|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - Wisienka & Brązowa & Zielona & MPO- Romety Pony
DziDzia - 20 Wrz 2012, 09:37 Temat postu: Wisienka & Brązowa & Zielona & MPO- Romety Pony 1. NICK: DziDzia
2. IMIĘ: Patrycjusz
3. MODEL: Romet Pony
4. WERSJA: 50-M-1, 50-M-2, 50-M-3 i 301
5. ROCZNIK: 1988 i 1989
6. SILNIK: 50 cm³
7. OPIS AUTA: Moja Magda zawsze chciała takie mieć.. To ma Mało jedną, to dwie...
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: czyszczenie i skompletowanie
b. mechaniczne: wymiana wszystkiego
c. audio: brak
d. inne: brak
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: 100 % oryginał
b. mechaniczne: 100 % oryginał
c. audio: brak
d. inne: brak
10. FOTKI AUTA
Stan, w jakim go kupiliśmy Wisienkę nie był zbyt mocno zadowalający- usyfiony i zdekompletowany. Ale najważniejsze, że był tani i ma papiery
Nawet instrukcja się znalazła:
Zdjęć po kupnie Brązowej brak. Chociaż może coś się uda zorganizować.
Brązowa ma wszystko. Dowód rejestracyjny, polisę OC, instrukcję, troszkę zdekompletowany zestaw narzędzi i rachunek. I to ostatnie jest chyba najciekawsze:
Zastanawiam się, czy nie zrobić sobie repliki tablicy z 88r (numery są na rachunku).
Wszystkie 4 razem...
pozdro
Rkalitka - 20 Wrz 2012, 10:01
Hehehe - motoryna
Freeman - 20 Wrz 2012, 10:16
DziDzia, przyjedziesz tym na zlot? Tego chyba jeszcze nie było.
hubi_2006 - 20 Wrz 2012, 11:43
Freeman napisał/a: | DziDzia, przyjedziesz tym na zlot? |
Żółwik Tuptuś - 20 Wrz 2012, 14:55
Hyhy - kiedyś wstawiliśmy w ramę od takiej silnik od WSK-i. Żeby na qłko nie szła na trójce to kolega w ramę betonu nalał
Marek - 20 Wrz 2012, 14:57
W gliwicach poszlismy grubiej, jedna z silnikiem Aprili Rx 80 - 12KM i 6 biegow, druga z silnikiem Jawy 350TS
Stunt_Man - 20 Wrz 2012, 15:21
fajna
Żółwik Tuptuś - 20 Wrz 2012, 16:32
Marek, - ale ja to robiłem w 1993 roku
DziDzia - 20 Wrz 2012, 16:43
Freeman, przyjadę tym na zlot, ja będzie na placu defilad..
Żółwik Tuptuś, Ludzie na prawdę różne dziwne rzeczy z tym robią/robili...
Tak wygląda po wymyciu z kilkoma nowymi częściami (manetka gazu, linki, łożyska kierownicy, gumy teleskopów przednich):

I kolejny etap.
Nowy wkład reflektora (szkło było potłuczone), naprawiłem wiązkę i ją podłączyłem, błotnik tył z pokrywką.
Podstawka tylnej lampy to też zakup, niestety nie pasuje (inne światło tylne).
Z ważniejszych zakupów to jeszcze koła, z których jestem bardzo zadowolony, bynajmniej nie przez tą białą farbę na oponach:
Kołami zajmę się po weekendzie i będzie mogła już sobie na nich stać Bak w trakcie czyszczenia środka.
Innymi słowy - po malutku do przodu
pozdro
BuMeL - 20 Wrz 2012, 19:56
Jest kul, sam od paru lat myślę o motorynie a tu proszę - pogratulować.
Marcinowaty - 20 Wrz 2012, 20:20
Kiedyś mi z pod tyłka uciekła jak chciałem ruszyć
profi - 20 Wrz 2012, 21:49
A moja motorynka jeździ teraz u Mike'a w katowicach, chyba, ze już jej nie ma, z tym, że moja była z jajowatym bakiem i kierownicą mocowaną na mostku jak w rowerze
kuba87 - 20 Wrz 2012, 21:53
profi, bo to był wcześniejszy model. ciekaw jestem jak silniczek chodzi
Parzych - 20 Wrz 2012, 22:22
DziDzia napisał/a: | Nawet instrukcja się znalazła: | Nie od tego modelu... Kombinuj jajowaty bak i będzie malina...
DziDzia - 20 Wrz 2012, 22:57
Parzych napisał/a: | Kombinuj jajowaty bak |
A po co
pozdro
Parzych - 20 Wrz 2012, 23:02
DziDzia napisał/a: | Parzych napisał/a: | Kombinuj jajowaty bak |
A po co
| Po jajco, żeby była ładniejsza i z instrukcją się zgadzała...
DziDzia - 21 Wrz 2012, 07:40
Ma być oryginalna a nie ładniejsza...
pozdro
LOY - 21 Wrz 2012, 09:05
swietna sprawa
100% PRL stajla
kazdy taka chciał miec i prawie kazdy miał .
tez miałem ,starszy model . polakierowałem ja w kosc słoniowa bo mi lakier z duzego fiata został .
kurde ,tez chce motorynkę
ale byłby szpan pod biuro podjechać
profi - 21 Wrz 2012, 10:59
kuba87, wiem, że był wcześniejszy, troche się tego przez moje ręce przewinęło
DziDzia - 21 Wrz 2012, 11:41
Pojazd pod tytułem "wspomnień czar"
pozdro
van - 21 Wrz 2012, 19:50
macałem, widziałem
też od dłuższego czasu taką chcę a dzidziak zmusił mnie do większych poszukiwań
DziDzia - 21 Wrz 2012, 20:15
Że niby ja Cię do czegoś zmuszałem A propos Twojego macania - właśnie dlatego nie zdążyłem na ostatniego spota :p
pozdro
BuMeL - 21 Wrz 2012, 20:25
Skupcie się na motorynie a nie Swoich preferencjach seksualnych.
