Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka silnika - System START-STOP czasami nie może odpalić auta

mariobross17 - 4 Lis 2022, 11:28
Temat postu: System START-STOP czasami nie może odpalić auta
Witam, posiadam fiestę mk8 z silnikiem 1.0 ecooboost 125KM ze skrzynią 6 biegową z 2018 roku. Od jakiegoś czasu gdy staje na światłach i system star-stop wyłącza silnik, ma problemy z jego ponownym uruchomieniem. Słychać ze rozrusznik kręci ale auto nie chce odpalić. czasami słychać dziwne zgrzytnięcie. Czy ktoś miał taką sytuację ? Nadmienię ze sprawdzany był akumulator i jest sprawny, błędów żadnych nie ma zapisanych w komputerze. Możliwe ze rozrusznik powoli się kończy ? Auto ma przejechane 87 tyś. km
Mars - 5 Lis 2022, 04:48

U mnie nic takiego się nie dzieje, ale mam przejechane tylko ok. 26 kkm. Skoro system stop/start wyłącza silnik, to znaczy, że wykrywa dobre naładowanie akumulatora. Niepokojący jest ten zgrzyt - lepiej niech mechanik zajrzy do rozrusznika.
JoeMix - 5 Lis 2022, 13:19

mariobross17 napisał/a:
Możliwe ze rozrusznik powoli się kończy ?
Już się skończył,,, kwestia czasu jak całkiem przestanie zazębiać,,,
mariobross17 - 9 Lis 2022, 15:46

Powiem wam że nigdy się tego nie spodziewałem, rozpadła się obudowa rozrusznika, nie wiem czy wadliwy odlew czy źle dokręcony rozrusznik. Odpadł kawałek odlewu i spadł na dolną osłonę silnika. pojechałem do warsztatu i okazało się że jest dziura w dzwonie skrzyni biegów. Po ściągnięciu skrzyni okazało się że jest 2 dziura w grodzi skrzyni biegów przez którą wyciekał olej. Nie wiadomo ile go wyciekło ale skrzynia do wymiany. Sprzęgło i docisk też na wszelki wypadek zostanie wymienione, bo nie wiadomo czy też nie oberwało i nie ma jakiś mikro pęknięć których gołym okiem nie widać. A że auto robione jest w MK4Garage Wrocław to doradzają kompleksowo wszystko wymienić.
JoeMix - 9 Lis 2022, 23:05

Sorry że Ci wykrakałem,,, :sad:
mariobross17 - 10 Lis 2022, 12:49

Szkoda gadać, nigdy nie słyszałem o takim przypadku. A ford Wrocław Germaz już słyszał o jednym takim zdarzeniu. Lepiej sprawdzajcie w swoich autach rozruszniki bo widać że to nieodosobniony przypadek.
Wojtek Wawa - 21 Gru 2022, 13:52

Masakra, mamy tylko 6 000 km mniej niż Ty przed awarią. A myślałem, że to pancerny samochód. Dobrze, że mamy gwarancję i oby to nie stało się za 2 lata, już po niej.

Dużo zapłaciłeś?