy tez nie za bardzo, więc z prawej strony umieściłem diodę super jasną czerwoną 3mm.
Co do wykonania w ilości nie seryjne się nie opłaca wychodzi ok. 130zl a na allegro można dostać bardziej rozbudowane urządzenie w mniejszej kwocie.
zabka35i - 3 Lut 2011, 13:34
No w sumie są tańsze ale nie tak wykończone. A ile by kosztowało dorobienie takiej pleksy ? bo akurat nie mam odpowiedniego sprzętu by to wykonać. A na allegro to 149 kosztuje taki dość fajny ale brak mu ikony o włączonych światłach i ma możliwość świecenia tylko w jednym kolorze. I szczerze mówią byłbym zainteresowany zakupem takiego cacka już gotowego do montażu .
TSRules - 4 Lut 2011, 13:51
Czyli nic tylko rozkręcać linię produkcyjną, jak w "The Social Network"
Marcin - 4 Lut 2011, 15:00
mam większość części do swojego projektu... no może koncepcji, ale jakoś nie mogę się zabrać za wykonanie
mk4_driver - 4 Lut 2011, 16:52
a ja mam pytanko czy do tego "komputerka" lub takiego z allegro da sie w jakis logiczny i nieskomplikowany sposob ustawic spalanie? Z czego wziac sygnal?
TomQ - 4 Lut 2011, 17:02
mk4_driver
W nieskomplikowany, prosty sposób niestety nie da się.
Można pobierać sygnały czasów wtrysków z kompa i je obrobić lub zamontować czujnik przepływu paliwa.
JoeMix - 4 Lut 2011, 18:25
TomQ napisał/a: | Można pobierać sygnały czasów wtrysków z kompa i je obrobić | No i wszystkie układy tak działają,,,
TomQ - 4 Lut 2011, 18:35
JoeMix
Wszystkie nie, ale znakomita większość fabrycznych.
Za to tuningowe mają najczęściej do zamontowania przepływomierze paliwa.
Z fabrycznym przepływomierzem spotkałem się tylko raz w starym Dodżu.
JoeMix - 4 Lut 2011, 19:18
Ja puki co spotkawszy się zawsze z informacją z układu zasilania,,, przepływomierz ma jedną wadę, nie wszystkie paliwo co idzie do silnika jest spalane, cześć się chyba wraca do baku,,, ?
jackrzec - 4 Lut 2011, 20:34
JoeMix napisał/a: | przepływomierz ma jedną wadę, nie wszystkie paliwo co idzie do silnika jest spalane, cześć się chyba wraca do baku,,, ? | Słuszna uwaga. Należało by założyć dwa - jeden na dolocie a drugi na powrocie i mierzyć różnicę. Wg mnie pomiar byłby wtedy najdokładniejszy (napewno dokładniejszy niż pomiar czasu wtrysków).
TomQ - 4 Lut 2011, 21:04
jackrzec napisał/a: | Należało by założyć dwa - jeden na dolocie a drugi na powrocie i mierzyć różnicę. | Dokładnie tak to jest robione.
zabka35i - 4 Lut 2011, 21:18
A ja nieco odbiegnę od tematu. Może jak by się nas kilku zebrało to może by ktoś wykonał takie cudeńka do naszych foczek .
TomQ - 4 Lut 2011, 21:37
zabka35i
TU możesz sobie kupić wypasiony zestaw.
Wystarczy fajnie "oprawić" wyświetlacz. Gość ma też gotowe pod 1DIN i kilka innych bajerów, w tym sympatycznego "gadacza".
zimzia - 20 Cze 2011, 16:12
Witam
Po kilku dniach zabawy pora przestawić wersje 2, jeszcze jest to tylko zmodyfikowana płytka bo program dopiero się układa w mojej głowie
zimzia - 20 Cze 2011, 16:22
Witam
Po kilku dniach zabawy pora przestawić wersje 2, jeszcze jest to tylko zmodyfikowana płytka bo program dopiero się układa w mojej głowie
Marcin - 20 Cze 2011, 16:42
fajnie Ci płytki wyszły ja nie mam samozaparcia żeby swój projekt zrobić, a elementy kupione i lezą
zimzia - 22 Cze 2011, 11:39
Człowiek się cały czas uczy pierwsza płytka to były początki.
