Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Nie działa lampka podsufitowa

Mn1s1ek - 14 Mar 2020, 16:10
Temat postu: Nie działa lampka podsufitowa
Hej, chciałem dziś wymienić oświetlenie wewnętrzne na LEDy. Z lampką wewnętrzną z tyłu poszło gładko ale przednia po tym zabiegu przestała działać całkowicie. Zmieniałem i żarówkę i oprawkę - nie świeci ;-( Myślałem, że może bezpiecznik poszedł ale skoro druga lampka podsufitowa działa więc bezpiecznik jest ok. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak znaleźć rozwiązanie ?

EDIT
Zdemontowałem schowek pasażera i dostałem się do kabinowej skrzynki bezpieczników i dla sprawdzenia wymieniłem bezpiecznik, wg instrukcji ten z nr 1. Niestety nic to nie dało. Lampka dalej nie świeci. Nie mam pomysłu co dalej z tym robić. Pomoże ktoś?

JoeMix - 14 Mar 2020, 22:41

A jak włożysz żarówkę co byłą to świeci?
Mn1s1ek - 14 Mar 2020, 22:42

No właśnie nie :-( Ani ta co była ani LED, nawet przekładałem tą z tyłu i nie działczy :-(
JoeMix - 15 Mar 2020, 10:39

Jeżeli nic nie rozłączyłeś to może być niewielka szansa że LEDowa żaróka rozwaliła elektronikę :sad:
pkraska31 - 15 Mar 2020, 14:21

Sprawdź czy dochodzi napięcie do elektroniki, jeśli tak to sprawdź napięcie na wyjściu.
Mn1s1ek - 15 Mar 2020, 18:47

Znalazłem przyczynę. Winne były styki przełącznika, takie metalowe blaszki. Od używania rozgięły się na tyle szeroko, że nie dotykały blaszek na płytce i nie zamykały obwodu. Podgiąłem i działa.