|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Wyłącznik do gniazda zapalniczki
andrzej.fra - 27 Lis 2020, 09:14 Temat postu: Wyłącznik do gniazda zapalniczki Cześć!
Niesamowicie irytuje mnie w mojej Fieście MK7 że gniazdo zapalniczki nie wyłącza się po wyłączeniu silnika. Sprawia to że nie mogę w nim zostawić wpiętej ładowarki do telefonu bo posiada ona diodkę, która będzie rozładowywać akumulator.
Wpadłem więc na pomysł dorobienia przełącznika, który bym umiejscowił gdzieś w okolicy który przerywałby obwód.
Mam do was kilka pytań.
1. Czy jest jakaś szansa żeby samemu zdjąć plastiki tej okolicy i dostać się do kabli, żeby wlutować przełącznik w obwód?
2. Czy taka modyfikacja wpłynie jakoś na działanie komputera / elektroniki? Nie zbyt znam się na elektronice samochodowej.
3. Czy ewentualnie znacie jakiś warsztat w Warszawie lub okolicach, który by się podjął instalacji czegoś takiego gdyby to się faktycznie okazało zbyt trudne?
Z góry dzięki za pomoc!
kuba87 - 27 Lis 2020, 20:52
w skrzynce bezpieczników przepnij bezpiecznik
andrzej.fra - 27 Lis 2020, 21:13
kuba87 napisał/a: | w skrzynce bezpieczników przepnij bezpiecznik |
Co to znaczy "przepnij bezpiecznik"?
JoeMix - 27 Lis 2020, 21:36
kuba87 napisał/a: | w skrzynce bezpieczników przepnij bezpiecznik | Wyższe modele Fordów mają wybór bezpiecznikiem czy gniazdo zapalniczki ma być na stałe czy tylko po zapłonie,,, ale czy Fiesta też tak ma? Chyba nie,,,
andrzej.fra, wyjmij bezpiecznik z gniazda i takim samym bezpiecznikiem lub nawet tym samym zrób mostek do obwodu "po zapłonie",,, mając obudowę bezpiecznika z kabelkiem to jest 5 min roboty na parkingu,,, i gniazdo będzie się wyłączać po wyjęciu kluczyka,,,
andrzej.fra - 27 Lis 2020, 22:10
JoeMix napisał/a: | kuba87 napisał/a: | w skrzynce bezpieczników przepnij bezpiecznik | Wyższe modele Fordów mają wybór bezpiecznikiem czy gniazdo zapalniczki ma być na stałe czy tylko po zapłonie,,, ale czy Fiesta też tak ma? Chyba nie,,,
andrzej.fra, wyjmij bezpiecznik z gniazda i takim samym bezpiecznikiem lub nawet tym samym zrób mostek do obwodu "po zapłonie",,, mając obudowę bezpiecznika z kabelkiem to jest 5 min roboty na parkingu,,, i gniazdo będzie się wyłączać po wyjęciu kluczyka,,, |
Ooooo dziękuję za wskazówkę, to chyba dobry i faktycznie dość prosty pomysł!
cosmiccatz - 20 Sty 2021, 18:23
Może ktoś podrzucić info który bezpiecznik zamienić za który?
JoeMix - 21 Sty 2021, 23:39
cosmiccatz napisał/a: | Może ktoś podrzucić info który bezpiecznik zamienić za który? | Fiesta jest za cienka na takie bajery, funkcja dostępna jest w wyższych modelach Forda
|
|