Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Brzęczyk od swiateł

GilU - 8 Sie 2005, 20:19
Temat postu: [MK3] Brzęczyk od swiateł
Witam,

jestem calkiem nowym (od piatku) posiadaczem forda fiesty MK3 `91 1.8D, zaczalem prace renowacyjno, pielegnacyjne i natknolem sie na problem z brzeczykiem. Pytalem znajomych jak sprawa wyglada u nich i podobno jest inaczej..ale po kolei. Mam problem tego typu ze przy wylaczeniu silnika, gdy mam wlaczone swiatla od razu wlacza mi sie ten buzer, chodzi o to ze zdaje sie powinien sie wlaczac dopiero po otworzeniu drzwi, czyz nie? Gdzie szukac usterki, lub jak to w prosty sposob naprawic? Dodam ze w aucie byla kiedys wymieniana stacyjka gdyz mam inny klucz do odpalania. Czy przy zmianie stacyjki ktos mogl cos tam naknocic w instalacji ze zachowuje sie tak jak opisalem? Prosze o jakas pomoc/podpowiedz bo brzeczyk zaczyna byc irytujacy :)

Pozdrawiam
Piotrek G.

coccolino - 8 Sie 2005, 23:21

Ano powinien się włączać dopiero po otwarciu drzwi. Nie wiem jak on jest podłączony, ale na zdrowy rozum to minus (masa) powinien być od włącznika drzwiowego, a plus od plusa świateł.
Jeżeli światła będą się palić na brzęczyku będzie +, ale że drzwi zamknięte nie będzie minusa (brzęczyk będzie milczał). Jeżeli otworzysz drzwi podasz minus na bzzz i będzie hałasował jak należy. Przy wyłączonych światłąch nie będzie miał plusa, także nawet przy otwartych drzwiach nie zabrzęczy.
Jeżeli tak podłączysz - będzie dobrze. :ok:

picio_18 - 8 Sie 2005, 23:25

też wałkowałem ten temat tylko że u mnie nie działał wcale, ale po oczyszczeniu styków wszystko gra!! :)
GilU - 9 Sie 2005, 19:01
Temat postu: Brzęczyk od swiateł
Zrobilem jak pisal coccolino, tez rozwazalem wlasnie takie podlaczenie tylko kombinowalem jeszcze zeby piszczal tylko przy wylaczonym silniku :) Ale chyba mam za duze wymagania, poki co mam + do swiatel i - do wylacznika na drzwiach i jest git :) A napewno lepiej niz mialem wczesniej :D

Pozdrawiam i dzieki za pomoc :)

coccolino - 9 Sie 2005, 23:46

Ja mam oryginalną instalację i przy pracującym silniku też piszczą. Tak już jest :ok:
Cieszę sięże mogłem pomóc :P
POZDRO.

bash - 10 Sie 2005, 09:58

da sie zrobic tak, aby brzeczalo tylko przy wylaczonym silniku (czyli wylaczonym zaplonie) - dodatkowo w obwód brzęczyka wlaczyc 5-cio stykowy przekaznik, wysterowac go masa i +12 pojawiajacym sie przy przekreconym kluczyku (np z zasilania radia) a brzeczyk podlaczyc do stykow pradowych w taki sposob, aby zwora przelacznika zwierala obwod przy odlaczonym napieciu na stykach sterujacych tego przekaznika
....
chyba troche zakrecilem :)

to macie rysunek

coccolino - 10 Sie 2005, 10:48

Dobrze myślisz Bash - to będzie działać. Na twoim rysunku samochód jest na chodzie w tej chwili jak rozumiem. Kwestia tylko znalezienia odpowiedniego przekaźnika - który po powrocie przekaźnika w stan "spoczynku" zewrze drugi obwód (czyli taki dwuobwodowy), natomiast pierwsz nie byłby podłączony wogóle.
Swoją drogą to inżynierzy z Forda poszli na łatwiznę. :? Możeby tak wysłał im maila z prośbą o zatrudnienie (wytykając im przy okazji błędy)? Ale by kasiutrę trzepał :D

JoeMix - 10 Sie 2005, 13:52

coccolino napisał/a:
Kwestia tylko znalezienia odpowiedniego przekaźnika - który po powrocie przekaźnika w stan "spoczynku" zewrze drugi obwód (czyli taki dwuobwodowy),

