Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK7] radio Android - auto z USA - różnice w kokpi

strejla_u - 23 Paź 2024, 15:38
Temat postu: [MK7] radio Android - auto z USA - różnice w kokpi
Cześć
Fiesta MK7 2015 rok z USA. Oryginalne radyjo najpierw zaczęło trzeszczeć, następnie przestało się włączać (Zaświeca się jedynie logo forda z napisem ford audio, nie pojawia się na ekranie tuner, menu, nic, jedynie ford audio, nawet godziny nie da się ustawić... :( ). Zapadła decyzja o wymianie radia na jakieś współczesne, typu tablet Android.
Na rynku jest tego sporo, w szczególności na alixpresach, ale i w lokalnych portalach idzie coś trafić.
Jednak z tego co widzę to wszystkie dostępne modele są dedykowane wersjom europejskim. A moja Fiesta jest z USA i jak się okazuje pomiędzy europejską a amerykańską wersją wnętrza są pewne różnice.
1) U mnie element sterujący/klawiatura radia zawiera lamkę poduszki powietrznej jaki integralną część panelu - w wersji europejskiej jest to oddzielny element.
2) Daszek nad ekranem u mnie jest dużo dłuższy, sięga pod czujnik nasłonecznienia, a w wersjach EU konczy się tuż za ekranem.

Miał ktoś podobny problem? Udało się wymienić radio?

JoeMix - 24 Paź 2024, 12:12

Jak masz z USA to musisz szukać części z USA,,, różnice sa nie tylko wizualne,,, wiele elementów nie pasuje z Europy, dlatego imho wersja z USA się słabo opłaca, bo jest tania tylko w zakupie,,,
strejla_u - 28 Paź 2024, 15:24

Akurat nie kierowałem się ceną przy zakupie, a automatyczną skrzynią. Ale faktycznie mając tę wiedzę o częściach i różnicach zastanowiłbym się obecnie dwa razy zanim podjąłbym decyzję o zakupie (może rozważyłbym poszukanie innego małego auta z automatem z europejskiej dystrubucji). Druga taka istotna sprawa która mnie obecnie zniechęca to "średniodziałający" FORScan...

Natomiast w sprawie radia, udało się znaleźć oryginalne radio (ten sam numer części) - jeśli po wymianie radio zadziała, to decyzję o zmianie na androida trzeba będzie odłożyć na jakiś czas, aż uda się znaleźć wersję pasującą do kokpitu USA. Nawet nie wiem jak zabrać się za szukanie pasującego radia.