|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Wymiana zegarów
szymko200 - 16 Sie 2005, 18:35 Temat postu: [MK3] Wymiana zegarów mam mk3 1.1i z 92r z zegarami bez obrotomierza i zakupiłem zegary z obrotomierzem z mk3 1.1i z 93r po podłączeniu kontrolki świecą poprawnie natomiast obrotomierz ani drgnie
po dokładniejszych oględzinach zauważyłem iż moje złącze łaczące wiązke przewodów z zegarami ma o 2 wyjścia mniej niż łącze fiesty z której są zakupione zegary
czytałem posty dotyczące obrotowierzów z archiwum mimo to zwarte tam informacje są strasznie nie jasne
b. prosze o rady co zrobić aby tem obrotomierz działał poprawnie
ps czytałem coś po podłączeniu jakiegoś dodatkowego przewodu oraz jakiegoś rezystora pomocy prosze o jasny opis- algorytm działania dla mechanika nieznającego się za bardzo na elektyce
trzeci - 16 Sie 2005, 19:04
W module EDIS (czarne, plastikowe, pod maską, na podszybiu, wchodzi tam 10 przewodów) wlutowujesz się do drugiego przewodu od prawej i ciagniesz do zegarów i wlutowujesz się w zakończenie ścieżki nr 10 na zegarach. ( jest piękne zakończenie z kroplą cyny, tylko lutownice i przewód przyłożyć ;-) )
Przewód ekranowany, żeby zakłóceń w radyjku nie było.
Pozdro ...
szymko200 - 16 Sie 2005, 19:24
dzięki
a ten edis to jest to gniazdo w które wchodzi taka duża wtyczka z napisem motorcraft?
jeśli tak to czy wlutować się w przewód w gnieżdzie czy wtyczce?
czy ten ekranowany rzewód musi być jakiś gruby
i czy wskazania obrotomierza po porzprowadzeniu opisanej przez ciebie Trzeci operacji będą dokładne -poprawne
trzeci - 17 Sie 2005, 08:36
Znowu dwa takie same pytania i dwie takie same odpowiedzi ;-) ...
Tak to jest EDIS.
Wlutuj się w przewód we wtyczce.
Nie musi być gruby Cienki ekranowany przewód.
Będą prawidłowe.
Pozdro ...
bidżej - 28 Mar 2010, 20:17
z tego co mi wiadomo (a nadłubałem się przy obrotomierzach co nieco swego czasu), żeby obrotek hulał p&p nie wystarczy mieć obrotomierza od takiej samej wersji silnikowej - różnica jest jeszcze w roczniku: obrotki do 1992 nie działają w późniejszych instalacjach i odwrotnie (chyba że chciałbyś popróbować z ciąganiem własnych przewodów, ale w tym nie mam doświadczenia). tak więc fiesta z 1992 i obrotek z 1993 - to nie będzie trybić, w każdym razie na pewno nie p&p...
jeśli masz obrotomierz z 1.6 i odpowiedniego przedziału rocznikowego, to będzie działać, ale pokazywać złe (za niskie) wartości. potrzebujesz wymienić rezystorek R7 na taki o odpowiedniej wartości, którą znajdziesz w FAQ.
przemo_rsr - 19 Kwi 2010, 09:51
kupiłem zegary z obrotkiem iii okazało się że moja instalacja nie ma tego dodatkowego przewodu, a i u mnie ten moduł nie jest tam gdzie u większości, moja fiesta jest z 96r, to gdzie może on być zamontowany, POMOCY!
|
|