Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Świst jak z turbo w 1,6 benzynka

kruszek - 3 Lis 2019, 17:20
Temat postu: Świst jak z turbo w 1,6 benzynka
Dzień dobry. Od października jestem a właściwie moja żona właścicielem Fiesty 2006 z silnikiem 1,6 benzyna. Dziś dane było mi jechać tym szybkim autkiem i pierwsze co usłyszałem lekki świst przy zmianie biegów podczas odpuszczania gazu, coś tak jak świszczące turbo. Co to może być??? Czegoś takiego nie było na początku.
Ford5610 - 7 Lis 2019, 20:53
Temat postu: Re: Świst jak z turbo w 1,6 benzynka
kruszek napisał/a:
Dzień dobry. Od października jestem a właściwie moja żona właścicielem Fiesty 2006 z silnikiem 1,6 benzyna. Dziś dane było mi jechać tym szybkim autkiem i pierwsze co usłyszałem lekki świst przy zmianie biegów podczas odpuszczania gazu, coś tak jak świszczące turbo. Co to może być??? Czegoś takiego nie było na początku.

Też tak czasem mam układ dolotowy lub cos z przepustnia
Wpływa to u cb w jakis sposób na jazde prace silnika osiagi ?

kruszek - 11 Lis 2019, 17:44

Raczej nie. Fieścinka zapierdziela aż miło. Może mieć to jakiś wpływ na dalszą pracę silnika???
stefan081 - 21 Lis 2019, 18:59

Zobacz rurę dolotu powietrza do turbiny, bo może być nieszczelna, przez co wywala powietrze bokiem i słyszysz świst
kruszek - 26 Lis 2019, 20:00

stefan081 napisał/a:
Zobacz rurę dolotu powietrza do turbiny, bo może być nieszczelna, przez co wywala powietrze bokiem i słyszysz świst

Turbo w Fieście 1,6 ale to byłby diabeł.Niestety nie mam jej w tym silniku.

adekjan - 14 Maj 2020, 19:36

Nie wiem czy pomogę ale w swojej 1.3 69 mam tak od zakupu i się poddałem bo tak chyba już musi być.

Wymieniony pasek wielorowkowy, obie rolki napinacza, płyn wspomagania, łożysko w sprężarce klimy, alternator, olej skrzyni biegów i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Ten delikatny świst jak był tak jest.

gruby907 - 16 Maj 2020, 14:12

adekjan napisał/a:
Nie wiem czy pomogę ale w swojej 1.3 69 mam tak od zakupu i się poddałem bo tak chyba już musi być.

Wymieniony pasek wielorowkowy, obie rolki napinacza, płyn wspomagania, łożysko w sprężarce klimy, alternator, olej skrzyni biegów i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Ten delikatny świst jak był tak jest.

U mnie to samo, podejrzewam o to pompę wody.

slawomirro - 24 Maj 2020, 23:38

U mnie też miałem świst jak z turbo i nie mogłem dość co to.
"Turbo" było tylko podczas przyśpieszania, gdy zdejmowałem nogę z gazu - cisza.

Finalnie wymieniłem półoś lewą. Stara się wyrobiła.
To był troszkę strzał w ciemno, ale objawy był takie że jak wszystko inne wyeliminowałem to zostało tylko to.
Teoretycznie powinna wytrzymać dłużej, ale nie wytrzymała.
I od 2 lat jest cisza.

adekjan - 6 Cze 2020, 21:01

slawomirro napisał/a:
U mnie też miałem świst jak z turbo i nie mogłem dość co to.
"Turbo" było tylko podczas przyśpieszania, gdy zdejmowałem nogę z gazu - cisza.

Finalnie wymieniłem półoś lewą. Stara się wyrobiła.
To był troszkę strzał w ciemno, ale objawy był takie że jak wszystko inne wyeliminowałem to zostało tylko to.
Teoretycznie powinna wytrzymać dłużej, ale nie wytrzymała.
I od 2 lat jest cisza.

wymieniałem obie półosie zapomniałem dopisać wyżej. Bez rezultatu.