Patrzę, że części do tego tańsze niż do Forda i na allegro sprzedają cylindry 60ccm
Bedziesz DziDzia tuningować ?
krzys:) - 21 Wrz 2012, 21:00
tez mam motorynke:P parkuje razem z fiesta w garazu:P silnik simson s70:P
tadzias - 21 Wrz 2012, 22:03
Cycuś
DziDzia - 22 Wrz 2012, 22:25
BuMeL napisał/a: | na allegro sprzedają cylindry 60ccm
Bedziesz DziDzia tuningować ? |
Jeżeli cylinder, który posiadam będzie zdatny to zostaje. Jeżeli nie, to na 90 % wsadzę te 60 ccm.
pozdro
kuba87 - 22 Wrz 2012, 22:32
DziDzia napisał/a: | BuMeL napisał/a: | na allegro sprzedają cylindry 60ccm
Bedziesz DziDzia tuningować ? |
Jeżeli cylinder, który posiadam będzie zdatny to zostaje. Jeżeli nie, to na 90 % wsadzę te 60 ccm.
pozdro |
nie ma to sensu, prywaciarstwo w dodatku dość tandetnie wykonane, lepiej poszukaj tłoka na 2 szlif ( najlepiej ori romet) cylinder do szlifu dobrze dotrzyj i będzie hulała aż miło
jak dobrze poskładasz to laćka palić będzie
profi ja miałem 50cm3 tą z "okrągłym" silnikiem po odpowiednim tuningu sama na kółko szła
Fazer - 22 Wrz 2012, 23:11
Też taką śmigałem;p tylko silnik wsk;p
jak coś to mam dużo części do takich sprzętów:)
DziDzia - 26 Wrz 2012, 18:23
Kółka umyte, założone nowe szczęki (ze sprężynkami), łożyska, wianki. Kółka zamontowane w ramie się kręcą.. Szkoda, że pedałów nie ma, to można by pośmigać
Tablica trzyma się na gumie do żucia a tylne światełko jest tymczasowo - poszukuję podstawki pod poziomą lampę. Jak znajdę to zamontuje (sama lampa czeka). Bolid troszkę się przykurzył w garażu, ale prezentuje się mniej więcej tak:

Coraz bliżej końca jak początku Jeszcze troszkę zostało..
pozdro
DziDzia - 5 Paź 2012, 15:25
Małe szpiegofskie foto:
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/247742_270901343012998_988698131_n.jpg
pozdro
BuMeL - 5 Paź 2012, 15:38
Dzidzia, całą rodzinę będziesz doposażać ?
Grax - 17 Paź 2012, 22:39
Zazdroszczę Ci . Pamiętam jak uczylem się taką jeździć jazda na jednym kole przez tuje krzewy niezapomniana wyrywała się :D:D
kuba87 - 17 Paź 2012, 22:45
oooooo Ty,
DziDzia - 23 Paź 2012, 14:41
Nadejszła pora na rozwianie wątpliwości co do szpiegowskiego foto.
Cóż.. Bo jedna to mało.
Generalnie to wszystko dosyć mocno myłem, czyściłem, wymieniałem i takie tam...
Zarówno w Wisience jak i w ...
No właśnie:

Kolejny Romecik, rocznik '88.
A to trzecie do kupka części.
pozdro
Parzych - 23 Paź 2012, 15:01
Ta z owalnym zbiornikiem najładniejsza...
arecki - 23 Paź 2012, 15:13
ale czad dopiero temat zauważyłem
Bezimienny - 23 Paź 2012, 17:15
Ale Mk1 upie.... brudna jest
DziDzia - 28 Paź 2012, 19:39
Bezimienny napisał/a: | Ale Mk1 upie.... brudna jest |
Już nieco wyjaśniłem dlaczego, ale w jej temacie.
Prace postępują bardzo wolno, bo mam tak nie wiele wolnego czasu teraz, że szkoda gadać.
Silniki już prawie gotowe, a i przygotowania do przeglądu trwają:
"Dzwonek, lub inny sygnał dźwiękowy o nieprzeraźliwym dźwięku".. Piszczący piesek, przynajmniej na razie w Wisience..
Brązowa miała oryginalny dzwonek:
Lusterka niestety obowiązkowe, chociaż nie wiem po co, bo co najwyżej mogę swoją rękę w nim zobaczyć... Ale przynajmniej oryginalne, z epoki Sztuk dwa. Z cudnym odblaskiem
pozdro
Parzych - 28 Paź 2012, 19:44
DziDzia napisał/a: | Lusterka niestety obowiązkowe, chociaż nie wiem po co, bo co najwyżej mogę swoją rękę w nim zobaczyć... | Bo jak założyłeś w złym miejscu, to tak masz...
Stunt_Man - 28 Paź 2012, 20:15
dokładnie
DziDzia - 28 Paź 2012, 23:54
Każde miejsce na lusterka jest złe.. Wybrałem najmniejsze zło (wg mnie).
pozdro
DziDzia - 12 Lis 2012, 20:30
Proszę państwa, oto Wisienka. Wisienka stoi na kostce, która nie znajduje się pod moim domem. Podobnie jest z płotem. Nie pchałem jej nigdzie... Wniosek? Chyba jeździ
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/550176_281249351978197_2085848856_n.jpg
pozdro
Peedro - 12 Lis 2012, 20:34
DziDzia napisał/a: | Nie pchałem jej nigdzie. |
To może chociaż siedziałeś na siedzisku i odpychałeś się nogami?
DziDzia - 14 Lis 2012, 20:01
Dokładnie
Nieee, jakoś jeździ.. Nie tak jak bym chciał, ale jeździ.. Ma problemy z odpalaniem na ciepło.
No i stwierdzam, że lusterko (które zupełnie nie pasuje do niej) może być użyteczne na drodze.. Ale zanim droga to jeszcze hohoho papierkologii...
