Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - pojemność zbiornika

misiek166 - 29 Mar 2025, 21:00
Temat postu: pojemność zbiornika
Witam. Mam pytanie o zbiornik paliwa, niby wszędzie jest napisane ze pojemność to 42 litry a ja mając wskazówkę już poza skalą, pod rezerwą i ostatnią kreską wciąż max jaki mogę wlać to 32 litry. Gdzie pozostałe jeszcze 10 litrów? przecież to grubo ponad 100km zasięgu, w lecie max jaki wyciągnąłem jadąc mega eco to 520L i już tankowałem ze strachu żeby nie stanąć na drodze. Czy to normalne, też tyle wlewacie?
damianisko5 - 30 Mar 2025, 12:11

Sprawdzę jak u mnie jest. 1,25 Duratec 75 KM w 1998 roku? a nie Zetec SE. Mega eco to 520 km, nie litrów.
W mojej instrukcji ( w jęz. włoskim) jest napisane - zbiornik ma 40 litrów, dotyczy silników 1,25/1,3/1,4/1,6.

Marcin - 30 Mar 2025, 19:09

Sprawdziłbym odpowietrzenie zbiornika, może tutaj jest problem i zostaje poduszka powietrza.
FIESTA Moondust - 31 Mar 2025, 18:34

Zbiornik paliwa w Fiestach MK4 w wersjach benzynowych ma zawsze 42 l, mocno przypomina proporcjami ten z poprzedniczki (także ta sama pojemność) ale mają między sobą kilka subtelnych różnic.
W przeszłości miałem takie dwie Fiesty z 1.25 16V i w każdej z nich jak dobijał paliwomierz do kreski rezerwy pozostawało ~7/8 l. W wersji Ghia miałem dodatkowo kontrolkę świetlną. Na trasie pomiędzy tankowaniem do pełna, a dojściem do rezerwy pokonywałem +/-600 km. Kilka razy trochę więcej ale to już przy mega oszczędnej jeździe ze spalaniem poniżej 6l/100 km.
Spróbuj tankować aż do pojawienia się paliwa w szyjce mimo wielokrotnych prób odbicia pistoletu tzw tankowanie po korek i zanotować ile w ten sposób weszło.

misiek166 - 3 Kwi 2025, 05:52

damianisko5 napisał/a:
Sprawdzę jak u mnie jest. 1,25 Duratec 75 KM w 1998 roku? a nie Zetec SE. Mega eco to 520 km, nie litrów.
W mojej instrukcji ( w jęz. włoskim) jest napisane - zbiornik ma 40 litrów, dotyczy silników 1,25/1,3/1,4/1,6.

Zetec SE nie było na liście do wyboru i fakt chodziło mi o 520 km :p

misiek166 - 3 Kwi 2025, 05:55

Na chwilę obecną mam kreskę pod rezerwą i kanister benzyny 5L, pojeżdżę po wiochach i doleję jak zgaśnie i zobaczymy ile tych km się nazbiera. Wiem że nie powinno się jeździć do pustego zbiornika no ale inaczej się nie przekonam
FIESTA Moondust - 3 Kwi 2025, 09:27

Ryzykowne posunięcie. Możesz nadwątlić już nie nową pompę paliwa, która jak wiadomo smarowana jest paliwem. W pesymistycznym wariancie jej wymiana od zaraz stanie się koniecznością.
Łatwiejsze i bezpieczniejsze rozwiązanie to dotankować pod sam korek i czynić obserwacje. Podczas tankowania do pełna pistolet często odbija na etapie, gdy do zbiornika zmieści się jeszcze z powodzeniem 3-4 l. Może w tym tkwi cały sekret?