A wczoraj udało mi się coś takiego sklecić
Puff - 22 Cze 2011, 11:57
Ładnie, ładnie. Pomarudzić jedynie można na brak polskich fontów Dodanie ich do CGRAM-u to chwila roboty, a o ile przyjemniejsze dla oka są w pełni polskie komunikaty
Możesz też zastosować patent ze zmianą koloru LCD po włączeniu/wyłączeniu świateł (tak jak np. jest to rozwiązane w Primerze P12). Nie ma ikonki (zresztą jest malutka i ktoś mógłby nie zwrócić na nią uwagi), ale jak np. podświetlenie zmieni Ci się z bursztynowego na zielone, to na bank zauważysz różnicę
To takie moje luźne przemyślenia
Dominis - 23 Cze 2011, 22:23
też bym się chętnie w takie coś zaopatrzył, ale najlepiej jak by dało to się zamontować w miejsce zegarka w mk3, ale to by musiał być inny wyświetlacz, fajnie jak by ktoś się podjął produkcji tego, chętnie bym kupił:D
hubi_2006 - 23 Cze 2011, 22:38
Dominis napisał/a: | też bym się chętnie w takie coś zaopatrzył, ale najlepiej jak by dało to się zamontować w miejsce zegarka w mk3, ale to by musiał być inny wyświetlacz, fajnie jak by ktoś się podjął produkcji tego, chętnie bym kupił:D |
Za 130zł?
zimzia napisał/a: | Co do wykonania w ilości nie seryjne się nie opłaca wychodzi ok. 130zl a na allegro można dostać bardziej rozbudowane urządzenie w mniejszej kwocie. |
zimzia - 23 Cze 2011, 23:46
Tym razem w elementy zaopatrywałem się przez neta, o wiele taniej mnie wyszło nawet z kosztami przesyłki, tylko ze nie kupowałem 1 rezystor tylko po 10 sztuk i wyszło mnie 70zl + nowy wyświetlacz 30, plexie zęby zrobić nową ramkę miałem.
wszystko już mam zmontowane i działa .
Dominis - 24 Cze 2011, 15:51
hubi_2006 napisał/a: | Dominis napisał/a: | też bym się chętnie w takie coś zaopatrzył, ale najlepiej jak by dało to się zamontować w miejsce zegarka w mk3, ale to by musiał być inny wyświetlacz, fajnie jak by ktoś się podjął produkcji tego, chętnie bym kupił:D |
Za 130zł?
zimzia napisał/a: | Co do wykonania w ilości nie seryjne się nie opłaca wychodzi ok. 130zl a na allegro można dostać bardziej rozbudowane urządzenie w mniejszej kwocie. |
|
a nawet i za te 130zł;) ale jak by ktoś miał zamówienia na kilka to by mogło wyjść troszkę taniej;)) tylko zrobić takie coś do mk3, bo ja nie wiem gdzie by to można było zamontować, zegarek? musiał by być inny wyświetlacz a nie wiem czy taki by dopasował, ew zostaje jeszcze możliwość by to dać gdzieś obok licznika
mk4_driver - 24 Cze 2011, 16:27
ja tam bym dal nawet te 130 za takie cos, sam nie mam pojecia o tak "zaawansowanej" jak dla mnie elektronice;d
Marcin - 24 Cze 2011, 17:21
zimzia dorwę Ciebie na gg po weekendzie
zabka35i - 24 Cze 2011, 19:57
Ja też jak najbardziej bym coś takiego kupił, by zamontować w miejsce zegarka
zimzia - 25 Cze 2011, 10:29
Myślę ze było by to teraz możliwe do zrealizowania zwłaszcza że wakacje idą bo jeszcze mam sesje, ale musiało by być przynajmniej kilku chętnych. A co do mk3 to wyświetlacz musiał by być na taśmie. A co do płytek to chyba lepiej było by zamówić w firmie co się tym specjalizuje i cena też zależy od ilości zamówień.
Dominis - 25 Cze 2011, 16:36
ja jak najbardziej jestem chętny, tylko czy dało by się wpasować w miejsce oryginalnego zegarka od mk3? tzn bardziej kwadratowy wyświetlacz, czy to za dużo kombinowania i muszę szukać innego miejsca u siebie?
