Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Urwany wężyk pod silnikiem

tfarukmuj - 1 Mar 2020, 17:35
Temat postu: Urwany wężyk pod silnikiem
Witajcie,

Dzisiaj zajrzałem pod samochód i moim oczom ukazał się urwany wężyk. Co to może być? Podczas jazdy nie wyskakuje żaden błąd :| Zdjęcia wrzuciłem już po włożeniu tego czegoś na swoje miejsce. Problem jest taki, że nie wiem czy to się powinno jakoś dokręcić?

vegetagt - 1 Mar 2020, 17:38

wygląda na włącznik świateł cofania
tfarukmuj - 1 Mar 2020, 17:40

A ten olej jest ze skrzyni biegów? Dzisiaj akurat zauważyłem, że wsteczne się nie palą i myślałem, że wtyczka się poluzowała czy coś. Ale nie podejrzewanym urwanego
Jaszczur - 1 Mar 2020, 19:16

Patrzę na te zdjęcia i nie widzę żadnego urwanego wężyka...
tfarukmuj - 1 Mar 2020, 19:25

Jaszczur napisał/a:
Patrzę na te zdjęcia i nie widzę żadnego urwanego wężyka...
napisałem, że go wsadziłem na miejsce i zdjęcia zrobiłem. Przyjrzałem się temu i faktycznie wygląda na czujnik biegu wstecznego. Teraz nasuwa się pytanie - czy olej mi nie wycieknie z tego. Ewentualnie czy mogę go uszczelnić taśmą np. izolacyjną?
Jaszczur - 1 Mar 2020, 19:31

Czujnik wstecznego jest hermetyczny, jak go nie wykręcisz ze skrzyni to nic Ci nie wycieknie. A już na pewno nie przez wtyczkę elektryki...
Taśmą możesz sobie zaizolować jak najbardziej, peszel ochraniający kabelki, który widać na tych zdjęciach.

tfarukmuj - 1 Mar 2020, 20:03

Dobra, tylko kwestia, że mi on odpadł w tym miejscu. Z tego co zobaczyłem to t jest nakrętka, która chyba pękła

Jaszczur - 1 Mar 2020, 20:04

No to cały czujnik do wymiany. Koszt raczej niewielki.
tfarukmuj - 1 Mar 2020, 20:09

Ok, a jak z olejem? Okolice skrzyni mam całe zachlapane i też widać, że po skrzyni z tego czujnika ścieka
Jaszczur - 1 Mar 2020, 20:12

Wielkie ilości z pewnością nie uciekły. 1l jakiegoś Carlube 75w90 pewnie będzie aż za dużo na ewentualne uzupełnienie.
JoeMix - 2 Mar 2020, 00:09

Sprawny czujnik nie przecieka,,, ale z czasem może się pocić, prędzej ucieka przez "gwint", jak pamiętam czujnik jest z podkładką i jest jednorazowy,,, znaczy po odkręceniu i ponownym przykręceniu już nie ma gwarancji szczelności,,, Wymień na nowy i po sprawie, jak postawisz auto na płaskim to nie powinien lecieć olej dlatego że czujnik nie jest w nim zanurzony,,,