Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Reset TPMS w Fieście bez komputera

Mn1s1ek - 6 Mar 2020, 07:55
Temat postu: Reset TPMS w Fieście bez komputera
Witam, wałkuję w chwili obecnej kwestię czujników TPMS. Mam w aucie świecącą się na pomarańczowo kontrolkę i komunikat na wyświetlaczu "Sprawdź ciśnienie w oponach". Znalazłem opis sprzed kilku lat:
Mars napisał/a:
Po zapaleniu się kontrolki niskiego ciśnienia w oponie, należy je oczywiście naprawić/uzupełnić i zresetować alarm, aby znów układ był na czuwaniu. Wchodzisz w menu auta i wybierasz punkt kontroli ciśnienia w kołach. Następnie wciskasz OK i go przytrzymujesz. Od teraz, po uruchomieniu silnika, kontrolka powinna być wyłączona aż do ponownego ubytku w jakimś kole.

Tyle, że moja Fiestka nie jest wyposażona w komputer pokładowy. Czy jest jakiś inny sposób na reset ?

JoeMix - 6 Mar 2020, 23:56

Nie masz na desce guzika z rysunkiem opony i napisem SET?
Mn1s1ek - 7 Mar 2020, 01:20

Stary już jestem, wzrok już nie ten.. ale nie widzę tego :-(

btm - 7 Mar 2020, 15:20

Cześć,

Wejdź w menu -> ustawienia pojazdu i tam powinien być reset

Mn1s1ek - 7 Mar 2020, 15:26

No właśnie o to chodzi, że w menu nie mam żadnych opcji "ustawienia pojazdu". Są tylko opcje dotyczące radia, dźwięku itp. Mam Fiestę BEZ komputera pokładowego i stąd moje pytanie jak zrobić ten reset BEZ komputera pokładowego?
btm - 7 Mar 2020, 15:48

https://felgeo.pl/Przyuczanie-aut-o-nowe-czujniki-w-autach-marki-Ford-blog-pol-1516867758.html
Mn1s1ek - 7 Mar 2020, 21:31

Ok, dzięki. Stary i ślepy jestem :głowąwmur: . Znalazłem w końcu te ustawienia pojazdu. Robota na 15 sekund. Zrobione :piwkowanie:
JoeMix - 7 Mar 2020, 23:08

Dzięki za link btm, teraz wiem że u forda nie jest to przycisk SET a RESET TPMS o ile w ogóle jest :-P