Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Grzechotanie dźwięk jakby hamowanie silnikiem

FORDEK - 5 Cze 2024, 15:29
Temat postu: Grzechotanie dźwięk jakby hamowanie silnikiem
Witajcie, mam Fiestę 2018 1.1 85 KM przebieg 90tyś. Od kilkunastu tygodni mam dziwny odgłos z silnika, myślę że ze skrzyni biegów. Jak jadę np. około 60km/h na biegu 4 i delikatnie muskam gaz to słyszę takie grzechotanie/warczenie. Jak wcisnę sprzęgło (nie ruszam gazu) to dźwięk znika, puszczę - ponownie słychać. Oczywiście ten efekt jest w różnych prędkościach, przy przyspieszaniu też. Silnik ma normalną moc, nie trzęsie, na biegu jałowym tego nie słychać nawet jak dodaję gazu. Efekt podobny do tego jak hamowanie silnikiem - takie wycie. Olej do skrzyni profilaktycznie dolany po korek. Widzę, ze jest wyciek chyba z uszczelki pod głowicą, ale mówią, że by się nie przejmować. Jak to zdiagnozować...
Foplint - 9 Lip 2025, 15:46

Cześć! Miałem podobną sytuację w Focusie, tylko silnik 1.6, ale objawy są prawie takie same. Dźwięk, który zanika po wciśnięciu sprzęgła, w większości przypadków wskazuje na zużycie łożyska oporowego lub całego sprzęgła (koszyka, łożyska, tarczy). Jeśli grzechocze tylko pod obciążeniem i zanika po wciśnięciu sprzęgła – to prawie klasyka.

Możliwe też, że jest już jakiś luz na łożyskach w skrzyni – 90 tysięcy dla Forda to nie jest krytyczny wynik, ale jeśli była nieszczelność i skrzynia chodziła „na sucho”, to mogła lekko puszczać w węzłach.

Gwizd przy hamowaniu silnikiem to prawdopodobnie rezonans lub zasysanie powietrza gdzieś w dolocie, ale najprawdopodobniej nie jest związany z grzechotaniem.

Zacząłbym od sprawdzenia sprzęgła – możesz spróbować dokładnie sprawdzić na 2-3 biegach, czy występuje poślizg i czy dźwięk zmienia się, gdy lekko pociągniesz dźwignię zmiany biegów w bok pod obciążeniem (ale ostrożnie!). No cóż, przynajmniej pokaż to normalnemu mechanikowi - czasami 15 minut na podnośniku i uważne oko może powiedzieć więcej niż tydzień zgadywania.

Powodzenia! I nie zwlekaj - to nie zniknie :)

JoeMix - 11 Lip 2025, 00:49

FORDEK napisał/a:
Olej do skrzyni profilaktycznie dolany po korek
Pytanie ile go było przed dolaniem, albo ile dolałeś,,, dopuszczalne minimum to jest 10mm poniżej otworu korka, zimny olej, auto na płaskim.
damianisko5 - 11 Lip 2025, 08:50

Najciekawsze jest to - "wyciek chyba z uszczelki pod głowicą"