A Brązowa na razie stoi - czekam na podstawkę zmieniacza biegów...
pozdro
Peedro - 14 Lis 2012, 21:38
DziDzia napisał/a: | Ma problemy z odpalaniem na ciepło. |
Czyli ma wiele wspólnego z fiestami
Stunt_Man - 14 Lis 2012, 22:35
DziDzia napisał/a: | Ma problemy z odpalaniem na ciepło |
jak duże są te problemy?
ja też często miałem taki problem i zawsze winna była nieszczelność między karterami i ssało lewe powietrze
Parzych - 14 Lis 2012, 22:46
Peedro napisał/a: | DziDzia napisał/a: | Ma problemy z odpalaniem na ciepło. |
Czyli ma wiele wspólnego z fiestami | Z niektórymi, moja zawsze pali na dotyk...
DziDzia - 18 Lis 2012, 12:14
To odpalanie to pewnie przez gaźnik. heh. Cały czas coś. W ogóle te gaźniki jakieś durne są..
Wczoraj Brązowa była na przeglądzie. Było tak:
A jest tak:
Pewnie pojawi się pytanie, po co ten przegląd No niby po nic. Niestety, zmieniły się przepisy i teraz są obowiązkowe, pewnie bym to olał, ale ani ja, ani Magda nie chcemy 4 liter na rejestracji (SRBY).
Ale na przeglądzie było miło. Podjechaliśmy pod stację diagnostyczną, a diagnosta stanął w drzwiach i chyba nie bardzo wierzył w to, co widzi. No i kiedyś się wyjebał na takiej jadą c na ryby Cały ich urok. Co ciekawe, sprawdził hamulce (właściwie to ja sprawdziłem), numer ramy i światła. Chyba chciał ustawić. Zasmrodziłem całą halę (pewnie o to mu chodziło) a jak zobaczył jak mocno świeci, to sobie darował (cewka do wymiany). I namiętnie patrzył, czy się 'stop' zapala. Może by i się zapalał, jakby był...
A Wisienka.. heh. Jak one mnie drzaźni.. Jak jedna działa, to druga nie chce. Coś ma nie tak ze sprzęgłem.. No i po zabawach z gaźnikiem jest lepiej, chociaż nadal ma problemy.
pozdro
kuba87 - 18 Lis 2012, 12:32
DziDzia, jesli chodzi o odpalanie spróbuj się pobawić zapłonem. Z gażnikami też różne cyrki były. Spróbuj go wypoziomować. A kruciec który przykręcasz do cylindra musi być idealnie płaski, a pomiędzy wchodzi taka gruuuba uszczelka, jak została Ci gdzieś stara taka to ją załóż. W sprzęgiełku jest taki regulacyjny pierscień. Fajnie jakbyś miał ich kilka. Lubił się też zsunąć z dzwigni tej języczek co naciska tarczkę wysprzęglającą.
DziDzia - 19 Lis 2012, 20:03
Chyba odkryłem, o co chodzi ze sprzęgłem w Wisence. Istnieje możliwość, że założyłem spalona tarczę sprzęgła.. hMmm.. Poza tym póki co czeka...
W niedziele Brązowa zaliczyła pierwszą wycieczkę. Do centrum i z powrotem (razem z 15 km). Po drodze coś nie tak z biegami było... Sprzęgło Nie zdziwiłbym się.. Ale nie sprzęgło..
Tak wygląda sprężynka trzymająca kulkę od biegów.. No, jakoś mnie nie dziwi, że 'coś' było nie tak..
pozdro
Stunt_Man - 19 Lis 2012, 20:15
hehehe
ja zawsze tą sprężyne musiałem wzmacniać bo mi dwójka wypadała
DziDzia - 19 Lis 2012, 21:57
W jaki sposób Z tego, co zauważyłem, to tam generalnie problemy są z podstawką zmieniacza - jak wałek ma luzy.
pozdro
DziDzia - 25 Lis 2012, 09:19
Biegi działają. To coś innego nie działa.. I tak w kółko.. Zawsze coś...
pozdro
Marcinowaty - 30 Gru 2012, 20:26
Zdjęcie motorynki z wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dezamet_Stella
yoyo72 - 30 Gru 2012, 20:46
Czytam i wracają wspomnienia z przed 30 lat z małym haczykiem .....też miałem motorynkę i na początku ciągle był problem z klinem na kole zamachowym bo się ścinał ,aż sąsiad założył mi z jakiegoś czegoś i działało bez problemu....jak by było coś okazyjnie to pewnie bym kupił dla syna takie coś.....
DziDzia - 12 Sty 2013, 10:41
Ciekawe... Brązowa zaczęła całkiem fajnie jeździć.. Za to Wisienka.. prądu nie ma.. I nie mam pomysłów, co się stało.. A prąd był i to bardzo fajny (światełko świeciło dobrze). A potem wyjąłem iskrownik, włożyłem z powrotem (nic nie robiąc) i nie ma prądu..
pozdro
profi - 12 Sty 2013, 13:27
Nie podłaczyłeś kabli na odwrót? Ustawiłeś zapłon?
DziDzia - 12 Sty 2013, 13:36
Tam nie trzeba żadnych kabli podłączać, żeby był prąd. Wszystko ustawiłem, tak jak powinno być.
pozdro
profi - 12 Sty 2013, 15:41
Dwa kable wychodzą na "Instalacje" chyba, ze ich nie odpinałeś.
DziDzia - 12 Sty 2013, 20:33
Odpinałem. Wiem jak powinny być podłączone i wiem też, że w ogóle ich nie potrzeba podłączać. Jakby nie było - prądu brak.
pozdro
DziDzia - 4 Lut 2013, 13:53
Ni cholery nie wiem co z tym prądem, a i tak teraz mam inne zajęcia.
Przedstawiam w dużym skrócie papierkologie urzędniczą związaną z Wisienką. W przyszłym tygodniu dodam jakieś fotki.
