|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - 7x przekroczone normy spalin na biegu ja³owym
slawomirro - 10 Wrz 2021, 23:56 Temat postu: 7x przekroczone normy spalin na biegu ja³owym Dane z SKP. Na obrotach wy¿szych wszystko w normie, ale na biegu ja³owym o 7x wy¿sze mam przekroczone normy dla HC i CO.
¦wiece, przewody, cewki wymienione rok temu.
Wydech plecionka-¶rodkowy-tylny wymienione w tym miesi±cu (stary zardzewia³ po 6 latach)
Pozosta³ katalizator i sondy lambda nie ruszane chyba od nowo¶ci przez 14 lat.
I mam wra¿enie, ¿e to owe sondy maj± do¶æ i czekaj± na wymianê. Inne objawy to do¶æ nag³y wzrost zu¿ycia paliwa, ciemniejszy kolor spalin i lekko faluj±ce obroty i lekko przesuniêta granica elastyczno¶ci silnika w górê obrotów. Zwykle ³apa³o od 2-2,5 tys, teraz powy¿ej 3,5 ³apie, ale jak ju¿ z³apie to ci±gnie mocno.
Objawy jak agonia sond, chyba ¿e kto¶ ma inny pomys³?
Marcin - 11 Wrz 2021, 15:44
Mo¿liwe, ¿e pierwsza sonda ju¿ sobie nie radzi z pomiarem. Komp z parametrami i trzeba sprawdzaæ na drodze co siê dzieje.
slawomirro - 19 Wrz 2021, 21:49
Marcin napisa³/a: | Mo¿liwe, ¿e pierwsza sonda ju¿ sobie nie radzi z pomiarem. Komp z parametrami i trzeba sprawdzaæ na drodze co siê dzieje. |
A by³o jak DPFem. Kat chyba wymaga³ wypalenia. Przejecha³em prêdko¶ciami autostradowymi 150 km po ekspresówkach, pojecha³em na skp na sprawdzenie i... wszystko jest ok.
Marcin - 20 Wrz 2021, 07:15
Bez jaj... chyba, ¿e pierwszy pomiar kto¶ robi³ na zimnym silniku zanim kat osi±gn±³ temperaturê przy której w ogóle dzia³a. Dodatkowo te silniki na zimno s± mocno przelane.
slawomirro - 20 Wrz 2021, 09:56
Marcin napisa³/a: | Bez jaj... . |
Przeczyta³em to na forum, tu lub na ogólnym nt fordów (club polska), kto¶ mia³ podobnie i komu¶ takie wypalenie kata na autostradzie pomog³o, przy okazji ten patent sprawdzi³em i zadzia³a³.
edit
dodam, ¿e ¶rednie spalanie z 9,8 litra spad³o do 8,2, nie dymi na czarno, nie faluj± obroty.
Marcin - 20 Wrz 2021, 20:28
Ciê¿ko mi sobie wyobraziæ nagar na kacie... Ja tam nie dopuszczam do takich akcji
vegetagt - 23 Wrz 2021, 20:51
Marcin napisa³/a: | Bez jaj... chyba, ¿e pierwszy pomiar kto¶ robi³ na zimnym silniku zanim kat osi±gn±³ temperaturê przy której w ogóle dzia³a. Dodatkowo te silniki na zimno s± mocno przelane.
|
no, dokladnie.
Mi te¿ raz diagnosta krzyczal, ze spaliny ³ojojojo za rok nie przejdzie. A na kolejny pomiar zjecha³em 'z trasy' i by³o super.
|
|