|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Dziwne d¼wiêki od P³ynu ch³odz±cego na Postroju
AdrianmoPl - 9 Wrz 2019, 17:52 Temat postu: Dziwne d¼wiêki od P³ynu ch³odz±cego na Postroju Mam do was pytanie , mam Fieste MK8 z Przebiegiem 10000 i jak przejadê du¿y odcinek i stanê na Postoju to z P³ynu ch³odz±cego wydobywaj± siê takie szmery jak by jakie¶ zwierz±tko buszowa³o od strony pasa¿era. Zauwa¿y³a to moja Dziewczyna kiedy poszed³em do Sklepu na ma³y zakup. Na pocz±tku wydawa³o mi siê ¿e co¶ wlaz³o pod silnik i buszuje sobie tam , pojecha³em do mechanika odkrêcili¶my wszytko od sopodu w celu zlokalizowania tych d¼wiêków , jednak wszytko by³o ok , kable s± ca³e. Kiedy na spokojne zajecha³em do Domu okaza³o siê ¿e p³yn ch³odz±cy wydaje takie d¼wiêki. Przy czym sam p³yn ani nie bulgocze i nic siê z nim nie dzieje wizualnie. Moje pytanie : czy jest to normale i czy spotkali¶cie siê z tym u siebie w samochodzie czy muszê jednak udaæ siê do ASO bo ju¿ wpadam w paranojê. Od tego momentu zrobi³em jakie¶ 1000 km i nic mi nie wyskakuje na komputerze tem max 90 C , jednak jak zgaszê silnik to wydobywaj± siê takie szmery od strony pasa¿era przez 5-10 minut. Jak by kto¶ z was to sprawdzi³ u siebie czy te¿ tak ma po trasie na zgaszonym silniku w ciszy bo nie daje mi to spokoju
jacky-x - 9 Wrz 2019, 20:44
@AdrianmoPl
Korek ma odpowietrzenie mo¿e z niego te dzwiêki dochodz±, zmiana ci¶nienia, temperatury. Pozdr
Tared - 9 Wrz 2019, 21:33
¯adnych szmerów nie mam po je¼dzie,mo¿e wystarczy korek dokrêciæ jak nie pomorze to wizyta w ASO
msky - 9 Wrz 2019, 22:24
Mia³em podobne szmery, by³em w ASO, ale to nie by³ p³yn ch³odz±cy tylko co¶ z uk³adem klimatyzacji. Szmery jakby co¶ po rurkach przeciska³o siê...
JoeMix - 9 Wrz 2019, 22:58
Nie wiem co tam masz, u mnie po zgaszeniu zaczynaj± dzia³aæ silniczki od nawiewu i przesuwaj± se klapki przez kilka minut po zgaszeniu auta,,, Jak z p³ynu ch³odz±cego mog± siê wydobywaæ d¼wiêki? P³yn kr±¿y w uk³adzie ch³odzenia nawet po wy³±czeniu silnika,,, tak naprawdê puki ca³o¶æ nie osi±gnie temperatury otoczenia to p³yn ogrzany od silnika bêdzie "szed³ do góry" a ten który stygnie w ch³odnicy opada³ na dó³,,, taka fizyka,,, jak masz klimatyzacjê to po zgaszeniu auta równie¿ tam dziej± siê rzeczy które mog± wydawaæ d¼wiêki,,,
west - 12 Wrz 2019, 16:35
msky napisa³/a: | Mia³em podobne szmery, by³em w ASO, ale to nie by³ p³yn ch³odz±cy tylko co¶ z uk³adem klimatyzacji. Szmery jakby co¶ po rurkach przeciska³o siê... |
Naprawili to Tobie? Co by³o przyczyn± tych d¼wiêków?
wujekcybul - 23 Wrz 2019, 16:18
IMO to chlodzenie turbo. Nie studze silnika po jezdzie i po ostrzejszej plyn chlodzacy bulgocze i dziala pompka.
west - 23 Wrz 2019, 20:28
To zdecydowanie zwi±zane z klimatyzacj± poniewa¿ po jej wy³±czeniu d¼wiêki ustaj±.
W nastêpny poniedzia³ek mam serwis.msky,
AdrianmoPl - 30 Wrz 2019, 23:15
Witam , 8 Pa¼dziernika zmieniam olej i filtry kabinowy i powietrza mimo ¿e zalecenia s± inne i wtedy bêdê bada³ ta sprawê w ASO w Fordzie w Krakowie , napisze jak bêdê mia³ wiêcej informacji
AdrianmoPl - 10 Pa¼ 2019, 14:40
Witam , wróci³em z ASO i okaza³o siê ¿ê mi kuna wlaz³a i sobie buszowa³a (¶lady sier¶ci i ³apki odbite na plastikach ) i korek od p³ynu ch³odz±cego by³ ¿le zamontowany z u³aman± uszczelk± , wymienili mi i zamontowali system d¼wiêkowy anty kuna plus czyszczenie silnika ¿eby pozbyæ siê zapachu tego zwierza oczywi¶cie by³y pewne przeboje ale to zamie¶ci³em w innym po¶cie z filtrem kabinowym. Teraz jest git malina i ¿adnych d¼wiêków na postoju
mwnet - 7 Sty 2020, 14:38
west, jak po wizycie w ASO? u mnie jest podobny problem (1.0 EcoBoost 125KM)
kuba87 - 7 Sty 2020, 17:45
mo¿e byæ ma³o czynnika w uk³adzie klimatyzacji
west - 7 Sty 2020, 20:25
U mnie skoñczy³o siê na wymianie sprê¿arki klimatyzacji, niestety sezon na klimatyzacjê siê skoñczy³ (problem wystêpowa³ najbardziej w upalne dni) wiêc nie mam za bardzo jak tego przetestowaæ.
Mam nadziejê, ¿e wraz z pierwszymi ciep³ymi dniami bêdê móg³ oceniæ naprawê ASO.
Wg. mnie problem zosta³ rozwi±zany po³owicznie, tj. do sukcesu brakuje jeszcze wymiany zaworu rozprê¿nego do którego mo¿na siê dostaæ tylko rozbieraj±c deskê rozdzielcz±.
|
|