Zaczęło się ciekawie. Do motoryny dostaliśmy podanie, z którego wynikało, że została ona wyrejestrowana w 1993r (z powodu zaprzestania użytkowania) na okres jednego roku i tablice rejestracyjną. W podaniu były zawarte informacje o motorynie - nr ramy, nr silnika, dane właściciela. Na umowie napisaliśmy, że została wyrejestrowana i że nie ma papierów. Dla pewności (bo nie byłem pewny statusu motoryny) telefon do UFG, gdzie dowiedziałem się, że powinna mieć OC. OC wykupione na nr ramy w dniu zakupu (daty na umowie KS) i z tym mamy spokój, przynajmniej na jakiś czas. A potem wizyta w urzędzie. Tu szczęście nam dopisało - chciało im się grzebać (zresztą umówmy się, że nie mieli tam za dużo roboty). Znaleźli jakieś szczątkowe informacje o niej na podstawie nr rejestracyjnego, ale nie było tam nic o wyrejestrowaniu.. A jak nie było, to trzeba zmienić umowę (wykreślić wzmiankę o wyrejestrowaniu). I powrót do urzędu ze zmienioną umową. Potem podanie o zaświadczenie, że takie coś było u nich zarejestrowane i praktycznie wszystko załatwione. Niestety, adres się im nie zgadzała. No tak, ale jak ktoś zameldowany był na rogu Świerczewskiego i Marchlewskiego to może się tak zdarzyć. To wymyślili sobie, że właściciel ma oświadczenie napisać o zmianie meldunku. Pokłóciłem się z nimi, bo to była urzędowa zmiana nazwy ulicy. Takiego im dam oświadczenie właściciela. I nie dałem. i po dobrym miesiącu dostałem w końcu zaświadczenie, że był tam zarejestrowany motorower ROMET na takiego i takiego pana. Żadnych innych danych. Eee, rejestruj se pan co chcesz Ale ja chciałem tą motorynę.
Potem wizyta w moim urzędzie. Na podstawie zaświadczenia i innych standardowych papierków dali mi dowód czasowy z tablicami i na przegląd - rozszerzony oczywiście. A pote poszło z górki. Przegląd przeszłą (wspomnień czar i takie tam) i z przeglądem do urzędu, gdzie dali normalne tablice dowód czasowy a później stały.
W urzędzie skąd pochodziła motoryna byłem z 10 razy. Czy warto? Jeżeli z sukcesem to chyba warto
pozdro
Peedro - 4 Lut 2013, 14:26
Bo to Polska właśnie ważne że się udało i z happyendem
Parzych - 4 Lut 2013, 14:52
No to możesz w końcu legalnie śmigać Wisienką po ulicach...
szczepan522 - 4 Lut 2013, 16:15
DziDzia napisał/a: | Czy warto? | Zawsze warto
DziDzia - 4 Lut 2013, 20:38
Tak, teraz mogę śmigać legalnie po ulicach.. Tylko, że PROND mi ukradli i nie chcom oddać
pozdro
Parzych - 4 Lut 2013, 22:53
DziaDzia, jak będę jechał do rodziców, to Ci ze 2 wiaderka prundu podrzucę...
szczepan522 - 5 Lut 2013, 19:55
DziDzia, nagraj jakiś ON BOARD jak to lata (mówię poważnie)
Stunt_Man - 5 Lut 2013, 20:00
to na zlot tym pojedziesz?
DziDzia - 5 Lut 2013, 20:00
Spoko, ale za jakiś czas.. Jak będzie ciepło, słonecznie i tak dalej
pozdro
Parzych - 5 Lut 2013, 21:32
Stunt_Man napisał/a: | to na zlot tym pojedziesz? | W bagażniku przywiezie...
DziDzia - 19 Lut 2013, 21:46
Parzych napisał/a: | W bagażniku przywiezie... |
Już woziliśmy motoryny w bagażniku :p
Co do prądu - chyba cewka padła..
pozdro
tadzias - 20 Lut 2013, 00:14
DziDzia napisał/a: | Już woziliśmy motoryny w bagażniku |
prościej do pociągu i do Kielc
na tor z dworca jakoś dopyrkasz
DziDzia - 8 Mar 2013, 11:47
Mała rzecz, a cieszy
pozdro
van - 8 Mar 2013, 20:33
Dzidzia znajdź mnie jakąś motorynę bo śledzisz pewnie temat na bieżąco
DziDzia - 9 Mar 2013, 00:04
Ja nic nie śledzę, raczej Magdalena. Ostatnio była całkiem fajna, za fajną cenę, ale ziomal w kulki leciał straszliwie, więc mu nawsadzałem przez telefon.
No i trzeba by zrobić jakiegoś UP'a z Brązową (jeżeli tak ją można nazwać)..
pozdro
DziDzia - 11 Mar 2013, 16:27
Dobra, to trzeba by zrobić tego łUPa Brązowej.. Albo i nie brązowej...
Puzzle
Najgorszy był widelec.. heh.
Kawałek, po kawałku nabiera kształtów...
Ooo... Obydwie Niebieska praktycznie złożona a Czerwona praktycznie odpalona..
W tym miejscu dodam, że obydwie dostały nowe iskrowniki.. Ciekaw jestem, jak się będą sprawowały...
pozdro
szczepan522 - 11 Mar 2013, 17:13
DziDzia, dziwnie znajoma ta niebieska farba
DziDzia - 12 Mar 2013, 11:00
No co Niebieska, jak niebieska.. Magdalena twierdzi, że trochę za ciemna...
pozdro
zbysio007 - 12 Mar 2013, 12:08
Przerzuciłem te 4 stronki i szacuneczek. Fajna odbudowa zabaweczek i mimo, że młody jestem to też wspomnienia wróciły
DziDzia - 19 Mar 2013, 23:52
Niebieska złożona w 99% - zostało tylko naklejenie naklejek.