Przekaźnik od swiateł drogowych... z aut gdzie śa zarówki 2-włóknowe... albo jaki kolwiek z wyjścuami np. 86, 87 i 87a czy innymi byle przy jednym była literka 'a'

bash - 11 Sie 2005, 10:50

coccolino napisał/a:
Na twoim rysunku samochód jest na chodzie w tej chwili jak rozumiem. Kwestia tylko znalezienia odpowiedniego przekaźnika

tak-na chodzie - przekaznik 5-cio stykowy - zaden problem

piiiiiiiii na rysunku oczywiscie jest nie na miejscu - pojawi sie przy odkreconym kluczyku, wlaczonych swiatlach i otwartych drzwiach - piiiiiiiiiiiiiiiii teraz oznacza buzzerek :ok: pomoglem? :twisted:

coccolino - 11 Sie 2005, 11:12

GilU, daj Bashowi pomógł. Zasłużył chłopak :ok:
Ja jednak zostanę przy oryginale (no chyba że się będę baaaaaaardzo nudził ;)) . Baaardzo żadko mi się zdarza otwierać drzwi przy pracującym silniku na światłach, ale pomysł jest dobry.

Dark_Dog - 13 Sie 2005, 10:07

to fiesta ma brzęczyk swiateł :yyy: a ja myslałem ze jest tak uboga ze nawet tego nie ma :hahaha: Tez mam fieste 1.8D(60km) 91r i mi brzeczyk wogole nie działa. Picio_18 napisał ze styki trzeba oczyscic, jezeli chodzi o ten przy dzwiach co odpowiada tagrze za zapalanie sie światełka na podsufitce to jest sprawny, wiec co mam zrobic zeby brzeczało?
bash - 13 Sie 2005, 16:51

fiesta generalnie nie ma brzeczyka (mk3)
Dark_Dog - 13 Sie 2005, 17:08

Gilu ma brzeczyk, a ma taka sama fieste jak ja... brzeczyk to jakas dodatkowa opcja nie montowana w standardzie? To jak sprawdzić czy jest brzeczyk czy go nie ma?
JoeMix - 13 Sie 2005, 18:38

Piszczyk udaje jeden z przekaźników :D
coccolino - 13 Sie 2005, 21:03

JoeMix napisał/a:
Piszczyk udaje jeden z przekaźników :D

To ładnie mu to wychodzi :D
U mnie słychać Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, takie ładne, gładkie, coś jak próbnik zwarcia w dobrym multimetrze tylko głośniej i o ton niżej.

JoeMix - 13 Sie 2005, 23:17

Bo to taki sam buzer jak w mierniku tylko że wsadzony w obudowę przekaźnika i wetkńiety w skrzynkę razem z resztą :D
Dark_Dog - 14 Sie 2005, 14:17

nic nie rozumiem. Powinno piszczec czy nie? Gdzie ten cały przekaznik sie znajduje z ta całą skrzyneczką?
Toooommmmi - 8 Paź 2005, 00:45

Ludziska, a jaki jest to przekaźnik? Jaki kolor. No i jak sprawdzić, jakby taki był, czy jest dobry, bo ja nie wiem czy mam brzeczyk czy nie :) Mam fiestke 1.1 z89 r :)
odyniec - 8 Paź 2005, 11:22

ojej'89... to brzeczyka nie bylo. /fabrycznie/
kazi - 8 Paź 2005, 12:33

pewnie ze nie bylo chyba ze ktos zalozyl se sam albo wróbla przejechal i brzeczał :-D
tomeka - 9 Paź 2005, 21:41

Cytat:

a u mnie jak się otwiera od strony pasażera to piszczy a od mojej strony nie ... zagadka ?

Darekmk3 - 9 Paź 2005, 21:49

tomeka napisał/a:
Cytat:

a u mnie jak się otwiera od strony pasażera to piszczy a od mojej strony nie ... zagadka ?

