Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Wyłącznik do gniazda zapalniczki

andrzej.fra - 27 Lis 2020, 09:14
Temat postu: Wyłącznik do gniazda zapalniczki
Cześć!

Niesamowicie irytuje mnie w mojej Fieście MK7 że gniazdo zapalniczki nie wyłącza się po wyłączeniu silnika. Sprawia to że nie mogę w nim zostawić wpiętej ładowarki do telefonu bo posiada ona diodkę, która będzie rozładowywać akumulator.

Wpadłem więc na pomysł dorobienia przełącznika, który bym umiejscowił gdzieś w okolicy który przerywałby obwód.

Mam do was kilka pytań.
1. Czy jest jakaś szansa żeby samemu zdjąć plastiki tej okolicy i dostać się do kabli, żeby wlutować przełącznik w obwód?
2. Czy taka modyfikacja wpłynie jakoś na działanie komputera / elektroniki? Nie zbyt znam się na elektronice samochodowej.
3. Czy ewentualnie znacie jakiś warsztat w Warszawie lub okolicach, który by się podjął instalacji czegoś takiego gdyby to się faktycznie okazało zbyt trudne?

Z góry dzięki za pomoc!

kuba87 - 27 Lis 2020, 20:52

w skrzynce bezpieczników przepnij bezpiecznik
andrzej.fra - 27 Lis 2020, 21:13

kuba87 napisał/a:

Co to znaczy "przepnij bezpiecznik"?

JoeMix - 27 Lis 2020, 21:36

kuba87 napisał/a:
Wyższe modele Fordów mają wybór bezpiecznikiem czy gniazdo zapalniczki ma być na stałe czy tylko po zapłonie,,, ale czy Fiesta też tak ma? Chyba nie,,,

andrzej.fra, wyjmij bezpiecznik z gniazda i takim samym bezpiecznikiem lub nawet tym samym zrób mostek do obwodu "po zapłonie",,, mając obudowę bezpiecznika z kabelkiem to jest 5 min roboty na parkingu,,, i gniazdo będzie się wyłączać po wyjęciu kluczyka,,,

andrzej.fra - 27 Lis 2020, 22:10

JoeMix napisał/a:
kuba87 napisał/a:
Wyższe modele Fordów mają wybór bezpiecznikiem czy gniazdo zapalniczki ma być na stałe czy tylko po zapłonie,,, ale czy Fiesta też tak ma? Chyba nie,,,

andrzej.fra, wyjmij bezpiecznik z gniazda i takim samym bezpiecznikiem lub nawet tym samym zrób mostek do obwodu "po zapłonie",,, mając obudowę bezpiecznika z kabelkiem to jest 5 min roboty na parkingu,,, i gniazdo będzie się wyłączać po wyjęciu kluczyka,,,

Ooooo dziękuję za wskazówkę, to chyba dobry i faktycznie dość prosty pomysł!

cosmiccatz - 20 Sty 2021, 18:23

Może ktoś podrzucić info który bezpiecznik zamienić za który?
JoeMix - 21 Sty 2021, 23:39

cosmiccatz napisał/a:
Może ktoś podrzucić info który bezpiecznik zamienić za który?
Fiesta jest za cienka na takie bajery, funkcja dostępna jest w wyższych modelach Forda