|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Sprężyny zawieszenia przód do diesla - takie nie pękające
tapatic - 23 Maj 2021, 19:51 Temat postu: Sprężyny zawieszenia przód do diesla - takie nie pękające Typowym słabym punktem fiesty są sprężyny przednie. Amortyzatory są jeszcze fabryczne, sprężyny były już 3 razy wymieniane od zakupu w 2010 roku. Teraz znowu jedna pękła.
Czy można założyć sprężyny od innego modelu np. fusiona, focusa a albo od innej marki np. mazdy 2. Do diesla są grubsze i wyższe niż do benzyny. Grubosć drutu 11,5 mm, wysokosć 379 mm.
slawomirro - 23 Maj 2021, 20:15 Temat postu: Re: Sprężyny zawieszenia przód do diesla - takie nie pękając
tapatic napisał/a: | Typowym słabym punktem fiesty są sprężyny przednie. Amortyzatory są jeszcze fabryczne, sprężyny były już 3 razy wymieniane od zakupu w 2010 roku. Teraz znowu jedna pękła.
. |
W Fusionie jest normą, że przednie sprężyny pękają. W Fieście nie słychać by była taka potrzeba. Jakby co to ja polecam sprężyny Monroe, które mam od niedawna w Fieście, zmieniałem je po 13 latach i ponad 210 tys km.
W jakim stanie masze te fabryczne amortyzatory? To już jest bardzo dziwne, że masz auto, które ma 20 lat i nie miało wymienianych amortyzatorów. Stąd pytanie ile procent skuteczności one jeszcze mają? Na SKP na przeglądach corocznych na pewno Ci to podawali.
Wg instrukcji serwisowej Forda amortyzatory wymienia się też co 60 tysięcy niezależnie od ich stanu.
laminator - 16 Lip 2021, 13:38
Załóż dedykowane do Twojego samochodu, ale dobrej marki. Ja też jeżdżę na takich sprężynach jak kolega wyżej i nie mam problemu już od 3-4 lat:
https://autoczescizielonki.pl/sprezyna-zawieszenia--sp2462,2mos
|
|