nie poprostu brzeczyk pilnuje zeby w czasie jazdy pasażer nie wypadł :hahaha: a tak powaznie to sprawdz wyłącznik w twoich drzwiach

charpia - 9 Paź 2005, 22:02

skoro mowa o tym cudownym brzęczyku... widzę, że mogę tu sporo się nauczyć. Ja osobiście mam brzęczyk i to nawet kiedy bagażnik się otworzy a zostaną włączone światła (na wszystkie drzwi też mam). Zastanawiałam sie jednak nad tym czy, skoro jest brzęczyk przy wysiadaniu, to czy można byłoby zrobić i w drugą stronę. To znaczy, ciągle zapominam włączać swiateł :-( mam naklejoną karteczkę, ale wzrok się przyzwyczaił i znowu zapominam a doradzono mi, jako "młodemu" kierowcy, żebym jeździła zawsze na światłach, nie tylko w okresie zimowym. Co wy na to panowie? Da się zrobić coś takiego? Albo może jakaś inna rada, żeby pamiętać o światłach :?:
Darekmk3 - 9 Paź 2005, 22:05

charpia napisał/a:
skoro mowa o tym cudownym brzęczyku... widzę, że mogę tu sporo się nauczyć. Ja osobiście mam brzęczyk i to nawet kiedy bagażnik się otworzy a zostaną włączone światła (na wszystkie drzwi też mam). Zastanawiałam sie jednak nad tym czy, skoro jest brzęczyk przy wysiadaniu, to czy można byłoby zrobić i w drugą stronę. To znaczy, ciągle zapominam włączać swiateł :-( mam naklejoną karteczkę, ale wzrok się przyzwyczaił i znowu zapominam a doradzono mi, jako "młodemu" kierowcy, żebym jeździła zawsze na światłach, nie tylko w okresie zimowym. Co wy na to panowie? Da się zrobić coś takiego? Albo może jakaś inna rada, żeby pamiętać o światłach :?:

z tego co wiem to sie da na odwrót zrobic :lol:

charpia - 10 Paź 2005, 03:16

tia, ale jak :he:
Lokmen - 10 Paź 2005, 09:39

pytanie tylko po co :?: w lato sie nie używa swiateł (a brzęczyk bedzie brzęczeć :) )- no chyba ze jeździsz cały rok na światłach to wtedy lepiej by pokombinować zeby zrobić tak jak w nowych volvach gdzie swiatła zapalają sie autoatycznie po przekręceniu zapłonu...
JoeMix - 10 Paź 2005, 11:46

Jest taki prostu jak drut ukłądzik... koszt to moze z 20 złotych, ma przełącznik - LATO/ZIMA i jak jest ustwaiony na LATO to przypomina o wylączeniu świateł, a jak jest ustawiony na ZIMA to przypomina o wlączeniu swiateł... swietne uzupelnieni standartowego buzera...
charpia - 10 Paź 2005, 23:00

hm... oby dwa pomysły mi się podobają> tak cały rok jeżdżę na światłach. Joe a jak fachowo nazywa się ten układzik? Bo Twoja propozycja pewnie tańsza. Dziękuję za podpowiedzi

[ Dodano: Pon Paź 10, 2005 23:03 ]
"charpia, chcesz coś wiedzieć o mnie - http://www.manka.info/" - łokmen chyba nie kumam oc o chodzi 8|

trzeci - 11 Paź 2005, 10:39

charpia napisał/a:
"charpia, chcesz coś wiedzieć o mnie - http://www.manka.info/" - łokmen chyba nie kumam oc o chodzi 8|

Chodzi o funkcję "you", Ty czytając post Pawła widzisz swój nick, ja z kolei swój.
Taka ciekawostka forumowa, dość obszernie i głośno omawiana swego czasu.
Pozdro ...

Bongo - 11 Paź 2005, 22:45

a ja mam fieste z podpisu koniec 92 i wersja C i brzeczyk mi nie dziala ale nie dziala mi tez oswietlenie kabiny przy otwarciu drzwi kierowcy takze ktory przekaźnk jest za to odpowiedzialny i gdzie o n jest ?? czy wystarczy przeczyscic styki wlacznika w drzwiach ?
charpia - 12 Paź 2005, 00:33

trzeci napisał/a:
charpia napisał/a:

Chodzi o funkcję "you", Ty czytając post Pawła widzisz swój nick, ja z kolei swój.
Taka ciekawostka forumowa, dość obszernie i głośno omawiana swego czasu.
Pozdro ...