Marcin - 25 Cze 2011, 20:20
Cytat: | ja jak najbardziej jestem chętny, tylko czy dało by się wpasować w miejsce oryginalnego zegarka od mk3? tzn bardziej kwadratowy wyświetlacz, czy to za dużo kombinowania i muszę szukać innego miejsca u siebie? |
wszystko da radę, jak odbędę rozmowę z zimzią jak wrócę po weekendzie do domu i dojdziemy do porozumienia to się pomyśli nad produkcją
Vegaa - 26 Cze 2011, 11:51
Również jestem chętny na coś takiego
zabka35i - 12 Lip 2011, 18:12
I jak sprawa wygląda ? Jest szansa na zamówienie ?
Marcin - 12 Lip 2011, 18:21
Jak ogarnę kilka swoich spraw to będę się mógł zabrać razem z zimziem za zegarek z funkcją pomiaru spalania i kilkoma innymi bajerami. Wstępnie już rozmawialiśmy, jeśli znajdzie się kilku chętnych to zrobi się seryjkę
mk4_driver - 12 Lip 2011, 20:16
Ja jestem i cały czas będę zainteresowany;]
DziDzia - 13 Lip 2011, 10:15
Marcin napisał/a: | Jak ogarnę kilka swoich spraw to będę się mógł zabrać razem z zimziem za zegarek z funkcją pomiaru spalania i kilkoma innymi bajerami. Wstępnie już rozmawialiśmy, jeśli znajdzie się kilku chętnych to zrobi się seryjkę |
A to ciekawe
pozdro
Morphinus8 - 13 Lip 2011, 11:57
Ja też bym chciał taki ze spalaniem, ale do MK3
zabka35i - 15 Lip 2011, 06:55
J oczywiście nadal i jak najbardziej jestem zainteresowany kupnem.
zimzia - 15 Lip 2011, 11:46
Komputerek jest cały czas w fazie rozbudowy i testów. Za kilka dni będę miał 1 urządzenie w postaci takiej jak zademonstrowanej powyżej czyli: data, zegarek, termometr, woltomierz, info o światłach i wyborem koloru podświetlenia.
zabka35i - 25 Lip 2011, 10:32
I jak wygląda sprawa zegarków ? są jakieś postępy ?
Marcin - 25 Lip 2011, 11:34
U mnie na razie niewielkie, bo mam trochę innej nieskończonej roboty.
zimzia - 30 Lip 2011, 06:55
Powoli ale się robi a spowodowane to brakiem czasu, ale dodałem funkcje włączania świateł gdy silnik zostanie uruchomiony i doświetlanie zakrętów halogenami, jeszcze nie przetestowane.
zabka35i - 30 Lip 2011, 09:24
brzmi to bardzo ciekawie I czekam niecierpliwie na finał pracy i możliwość zakupu.
mk4_driver - 30 Lip 2011, 14:44
ciekawie to mało powiedziane;] niezły bajer dostaną nasze wozidła;]
Puff - 30 Lip 2011, 15:03
Jak miałaby działać detekcja skręcenia kół?
DemptD - 30 Lip 2011, 16:04
obstawiam, że to będzie opcja kierunkowskazowa
zimzia - 30 Lip 2011, 19:34
Tak sterowane będzie kierunkowskazami i będą się załączać do 40 km/h.
JoeMix - 30 Lip 2011, 21:22
Komplikujecie rzeczy proste,,, światła i doświetlanie to się robi na STAG2 za parę złotych z Allegro i jeszcze części zostają
zabka35i - 30 Lip 2011, 21:58
A kiedy można będzie się spodziewać gotowych urządzeń? Bo trochę jestem niecierpliwy i chciałbym już je mieć u siebie.
mk4_driver - 31 Lip 2011, 15:02
zabka35i, powoli, koleja obowiązuje
pierwszy był Dominis, później ja
Dominis - 31 Lip 2011, 16:24
mk4_driver, mała poprawka, ja będę pierwszy jak zaczną myśleć o takim cacku do mk3;)) czyli masz zaszczytne pierwsze miejsce do testowania:D
szoutek - 31 Lip 2011, 19:27
Ja też byłbym chętny na takie cacko
DemptD - 1 Sie 2011, 09:08
a może dacie mu w spokoju dokończyć to co robi?..
