|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Zawieszenie : ściąganie po wymianie tulei
bartboro - 28 Sie 2005, 19:09 Temat postu: Zawieszenie : ściąganie po wymianie tulei Kilka dni temu wymieniłem silentblocki (w warsztacie) zaczęło trochę ściągać w prawo, tak, że muszę jeździć (jadąc na wprost) z kierownicą lekko skręconą w lewo. Czy po wymianie silentblocków należy sprawdzać zbieżność ? Co wogóle jest tego przyczyną?
pozdrawiam
Lokmen - 28 Sie 2005, 19:53
Ja to widze tak - wcześniej była ustawiana zbieżnośc na wywalonych silentblokach i wtedy było ok. Wymieniłeś na nowe i zbieżność powiedziała do widzenia - trzeba jechac i ustawić na nowo.
Mafios - 28 Sie 2005, 19:58
w skrocie jedz na zbierznosc
bartboro - 28 Sie 2005, 22:59
A czy ingerując w zawieszenie "od strony" silentblocków zawsze trzeba potem ustawiać zbierzność?
Lokmen - 28 Sie 2005, 23:00
nie, jesli wcześniej nic nie było grzebane - jedź na tą zbieżnośc
bartboro - 28 Sie 2005, 23:42
Łokmen napisał/a: | nie, jesli wcześniej nic nie było grzebane - jedź na tą zbieżnośc |
Pojadę ustawić zbierzność, tylko jakies 2 miechy przed wymianą silentblocków miałm ustawiana zbierzność :-/
soryu - 29 Sie 2005, 00:38
wymieniajac silentblocki wyjmujesz wahacze z mocowań. one sa wkrecone w mocowania na sztywno dwoma śrubami i dlatego właśnie nie trzeba ustawiać zbierznosci. mocowania maja tylko jedna pozycje ustawienia i musi byc prosto. wymieniam silentblocki dosyc czesto - mam 2 fiesty i niestety to tego wymaga, jak nie w jednej to w drugiej, jeszcze nigdy nie mialem takiej sytuacji. sadze ze Łokmen ma rację. jak ustawisz na nowych gumkach i dobrze skontrują końcówki drążków to nie ma szans żeby się poprzestawiało wiec sadze że będzie to jednorazowy problem.
bartboro - 29 Sie 2005, 19:52
Chya się jeszcze wstrzymam z ustawieniem zbierzności z racji kosztów, gość zarzyczył sobie 80 pln
JoeMix - 30 Sie 2005, 06:42
Fakt 80 zeta to drogo, ale nie w warszawie ;-) w łodzi około 50 taka usługa kosztuje, no i racja, jak maż możliwośc to się wstrzymaj, jak bedzieszmiał pecha za tydzień bedzies zmiał przednie opony do wymiany :-D
Darekmk3 - 30 Sie 2005, 15:28
qrde ale roznica cenowa u mnie to kosztuje od 30 zl zbieznosc przodku
mpwt - 1 Wrz 2005, 22:35
Darekmk3 napisał/a: | qrde ale roznica cenowa u mnie to kosztuje od 30 zl zbieznosc przodku |
W Warszawie prawie wszedzie chca od 100 zl !!
Ja tylko na Burakowskiej znalazlem za 50 zl :(
|
|