I działa. Spróbowałaby nie działać
Pięknie świeci i pięknie kopci
Natomiast Czerwona.. heh.. Iskra jest piękna, ale nie odpala. Chyba będę musiał zrobić kolejny remont gaźnika.
pozdro
profi - 20 Mar 2013, 00:28
Remont gaźnika w odniesieniu do rometa naprawdę fajnie to brzmi
DziDzia - 20 Mar 2013, 11:28
Niby tak, ale już raz go robiłem i działał jak potrzeba :(
pozdro
DziDzia - 20 Mar 2013, 12:04
pozdro
DziDzia - 2 Kwi 2013, 22:08
W związki z ty, że suwmiarka jest średnio wygodna, to zrobiłem sobie takie oto coś:
Stara świeca, zastany (ale już uruchomiony) czujnik zegarowy z FSO i jest. Nawet działa.
pozdro
Parzych - 2 Kwi 2013, 22:45
DziDzia napisał/a: | zrobiłem sobie takie oto coś: | A to coś ma jakąś fachową nazwę
DziDzia - 2 Kwi 2013, 23:28
Suoerransmolekularny hiperczasoprzestrzenny Zajefajnoustawny ustawiacz. Pasi
pozdro
kuba87 - 2 Kwi 2013, 23:33
inaczej czujnik zegarowy do ustawiania zapłonu
luk-90 - 2 Kwi 2013, 23:51
pamiętam moje dziewicze przygody z motoryzacją przy takiej motorynce, zapłon ustawiałem pół dnia, bo co chwila ściągać musiałem koło zamachowe( magneto) Ech to były czasy
Parzych - 2 Kwi 2013, 23:57
kuba87 napisał/a: | inaczej czujnik zegarowy do ustawiania zapłonu |
I wszystko jasne
kuba87 - 3 Kwi 2013, 00:05
Parzych, przydatny tylko wtedy kiedy łożysko w korbowodzie nie jest wybite , i ogólnie nie ma luzów na wale
DziDzia - 11 Kwi 2013, 20:24
Jakoś tak słońca kawałek dziś wyszło...
To i ja se wyszłem (bo blisko miałem)..
Posiedziałem sobie troszkę na słoneczku i zmyłem tą cudowną, białą farbę z opon Czerwonej. W niebieskiej można dostrzec pompkę (tak z nowości). W Czerwonej też jest, ale średnio widoczna.
A skoro przy Rometach jestem, to wziąłem się za renowację rowerka:
A oto on, jeszcze w całości
Rowerek dziecięcy Romet Tyler (Tyler to nazwa eksportowa Rometa, jaki to model - nie wiadomo).
Co nieco rozłożyłem, poczyściłem i jakoś tak powoli..
Ma ktoś może opony STOMIL JUNIOR w rozmiarze 14 x 1 3/8 z dobrym bieżnikiem ?
pozdro
Parzych - 11 Kwi 2013, 20:54
W słońcu fajnie się Motorynki prezentują Rowerek fabrycznie miał amortyzowany przód
Żółwik Tuptuś - 11 Kwi 2013, 21:04
Ehh + wiosna idzie i to dużymi krokami
Powodzenia w kolejnej renowacji
DziDzia - 11 Kwi 2013, 22:46
Parzych napisał/a: | Rowerek fabrycznie miał amortyzowany przód |
Tak, chociaż to pic na wodę. Te sprężynki to tylko dla ozdoby...
Renowacja na pewno będzie trochę trwałą - muszę pochromować kierę (albo znaleźć inną, co by na pewno taniej wyszło)... Rowerek rozebrany na części pierwsze, teraz będę naklejki malował...
pozdro
DziDzia - 28 Kwi 2013, 18:02
pozdro
Parzych - 28 Kwi 2013, 21:51
Ale że
DziDzia - 19 Maj 2013, 09:58
Jacuś, wszystko chciałbyś wiedzieć od razu..
Zapowiedzi ciąg dalszy:
Silniczek z Wisienki przechodzi poważną kurację odmładzającą, więc...
Trochę dziwne połączenie... 301 i silnik 025 (okrągły z biegami w nodze, standart to 023 kwadratowy, z biegami w nodze).
Silniczki 025 były montowane w Romecie 50-M-3 (to taki dosyć rzadki model motoryny :p)
A niebieska troszkę ucierpiała i też ją czeka małe spa:

Coś zaszurało, zabrzęczało, moc straciło i się zesrało... Uwalił się kawałek zawleczki, który nieźle poharatał i tłok i cylinder - tylko i wyłącznie do wymiany. Cały czas się zastanawiam, jak to się ujebło
pozdro
profi - 19 Maj 2013, 12:58
Dośc powszechny problem w rometach, po zdjęciach nie ma konieczności wymiany, wystarczy szlif i nowy tłok
DziDzia - 19 Maj 2013, 20:13
profi napisał/a: | wystarczy szlif |
Przecie napisałem, że tylko i wyłącznie wymiana.. Za głębokie rysy..
Dodatkowo otwory są poszarpana (ten dolotowy i wydechowy)..
pozdro
kuba87 - 19 Maj 2013, 20:22
DziDzia, za to 025 są wytrzymalsze i mniej złośliwe na przyszłość z zabezpieczeniami sprawdz czy sworzeń nie ma dużego luzu w tłoku, bo sworzeń wybił zabezpieczenie
DziDzia - 19 Maj 2013, 20:35
Nie wiem, czy to przez sworzeń, możliwe... Wiem tylko, że z godzinę go wypychałem z tłoka.. W ogóle się nie chciał ruszać.. 025 mam 2, z czego jeden jest zastępczy
pozdro
kuba87 - 19 Maj 2013, 20:40
był zakleszczony? a rozbierałeś ten silnik wcześniej?