zabka35i - 2 Sie 2011, 20:54
mk4_driver z tym kto był pierwszy to bym przeczytał dokładnie cały temat kolego
ale najważniejsze by projekt wyszedł i mozna było to cacko wcześniej czy póxniej kupic.
zimzia - 2 Sie 2011, 21:39
Nie ma znaczenia kto był pierwszy kto 2, jeśli urządzenie przejdzie testy to czym więcej chętnych tym lepiej. Musicie okazać cierpliwość teraz jestem w trakcie remontu, ale gdy tylko znajdę wolny czas to poświęcam go na to ustrojstwo elektronika to jest tylko moje hobby i cały czas się uczę.
zimzia - 7 Sie 2011, 21:47
Żeby nie było że nić nie robię :p kilka zdjęcia dla zainteresowanych, prawdopodobnie tak będzie wyglądać komputerek i będzie zamknięty w takiej obudowie jak na zdjęciach. Został mi jeszcze do napisania program i testy testy i testy
DziDzia - 10 Sie 2011, 14:07
Cudownie wygląda.. Cokolwiek to jest.. Obudowa piękna.. Poproszę jedną. W sensie nie obudowę, tylko sprzęcik.
pozdro
zimzia - 21 Sie 2011, 12:50
Chyba jestem już blisko końca, co mi się udało umieścić w komputerze i sprawdzić:
- prędkościomierz -sprawdzone
- prędkość maksymalna na przejechanym odcinku, -sprawdzone
- prędkość średnia na przejechanym odcinku -sprawdzone
- licznik km -sprawdzone
- automatyczne włączanie świateł, można wyłączyć w ustawieniach, gdy wyłączone po odpaleniu samochodu wyświetla się napis "Włącz światła" + sygnał dźwiękowy -sprawdzone
- doświetlanie zakrętów halogenami, można wyłączyć w ustawieniach -sprawdzone w 50% (powinny się wyłączać po przekroczeniu 40km/h i nie włączać powyżej tej prędkości)
- temperatura w wewnątrz i zewnątrz -sprawdzone
- informacja o gołoledzi gdy temp na zewnątrz +3C, wyświetla się napis przy włączeniu urządzenia + sygnał dźwiękowy, również można wyłączyć, dodatkowo na wyświetlaczu wyświetla się gwiazdka -sprawdzone
- woltomierz -sprawdzone
- dźwięk klawiszy włącz/wyłącz -sprawdzone
- zegarek -sprawdzone
-data wyświetlana po naciśnięciu przycisku wyświetla się przez kilka sekund -sprawdzone
- spalanie chwilowe -sprawdzone do końca nie przetestowane, przy 90km/h na 5 biegu pokazywało 6-6,5 l/100km
- spalanie średnie -sprawdzone
- pamięć przejechanej ostatnio trasy -sprawdzone, zerowanie w ustawieniach
Pobór prądu w czasie czuwania 30[mA]
W ustawieniach wprowadza się potrzebne informacje, prędkość i licznik km kalibruje się, jedyne co trzeba znać to stałą wtrysku w l/s.
Więc urządzeni można przystosować do każdego pojazdu zasilanego benzyną i czterema wtryskiwaczami.
Marcin - 21 Sie 2011, 12:59
szkoda, że ja dalej nie mam za bardzo czasu żeby Ci pomóc w projekcie w razie w oferuje się przy produkcji masowej.
zabka35i - 21 Sie 2011, 13:04
to wszystko jest bardzo obiecujace, czekac tylko jak będę mógłbyc szczęśliwym posiadaczem tego w samochodzie
Puff - 21 Sie 2011, 21:14
Ogólnie szacun, tylko ten pobór prądu w trybie czuwania... 30mA to jednak sporo...
Marcin - 21 Sie 2011, 21:26
Pufcio napisał/a: | tylko ten pobór prądu w trybie czuwania... 30mA to jednak sporo... |
hmmm... tak patrząc po nocie atmegi to ona w uśpieniu powinna sporo poniżej 1mA żreć, a przy nie wyciąganiu z niej prądu z portów i/o to powinna się mieścić w 15mA, resztę pewnie wciągają pozostałe układy, które przy braku zapłonu mogłyby być odcięte od zasilania.
zimzia - 21 Sie 2011, 21:41
Tak wiem że to trochę sporo ale przy zmieszaniu napięcia za pomocą stabilizator mniej nie będzie a dokładnie jest to 24[mA]. Sam na chwile obecna zasilanie mam podawane po przekręceniu kluczyka.