Trzyeci, jesteś WIELKI, no teraz to kumam :-)

tomeka - 12 Paź 2005, 07:30

Cytat:
czy wystarczy przeczyscic styki wlacznika w drzwiach ?

u mnie wystarczyło ... a dokładnie to nie było masy. czyli zardzewiala śruba.

marian - 7 Sty 2011, 21:34

nie będe zakładał nowego tematu więc napisze tutaj.buzerek,piszczyk,brzęczyk jak zwał tak zwał te cholerstwo co wydaje dźwięk przy włączonych światłach a otwartych drzwiach,znajduje się wewnątrz deski rozdzielczej lekko nad pokrętłem wysokości świateł.Wygląda jak przekażnik u mnie koloru białego.fiesta mk3,silnik 1.1 rocznik 93.piszę bo się naszukałem w aucie i znalazłem, na forum chyba nie było bo najpierw tu szukałem
JoeMix - 7 Sty 2011, 21:47

marian, było, ja nie raz pisalem ze udaje przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami :yes:
marian - 8 Sty 2011, 12:40

JoeMix napisał/a:
marian, było, ja nie raz pisalem ze udaje przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami :yes:
otóż,chodzi o to że nie znajdował się w skrzynce z bezpiecznikami a jego mocowanie nie zdradzało oznak jakby ktoś coś majstrował więc raczej fabrycznie był tam zamocowany
Vesoly - 8 Sty 2011, 18:03

Przez 1,5 roku mój brzęczyk nie dawał oznak życia, nie wiedziałem nawet o jego istnieniu. Aż do dziś kiedy bez jakiejkolwiek ingerencji zaczął działać. Czy to, w połączeniu ze wzrostem częstotliwości działania przerywacza kierunków w zimnej i wilgotnej aurze, jest powodem do zmartwień?
marian - 17 Mar 2011, 18:02

a propos jeszcze tego piszczyka wygląda on tak

Uploaded with ImageShack.us
tu rysunek z opisem

Uploaded with ImageShack.us
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to podłączyć aby działało,potrzebuję tego do pewnego "eksperymentu" a nie chcę od razu spalić.Domniemam tylko że te58K- to masa(-) a te pozostałe to prawe i lewe drzwi

JoeMix - 17 Mar 2011, 18:43

marian napisał/a:
Domniemam tylko że te58K- to masa(-) a te pozostałe to prawe i lewe drzwi
Na pewno nie, bo otwierając drzwi, krańcówka w słupku dotyka do masy,,, przypuszczam (skoro są 3 piny) że jedno to +12V ze świateł (do zasilania jak światła włączone), drugie to +12V za stacyjka (żeby nie piszczało jak silnik pracuje) trzecie to masa z drzwi (żeby piszczało jak są otwarte)
DemptD - 17 Mar 2011, 19:17

JoeMix napisał/a:
(żeby nie piszczało jak silnik pracuje)

to to nie powinno piszczeć jak silnik jest na chodzie? :9: u mnie od nowości piszczy nawet na zapalonym silniku :rotfl:

JoeMix - 17 Mar 2011, 19:26

Ja nie wiem jak to jest podłączone, ale dobry piszczyk nie piszczy a) na drzwi inne niż kierowca b) w sytuacji kiedy autentycznie nie zapomnisz o światłach (czyli jak otworzysz drzwi na zapłonie) - no chyba ze zapomniałeś kluczyków :P
marian - 17 Mar 2011, 19:33

JoeMix napisał/a:
Na pewno nie, bo otwierając drzwi, krańcówka w słupku dotyka do masy,,,
sorki poj***ło mi się.co do piszczenia na pracującym silniku to też piszczy dla tego właśnie to wyj**łem w sumie nie potrzebnie bo teraz znalazłem usterkę.Dzięki za odpowiedzi szczególnie tobieJoeMix pobawie się tym.Acha i żeby nie było sprawdzałem na schemacie w książce ale nie ma tej pierdółki
jackrzec - 17 Mar 2011, 19:50

marian napisał/a:
Acha i żeby nie było sprawdzałem na schemacie w książce ale nie ma tej pierdółki
W złej książce szukałeś... http://jackrzec.republika...aln_zegarek.jpg
marian - 17 Mar 2011, 22:23

jackrzec, fajnie ale nie ma oznaczeń numerów pinów,po analizie tego schematu stwierdzam że 58 to+ a 2 pozostałe to masa jedna na stałe zasilanie druga sygnał ale,który jest który to już odbadam.Dzięki wielkie koledzy,może komus te informacje sie przydadzą
przemo_rsr - 18 Mar 2011, 17:54

ten brzęczek przynajmniej w moich mk3,5 znaduje się poniżej licznika po prawej stronie, :)
JoeMix - 18 Mar 2011, 19:27