DziDzia - 19 Maj 2013, 22:23
W tłoku tak. Ale korba chodziła luźno. Osobiście go nie robiłem.
pozdro
DziDzia - 6 Cze 2013, 11:23
pozdro
van - 6 Cze 2013, 11:46
różne kraje miały różne podejście na kryzys paliwowy
DziDzia - 8 Cze 2013, 16:40
van, coś w tym jest
Lecim dalej.
Na poprzedniej stronie mała zajaweczka kolejnej drynki
Przedstawiam zatem WALL'Ego.
Romet 50-M-1 Pony.
Najfajniejsza wg mnie generacja.
Rocznik 1979.
Tak oto wyglądało po kupnie:
Rocznik wskazuje na 2serię eMjedynki, ale ja się uparłem, żeby wyglądała jak pierwszej serii (różnica polega na tym, że 1 seria ma metalową osłonę łańcucha a ta oryginalnie miała plastykową).
Motoryna była deczko skundlona, i podniszczona.
Rama:
- widelec zamieniony, bo ten co był miał zjechany gwint
- dorobiłem i wymieniłem ogranicznik skrętu na widelcu
- naprawa ogranicznika krętu na ramie
- prostowanie mocowania baku
- prostowanie mocowań podnóżek
- dorobiony bolec pedału hamulca
- przywrócenie do oryginału mocowania amortyzatorów (dospawane były do niego podpórki nieoryginalnego siedziska)
Powyższe pracy sponsorowały szlifierka kątowa i spawarka.
Udało nam się zakupić metalową osłonę łańcucha, której nie mieliśmy. Nie była ona piękna, nie jest i raczej nie będzie, ale też nie musi a i tak na pewno wygląda lepiej, jak jest w mniej więcej jednym kawałku:
Póki co tyle z M1...
pozdro
DziDzia - 17 Cze 2013, 23:36
Już się nie mogę jej doczekać w całości...
pozdro
Bezimienny - 17 Cze 2013, 23:41
Kolejna żaba na forum, mówiąc kolejna mam na myśli kolor podobny do tego z fiesty Pietrka hehe
Parzych - 18 Cze 2013, 01:10
DziaDzia, jedyny słuszny kolor...
DziDzia - 18 Cze 2013, 09:36
M1 wychodziły w 4 kolorach. Zielony (ten jest bardzo zbliżony, a zdjęcie nieco przekłamało), niebieski, czerwony (czerwień z pomarańczą, czyli mniej więcej to, co było) i cytrynka (żółty). Chciałem ten ostatni, ale baaaardzo ciężko go dobrać, więc padło na zielony...
Fakt, Piotrkowa zieleń jest podobna..
Ja chce już ją składać Tylko nie mam gdzie, bo jakiś szit mi garaż zawala...
pozdro
van - 18 Cze 2013, 23:11
czym zapchałeś garaż ? poza tym co to za problem ja bym sobie nawet w salonie mógł taką motorynę złożyć ........baa nawet w kuchni by się dało
BuMeL - 19 Cze 2013, 20:23
vegetagt - 19 Cze 2013, 23:13
BuMeL, swapnięta motorynka do cieniaka?
DziDzia - 20 Cze 2013, 00:05
Też się obśmiałem, jak zobaczyłem to zdjęcie :p
van, jakieś takie próchno się napatoczyło:
Ale musiałem złożyć chociaż kawalątek
pozdro
DziDzia - 21 Cze 2013, 21:45
Działa, działa, działa i nagle nie działa, a potem dalej działa, działa i działa i tak dalej...
pozdro
DziDzia - 23 Cze 2013, 00:36
Powalczyliśmy dziś trochę z eMjedynką...
Straszliwie ona pocieszna
pozdro
Parzych - 23 Cze 2013, 00:52
Fajnie zaczyna wyglądać ta moja motorynka, bo co zielone to moje...
DziDzia - 25 Cze 2013, 00:34
Zacznę od Wisienki (301). Pojechałem sobie w sobotę na start rajdu motocyklowego na pl. Politechniki. Nawet coś ciekawego się znalazło
Przejechałem kilka kilometrów uczepiony innych motorowerków, a potem waha mi się skończyła :p . Zatankowałem i wybrałem się na Bemowo, na lotnisko, gdzie miały być próby sportowe wspomnianego rajdu. Nie dojechałem, wracałem autem :p W tym silniczku jest chyba tłok do 4 liter i pierścienie nie wyrabiają. Muszę wymienić tłok z pierścieniami, bo ten puchnie. Ale da się trochę przejechać na nim, więc pewnie nie tak bardzo. Zresztą, co za różnica :p
A dziś stwierdziłem, że wywalę dzwonek rowerowy i zamontuje bzyczka
3 kabelki na krzyż, a i tak potrafią zjeść kupę czasu...
Bzyczek zamontowany, nawet działa, jak chce, ale działa (jakoś nie bardzo chce bzyczeć na włączonych światłach i wyższych obrotach )
A zielona praktycznie gotowa:
Zdjęcia zrobione jeszcze przed założeniem elektryki, przy okazji której pobawiłem się nieco z przednią lampą.
Silnik jest włożony tak o, czeka go remont. Jeden karter się nie bardzo nadaje, ponadto przy okazji oględzin wyszło, że nie był nigdy rozbierany (chyba, że głowica i kapa od strony prądów). Aż się boję środka...
pozdro
Parzych - 25 Cze 2013, 01:24
Śliczna ta zieloniutka...
Bezimienny - 25 Cze 2013, 19:11
Super, tylko siedzisko by sie przydało w lepszym stanie
profi - 25 Cze 2013, 20:17
właśnie, siodełko chyba mam w fajnym stanie
DziDzia - 26 Cze 2013, 00:33
profi napisał/a: | właśnie, siodełko chyba mam w fajnym stanie |
Zaczynam się domagać weekendu w trybie natychmiastowym
pozdro
DziDzia - 8 Lip 2013, 00:30
W sobotę (6go lipca 2013), Niebieska pojechała na nie za długi rajd turystyczny (ok. 26 km). Do mety niestety nie dojechaliśmy, ale to za sprawą Komara w automacie, który z każdym metrem miał coraz słabszą iskrę i dodatkowo sprzęgło coraz bardziej się ślizgało. I jakby tego było mało, to waha się skończyła .. Ale nie o nim mowa. Niebieska spisała się dobrze, usterek stwierdzono: zero.
pozdro
Parzych - 8 Lip 2013, 02:19
DziDzia napisał/a: | Niebieska spisała się dobrze, usterek stwierdzono: zero. | I to jest najważniejsze...