Marcin - 21 Sie 2011, 22:06
to może jako podtrzymanie napięcia na procku w stanie wstrzymania wystarczy bateria w pastylce i wtedy całe zasilanie może być na linii 12V po zapłonie
zimzia - 22 Sie 2011, 14:04
Nie bateria jest nie potrzebna bo co ma być przechowane w pamięci procka jest zapisane w pamięci nie ulotnej, bateria to tylko do podtrzymania zegarka.
Marcin - 22 Sie 2011, 16:22
przy braku zapłonu na wyświetlaczu są wyświetlane jakiś informacje? bo jeśli nie to moim zdaniem można zrobić dwie linie zasilające i bez zapłonu zasilać tylko uP dla podtrzymania godziny, a to da razem ze stabem ~10mA (stab ~5mA, procek ~5mA)
Mam dla Ciebie jeszcze kilka informacji odnośnie spalania, daj znać kiedy na gg Ciebie złapie.
JoeMix - 22 Sie 2011, 16:23
Bateryjkę opracujcie,,, przynajmniej będzie odporne na odłączenia akusa,,, a bateryjka lata wytrzyma,,,
zimzia - 22 Sie 2011, 20:01
Gdy zapłon jest wyłączony to wyświetlacz też jest wyłączony, ale gdy się wciśnie przycisk to na 5 sekund wyświetla się data i godzina żeby nie włączać zapłonu i podtrzymywana jest pamięć ostatniej przejechanej trasy. jak pisałem wyżej bateria do podtrzymywania procka jest nie potrzebna bo dane z konfiguracji zapisuje w pamięci nie ulotnej i po odłączeniu zasilania nie zostaną skasowane.
Pierwsza wersja która jest umieszczona na 1 stronie była podłączona cały czas do zasilania i wyświetlacz był włączony bo robił za diodę od alarmu i w takiej konfiguracji pobierał ponad 100[mA] i rano bez problemu auto odpalałem.
JoeMix - 22 Sie 2011, 20:35
zimzia napisał/a: | bateria do podtrzymywania procka jest nie potrzebna bo dane z konfiguracji zapisuje w pamięci nie ulotnej i po odłączeniu zasilania nie zostaną skasowane | Bateryjkę do zegarka,,,
Marcin - 22 Sie 2011, 21:04
Joe, zegarek realizuje mikroprocesor, jako jeden z podprogramów.
JoeMix - 22 Sie 2011, 21:06
A nie da się wgryźć w projekt zewnętrznego zegara CMOS? tak jak się to zazwyczaj robi?
zimzia - 22 Sie 2011, 21:17
Zegarek jest osobnym elementem DS1307
Marcin - 22 Sie 2011, 21:59
zimzia napisał/a: | Zegarek jest osobnym elementem DS1307 |
hyh tom wyskoczył
to jaki problem podtrzymywać samego ds'a, który prawie nic nie ciągnie...
zimzia - 22 Sie 2011, 22:24
A czy ktoś mówił że to problem Podstawka z baterią była złożona jako pierwsza ale nie ma jej na zdjęciach jest to osobna płytka z przewodem którą można umieści np. w schowku żeby był szybki dostęp bez konieczności rozbierania pół samochodu.
Waldek345 - 24 Sie 2011, 00:30
Marcin, Czesc. mam forda pume 99r i chce zapytac czy jest obcja zeby mi tez taki zegarek zrobic z tymi bajerami bo mi sie bardzo podoba odpisz tak czy nie bo jak nie to bede szukal cos innego bo chce miec termometr. dzieki:)
Marcin - 24 Sie 2011, 07:51
tak
zimzia - 29 Sie 2011, 20:34
Zmieniłem stabilizator i pobór prądu w stanie spoczynku z 24[mA] spadł do 13[mA], teraz powinno być już OK.