Co to za problem rozebrać obudowę i sprawdzić, na schemacie jest dioda, więc pewnie uda się ją namierzyć,,, podłączenie do auta, jeden pin (ten wolny) to zasilanie +12 ze świateł mijania czy pozycyjnych np. podświetlanie deski, przewód z czujnika w drzwiach przecinamy i w przecięcie wstawiamy piszczyk (pozostałe 2 piny z diodą) - jak podłączymy odwrotnie to będzie piszczeć na wszystkie drzwi poza drzwiami kierowcy,,, jak dobrze to będzie piszczeć tylko na drzwi kierowcy.
jackrzec - 18 Mar 2011, 19:57

JoeMix, - nic dodac nic ująć.
brewa7 - 3 Maj 2011, 14:19

No ja mam 1.1 na weberze '92, więc to jest chyba mono wtrysk to chyba mogę napisać 1.1i i też się zastanawiam czy w mojej FoFi jest brzęczyk, bo już kilka razy zostawilem ją na światłach i teraz po 4x sprawdzam czy wyłączyłem lampy.
Więc powiedzcie,czy jest w tym brzęczyk? Jeśli tak to gdzie to siem znajduje??

Freeman - 3 Maj 2011, 15:33

To chyba zależy od rocznika i wyposażenia.
JoeMix - 3 Maj 2011, 20:42

brewa7 napisał/a:
Więc powiedzcie,czy jest w tym brzęczyk? Jeśli tak to gdzie to siem znajduje??
widzę że nie szukasz nic po forach, ale nawet nie chce Ci się przeczytać temat w którym odpisujesz,,, stronę wcześniej:
JoeMix napisał/a:
nie raz pisałem ze udaje przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami

brewa7 - 3 Maj 2011, 21:43

Tak czytałem że udaje przekaźnik, ale nie wiem czy mam w ogóle tego szukać, bo jak i tak tego nie ma to po co mam grzebać w tablicy bezpieczników. O to mi chodzi a nie że nie czytam wcześniejszych postów.
JoeMix - 3 Maj 2011, 22:25

brewa7 napisał/a:
ale nie wiem czy mam w ogóle tego szukać, bo jak i tak tego nie ma to po co mam grzebać w tablicy bezpieczników
No sorry, ale teraz to ja nie wiem o co Ci chodzi? Ktoś z forum ma zgadnąć czy masz buzer i nie piszczy bo się popsuł czy go nie masz i nie warto 2 śrub odkręcać?
brewa7 - 3 Maj 2011, 23:06

Nie... Mam pytanie czy ktoś ma FF 1.1 CLX do '92 i czy mu piszczy. Jeśli mu piszczy to znaczy, że było to montowane, a mnie się popsuł. A jak ktoś ma w podobnym wieku i mu nie piszczy to chyba rzecz oczywista. Poprostu chce mieć jakieś info o tych samochodach, bo kupiłem niedawno i nie wiem co to dokładnie jest za auto, bo na podstawie książki serwisowej nie wiele mogę się dowiedzieć. Poprostu :|
JoeMix - 3 Maj 2011, 23:21

Kolego to co we fiestach było ekstra opcją zaraz pojawiało się w jakichś wersjach limitowanych by za chwile trafić do podstawowego golasa, w dodatku fabryka A robiła coś w standardzie, na rynku B było to jako opcja a w Polsce było w ogóle niedostępne, podsumowując, możesz zestawić obok siebie dwie 1,1 CLX '92 i w jednej będzie piszczyk a w drugiej nie, dlatego najlepiej zajrzeć czy on jest fizycznie w aucie jest czy go nie ma,,,
Magda M. - 3 Maj 2011, 23:43

Poza tym auto, które ma ponad 18 lat przeszło już prawdopodobnie przez tyle rąk, że któryś kolejny właściciel mógł wyposażenia dodać / odjąć wedle własnego upodobania.
Przykład mojej fiesty - z fabryki wyjechał kompletny golas, jeszcze przed swapem dorobiła się instalacji na halogeny od xr2i, oczywiście w zestawieniu ze zderzakiem i halogenami, i drugiego gniazda zapalniczki. W tej chwili ma dwa gniazda zapalniczek, czarne wnętrze (plastiki), czarne boczki w drzwiach, dzieloną tylną kanapę i otwieranie bagażnika przyciskiem w tunelu środkowym - wszystko dołożone w ciągu ostatniego roku, a wygląda, jakby tak z fabryki wyjechała.
Brzęczyk ma również, ale nie pamiętam, czy ją z nim kupiliśmy, czy montował go mój tata.
I tak jeszcze na marginesie mały OT - nie wiem, jak to było z instalacją, bo moja miała w 1.1 wiązkę tak perfidnie poprzerabianą, że nie dało się dojść, co tam od czego było, ale buda była prawdopodobnie jedna dla wszystkich modeli wyposażenia, niepotrzebne otwory technologiczne były po prostu zaślepiane (albo nie, zależy, gdzie się znajdowały). Przykład - moja MK3 miała fabrycznie wykonane z przodu otwory pod zderzak xrkowy, którego nigdy nie miała. Miała też z tyłu otwory do przykręcenia mocowania kanapy dzielonej, której również dorobiła się dopiero w listopadzie tego roku - okazało się, ze otwory są po prostu zaślepione śrubami służącymi do przykręcenia tego mocowania.