DziDzia - 14 Lip 2013, 10:20
Niebieska nadal jeździ...
A tak chodzi silnik 025, który nie sprawiał większych problemów w czerwonej 301, dopóki na Bemowo się nie wybrałem..
https://www.facebook.com/...&type=2&theater
Trochę pochodzi i potem znowu nie chce :p heh.. Poza tym ma iskrownik z 50-M-1 z chyba 100 letnią świecą :p
pozdro
kuba87 - 20 Lip 2013, 22:50
DziDzia, gażnik z du*y, albo zapłon przestawiony, ważna rzecz, silniki 023 i 025 choć podobne w budowie, mają INNE WAŁY KORBOWE, KOŁA MAGNESOWE, ORAZ STATORY ISKROWNIKÓW. Napewno wał iskrownik, oraz kolo magnesowe będą pasowały ze starszych wersji silnika 025- S38 ( ten z biegami na linkę).
DziDzia - 21 Lip 2013, 09:24
kuba87, problem w tym, że ja nic nie zmieniałem i nic nie przestawiałem.. Wymieniłem w nim tylko tłok i cylinder.. A wcześniej jeździł jak szatan.. Nawet dalej jeździ, ale jak jeździ.. Bo coś nie bardzo ma ochotę.. Trochę pojeździ i przestaje..
pozdro
DziDzia - 21 Lip 2013, 09:35
Aaa... MPO. Oto jest i MPO:
Właśnie z niej pochodzi ten silnik 025:
Zgaduj zgadula, czemu MPO :p
Co ciekawe, mam tylko jedno zdjęcie z przed remontu:
Dojechała sobie spokojnie do centrum, a po drodze łożysko w kole wymiękło i oś mnie się odkręciła.. Ale silnik palił jak głupi
Jeszcze dziś zapodam zdjęcie w całości po remoncie
pozdro
Parzych - 21 Lip 2013, 13:26
DziDzia napisał/a: | Zgaduj zgadula, czemu MPO | Kolor śmieciarek za PRLu...
kuba87 - 21 Lip 2013, 13:55
DziDzia, jak masz to załóż stary tłok i cylinder.
DziDzia - 21 Lip 2013, 22:10
Mam, ale to nie w tym leży problem.. W końcu czasami podziała..
pozdro
profi - 22 Lip 2013, 00:10
Zawsze możesz podmienic w stojanie cewkę zapłonową z której wychodzi kabel na świece. One mają to do siebie, że przy większym nagrzaniu, tracą iskrę. Robota na 5 min a może przynieść efekty...
DziDzia - 22 Lip 2013, 08:57
Iskre ma cały czas. No i w końcu jeździła, i to całkiem spore odcinki...
Ale pokombinuje też i coś w tym kierunku..
pozdro
profi - 22 Lip 2013, 09:01
Iskra moze być przy wykręconej świecy, a pod ciśnieniem, moze nie mieć "siły" przeskoczyć. Podmień dodatkowo kondensator, rozbierz i wyczyść przerywacz, na pewno nie zaszkodzi
DziDzia - 3 Sie 2013, 10:16
Wziąłem się w końcu za dodanie zdjęć..
Po kolei: Wszystkie naraz, zielona = 50-M-1, niebieska = 50-M-2, pomarańczowa = 50-M-3 i czerwona = 301.
I jeszcze jakieś tam inne:
pozdro
Peedro - 3 Sie 2013, 15:24
zajedwabiste są! kolekcja super
DziDzia - 3 Sie 2013, 15:40
No.. Ciekaw jestem, na ile rynek wyceni tą kolekcję 'części'..
http://allegro.pl/motoryn...3432781476.html
pozdro
van - 4 Sie 2013, 10:18
obstawiam okolicę 3,5tyś, aukcja jest na poważnie czy badacie rynek bo ceny minimalnej nie widzę
DziDzia - 4 Sie 2013, 13:31
Badamy, żadne z nas nie chce się żadne pozbywać :p
I pomarańczowa zaczęła jeździć
Ale żeby za pięknie nie było, to nadal brak sprzęgła w 301... heh..
pozdro
van - 13 Sie 2013, 22:27
no i pobadali do kwoty 7600
ale ja doczytałem mały szczególik: Uwaga! Na tej aukcji sprzedaję zarejestrowaną kolekcje elementów nadwozia do motorynek.
Sprzedały się czy nie ?
DziDzia - 14 Sie 2013, 00:28
Ten szczególik jest dlatego, że nie można pojazdów wystawiać na licytacje. 7600 to trochę mniej niż się spodziewałem, ale i tak nie jest źle (zwróciłyby się ze spokojną nawiązką). Ale oczywiście nikt nie chciał ich sprzedawać, więc się nie sprzedały
pozdro
kuba87 - 19 Sie 2013, 19:45
DziDzia, to o czym piszesz na fejsie wskazuje na przegrzany/ źle wykonany, i w efekcie puchnący tłok, ew.zbyt mało oleju w paliwie, albo za bardzo mu dajesz po d*pie.
van - 19 Sie 2013, 21:27
nie daje jej w palnik tylko Dzidzia jest spasiony strasznie i motorynka ma gdzieś jeżdżenie z nim
profi - 20 Sie 2013, 01:03
van napisał/a: | nie daje jej w palnik tylko Dzidzia jest spasiony strasznie i motorynka ma gdzieś jeżdżenie z nim |
DziDzia - 20 Sie 2013, 13:43
kuba87, masz rację, to tłok. Co gorsza nowy (ale i tak z tym jest lepiej jak z tamtym). Mam oryginalne prlowskie tłoki, tylko będę musiał szlif zrobić.. heh.. Ale to jak będę miał działającą 301..