Puff - 29 Sie 2011, 20:49
zimzia -
Marcin - 29 Sie 2011, 20:51
to jakiś lipny był tamten stab, teraz to luzik
zabka35i - 15 Wrz 2011, 17:21
Jak tam postępy?
zimzia - 18 Wrz 2011, 21:57
W dalszym ciągu testuje na chwile obecną wszystko ok. Musze jeszcze pociągnąć nową instalacje do halogenów żeby można ich użyć do doświetlania zakrętów.
zabka35i - 21 Wrz 2011, 12:56
no to elegancko czekamy na dalsze postępy i relacje.
zabka35i - 11 Paź 2011, 18:20
Mam pytanie kiedy będzie można liczyć na rozpoczęcie produkcji i zakup ?
zimzia - 11 Paź 2011, 22:32
Niedawno robiłem trasę 100km, spalanie średnie 6l/100, wg wskaźnika paliwa to trochę za mało pokazało.
zabka35i napisał/a: | Mam pytanie kiedy będzie można liczyć na rozpoczęcie produkcji i zakup ? |
A ja mam pytanie czy poradził by sobie kolega z montażem tego ustrojstwa :p ??
zabka35i - 13 Paź 2011, 09:42
Myślę że bym sobie poradził, centlarny z alarmem jakoś załozyłem i o dziwo działa do dziś
Morphinus8 - 13 Paź 2011, 12:17
Ja myślałem nad doświetlaniem zakrętów na zasadzie zapalających się ledów nie po włączeniu kierunkowskazu, a po zmianie rezystancji na potencjometrze połączonym z kolumną kierownicy.
Nie zawsze się włącza kierunek, np. w Łodzi ul. Targowa, róg Tylna. BRAK SKRZYŻOWANIA a doświetlanie by się przydało jak latarnie nawalają.
Puff - 13 Paź 2011, 14:21
Morphinus8 napisał/a: | a po zmianie rezystancji na potencjometrze połączonym z kolumną kierownicy. |
Łatwo powiedzieć, gorzej z wykonaniem
zimzia - 13 Paź 2011, 15:15
Morphinus8 napisał/a: | a po zmianie rezystancji na potencjometrze połączonym z kolumną kierownicy. |
Ja bym kombinował z czujnikiem Halla i w zależności od konta skręcenia kierownicy zapalały by się halogeny.
Ja swoich halogenów jeszcze nie podłączyłem kiedyś się zabierałem za to ole ochota mi odeszła. Niedawno ktoś na elektrodzie przedstawił projekt urządzenia które zapala światła na kilka sekund po zamknięciu samochodu aby ułatwić dojście do domu, i tak się składa że mam wolny pin który można podłączyć pod alarm albo centralny i zrobić coś podobnego.
zabka35i - 11 Mar 2012, 21:26
Trochę odświeżę bo jestem ciekaw jak wygląda sytuacja, jakieś postępy? Podoba mi się ten projekt a od dłuższego czasu cisza coś tutaj.
Marcin - 13 Mar 2012, 11:36
idzie wiosna więc może w końcu mi się zachce i znajdę czas żeby zrobić płytkę jak ktoś by się pisał na testową to mogę kilka dorobić
zabka35i - 14 Mar 2012, 16:26
Ja jak najbardziej się piszę
szczur - 1 Kwi 2012, 21:41
Ja również piszę się na testową.
Wiadomo, szczury to dobre beta-testery.
zimzia - 25 Maj 2012, 22:23
Witajcie trochę mnie nie było i trochę nie było czasu na testy urządzenia ale tydzień temu coś ruszyłem. Tylko mam drobne problemy z pomiarem prędkości i licznikiem kilometrów gdyż zmieniłem sposób pomiaru spalania teraz pokazuje na postoju w l/h a po przekroczeniu 10km/h przełącza się na l/100km. Wcześniej nie było takiej możliwości ze względu na sposób podłączenie do urządzenia i napisanego programu.
hubi_2006 - 27 Maj 2012, 13:57
Po co miałoby to jeszcze mierzyć prędkość? Jak coś jest do wszystkiego= do niczego
zimzia - 27 Maj 2012, 15:16
Dzisiaj się trochę pobawiłem i problem z prędkością rozwiązałem. A prędkość nie będzie wyświetlana, będzie wyświetlana prędkość średnia i maksymalna przy okazji bo i tak muszę zliczać impulsy z czujnika VSS bo jest to potrzebne do obliczenia spalania.
|
|