brewa7 - 4 Maj 2011, 00:00

JoeMix napisał/a:
...fabryka A robiła coś w standardzie, na rynku B było to jako opcja, a w Polsce było w ogóle niedostępne, podsumowując, możesz zestawić obok siebie dwie 1,1 CLX '92 i w jednej będzie piszczyk, a w drugiej nie...

Nie można było tak odrazu powiedzieć... A moja jest z niemiec sprowadzona. Więc na wakacjach poszukam we wiązce za bezpiecznikami, o ile nic nie popsuję, bo ma tak narypane te przewody za bezpiecznikami, że stach tam w ogóle zaglądać. Poszukam jeszcze za regulatorem wysokości świateł, bo ponoć też tam się może zdarzyć. Poza tym będę musiał ją dokładnie obadać w czasie wakacji o ile takowe będą... Sesja nie długo... :sad:

JoeMix - 4 Maj 2011, 07:18

brewa7 napisał/a:
Poszukam jeszcze za regulatorem wysokości świateł
Tego to akurat widać bo ma pokrętło na wierzchu :P
brewa7 - 4 Maj 2011, 18:52

Tak iem że widać bo u mnie też widać, bo się bawiłem tym po zakupie bo nie wiedziałem do czego, ale jak się reflektory ruszyły to skumałem. W innym tym temacie znalazłem, że ktoś miał brzęczyk właśnie za regulatorem świateł więc jak będzę miał drobinę czasu to zerknę i tam. Tylko boje się tej tablicy bezpieczników, bo jak zobaczyłem to wygląda to tak jakbyś wziął 30 kabli żółtych i niebieskich, zwinął je w kulkę i wsadził za tablice. Chyba, że u innych też to tak wygląda to sorry. ;-(
JoeMix - 4 Maj 2011, 18:54

Tak wygląda, jak odkręcisz te 2 śruby co widać od frontu to Ci wszystko na podłogę wypadnie (jak zaczep złamany, jak cały to będzie wisieć na miejscu)
brewa7 - 8 Maj 2011, 20:58

No u mnie to akurat jest wszystko wporządku z tablicą, bo mam wszystkie zaczepy. Muszę sobie tylko druknąć ten rysunek z opisem tych przekaźników i listę to może czegoś więcej się dowiem o moim samochodzie, bo jak narazie to wiem, że nic zbytnio o niej nie wiem. Z książki to też za wiele się nie dowiem. Mogę się obecnie domyślać tylko, że chyba mam SCS bo nawet przy gwałtownym chamowaniu nie chce piszeczeć.
No, ale koniec biadolenia. Jak go kiedyś obadam to może opiszę swoją białą szczałę :-)

doniu - 19 Sty 2012, 20:36

może mi ktoś napisać co pisze na froncie brzęczyka-przekaźnika ?? może być i symbol i nazwa np buzzer czy cos w tym stylu, bo szukam takiego brzeczyka i będzie mi łatwiej... :)

EDIT:
nie czasami "BZR ASV EXTR LP WRNG " ??

JoeMix - 19 Sty 2012, 20:45

doniu, se poczytaj co jest napisane: http://allegro.pl/przekaz...2056111422.html
doniu - 19 Sty 2012, 21:20

wiem, potrafie obługiwać allegro i zrobiłem to już przed napisaniem posta, chciałem tylko 100% upewnienia od uzytkowników, bo na allegro to rózne ciulostwa piszą, że coś niby pasuje do jakiegos auta a tak naprawde to se można to w %^&# wsadzić... :rotfl:
Np. ostatnio dowiedziałem sie że felgi które sa tylko w rozmiarze 14" i nie ma innego na milion % to gościu ma je na aukcji w rozmiarze 15" i wciska mi kit że to nie 14" ....