pozdro
DziDzia - 21 Sie 2013, 11:57
Tak, jakby ktoś jeszcze nie wiedział Motorynkowy Świat na FB
Jest tam kilka nowości związanych z M1. Otóż:
Ma iskrę, to musi być ogień !:
http://www.youtube.com/watch?v=W3_ZRwy5QtQ
czyli zielona dostała silniczek, niestety 023 (średnio pasuje, ale działa):
https://www.facebook.com/...&type=2&theater
Strasznie pocieszna ta M1. Strasznie pociesznie się na niej jedzie
I jeszcze mały gratis, który nie widział FB. 'Making of: Ma iskrę, to musi być ogień ! "
http://www.youtube.com/watch?v=UKLjOh90A08
pozdro
szczepan522 - 22 Sie 2013, 07:17
DziDzia napisał/a: | 'Making of: Ma iskrę, to musi być ogień ! " | fajnie że daje Ci tyle frajdy
p.s. z żółwiem nie umawiałeś się na jakiś spot jednośladów ?
DziDzia - 22 Sie 2013, 10:11
Z Żółwiem owszem, tylko na matowojedynkowy, ale coś się opierdziela...
pozdro
DziDzia - 25 Sie 2013, 09:46
Na chwilę obecną do zielonej trafił silnik 023 (taki zapasowy). Wczoraj przejechałem jakieś 6,5 km na M-1. Muszę przyznać, że jest zupełnie inna niż pozostałe (przede wszystkim wyżej się siedzi, ta kierownica robi robotę, brakuje tylko biegów w ręku).. Jest fajna No i może to kwestia silnika, a może tłumika, ale brzmi zupełnie inaczej niż pozostałe (M-3 też inaczej popierduje, ale to inna kwestia)..
Jestem mega zadowolony z niej A byłbym bardziej, gdyby po pierwszym kilometrze waha się nie skończyła.. A w zasadzie to kończyła, bo do domu dojechała...
pozdro
DziDzia - 27 Sie 2013, 08:49
Całkiem fajnie jeździ ten 023 w zielonej, tylko czasem lubi sobie przygasnąć. Chyba świece szybko wykańcza (pewnie za dużo oleju w baku).
No i MPO ma małą bubę ;(
Oponka mi się skończyła :/
pozdro
DziDzia - 3 Wrz 2013, 20:48
Cudne wieści..
Kto ma ryjbuka i 'lubi' Motorynkowy Świat pewnie widział, że w końcu upolowałem upragnioną podstawkę tylnej lampy do 301.
Wyglądała ona tak:
Była ułamana, lekko pokrzywiona, więc trzeba było ją trochę naprostować..
Dospawałem kawałek, wyprostowałem, oczyściłem i zmatowiłem:
Aktualnie schnie pierwszy podkład. Kolor docelowy to czerń (jak w oryginale).
Wreszcie będę miał kompletną 301
pozdro
Parzych - 5 Wrz 2013, 02:55
DziDzia napisał/a: | Wreszcie będę miał kompletną 301 |
DziDzia - 7 Wrz 2013, 16:42
Wreszcie nareszcie
pozdro
van - 7 Wrz 2013, 19:43
ehh jak ja Ci zazdroszczę bardzo ładny detalik
DziDzia - 9 Wrz 2013, 10:00
W sobotę spędziłem ładnych parę godzinek nad 301. Wywaliłem z niej silnik, wsadziłem inny (ten z zielonej), założyłem wspomnianą podstawkę lampy, wyczyściłem gaźnik.. A wszystko po to, żeby wpaść na spocika w niedziele. Wieczorem się przejechałem. Jakieś 10 km (na oko) i zatarłem sprzęgło. Sam nie wiem, jak to możliwe, ale jadąc, coraz bardziej dawał się we znaki brak sprzęgła. Kto go tam wiedział, że da się je zatrzeć.. Więc na spota nie dojechałem..
W niedzielny wieczór dopiero to zrobiłem. Jak na razie działa (ze 2 km zrobiłem).
I cały czas mam problem, bo jakaś taka zamulona jest. Nie mogę odkręcić manetki gazu do oporu, bo się dławi. Zapłon ustawiony na igłę, mieszanka niby ok. heh..
Podobnie jest zresztą w niebieskiej.
Mam ochotę to wywalić na złom
pozdro
DziDzia - 23 Wrz 2013, 21:56
Ależ te srutututu mnie wkur....ją.. Nowy silnik i nie chce działać.. Jak ja mam mieć do nich siły
pozdro
van - 24 Wrz 2013, 10:16
DziDzia napisał/a: | Ależ te srutututu mnie wkur....ją.. Nowy silnik i nie chce działać.. Jak ja mam mieć do nich siły
pozdro | sprzedaj mi
profi - 24 Wrz 2013, 11:44
jak przygna mnie w Twoje strony, to zrobie Ci tą motorynkę, bo już nie mogę czytać jak się przy niej meczysz
DziDzia - 24 Wrz 2013, 17:19
No, to jesteśmy umówieni
Jak nie urok to sraczka, wczoraj miała iskrę, później ją straciła, walnąłem ją w kąt i nagle ma iskrę.. Dla odmiany gaźnik zaczął nawalać...
pozdro
DziDzia - 4 Lip 2015, 08:55 Temat postu: Re: Wisienka & Brązowa & Zielona & MPO- Romety Pony Jak wszyscy wiedzą, coś się kiedyś zaczyna i coś się kiedyś kończy.. W tym przypadku zwolniłem trochę miejsca w garażu i nie ma już motorynek...
Cóż...
P.S. Zostało mi trochę gratów - ktoś coś?
http://olx.pl/oferta/siln... ... aC2Xt.html
pozdro
|
|